Παναθηναϊκός: Όλα τα σχήματα του Στραματσόνι
Διαβάστε την παρουσίαση της «ΠΡΑΣΙΝΗΣ» για τα σχήματα που έχει χρησιμοποιήσει ο Στραματσόνι από την ημέρα που ήρθε στον Παναθηναϊκό!
Μετά από πέντε επίσημα παιχνίδια με τον Αντρέα Στραματσόνι στον πάγκο του Παναθηναϊκού, φαίνονται τα πρώτα δείγματα γραφής από το πώς έχει επιλέξει ο Ιταλός να παρατάσσει το «τριφύλλι». Στις πρώτες του προπονήσεις με την ομάδα ο 39χρονος τεχνικός είχε δείξει πως σκέφτεται έντονα το 4-4-2 με ευθεία στη μεσαία γραμμή. Ένα σύστημα που είχε κατά νου να παρατάξει στο ντέρμπι που δεν έγινε ποτέ, απέναντι στον Ολυμπιακό. Το χρησιμοποίησε τελικά στην πρεμιέρα του στον «πράσινο» πάγκο, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη.
Η αλήθεια είναι πως η διάταξη αυτή, δεν φάνηκε να «κολλάει» στον Παναθηναϊκό. Η ομάδα δεν πατούσε καλά στο γήπεδο και ο «Στράμα» δεν άργησε να αλλάξει σκεπτικό και τακτική. Από το ματς Κυπέλλου με την Παναχαϊκή κι έπειτα, έχει αφήσει οριστικά πίσω του τον συγκεκριμένο σχηματισμό κι έχει παρατάξει το «τριφύλλι» με διαφορετικό τρόπο. Είτε με 4-4-2 με ρόμβο στη μεσαία γραμμή, είτε με 4-3-2-1 και 4-3-3, αλλά και με 3-5-2 για κάποια λεπτά στο τελευταίο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης στη Λεωφόρο.
Είναι λογικό, ακόμα να μην έχει καταλήξει οριστικά ο Ιταλός στο βασικό σύστημα που θα χρησιμοποιεί, αν και έχει δείξει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Άλλωστε, δεν του απαγορεύει κανείς να προσαρμόζει τη διάταξη της ομάδας του ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα που έχει να δώσει, ή να παρεμβαίνει στη διάρκεια του παιχνιδιού όπως έκανε απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης και έφερε τη νίκη για τους «πράσινους». Παράλληλα, ο «Στράμα» έχει παρουσιάσει σε ματς του Παναθηναϊκού διαφορετική διάταξη όταν η ομάδα επιτίθεται κι όταν η ομάδα αμύνεται! Η «Π» παρουσίασε όλες τις εκδοχές του «τριφυλλιού» με τον 39χρονο Ιταλό στον πάγκο του, την Τετάρτη (16/12) πριν από το ματς στην Κέρκυρα, όπου δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο νέο σχήμα και οι «πράσινοι» πορεύτηκαν με 4-3-2-1 και 4-3-3 στο ματς του Κυπέλλου.
Στην ευθεία στην πρεμιέρα
Το πρώτο επίσημο ματς του Στραματσόνι στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ήταν αυτό με τον Ηρακλή στο «Καυτανζόγλειο». Εκεί οι «πράσινοι» παρατάχθηκαν με 4-4-2 με ευθεία στη μεσαία γραμμή. Τερματοφύλακας ήταν ο Στιλ, με τους Ταυλαρίδη και Σάντσεθ στα στόπερ, δεξί μπακ τον Τριανταφυλλόπουλο και αριστερό τον Πράνιτς. Στον άξονα της μεσαίας γραμμής ήταν οι Εσιέν και Αμπέντ, στο ντεμπούτο του Γκανέζου, ενώ αριστερό χαφ ήταν ο Ατζαγκούν, δεξί ο Ζέκα και επιθετικό δίδυμο οι Καρέλης και Μπεργκ.
Φάνηκε πως το σύστημα αυτό παρουσίασε αρκετές δυσλειτουργίες για τους «πράσινους». Τόσο γιατί ο Εσιέν ήταν ακόμα ανέτοιμος να προσφέρει αυτά που δεδομένα μπορεί, όσο και γιατί οι ποδοσφαιριστές που επιλέχθηκαν να παίξουν στα άκρα, δεν είχαν τα χαρακτηριστικά για να το κάνουν. Στην πορεία του αγώνα ο «Στράμα» προσπάθησε να το κάνει πιο ορθολογικό, βάζοντας τον Μαρινάκη δεξί μπακ, τον Κλωναρίδη δεξί χαφ και τον Νίνη αριστερό, αλλά το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε.
Ρόμβος στην Πάτρα
Στην αναμέτρηση του Κυπέλλου με αντίπαλο την Παναχαϊκή, ο Στραματσόνι άλλαξε τον σχηματισμό της μεσαίας του γραμμής. Το 4-4-2 παρέμεινε, αλλά η ομάδα αγωνίστηκε με ρόμβο στα χαφ. Έτσι, κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Κοτσόλης με τους Σάντσεθ και Κουτρουμπή στα στόπερ. Δεξί μπακ ο Μαρινάκης, αριστερό ο Νάνο και αμυντικός χαφ ο Λαγός. Δεξιά του ο Ζέκα, αριστερά του ο Πράνιτς και οργανωτής ο Νίνης, με τους Κλωναρίδη και Μπεργκ να είναι το δίδυμο της επίθεσης.
Προφανώς και αυτή η διάταξη δούλεψε πολύ καλύτερα για τον Παναθηναϊκό. Ακόμα κι αν έχασε με τραυματισμό τον Μπεργκ από το 16' του αγώνα, το σύστημα δεν άλλαξε, με τον Στραματσόνι να βλέπει αυτά που θέλει και να δοκιμάζει και τον Αμπέντ σε ρόλο επιτελικού πίσω από την επιθετική γραμμή της ομάδας του. Το γεγονός βέβαια ότι αντιμετώπισε ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας και μικρότερης δυναμικότητας, δεν επέτρεψε να βγουν τα ασφαλέστερα συμπεράσματα, ήταν όμως ένα δείγμα γραφής θετικό και μια διάταξη που έδειξε να «κολλάει» καλύτερα στους «πράσινους».
Άλλο επίθεση, άλλο άμυνα!
Το 4-4-2 με ρόμβο στη μεσαία γραμμή, διατηρήθηκε και στη Βέροια. Με την ιδιαιτερότητα, όμως, πως ο Στραματσόνι είχε δώσει εντολή από ένα σημείο κι έπειτα, να αλλάζει η διάταξη της ομάδας όταν αυτή ήταν σε θέση άμυνας. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τον Στιλ κάτω από τα δοκάρια και τους Τελάντερ και Σάντσεθ στα στόπερ. Δεξί μπακ ο Μαρινάκης, αριστερό ο Νάνο και αμυντικός χαφ ο Εσιέν με τους Ζέκα και Πράνιτς αριστερά και δεξιά του. Πίσω από τους δυο επιθετικούς ήταν ο Αμπέντ και στην κορυφή οι Καρέλης και Πέτριτς.
Οι «πράσινοι», έπαιξαν με αυτό το σύστημα αλλά όταν ήταν αμυνόμενοι η διάταξη αυτή «γυρνούσε» σε 4-3-2-1, με τους Εσιέν, Ζέκα και Πράνιτς να σχηματίζουν την τριάδα στον άξονα, τον Καρέλη να γυρνάει πίσω και αριστερά και τον Αμπέντ πίσω και δεξιά από τον Πέτριτς που παρέμενε στην κορυφή. Παρότι ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε να φτάσει στο 86’ για να βάλει το γκολ της νίκης, έδειξε να είναι πολύ πιο «συμπαγής» και σταθερός με αυτή τη διάταξη στον αγωνιστικό χώρο και η τακτική αυτή καθιερώθηκε πλέον από τον Ιταλό μέχρι… νεοτέρας ή ανάγκης του παιχνιδιού.
Το «γύρισε» σε 4-3-3 και… καθάρισε
Μια απόδειξη των προπονητικών του ικανοτήτων και της παρεμβατικότητας του στο παιχνίδι έδωσε ο Στραματσόνι κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης. Ο Ιταλός ξεκίνησε τον Παναθηναϊκό με 4-4-2 σε ρόμβο, ένα σύστημα που φάνηκε ότι κόντρα στους Αρκάδες δεν έδωσε πολλά πράγματα στην ομάδα. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Στιλ, με τους Σάντσεθ και Κουτρουμπή στα στόπερ. Αριστερό μπακ ο Νάνο και δεξί ο Βέμερ, με τον Εσιέν σε ρόλο «εξαριού» και τους Ζέκα και Πράνιτς μπροστά του δεξιά κι αριστερά. Ο Αμπέντ ήταν πίσω από τους Πέτριτς και Καρέλη που ήταν στην επίθεση.
Στο ημίχρονο, ο Ιταλός απέσυρε τον Αμπέντ και πέρασε στη θέση του τον Καλτσά, γυρίζοντας το σχήμα του σε 4-3-3. Οι τέσσερις της άμυνας έμειναν σταθεροί, στα χαφ η τριάδα Εσιέν, Ζέκα και Πράνιτς «έκλεισε» καλύτερα τον άξονα και στην επίθεση ο Καρέλης πήγε στο αριστερό «φτερό», ο Καλτσάς στο «δεξί» κι ο Πέτριτς στην κορυφή. Με αυτή τη διάταξη, ο Παναθηναϊκός έκανε… πάρτι απέναντι στην άμυνα του Αστέρα κι ο Βεργέτης αναγκάστηκε να βάλει κι άλλο στόπερ στο ματς! Κίνηση που έκανε κι ο «Στράμα», όμως, πριν τελειώσει το ματς βάζοντας τον Ταυλαρίδη αντί του Πέτριτς. Έτσι, έπαιξε με 3-5-2 και τους Ταυλαρίδη, Σάντσεθ, Κουτρουμπή στα στόπερ, αριστερά τον Νάνο και δεξιά τον Μαρινάκη, τους τρεις της μεσαίας γραμμής σταθερούς και τους Καλτσά-Κλωναρίδη δίδυμο μπροστά «κλειδώνοντας» το ματς!
Δείτε φωτογραφίες στο leoforos.gr