Διαχειριστικός με… τρύπες

Διαχειριστικός με… τρύπες

Η ΠΑΕ ΑΕΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου από τον οποίο ωστόσο προέκυψαν περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που αναμένονταν.

Ο διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη χωρίς όμως να δίνει σαφείς απαντήσεις για τις οικονομικές κινήσεις της περιόδου 2004-2009.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Τρίτης η ΠΑΕ ΑΕΚ γνωστοποίησε τα αποτελέσματα του πολυαναμενόμενου διαχειριστικού ελέγχου. Ένα κείμενο 115 σελίδων λοιπόν στο οποίο περιλαμβάνονται όλα όσα έχουν να κάνουνε με τα οικονομικά της εταιρείας. Όμως το παράδοξο είναι πως τελικά αυτό που αναμενόταν δεν έγινε ή τουλάχιστον έγινε κατά το ήμισυ. Οι ορκωτοί λογιστές έριξαν φως σε αρκετά θέματα αλλά ακόμη περισσότερα είναι εν τέλει τα ερωτήματα που προέκυψαν χωρίς να δείχνει κανείς από τη διοίκηση τη διάθεση να προβεί σε σχετικές εξηγήσεις.

Η γενική εικόνα που επικρατεί πάντως μετά από μια πρώτη μελέτη των στοιχείων που παρατίθενται είναι πως δεν ήταν και τόσο «τυπολάτρες» οι διοικούντες και διαχειριστές καθώς προέκυψε μια «τρύπα» περίπου 5 εκ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο ποσό δεν υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά κάτι που σημαίνει πως μπορεί άμεσα την υπόθεση να αναλάβει το ΣΔΟΕ και πιθανόν ο εισαγγελέας.

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης που επικρατεί είναι πως δεν έχουν βρεθεί τα λογιστικά στοιχεία δυο ετών, του 2005 και του 2006. Ο Κωνσταντίνος Παπαγιανόπουλος λογιστής του τότε προέδρου της ΠΑΕ, Ντέμη Νικολαΐδη, ήταν υπεύθυνος για την τήρησή τους. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως τα στοιχεία έχουν παραδοθεί στην ΠΑΕ κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από την άλλη πλευρά.

Οποιοσδήποτε διαβάσει τα αποτελέσματα του διαχειριστικού (καθώς η ΠΑΕ τα έχει αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της) μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τα ερωτήματα που προκύπτουν και τις απαντήσεις που δίνονται. Ωστόσο μια γενική εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε στα οικονομικά της εταιρείας και τις κινήσεις που έγιναν χωρίς να υπολογιστεί σωστά το κόστος μπορεί να σχηματιστεί από τα ακόλουθα 12 σημεία.

1)Μεταγραφή Καψή
Το καλοκαίρι του 2004 ο Μιχάλης Καψής αποφασίζει να συνεχίσει την καριέρα του στη Μπορντό. Το ποσό που δαπάνησαν οι Γιρονδίνοι ανήλθε σε 1,78 εκ. ευρώ περίπου με την ΑΕΚ όμως να εισπράττει μόνο 500.000 ευρώ. Ο ατζέντης του παίκτη, Άγγελος Τραυλός, εισέπραξε 380.000 ευρώ μέσω μιας εταιρείας της οποίας η έδρα ήταν στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα. Επίσης, οι 900.000 ευρώ που ήταν οι απολαβές του Καψή έφτασαν τελικά στα χέρια του παίκτη σε εταιρεία με έδρα τις Παρθένες Νήσους.

2) Συμβόλαιο Μπάνγκσμπο
Ο Δανός γυμναστής, Γενς Μπάνγκσμπο, έκανε πιθανόν μια από τις καλύτερες συμφωνίες στην καριέρα του με την ΑΕΚ. Το συμβόλαιό του τον υποχρέωνε να βρίσκεται στην Ελλάδα μόνο 5 ημέρες το μήνα και συνολικά για ένα χρόνο έλαβε 190.533 ευρώ. Ενδεικτικό είναι όμως πως τα σχετικά παραστατικά καλύπτουν τις 130.000 ευρώ αφήνοντας μια «τρύπα» 60.000 ευρώ.

3)Αύξηση Ενσαλίβα
Μετά από ένα σίριαλ που κράτησε αρκετό καιρό η ΑΕΚ αποσπά την υπογραφή του Ταμαντανί Ενσαλίβα αποκτώντας τον με μεταγραφή από τον Πανιώνιο. Η συμφωνία με τον εκπρόσωπο του Καναδού μέσου αφορά απολαβές ύψους 660.000 ευρώ και ολοκληρώνεται στις 2 Ιουλίου του 2007. Όμως την αμέσως επόμενη μέρα οι δυο πλευρές υπογράφουν τη συνεργασία τους με το ποσό να ανέρχεται πλέον σε 960.000 ευρώ, αυξημένο κατά 300.000 ευρώ μέσα σε μια νύχτα.

4)Δανεισμός Μπλάνκο
Ο Αργεντινός επιθετικός της ΑΕΚ, Ίσμαελ Μπλάνκο, αγωνίστηκε την πρώτη του σεζόν στην ομάδα με τη μορφή δανεισμού. Το ποσό που έπρεπε να δώσει ο Δικέφαλος στην Κολόν Σάντα Φε στην οποία ανήκε ο παίκτης ανερχόταν στις 320.000 ευρώ. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η πορεία του συγκεκριμένου ποσού μέχρι να φτάσει στον σύλλογο της Αργεντινής. Οι «κιτρινόμαυροι» λοιπόν κατέθεσαν τα χρήματα στην εταιρεία «Alhec Tours SA» που ασχολούνταν με τουριστικές υπηρεσίες, μεταφορά κεφαλαίων και αγοραπωλησίες νομισμάτων με τελικό δικαιούχο την Κολόν.

5)Δαπάνες για Σκόκο, Μπλάνκο
Τα ποσά που δόθηκαν για την απόκτηση των Νάτσο Σκόκο και Ίσμαελ Μπλάνκο διαφέρουν τελικά από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει για το κόστος. Ο Νάτσο Σκόκο που αγωνιζόταν στην Πούμας κόστισε εν τέλει 1,7 εκ. ευρώ ενώ όπως αναφέρονταν η μεταγραφή του είχε αγγίξει τα 2,4 εκ. ευρώ. Όσο για τον συμπατριώτη του αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό που δαπανήθηκε ανέρχεται τελικά σε 1,3 εκ. ευρώ.

6)Υπόθεση Πελετιέρι-Μογιάνο
Όπως φαίνεται από τα έγγραφα η ΑΕΚ για άλλον παίκτη είχε συμφωνήσει με τη Λανούς και άλλος τελικά έφτασε στην Αθήνα. Ο Δικέφαλος είχε έρθει σε επαφή με τους Αργεντινούς για τον γκολκίπερ Φαμπιάν Μογιάνο και συμφώνησε τελικά για τον δανεισμό του. Μάλιστα όπως αναφέρεται, έχει το δικαίωμα να τον αποκτήσει αν βέβαια δαπανήσει περίπου 3,5 εκ. ευρώ. Ωστόσο αντί του 25χρονου πορτιέρο τη φανέλα της ΑΕΚ φόρεσε ο Αγκουστίν Πελετιέρι για ένα χρόνο με τη μορφή δανεισμού έναντι του ποσού των 650.000 ευρώ.

7)Χρέη Ψωμιάδη
Οι απαιτήσεις της ΑΕΚ από την οικογένεια Ψωμιάδη ανέρχονται στα 44 εκ. ευρώ. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό εμφανίζεται θεωρητικά να το καταβάλει σε δόσεις ο άλλοτε ισχυρός άντρας της ΠΑΕ. Συγκεκριμένα όπως φαίνεται στα έγγραφα της εταιρείας αποφασίστηκε η διαγραφή σε ετήσια βάση 4,2 εκ. ευρώ που θεωρητικά σημαίνει πως ο Ψωμιάδης πληρώνει κανονικά τις οφειλές του.

8)Κεφάλαιο Empire
Η εταιρεία Empire αποτελεί μια «πονεμένη ιστορία» για την ΠΑΕ ΑΕΚ. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αναλάβει την εκμετάλλευση  του σήματος της ομάδας με σκοπό το κέρδος και την απόδοση μέρους του στην ΠΑΕ. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε γινόταν το αντίθετο. Αντί λοιπόν να έχει η ΠΑΕ έσοδα από την Empire, η συγκεκριμένη εταιρεία δεχόταν «οικονομικές ενέσεις» από την ΠΑΕ που σε διάστημα τεσσάρων ετών έφτασαν τα 2 εκ. ευρώ.

9)Τα δάνεια
Καταλυτικό ρόλο στην δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΑΕΚ έχουν παίξει και τα δάνεια που έχει συνάψει η ΠΑΕ. Συγκεκριμένα οι «κιτρινόμαυροι» οφείλουν σε Morgan Stanley, Aspis Bank και Citibank περίπου 13,5 εκ. ευρώ μαζί με τους τόκους, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι όροι του ομολογιακού δανείου που έχει πάρει η ΑΕΚ από την Morgan Stanley αναφέρουν ότι μπορεί να δεσμευτεί κάθε έσοδο της ΠΑΕ για την αποπληρωμή του.

10)Αμοιβές στελεχών
Ακόμη ένα σημείο του διαχειριστικού που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και συζήτησης είναι οι αμοιβές των στελεχών της ΠΑΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Νίκος Θανόπουλος, έλαβε σε 22 μήνες περίπου 400.000 ευρώ. Επίσης, ο κ. Δημαράκης εισέπραξε συνολικά 275.000 ευρώ για το ίδιο διάστημα, ενώ οι απολαβές του κ. Σταυρόπουλου έφτασαν τις 342.000 ευρώ.

11)Κεφάλαιο Δομουτζόγλου
Αρκετά συχνά αναφερόταν στα οικονομικά της ΠΑΕ το όνομα του Παναγιώτη Δομουτζόγλου. Ο συγκεκριμένος μάνατζερ φαίνεται να είχε αναπτύξει ιδιαίτερα στενές επαγγελματικές σχέσεις με την ΠΑΕ καθώς εμφανιζόταν να ασχολείται με την προετοιμασία της, τα φιλικά παιχνίδια, τις μελέτες για το προπονητικό κέντρο αλλά και με τις αποκτήσεις ποδοσφαιριστών. Συνολικά λοιπόν το κόστος για την ΠΑΕ σχετικά με τις προαναφερθείσες κινήσεις ανήλθε σε 539.705 ευρώ.

12)Κινητά «φωτιά»
Μπορεί με την πρώτη ματιά να μην αποτελεί θέμα άξιο λεπτομερούς ανάλυσης αλλά όταν η κουβέντα φτάνει στο κόστος τότε μάλλον η κατάσταση αλλάζει. Ο λόγος λοιπόν για τους λογαριασμούς των κινητών τηλεφώνων των υπαλλήλων της ΠΑΕ που από το 2004 ως το 2009 έφτασε τις 970.000 ευρώ.



Super League: Νίκη… Ευρώπης για Ατρόμητο - Η βαθμολογία
Super League: Νίκη… Ευρώπης για Ατρόμητο - Η βαθμολογία
Super League, Ατρόμητος - Λεβαδειακός 2-1: Μεγάλη ανατροπή και βλέπουν 6άδα οι Περιστεριώτες
Super League, Ατρόμητος - Λεβαδειακός 2-1: Μεγάλη ανατροπή και βλέπουν 6άδα οι Περιστεριώτες
ΑΕΚ: Έξαλλος στα Σπάτα ο Ηλιόπουλος - «Γκάζια» σε Αλμέιδα και παίκτες
ΑΕΚ: Έξαλλος στα Σπάτα ο Ηλιόπουλος - «Γκάζια» σε Αλμέιδα και παίκτες
Τουρκία: Δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου ο τεχνικός διευθυντής της Κορλουσπόρ (vid)
Τουρκία: Δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου ο τεχνικός διευθυντής της Κορλουσπόρ (vid)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved