Μώραλης: «Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι»
Ομαλά εξελίσσεται ως τώρα το πρωτάθλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Super League, Γιάννη Μώραλη.
Ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 αναφέρθηκε στη δυνατότητα διευκολύνσεων στο πρόγραμμα των ομάδων που παίζουν στην Ευρώπη, την αντιμετώπιση της βίας, το σύστημα αδειοδοτήσεων και την αναδιάρθρωση της κατηγορίας, αλλά και τα γηπεδικά κριτήρια.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μώραλη:
Για τις μη διευκολύνσεις στο πρόγραμμα των ομάδων που παίζουν στην Ευρώπη: «Θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας να διευκολύνουμε τις ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη. Θα πρέπει να δούμε όμως τις δυνατότητες που έχουμε στην τροποποίηση του προγράμματος. Αυτό γίνεται με διάφορες παραμέτρους. Δυστυχώς δεν έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες. Υπάρχουν τα τηλεοπτικά, υπάρχει το Κύπελλο, υπάρχουν οι υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων… Για τη φετινή χρονιά είναι κάτι αδύνατο. Είμαστε σε χρονιά Μουντιάλ, που σημαίνει πως πρέπει να τελειώσουμε νωρίτερα, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχουμε και μπαράζ για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Φτάνουμε οριακά να τελειώσουμε το πρωτάθλημα την ημερομηνία που πρέπει για να προετοιμαστεί η Εθνική. Του χρόνου δεν θα έχουμε Μουντιάλ, οπότε μπορούμε να το εξετάσουμε. Είναι ιδέες που θα πρέπει να μελετήσουμε και να σκεφτούμε. Πρέπει να σκεφτούμε και τον ΠΑΟΚ, που μετά το Europa League που είναι την Πέμπτη πότε πρέπει να παίζει. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να διευκολύνουμε και τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Πάντως από μία μελέτη που έκανα, μόνο η Πόρτο έπαιξε Παρασκευή από τις ομάδες που αγωνίζονται ημέρα Τρίτη στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων. Δεν είναι πολλές οι διευκολύνσεις που γίνονται και στα ξένα πρωταθλήματα».
Για το επίπεδο του πρωταθλήματος: «Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός, είδαμε αγωνιστικές με πολλά γκολ, παιχνίδια με διακυμάνσεις… Όπως δεχόμαστε δικαίως μια κριτική όταν βλέπουμε αγωνιστικές με 8-9 γκολ, έτσι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγικότητα».
Για την αντιμετώπιση της βίας: «Σε θέματα επεισοδίων αν εξαιρέσουμε το περιστατικό με το βαν στη Λεωφόρο δεν έχουμε άλλα προβλήματα, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Δεν θα πρέπει να συγκρινόμαστε με τους Άγγλους, τους Γερμανούς και τους Ισπανούς. Καλό είναι να τα βλέπουμε σαν στόχο, αλλά πρόκειται για εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Ανήκουμε στα Βαλκάνια και δεν είναι κακό να συγκρινόμαστε με άλλα βαλκανικά πρωταθλήματα».
Για τις μετακινήσεις των οπαδών: «Αν πέρα από την πρόληψη δεν υπάρχουν και συλλήψεις, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να λύσουμε το πρόβλημα της ακραίας βίας. Για να γίνουν μετακινήσεις οπαδών χρειάζονται μέτρα. Έχουμε εισηγηθεί να βλέπει η ΓΓΑ διαφορετικά το κάθε αίτημα μετακίνησης. Δεν είναι εφικτό στη χώρα μας να πηγαίνουν οπαδοί του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο ή του Παναθηναϊκού στο ‘Καραϊσκάκη’, ή κάτι αντίστοιχο με τους οπαδούς του Άρη και του ΠΑΟΚ. Αλλά να απαγορεύουμε 300 φιλάθλους του Αστέρα να πάνε στο ΟΑΚΑ ή φίλοι του ΠΑΟΚ στη Θράκη, είναι λάθος. Δεν μπορεί σε όλα τα κράτη να έχει μπει μία τάξη και εδώ να μην μπορούμε να το κάνουμε».
Για την προσπάθεια των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη: «Αγωνιζόμαστε να πιάσουμε τη δωδέκατη θέση και πιστεύω ότι και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ μπορούν να πάρουν τους βαθμούς που χρειαζόμαστε για να μη χάσουμε τις θέσεις».
Για τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων φέτος: «Αυτό που έχουμε συμφωνήσει με την ΕΠΟ και θα παρθεί η απόφαση σύντομα είναι να βγουν τα αποτελέσματα των αδειοδοτήσεων πριν τα play offs. Πρέπει αυτές οι αποφάσεις το πολύ μέχρι το επόμενο ΔΣ να ληφθούν και να τις τηρήσουμε. Επιθυμία όλων είναι να βγουν πριν οι αποφάσεις, ώστε οι ομάδες που δεν πάρουν αδειοδότηση να μην παίξουν στα play offs. Η ΕΕΑ αν διαπιστώσει πως κάποιες ομάδες δεν έχουν καταθέσει εγγυητική, παραπέμπει στα αρμόδια όργανα και επιβάλλονται πρόστιμα».
Για τη μείωση των ομάδων της Σούπερ Λίγκας: «Το τηλεοπτικό μας συμβόλαιο είναι για 16 ομάδες. Η 17η και η 18η ομάδα λαμβάνουν το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο μέσα από τη χορηγία του ΟΠΑΠ προς τη λίγκα κι όχι από τη Forthnet. Επίσης θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο περιθώρια ευελιξίας στο πρόγραμμά μας. Παράλληλα, όσο λιγότερες είναι οι ομάδες, θεωρητικά τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Βλέπουμε τι γίνεται στα άλλα πρωταθλήματα, αλλά είναι πράγματα που θέλουν χρόνο να μπουν στην κουλτούρα και των φιλάθλων, αλλά και των παραγόντων».
Για τα γηπεδικά κριτήρια για τη Σούπερ Λίγκα: «Είχαμε αυστηρά κριτήρια, αλλά αναγκαστήκαμε να τα χαλαρώσουμε. Καλύτερο είναι κάποιες φορές να υπάρχουν πιο ελαστικά κριτήρια για να επιτρέπεται στις ομάδες να παίζουν και να τους δίνεται χρόνος. Αν βάλουμε πολύ αυστηρά γηπεδικά κριτήρια, δεν θα βρούμε πάνω από 6-7 ομάδες να μπορούν να παίξουν στη Σούπερ Λίγκα».
Για το πρόβλημα με το γήπεδο της Καλλονής: «Όταν πήγα στη Λέσβο το Μάιο, είχα πει ότι έπρεπε να ξεκινήσουν τα έργα από το Δεκέμβριο. Μπήκε ένα πλάνο, μιλήσαμε με τη γραμματεία, αλλά δεν έγινε τίποτα. Είναι αμαρτία να έχει ανέβει η ομάδα και να μην μπορεί ο κόσμος της Μυτιλήνης να παρακολουθήσει την Καλλονή. Έτσι όπως πάμε ανησυχώ ότι δεν θα παίξει κανένα ματς η Καλλονή στην έδρα της. Ακόμη δεν έχει μπει ούτε λιθαράκι. Δυστυχώς οι άνθρωποι φαντάζομαι ότι παραπλανήθηκαν από τις αρχές που τους είπαν ότι θα φτιάξουν το γήπεδο».