Λίγες αλλά... αστεράτες πωλήσεις
Πολύ καλοί παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα του Αστέρα στα έξι του χρόνια στη Super League, αλλά οι περισσότεροι έφυγαν ως ελεύθεροι, καθώς μόνο τέσσερις παραχωρήθηκαν έναντι αμοιβής σε άλλη ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Ρούμπεν Ράγιος.
Το Onsports σας θυμίζει τις περιπτώσεις των παικτών που κατάφερε να πουλήσει ο Αστέρας, αλλά και τις αρνητικές απαντήσεις που έχει δώσει σε ομάδες για ποδοσφαιριστές του. Ομολογουμένως, οι Αρκάδες θα μπορούσαν να έχουν εκμεταλλευτεί καλύτερα το έμψυχο υλικό που είχαν στα χέρια τους και να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη, ωστόσο μόνο τέσσερις παίκτες έφυγαν, αφήνοντας χρήματα στα ταμεία της Τρίπολης.
Η πρώτη περίπτωση ήταν αυτή του Μάρτιν Καμπούροφ. Ο Βούλγαρος επιθετικός μετακόμισε στην Τρίπολη τον Ιανουάριο του 2008, αλλά έφυγε για τη Λέφσκι Σόφιας έναν χρόνο αργότερα, χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να παίξει στον Αστέρα και να δείξει την αξία του. Και από αυτή τη σκοπιά, τα περίπου 150.000 ευρώ που πήραν οι Αρκάδες γι’ αυτόν ήταν κέρδος, καθώς ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκαν τον παίκτη.
Το καλοκαίρι του 2010 προχώρησαν στη δεύτερη πώληση παίκτη, του Μαρσελάο στην Αλ Σαρίσα του Ντουμπάι. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός έκανε δύο εξαιρετικές χρονιές στον Αστέρα και οι Άραβες πρόσφεραν ένα ποσό κοντά στα 400.000 ευρώ για να τον αποκτήσουν. Και ο παίκτης ήθελε να δοκιμάσει εκεί την τύχη του και το ντιλ έκλεισε. Βέβαια, ο Μαρσελάον δεν έπαιξε πολύ εκεί, λόγω ενός προβλήματος στο γόνατο...
Το πιο προσοδοφόρο ντιλ που έκανε ο Αστέρας ήταν αναμφισβήτητα αυτό του Κώστα Φορτούνη το καλοκαίρι του 2011 στην Καϊζερσλάουτερν. Ο νεαρός άσος είχε αποκτηθεί έναν χρόνο νωρίτερα από τα Μετέωρα και μερικές καλές εμφανίσεις με τη φανέλα των Αρκάδων του άνοιξαν τις πόρτες για την Μπουντεσλίγκα και αργότερα της Εθνικής Ελλάδας. Ο Αστέρας έβαλε στα ταμεία του το ποσό των 800.000 ευρώ, ενώ διατηρούν ένα ποσοστό μεταπώλησης της τάξης του 20%.
Και φτάνουμε στην τελευταία περίπτωση, αυτή του Ρούμπεν Ράγιος. Ο Ισπανός μέσος ήταν ένα στοίχημα που βγήκε και με το παραπάνω για τον Αστέρα, καθώς αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την άσημη καταλανική Γέιδα το 2011, ύστερα από εισήγηση του Όσκαρ Φερνάντεθ. Γρήγορα ο Ράγιος εξελίχθηκε σε κινητήριο μοχλό του παιχνιδιού του Αστέρα και σε μαέστρο του, καθώς ο αριστεροπόδαρος μέσος έγινε βαρόμετρο για την ομάδα. Ο 27χρονος άσος έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο με τους Αρκάδες, ωστόσο προέκυψε δελεαστική πρόταση από την Μακάμπι Χάιφα. Οι Ισραηλινοί προσφέρουν περί τα 800.000 ευρώ στον Αστέρα, που θα κρατήσει κι ένα 10% ποσοστό μεταπώλησης, ενώ στον Ράγιος δίνουν σχεδόν ένα εκατ. ευρώ για τρία χρόνια.
Μπορεί ο Αστέρας να χάσει έναν παίκτη, που ενδεχομένως να έφευγε ως ελεύθερος σε έναν χρόνο, ωστόσο θα βάλει ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία του που θα μπορέσει να το εξαργυρώσει με καλές μεταγραφές. Αυτή τη φορά στην Τρίπολη φέρθηκαν πιο επιχειρηματικά, κάτι που δεν είχαν πράξει σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν.
Οι αρνήσεις του Αστέρα
Αρκετές φορές παίκτες των Αρκάδων μπήκαν στο στόχαστρο άλλων ομάδων, αλλά η διοίκηση προτίμησε να μην αποδυναμώσει την ομάδα. Έτσι, όταν ο Ολυμπιακός έκανε πρόταση για τον Λούσιο Φιλομένο τον Ιανουάριο του 2010, προσφέροντας σχεδόν ένα εκατ. ευρώ, η απάντηση ήταν αρνητική. Όχι είπαν και σε άλλες περιπτώσεις στον Ολυμπιακό, όταν ζήτησε Ζαϊρί και Χακόμπο, αν και ο Μαροκινός άσος επέλεξε το Λιμάνι όταν έμεινε ελεύθερος από τον Αστέρα. Επίσης, δεν έδωσαν στους «ερυθρόλευκους» τον Φορτούνη, όταν είχε γίνει πρόταση, αλλά προτίμησαν να δεχτούν την προσφορά της Καϊζερσλάουτερν.
Αλλά και σε ομάδες του εξωτερικού είχαν πει όχι. Μάνατζερ είχε φέρει πρόταση της Γαλατασαράι για τον Γιώργο Αμπάρη το καλοκαίρι του 2008, αλλά στον Αστέρα δεν τη συζήτησαν καν, ενώ το επόμενο καλοκαίρι, μια πρόταση της Ομόνοιας έγινε η αφορμή να χαλάσουν οι σχέσεις της ομάδας με τον τερματοφύλακα. Οι Αρκάδες ήθελαν να τον δώσουν, αλλά εκείνος δεν ήθελε να πάει στην Κύπρο, με αποτέλεσμα για έναν χρόνο, ο Αμπάρης να μείνει στο... ψυγείο, πριν λύσει τελικά το συμβόλαιό του.