Παναθηναϊκός: Λεωφόρος... ονείρων (video+photos)

Παναθηναϊκός: Λεωφόρος... ονείρων (video+photos)

Ένα όνειρο, που όμως δεν είναι ουτοπικό, για όλο τον κόσμο του Παναθηναϊκού είναι η κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας στη Λεωφόρο. Το ΠΑΝΚΙ το παρουσίασε, το Onsports αναλύει...

Διαβάστε ακόμα:

Νέο γήπεδο στη Λεωφόρο: «Είναι όνειρο, δεν είναι ουτοπία» (Video+photos)

«Όπου κι αν στεγάζεται η τρέλα μας, θα είμαστε πάντα τα παιδιά της Λεωφόρου», γράφει ένα από τα συνθήματα που κοσμούν το εσωτερικό της Θύρας 13 στο «Απόστολος Νικολαΐδης», κι είναι ένα από τα αγαπημένα μότο των οπαδών του Παναθηναϊκού. Τί καλύτερο λοιπόν από το να στεγαστεί αυτή η... τρέλα για το «τριφύλλι» σε ένα νέο, υπερσύγχρονο κι επιβλητικό γήπεδο το οποίο θα βρίσκεται εκεί. Στην ίδια θέση, στην ίδια πάντα Λεωφόρο;

Το Παναθηναϊκό Κίνημα παρουσίασε το σχέδιό του, το οποίο ομολογουμένως είναι εντυπωσιακό και μίλησε πρώτα από όλα στις καρδιές των οπαδών των «πρασίνων», ενώ οι άνθρωποι που έχουν επιμεληθεί τις μελέτες και αν όλα πάνε καλά θα «τρέξουν» τις όποιες διαδικασίες, δείχνουν έτοιμοι να το παλέψουν ως το τέλος. Το γήπεδο που παρουσίασε το ΠΑΝΚΙ το βράδυ της Τρίτης (10/12) δεν είναι, πράγματι, ουτοπικό, όμως, θα πρέπει να υπάρξει πλέον ανταπόκριση και από άλλους φορείς για να προχωρήσει το θέμα. Παναθηναϊκούς και μη.

Πως θα είναι η νέα Λεωφόρος

Σύμφωνα με αυτά που παρουσιάστηκαν, τα οποία είδατε αποκλειστικά και ζωντανά από το Onsports, το καινούριο γήπεδο κατηγορίας Elite της UEFA θα είναι χωρητικότητας 44.000 θέσεων που σημαίνει ότι θα μπορεί να φιλοξενεί ένα τελικό Europa League καθώς υπάρχει μια μίνιμουμ απαίτηση 40.000 για ένα τέτοιο event.

Το γήπεδο, θα περιλαμβάνει 42 σουίτες, 1300 τετραγωνικά εστιατόριο, χωρητικότητας 120 ατόμων και μουσείο. 5 τηλεοπτικά στούντιο, αίθουσα VIP 600 ατόμων. Κόνφερενς ρούμ 160 θέσεων, 7.000 τετραγωνικά εμπορικών χρήσεων, 3 κόρνερ μπουτίκ, 10 καντίνες, 1000 θέσεις πάρκινγκ και εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό που περιλαμβάνουν κλειστό γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ 3.000 θέσεων, αίθουσες για τα αθλήματα της Πάλης, της Ξιφασκίας, της Άρσης Βαρών, Πυγμαχίας, Σκοποβολής. Αίθουσες για τα γραφεία του Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ.

Από εκεί και πέρα, το γήπεδο προβλέπεται να μπορεί να είναι αυτόνομο ενεργειακά – με τη χρήση φωτοβολταϊκών στην οροφή – και παράλληλα να εξυπηρετεί και την περιοχή, ενώ το «συν» σε σχέση με άλλες μελέτες του παρελθόντος είναι πως δεν ενοχλεί καθόλου τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ακόμα και όταν θα γίνονται τα έργα όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του ΠΑΝΚΙ. Όσο για το θέμα του συντελεστή δόμησης, κι αυτό φαίνεται πως το έχουν σκεφτεί στη μελέτη που παρουσίασαν, αφού ανέφεραν ότι θα είναι στο 1, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 3. Στα υπέρ του γηπέδου, ο σεβασμός προς το περιβάλλον με τη μηδενική απαλλοτρίωση χώρου πρασίνου αλλά και τη δημιουργία νέου.

Το «θετικό» παράδειγμα του «Σαν Μαμές»

Στη μελέτη που παρουσίασε το ΠΑΝΚΙ, έγινε αναφορά στην παράλληλη χρησιμοποίηση του υπάρχοντος γηπέδου, με τη διαδικασία κατασκευής του νέου. Το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε, και πολύ εύστοχα καθώς κι εκεί υπήρχε αλλαγής της φοράς, ήταν αυτό του νέου γηπέδου της Αθλέτικ Μπιλμπάο, το οποίο είχε... ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ με την ομάδα να παίζει στο παλιό «Σαν Μαμές» μέχρι να αρχίσουν τα έργα, μερικά από τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

sanmamesneo

Κατασκευή του νέου γηπέδου της Μπιλμπάο, ενώ το παλιό χρησιμοποιείται

Αυτό θα ήταν... ευεργετικό να συμβεί σε μια περιοχή όπως η Λεωφόρος Αλεξάνδρας που σφύζει από κίνηση καθημερινά, αφού θα μείωνε σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι καθυστερήσεις, οι παρακάμψεις και οι ταλαιπωρίες διερχόμενων και περίοικων. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως θα υπάρξει βύθιση του αγωνιστικού χώρου κατά 8,5 μέτρα, κάτι που συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα γήπεδα στην Ισπανία – όπως και στο νέο της Μπιλμπάο – και έχει διπλό όφελος. Τόσο στην καλύτερη ακουστική του γηπέδου, όσο κυρίως και κατασκευαστικά γιατί μειώνει το ύψος του συνολικού οικοδομήματος και δεν απαιτεί μεγάλο συντελεστή δόμησης.

Το θέμα των Προσφυγικών

Στο πλάνο που παρουσιάστηκε, αναλύθηκε το πως θα γίνει συζήτηση για την... ανταλλαγή επί της ουσίας των σχολείων που βρίσκονται στην «Έλενας Βενιζέλου», με νέα και σύγχρονα τα οποία θα κατασκευαστούν στα Προσφυγικά, στο απέναντι ρεύμα – από αυτό του γηπέδου – της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εδώ μπαίνουν τα πρώτα σοβαρά ερωτηματικά, αφού τα Προσφυγικά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, ενώ το κατά πόσο θα υπάρξει αγαστή συνεργασία με τους φορείς του δημοσίου είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά. Μπορεί οι άνθρωποι του ΠΑΝΚΙ να τονίζουν ότι έχουν προχωρήσει τόσο πολύ τη μελέτη τους, έτσι ώστε να έχουν έτοιμο πλάνο για διατήρηση των κελυφών των Προσφυγικών ως έχουν και τη διαμόρφωση του εσωτερικού σε σύγχρονα πλαίσια, όμως, είναι δεδομένο πως θα βρουν στον δρόμο τους εμπόδια.

prosfygika1

Τα «Προσφυγικά» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έναντι του «Απόστολος Νικολαΐδης»

Εδώ, όπως και στις εκσκαφές που θα χρειαστούν δεδομένα για τη θεμελίωση και ανέγερση του γηπέδου, αρχίζουν και εμπλέκονται πολλοί φορείς της πολιτείας, διαφορετικά υπουργεία, διαφορετικές υπηρεσίες και δεδομένα διαφορετικά συμφέροντα. Από το ΠΑΝΚΙ τονίζουν πως έχουν μελετήσει πολύ καλά όλες τις παραμέτρους και πως οι προτάσεις που θα κάνουν στους φορείς είναι τέτοιες που δεν θα τις αρνηθούν ή σε περίπτωση που το κάνουν θα εκτεθούν στα μάτια του κόσμου του Παναθηναϊκού και όχι μόνο, όμως, επειδή γνωρίζουμε όλοι πως λειτουργούν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα, διατηρούμε επιφυλάξεις.

Το «ζουμί» της ιστορίας...

Αυτό δεν είναι άλλο από το οικονομικό σκέλος. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τρίτης (10/12), ένα τέτοιο έργο θα κοστίσει συνολικά 75 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί. Μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για την ανέγερση του νέου γηπέδου και των λοιπών εγκαταστάσεων γύρω από αυτό. Σε αυτό το ποσό προσθέστε 30% που δεδομένα θα χρειαστούν για τις απαλλοτριώσεις και τα λοιπά έξοδα έτσι ώστε να «καθαρίσει» ο χώρος για το γήπεδο, με το ποσό του κόστους να φτάνει αισίως στα 90 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό παραπλήσιο με τα 96 εκατ. ευρώ στα οποία υπολογιζόταν, σε άλλες εποχές οικονομικά για τη χώρα και τον Παναθηναϊκό, το κόστος της Διπλής Ανάπλασης!

Τα όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση της Τρίτης (10/12), για τη χρηματοδότηση, είναι σεβαστά και προφανέστατα μελετημένα. Το κατά πόσο, όμως, θα υπάρξει η θέληση για μια τέτοια επένδυση στην παρούσα φάση, παραμένει το μεγαλύτερο ερωτηματικό από όλα. Ναι μεν ο κόσμος του Παναθηναϊκού μπορεί να στηρίξει ένα πλάνα με ανταποδοτικότητα, όπως υπάρχει άλλωστε το αντίστοιχο της Συμμαχίας στην, ΠΑΕ, ωστόσο τα κόστη είναι υψηλά και δεδομένα θα χρειαστούν γερά... πορτοφόλια για να προχωρήσει το πρότζεκτ.

Μια καλή πηγή εσόδων είναι το brand name του Παναθηναϊκού και το ποσό που θα πρέπει να δώσει κάποιος για την ονοματοδοσία του γηπέδου για παράδειγμα. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση στη Διπλή Ανάπλαση είχε ακουστεί ένα ποσό που πλησίαζε στα 2/3 του κόστους της κατασκευής του έργου που παρουσιάστηκε χθες, ήτοι κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Από εκεί και πέρα, λύσεις – αλλά όχι ιδανικές – είναι η εμπλοκή μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών ή εμπορικών εταιριών για τις χρήσεις στο νέο γήπεδο και όπως προείπαμε, η θέληση ενός ισχυρού οικονομικά παράγοντα να συνδράμει με αυτόν τον τρόπο στον σύλλογο. Σημαντική παράμετρος, και καθόλου λεπτομέρεια, είναι η αναφορά της λέξης «σύλλογος». Γιατί, προφανέστατα, και το νέο γήπεδο θα είναι της ιδιοκτησίας του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όπως και αυτό που υπάρχει τώρα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η ΠΑΕ βέβαια θα έχει λόγο, αφού το ποδοσφαιρικό τμήμα θα στεγαστεί εκεί, όμως, για την ώρα δεν έχει υπάρξει καμία επαφή με την ομάδα του ΠΑΝΚΙ που εκπόνησε το πλάνο.

Μπορούν και θα το παλέψουν!

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το ιδεατό θα ήταν να υπήρχε μια ευέλικτη Πολιτεία στην Ελλάδα, να ήταν εύρωστος οικονομικά ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το θέμα να προχωρήσει με πολύ γοργές διαδικασίες. Σε μια τέτοια περίπτωση, το αργότερο σε 2,5 χρόνια από τώρα η... Panathinaikos Arena θα φιγουράριζε στη θέση της ιστορικής Λεωφόρου. Όμως, επειδή τα πράγματα δεν είναι έτσι, το πλάνο που παρουσιάστηκε είναι μεν υλοποιήσιμο, αλλά χρειάζεται... μάχη!

Από τη στιγμή που δεν είναι ανέφικτο το... όνειρο, είναι υποχρέωση όσων το έχουν βάλει μπρος για τα καλά να το πάνε ως το τέλος. Και το πλάνο, που μίλησε στην καρδιά όλων των Παναθηναϊκών, από τους ανθρώπους του ΠΑΝΚΙ, δεν είναι ουτοπικό. Είναι πραγματοποιήσιμο, όμως, θα χρειαστεί να δοθούν πάρα πολλές μάχες, σε πολλά μέτωπα και σίγουρα θα χρειαστεί η συστράτευση όλων των Παναθηναϊκών δυνάμεων για να αντιπαρέλθουν τις όποιες δυσκολίες. Το βασικότερο όλων, είναι όπως αναφέραμε το... γερό πορτοφόλι, αλλά και το γερό... στομάχι για τις «τρικλοποδιές» και τις «κωλυσιεργίες» που δεδομένα θα υπάρξουν...

Αν όμως, όλα αυτά ξεπεραστούν, τότε οι παρακάτω μακέτες θα γίνουν πραγματικότητα...

Δείτε το βίντεο του Παναθηναϊκού Κινήματος για το νέο γήπεδο και τις φωτογραφίες...

Παναθηναϊκός: Λεωφόρος... ονείρων (video+photos)



Άρης: Πριν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, υπάρχει ο Εθνικός
Άρης: Πριν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, υπάρχει ο Εθνικός
Βόλεϊ: Τέταρτος ο Πήγασος Πολίχνης στο Βαλκανικό Κύπελλο - Νικήτρια η Αρκάς Σμύρνης
Βόλεϊ: Τέταρτος ο Πήγασος Πολίχνης στο Βαλκανικό Κύπελλο - Νικήτρια η Αρκάς Σμύρνης
Ρόμα: Παραιτήθηκε η Λίνα Σουλούκου - Δεχόταν απειλές από οπαδούς
Ρόμα: Παραιτήθηκε η Λίνα Σουλούκου - Δεχόταν απειλές από οπαδούς
Η Γη θα αποκτήσει δεύτερο φεγγάρι σε λίγες ημέρες - Θα «φωτίζει» για δύο μήνες
Η Γη θα αποκτήσει δεύτερο φεγγάρι σε λίγες ημέρες - Θα «φωτίζει» για δύο μήνες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved