ΠΑΟΚ: Η τρελή ιρλανδική ιστορία του Λόρενς
Την ταραχώδη ζωή και καριέρα του Λίαμ Λόρενς θυμάται η επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ, φιλοξενώντας ένα αναλυτικό αφιέρωμα στον Ιρλανδό.
Αναλυτικά:
Λες και κάτι μας ενώνει τους Έλληνες με τη μακρινή Ιρλανδία και η αμοιβαία συμπάθεια των δυο λαών δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της. Η μεταγραφή του Λίαμ Λόρενς το καλοκαίρι του 2012, σε μια δύσκολη περίοδο, πανηγυρίστηκε γιατί όλοι οι ΠΑΟΚτσήδες ευελπιστούσαν ότι στο πρόσωπο του πρώην αρχηγού της ιστορικής Πόρτσμουθ, Ιρλανδού διεθνή, η ομάδα θα κέρδιζε τουλάχιστον σε προσωπικότητα και αγωνιστικό πνεύμα. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία, το πάθος, την αγωνιστικότητα, την «τρέλα» για τη νίκη, τα έβγαλε στο γήπεδο. Ειδικά στο περσινό ντέρμπι με τον Αρη, στο οποίο αναδείχτηκε MVP. Ας τα πάρουμε από την αρχή, όμως…
Ο Λίαμ γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1981, στο Ρέτφορντ, σε μια περιοχή κοντά στο Σέφιλντ. Ήταν μόλις δύο ετών όταν ο πατριός του, τον έπαιρνε στα ματς που έπαιζε με τους φίλους τους στα γήπεδα της περιοχής. Το μικρόβιο του ποδοσφαίρου είχε μπει ήδη στο αίμα του μικρού. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αγγλία ο Λίαμ, κρατούσε το ιρλανδικό αίμα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες του, τους οποίους συχνά πυκνά επισκεπτόταν στο Athlon, κρατώντας την παράδοση. Στον εαυτό του, άλλωστε, αναγνωρίζει την επιθετικότητα, τη φλόγα, το πάθος, τη νοοτροπία νικητή των Ιρλανδών…
Ενας μικρός διπλοθεσίτης
Φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Babworth, από τα έξι του. Δύο χρόνια αργότερα έδωσε τον πρώτο του επίσημο αγώνα. Παράνομα. Δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής με την ομάδα Κ 10. Μπήκε με θράσος και πέτυχε το πρώτο γκολ της ζωής. Κάτι έκανε κλικ μέσα του. Ενας ξανθός μπόμπιρας μόλις είχε κάνει την επιλογή που θ’ άλλαζε την υπόλοιπη ζωή του. Ηταν τέτοια η κάψα του για το ποδόσφαιρο που στα εννιά του, έπαιζε σε δύο διαφορετικές ομάδες! Τη Ρέτφορντ Γιουνάιτεντ και την Νότιγχαμ Φόρεστ! Του επιτρεπόταν να παίζει Σάββατο στη μια και Κυριακή στην άλλη. Δίπορτο. Θα μπορούσε να παίζει και σε άλλες δυο ταυτόχρονα αν είχε το δικαίωμα. Ανεξάντλητος σε ενέργεια και τρέλα για το ποδόσφαιρο.
Μεταγραφή και Premier League
Πέντε χρόνια αργότερα οι δύο ομάδες έγιναν μία. Δεν ήταν όμως, ούτε η Ρέτφορντ, ούτε η Φόρεστ που τον απέρριψε, αλλά η Μάνσφιλντ που βρισκόταν μισή ώρα απόσταση από το Ρέτφορντ. Το πήγαινε-έλα, όμως, τον κούρασε και στα 16 του πήρε την απόφαση να μετακομίσει μόνος του στο Μάνσφιλντ. Ισως έπαιξε ρόλο ότι στα 15 γνώρισε τον μεγάλο έρωτα. Τη σύντροφό του Ρεμπέκα και ήθελαν το δικό τους χώρο. Εμεινε εκεί μέχρι τα 20. Εγινε άνδρας. Και πήρε μεταγραφή στη Σάντερλαντ, όπου ανέβηκε επίπεδο και κατηγορία. Οι «μαύρες γάτες» κατέκτησαν τον τίτλο της Championship με ρεκόρ πόντων και ο ηλικίας 21 ετών Λόρενς βρέθηκε στον μαγικό χώρο της Premier League.
Τo sextape και ο Ρόι Κιν
Εκεί γίνεται διάσημος για λάθος λόγο. Για τη συμμετοχή του, μαζί με συμπαίκτες του σε όργιο που βιντεοσκοπούνταν από κινητό και κάποια στιγμή – όπως όλα – διέρρευσε στο διαδίκτυο. Προς υπεράσπισή του, εκείνο το διάστημα είχε χωρίσει (μία από τις αρκετές φορές) με τη Ρεμπέκα. Πολλοί έσπευσαν να πουν πως το sextape ήταν ο λόγος που έφυγε από τη Σάντερλαντ. Ψέμα! Ο Ρόι Κιν ήταν ο λόγος. Ο συμπατριώτης του έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα στην ομάδα και σε μια προπόνηση τσακώθηκε άσχημα με τον Λόρενς.Το περιστατικό συνέβη Τετάρτη, την Παρασκευή ο Λόρενς είχε ήδη υπογράψει στη Στόουκ.
Τα απόνερα του σκανδάλου ήταν πολύ δύσκολο να τα διαχειριστεί, αισθανόμενος ότι απογοήτευσε την οικογένειά του. Η μητέρα του Άντζελα, ο πολυαγαπημένος πατριός του Σον, καθώς και ο αδερφός του Σιν και η Χέιλεϊ, η αδερφή του, του σημείωσαν το λάθος του, αλλά τον στήριξαν απόλυτα. Είναι, άλλωστε, πάντα ειλικρινής μαζί τους. Αισθάνθηκε ότι έκανε τεράστιο λάθος, απόρροια της αίσθησης ότι ως νέος και πετυχημένος είσαι παράλληλα και άτρωτος!
Μέρες δόξας στην Στόουκ
Παρόλα αυτά δεν σταμάτησε να είναι πρώτος στην προπόνηση και να σκίζεται στα ματς. Αισθανόταν ότι κανείς δεν είχε να του προσάψει τίποτα, εφόσον έκανε καλά τη δουλειά του στο γήπεδο. Στην Αγγλία εξάλλου, οι ποδοσφαιριστές είναι πραγματικοί σούπερσταρ και είναι απόλυτα φυσιολογικό γι΄αυτούς να διασκεδάζουν μετά τα παιχνίδια και να εκμεταλλεύονται τη φήμη τους, φλερτάροντας…
Οσο έμεινε στην Σάντερλαντ πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις. Μαζί με τον Αργεντίνο εξτρέμ Χούλιο Άρκα θεωρούνται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα δίδυμα στην Championship. Η… αναγκαστική προσγείωση από την Premier League και πάλι σε μια μεσαία ομάδα της Championship δεν τον πτόησε. Στη Στόουκ πέρασε τα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια φτιάχνοντας ένα εκρηκτικό δίδυμο με τον Ρικάρντο Φούλερ και πετυχαίνοντας (παρέα) 60 γκολ σε μια σεζόν. Δένεται με τον κόσμο της Στόουκ και πανηγυρίζει και πάλι την άνοδο στην Premier League.
Τραυματισμός από λαμπραντόρ!
Πάλι, όμως, το συνέβη αναποδιά. Ολίγον κωμική. Το 2008 παραπάτησε πάνω στο ξαπλωμένο λαμπραντόρ του, τον Μαξ –από το Μάξιμους, της γνωστής ταινίας «ο Μονομάχος»- τραυματίστηκε σοβαρά στον αστράγαλο και έχασε αρκετό διάστημα από τους αγώνες. Τελευταίος του σταθμός στην Αγγλία, η Πόρτσμουθ, της οποίας διετέλεσε αρχηγός. Βοήθησε το σύλλογο να λύσει κάποια από τα οικονομικά του προβλήματα ακόμη και με την αποχώρησή του, καθώς οι «Πομπέι» γλίτωσαν περίπου 1 εκατομμύριο λίρες.
Σε όλη αυτή του τη διαδρομή, έστω και με διαλείμματα είναι μαζί του Ρεμπέκα. Εχουν κάνει πια οικογένεια. Στη ζωή τους έχει μπει ο μικρός Τόμας και λίγο πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη ο Κιν. Οι συνεχόμενες μετακινήσεις Στόουκ – Πόρτσμουθ – Στόουκ, όμως, κατέστησαν δύσκολη μια ακόμη αλλαγή στο σχολείο του πρωτότοκου και η οικογένεια χωρίστηκε.
Η εμπειρία του ΠΑΟΚ
Ο Λόρενς ήρθε στη Θεσσαλονίκη με άγνοια κινδύνου. Ήταν η πρώτη φορά που έβγαινε από τα σύνορα της χώρας του. Δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στη νοοτροπία, ακόμη δεν καταλαβαίνει γιατί δημιουργεί τόσο κουτσομπολιό η έξοδος μετά από μια νίκη της ομάδας, όμως του αποσπά την προσοχή το ποδόσφαιρο. Όποτε μπορεί ταξιδεύει για να βλέπει τους γιους του και μετά τις αλλαγές του καλοκαιριού, περιμένει καρτερικά να τον εμπιστευτεί ο κόουτς. Είναι επαγγελματίας, άλλωστε, με την γνωστή ιρλανδική τρέλα. Αυτή που τον κάνει να ουρλιάζει αυτοκριτικά «Λίαμ!!!» και να χτυπάει το γήπεδο με τα δυο χέρια, κάθε φορά που κάνει ένα λάθος στην προπόνηση. Όσο κι αν η βρετανική του νοοτροπία τον εμπόδισε κάποιες στιγμές, η ιρλανδέζικη καρδιά του τον έκανε έναν από μας…