Παναθηναϊκός: Χωρίς Μουντιαλικό 28 χρόνια μετά (vids)!
Οι «πράσινοι» όλα δείχνουν πως δεν θα έχουν εκπρόσωπο στο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά μετά το 1990!
Ο διαφαινόμενος αποκλεισμός της Εθνικής Ελλάδος απ’ την Κροατία, ουσιαστικά θα αποτελέσει… μαχαιριά και για τον Παναθηναϊκό! Ο λόγος μπορεί να μην σας λέει και πολλά, αλλά είναι ένα γεγονός που σαφώς αξίζει να σημειωθεί. Οι «πράσινοι» λοιπόν όλα δείχνουν πως στα γήπεδα της Ρωσίας δεν θα έχουν κάποιον ποδοσφαιριστή τους. Δεν θα έχουν εκπρόσωπο στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά μετά από 28 ολόκληρα χρόνια. Για πρώτη φορά μετά από 6 διοργανώσεις Μουντιάλ. Για πρώτη φορά μετά την Ιταλία του 1990. Τότε ήταν το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο που ο Παναθηναϊκός δεν είχε ούτε έναν ποδοσφαιριστή του.
Απ’ το 1994 όταν και πήγε για πρώτη φορά η Εθνική Ελλάδος, μέχρι και την Βραζιλία το 2014, οι «πράσινοι» είχαν το λιγότερο έναν εκπρόσωπο. Είχαν όμως. Κάτι που έγινε πιο εύκολο μετά και τον νόμο Μπόσμαν, το… άνοιγμα των ποδοσφαιρικών συνόρων με τους κοινοτικούς και πάει λέγοντας (παλιότερα ήταν τρομερά δύσκολο να έχεις Μουντιαλικό παίκτη όταν έπρεπε να έχει η κάθε ομάδα 2 ή 3 ξένους και η Εθνική Ελλάδος δεν πέρναγε ούτε… απ’ έξω απ’ τα Παγκόσμια Κύπελλα).
Πλέον, αφού η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει εκτός απ’ την Κροατία, είναι απίθανο να υπάρξει παίκτης του «τριφυλλιού» στο Μουντιάλ. Οι Σουηδοί (Χίλιεμαρκ, Χουλτ, Γιόχανσον) έχουν σταματήσει να καλούνται, ενώ συγχρόνως είναι δύσκολο οι Σκανδιναβοί να προκριθούν απ’ τα μπαράζ (παίζουν με την Ιταλία). Όσο για τους υπόλοιπους, καταλαβαίνει κανείς πως είναι απίθανο να έχει εκπρόσωπο το «τριφύλλι» σε Αργεντινή, Βραζιλία ή Γερμανία (Βλαχοδήμος). Οπότε μετά από 28 χρόνια και για πρώτη φορά απ’ την στιγμή που παγκοσμιοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό το ποδόσφαιρο, ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει ποδοσφαιριστή του στο Μουντιάλ.
Ας θυμηθούμε ποιοι «πράσινοι» ήταν στα Παγκόσμια Κύπελλα απ’ το 1994 μέχρι και το 2014:
ΗΠΑ 1994
Εθνική Ελλάδος: Στράτος Αποστολάκης, Θανάσης Κολιτσιδάκης, Γιάννης Καλιτζάκης, Δημήτρης Σαραβάκος, Νίκος Νιόπλιας, Σπύρος Μαραγκός.
Οι καλύτερες στιγμές απ’ το Αργεντινή-Ελλάδα 4-0, πρώτο παιχνίδι της Εθνικής μας σε Μουντιάλ:
ΓΑΛΛΙΑ 1998
Εθνική Νορβηγίας: Έρικ Μίκλαντ
Οι καλύτερες στιγμές απ’ την μεγαλύτερη νίκη των Νορβηγών κόντρα στην Βραζιλία (2-1) με τον Μίκλαντ να κάνει την σέντρα στην φάση που κερδίζουν το πέναλτι:
Ν. ΚΟΡΕΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ 2002
Εθνική Κροατίας: Γκόραν Βλάοβιτς, Ρόμπερτ Γιάρνι, Ντάνιελ Σάριτς
Εθνική Δανίας: Ρενέ Χένρικσεν, Γιαν Μικάελσεν
Εθνική Πορτογαλίας: Πάολο Σόουζα
Εθνική Πολωνίας: Εμάνουελ Ολισαντέμπε
Τα γκολ απ’ το Πολωνία-ΗΠΑ 3-1, με τον «Μανωλάκη» του Παναθηναϊκού να ανοίγει το σκορ.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2006
Εθνική Κροατίας: Άντονι Σέριτς
Εθνική Σουηδίας: Μίκαελ Νίλσον
Σε εκείνη την διοργάνωση οι δύο «πράσινοι» δεν είχαν συμμετοχή σε κάποιο ματς, απλά ήταν στην αποστολή.
Ν. ΑΦΡΙΚΗ 2010
Εθνική Ελλάδος: Γιούρκας Σεϊταρίδης, Νίκος Σπυρόπουλος, Αλέξανδρος Τζόρβας, Λουκάς Βύντρα, Γιώργος Καραγκούνης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Σωτήρης Νίνης, Κώστας Κατσουράνης
Εθνική Γαλλίας: Τζιμπρίλ Σισέ
Εθνική Βραζιλίας: Ζιλμπέρτο Σίλβα
Αφιέρωμα με δηλώσεις του Ζιλμπέρτο Σίλβα πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, το τρίτο Μουντιάλ του τότε άσου των «πράσινων».
ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014
Εθνική Ελλάδος: Στέφανος Καπίνο
Εθνική Κροατίας: Ντάνιελ Πράνιτς, Γκόρντον Σίλντενφελντ
Η παρουσίαση των ομάδων για τον αγώνα Καμερούν-Κροατία (0-4), το ένα απ’ τα δύο ματς που ο Πράνιτς ξεκίνησε βασικός.
*Ως παίκτης του Παναθηναϊκού σε Παγκόσμιο Κύπελλο, θεωρείται (και είναι) αυτός που είχε συμμετοχή στο «τριφύλλι» την σεζόν που προηγήθηκε του Παγκοσμίου Κυπέλλου και όχι αυτή που ακολούθησε. Δηλαδή ο Σαλπιγγίδης το καλοκαίρι του 2010 υπέγραψε στον ΠΑΟΚ, αλλά στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής πήγε ως παίκτης του Παναθηναϊκού στον οποίο αγωνίστηκε την περίοδο 2009-10. Αντίστοιχα, ο Αλιόσα Ασάνοβιτς που είχε συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1998, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας πήγε ως παίκτης της Νάπολι, στην οποία έπαιξε την περίοδο 1997-98.