Μώραλης: «Τελειώνει αξιοπρεπώς το πρωτάθλημα, αλλά με προβλήματα»
Θετικό χαρακτηρίζει ο Γιάννης Μώραλης ότι το πρωτάθλημα τελειώνει με 16 ομάδες, όπως άρχισε, ωστόσο επισήμανε πως υπάρχουν προβλήματα.
Ο πρόεδρος της Super League αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 στα όσα απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως την οικονομική κρίση, την αδειοδότηση για τις προβληματικές ΠΑΕ, τα πλέι οφ, αλλά και την προοπτική εκ νέου μείωσης του αριθμού των ομάδων της Λίγκας σε 16 ή ακόμη και 14.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Μώραλη:
Το καλοκαίρι του 2012 βάλατε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Σουπερ Λιγκ. Ήσασταν ο μοναδικός υποψήφιος και λάβατε 13 από τις 17 ψήφους με τους ΠΑΟ και ΠΑΟΚ να ψηφίζουν "απών". Καταρχάς γιατί αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα για την προεδρία σε μια εποχή που η οικονομική κρίση όχι μονό είχε χτυπήσει τη χώρα αλλά και το ποδόσφαιρο και τα προβλήματα θα ήταν μεγάλα;
«Είμαι 19 χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου. Δουλεύοντας στον Ολυμπιακό, ένα σωματείο με μεγάλη εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θεωρήσαμε ως Ολυμπιακός ότι είναι σκόπιμο να θέσω υποψηφιότητα για να βοηθήσω τον συνεταιρισμό, με την εμπειρία που διαθέτω, να βοηθήσω και εγώ από τη πλευρά μου να βελτιώσουμε ορισμένα πράγματα. Γνωρίζω ότι ήταν δύσκολη περίοδος οικονομικά.
Νομίζω όμως ότι είναι υποχρέωση όσων αγαπούν το ποδόσφαιρο και δουλεύουν πολλά χρόνια σε ομάδες να δίνουν την βοήθεια τους. Σε αυτή τη λογική πάρθηκε η απόφαση να βάλω υποψηφιότητα Ατρόμητος και η Δόξα Δράμας που απουσίαζαν είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο και ήταν σύμφωνοι. Μόνο ο ΠΑΟ και ο ΠΑΟΚ δεν στήριξαν τη δική μου υποψηφιότητα. Νομίζω ότι είναι λογικό με βάσει αυτά που γνωρίζουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για έναν Πρόεδρο της Σουπερ Λιγκ το γεγονός ότι προέρχεται από έναν σύλλογο. Εσείς έχετε την ετικέτα του παράγοντα του Ολυμπιακού. Πόσο δυσκολεύει η δυσκόλεψε αυτό το έργο σας;
«Στη δική μου περίπτωση το ότι δεν με στήριξαν ΠΑΟΚ και ΠΑΟ έπαιξε ρόλο η συγκεκριμένη χρονική περίοδος. Γιατί τον Βαγγέλη Μαρινάκη το είχε ψηφίσει για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός, όταν είχε βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Υπήρχε μια ένταση τότε και κάποιες ομάδες ανταγωνιστικές θεώρησαν τη δική μου παρουσία ότι δεν ήταν θετική. Δεν έχω κανένα παράπονο. Είχα βάλει ένα στόχο πως μέχρι το Μάρτιο θα αποδείξω σε ΠΑΟ και ΠΑΟΚ ότι εγώ δεν μπήκα εδώ με χρωματικά ή οπαδικά κριτήρια, αλλά για να προσφέρω στο συνεταιρισμό και θέλω να πιστεύω πως αυτό το οκτάμηνο το έχω αποδείξει».
Πιστεύεται θα ήταν καλύτερο για τη Λίγκα να διοικείται από έναν τεχνοκράτη;
«Ναι πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να διοικείται η Λίγκα από έναν τεχνοκράτη. Θα μπορούσε αυτό το μοντέλο να λειτουργήσει καλύτερα, γιατί δεν θα υπήρχαν θέματα αμφισβήτησης, ότι δηλαδή ανήκει σε κάποια ομάδα ή λειτουργεί υπέρ μιας ομάδας».
Στις πρώτες σας δηλώσεις ως πρόεδρος είχατε πει ότι στόχος είναι να αρχίσει και να τελειώσει το πρωτάθλημα με 16 ομάδες. Όπως φαίνεται αυτό θα γίνει… Γιατί το είχατε πει αυτό τότε και νιώθετε πως αυτός ο στόχος επετεύχθη;
«Το είχα πει γιατί γνώριζα τις δυσκολίες πραγματικά. Πολλοί θεωρούν λάθος τη δήλωση μου. Αν και αυτό θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο στη χώρα που ζούμε δεν υπάρχει κάτι το αυτονόητο. Τα πάντα αμφισβητούνται, οι νόμοι, τα εργασιακά κτλ. Ο μεγάλος αγώνας που δόθηκε φέτος από όλους Πολιτεία-ΕΠΟ-Λίγκα ήταν να αντέξουν όλοι τις μεγάλες οικονομικές πιέσεις που έρχονται από προηγούμενα χρόνια. Δυο αγωνιστικές έμειναν μέχρι το τέλος θα τα καταφέρουμε πιστεύω να τελειώσουμε με 16 ομάδες. Θα τελειώσει αξιοπρεπώς το πρωτάθλημα και αυτό ήταν κάτι σημαντικό».
Πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση το ποδόσφαιρο; Θεωρείται ότι η κρίση εκτός από κακό έκανε και καλό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, διότι αρκετές ομάδες στράφηκαν στους Έλληνες παίκτες που είναι και πιο φθηνοί;
«Τα οικονομικά προβλήματα των ομάδων είναι προ κρίσης. Δεν δημιουργήθηκαν με τη κρίση. Όλοι γνωρίζουν πως δημιουργήθηκαν τα χρέη στον Άρη, την ΑΕΚ που μπήκε στο άρθρο 44 και παρόλα αυτά κατάφερε να δημιουργήσει ξανά χρέη, τον ΟΦΗ, τον Πανιώνιο. Η κρίση απλά στέρησε λύσεις και έσοδα. Εκεί έπαιξε ρόλο η κρίση. Στη λύση του προβλήματος και όχι στη δημιουργία του. Δεν υπάρχουν χορηγοί, επενδυτές, τα εισιτήρια είναι λίγο μειωμένα, δεν έρχονται διαφημίσεις. Κατά την άποψη μου η κρίση αποδείχθηκε θετική για το ποδόσφαιρο. Αν οι ομάδες λειτουργούσαν όπως φέτος, χωρίς σπατάλες και με προσοχή στα οικονομικά, σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους».
Εσείς μείνατε ικανοποιημένος από τη φετινή εικόνα του πρωταθλήματος;
«Έχω μείνει ικανοποιημένος από την εικόνα του πρωταθλήματος, αλλά δεν τα βλέπω και όλα θετικά. Προβλήματα υπάρχουν και τα γνωρίζω».
Ποια ήταν τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε ως Λίγκα φέτος, αλλά και εσείς προσωπικά ως Πρόεδρος;
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λίγκας διαχρονικά είναι η δυσπιστία του κόσμου απέναντι στο ποδόσφαιρο. Το δεύτερο, είναι η οικονομική κατάσταση των ομάδων. Όταν αγωνιούμε κάθε εβδομάδα για οφειλές προς παίκτες, δημόσιο, προμηθευτές και αν θα μπορέσει η ομάδα να σφραγίσει εισιτήρια, αν θα πάρει ενημερότητα, αν θα υπάρξει αφαίρεση βαθμών ή δεν θα γίνουν και οι 8 αγώνες. Το επίπεδο του ποδόσφαιρου δεν είναι αυτό που θέλουμε, όπως και αρκετές εγκαταστάσεις. Η συμπεριφορά των φιλάθλων συνολικά δεν είναι η επιθυμητή. Έχουμε διαιτησίες που ήταν και κακές. Δεν μπορούμε να πούμε πως είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με τη εικόνα, αλλά με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αντέξαμε και τα φέραμε εις πέρας».
Υπήρχε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, όπως την ΕΠΟ, την Πολιτεία, την Αστυνομία; Τι γίνεται με τον ΟΠΑΠ και τη NOVA;
«Είχαμε καλή έως άριστη συνεργασία με τη NOVA. Το τηλεοπτικό συμβόλαιο λήγει τον έκτο μήνα του 2015, οπότε έχουμε ακόμα 2 χρόνια και δεν τίθεται κανένα θέμα. Με τον ΟΠΑΠ μέσα στην εβδομάδα θα υπογραφεί νέα σύμβαση για τα επόμενα δυο χρόνια, ύψους 13 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή 26 εκατ. ευρώ συνολικά. Υπάρχουν όμως και ρήτρες για επεισόδια κτλ, αλλά ήμαστε σε καλό επίπεδο. Βέβαια θα πρέπει και ο ΟΠΑΠ να δει και το θέμα των ανανεώσεων των φανελών με τις ομάδες.
Με το θέμα της Πολιτείας, υπάρχει ο Γιάννης Ιωαννίδης που προέρχεται από τον αθλητισμό και μόνο το ότι διαδέχθηκε άτομα που δεν γνώριζαν το κομμάτι του αθλητισμού είναι θετικό. Υπάρχουν διαφωνίες και διαφορές αλλά ξέρουμε για τι πράγμα συζητάμε που είναι το βασικό και υπάρχει διάθεση για κοινές λύσεις για το καλό του αθλήματος. Στη Λίγκα αυτό το καιρό υπάρχει καλό κλίμα. Διαφωνίες υπάρχουν αλλά είναι μικρές».
Τι θα γίνει με τις ομάδες που δεν θα εξασφαλίσουν αδειοδότηση;
«Πέρσι η τιμωρία των ομάδων που δεν πήραν αδειοδότηση ήταν να μπορούν να κάνουν τρείς μεταγραφές το καλοκαίρι και μια το χειμώνα ελλήνων η ξένων και απεριόριστες κάτω των 24αρων ετών. Ήταν συνειδητή επιλογή και στοχευόμενη για να προωθήσαμε τον έλληνα ποδοσφαιριστή και να ελληνοποιήσουμε το ποδόσφαιρο μας.
Να πέσουν και οι τιμές. Αρχικά ήταν ο υποβιβασμός, όμως αντικειμενικά δεν μπορούσαν να υποβιβαστούν αυτές οι ομάδες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Τον Μάρτιο που ήρθε η ΕΠΟ και λέει ότι 7 με 8 ομάδες είχαν πρόβλημα μεταξύ των οποίων και ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Άρης δεν ήταν δυνατόν να γίνει πρωτάθλημα της Σουπερ Λιγκ χωρίς αυτές τις ιστορικές μαζικές και εμπορικές ομάδες. Αν είχε συμβεί αυτό θα κατέρρεαν όλα.
Τα τηλεοπτικά συμβόλαια, ο ΟΠΑΠ, οι χορηγίες. Θα κατέρρεε το σύστημα. Έτσι με πλειοψηφία αποφασίσαμε να μην υποβιβαστούν. Φέτος λέμε να είναι οι ίδιες ποινές αλλά να τις ελαφρύνουμε. Έτσι για φέτος δώσαμε συν 4 ανανεώσεις η επεκτάσεις συμβολαίων.
Ναι, τα χαλαρώσαμε τα μέτρα. Σέβομαι το επιχείρημα Προέδρων που λέει ότι δεν μπορεί εμείς να ήμαστε σωστοί και τυπικοί στις υποχρεώσεις μας απέναντι σε ποδοσφαιριστές, εφορία κτλ και να ανταγωνιζόμαστε σε ευθεία γραμμή τις προβληματικές ομάδες που χρωστούν παντού. Είναι σωστή η άποψη, αλλά όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσουμε και λέμε να εφαρμόσουμε τον κανόνα σκληρά ή να κοιτάξουμε το συμφέρων όλων μας γίνεται το δεύτερο.
Πάντως ο Ιούνιος του 2015 θα είναι ορόσημο, γιατί λήγουν τα συμβόλαια με ΟΠΑΠ και NOVA και θα πρέπει να επανέλθουμε και σε μικρότερο αριθμό ομάδων από 18 που θα γίνει του χρόνου. Δεν θα είναι εύκολο. Θα χρειαστούν επενδυτές. Ένα από τα θετικά σημεία του φετινού πρωταθλήματος είναι η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ που δημιούργησε μια άλλη προοπτική στο σύλλογο».
Μέσα στα κριτήρια αδειοδότησης είναι και οι γηπεδικές εγκαταστάσεις. Όμως βλέπουμε πως αρκετά γήπεδα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Πρόσφατα έπεσε ένας πυλώνας στο «Θόδωρος Βαρδινογιάννης», στο γήπεδο των Ζωσιμάδων ο αγωνιστικός χώρος είναι τραγικός. Τι κάνει η Λίγκα γι’ αυτά τα προβλήματα;
Στο θέμα της αδειοδότησης των γηπέδων δεν έχει καμία σχέση η Σουπερ Λιγκ. Ούτε μπορεί να δώσει άδεια καταλληλότητας. Αυτά είναι θέματα άλλων φορέων. Εμείς παίρνουμε την άδεια ότι μπορεί να τελεστεί εκεί αγώνας και ορίζουμε το παιχνίδι.
Υπάρχει θέμα με τους αγωνιστικούς χώρους κάποιων γηπέδων, όπως αυτό της Κέρκυρας, του ΠΑΣ Γιάννενα και της Βέροιας και πρέπει να διορθωθούν. Πήραμε απόφαση ότι του χρόνου δεν θα ξαναδούμε φαινόμενα, όπως με μια βροχή να γίνεται ο αγωνιστικός χώρος χάλια. Θα μου πείτε πως θα γίνει αυτό, όταν πολλά από τα γήπεδα ανήκουν στην γενική γραμματεία αθλητισμού και δεν είναι ευθύνη των ΠΑΕ.
Επειδή η Πολιτεία δεν μπορεί να δώσει λεφτά και από τη στιγμή που θέλουμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν θα πληρώσουν οι Πρόεδροι των ΠΑΕ για να βελτιωθούν οι αγωνιστικοί χώροι. Η Λίγκα δίνει χρήματα για την συντήρηση τους. Όμως τώρα θα χρειαστεί οι Πρόεδροι να επενδύσουν ένα ποσό περίπου 150.000 ευρώ για να παίζουμε σε ανθρώπινα γήπεδα για το καλό όλων μας. Ντρέπομαι το 2013 να παίζουμε σε τέτοια γήπεδα. Υπάρχει όμως σταδιακή βελτίωση. Παλιά τα γήπεδα που είχαν τέτοια προβλήματα ήταν περισσότερα και τώρα είναι μόνο τρία».
Για να μην λέμε ότι για όλα φταίει η Λίγκα, ποιος είναι ο ρόλος της και ποιες οι ευθύνες της;
«Η Λίγκα είναι ένας εμπορικός συνεταιρισμός με στόχο να αυξήσει στα έσοδα των μελών της, γιατί μέσα από την αύξηση εσόδων, αν επενδυθούν σωστά θα επέλθει και η βελτίωση των εγκαταστάσεων, η βελτίωση της ποιότητα ποδοσφαίρου με καλύτερους ποδοσφαιριστές, η ανάπτυξη των ακαδημιών, το σωστό σκάουτινγκ. Δεν είναι αύξηση εσόδων για να τα βάλουμε στη τσέπη μας. Γιατί υπάρχει μια παρανόηση ότι μας ενδιαφέρει μόνο να βγάλουμε λεφτά. Από τη στιγμή που πρόκειται για επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρίες, αυτός είναι ο σκοπός.
Προφανώς υπάρχει η ιστορία, η φανέλα, το συναίσθημα, αλλά υπάρχει και η επιχειρηματικότητα. Πρέπει οι ομάδες να έχουν έσοδα και αν μπορούν κέρδη. Αρκεί τα έσοδα και τα κέρδη να επανεπενδύονται για ποδοσφαιρικούς λόγους. Επίσης στις αρμοδιότητες της Λίγκας είναι και η οργάνωση των αγώνων. Εκεί όμως είμαστε πολλοί. Η αστυνομία που είναι της Πολιτείας, η διαιτησία που είναι της ομοσπονδίας. Δεν έχει αρμοδιότητα η Λίγκα να επιβάλει στις ομάδες αν θα δώσουν εισιτήρια στους φιλοξενούμενους. Αυτό γίνεται κατόπιν συνεννόησης των δυο ΠΑΕ».
Αν πάνε χωρίς εισιτήρια 1000 οπαδοί είτε του Ολυμπιακού, είτε του Παναθηναϊκού, είτε της ΑΕΚ η του ΠΑΟΚ σε ένα γήπεδο που δεν έχει συναινέσει η γηπεδούχος ομάδα τι πρέπει να γίνει;
«Όταν μια ομάδα μετακινεί κόσμο έχει και την ευθύνη. Υπάρχουν τα μέτρα που εφαρμόζει η αστυνομία και η γηπεδούχος. Αν όμως γίνουν επεισόδια φταίει η Σουπερ Λιγκ και δεν κοιτάμε αν τα μέτρα της αστυνομίας δεν ήταν σωστά. Όταν μια ομάδα δεν θέλει να διαθέσει εισιτήρια σε μια άλλη για δικούς της λόγους, η ακόμα και όταν η αστυνομία απαγορεύσει την διάθεση εισιτηρίων και μαζευτούν 1000 οπαδοί και αποφασίσουν να πάνε στο γήπεδο, τι επιλογές έχουμε; Η πρώτη είναι η αστυνομία μακριά από το γήπεδο να κόψει την πρόσβαση με ότι αυτό συνεπάγεται. Χρήση δακρυγόνων, συγκρούσεις κτλ.
Πως αλλιώς θα κόψει 1000 ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι και οι πιο ήρεμοι του κόσμου; Με το να τους πει παρακαλώ παιδιά μην περάσετε; Η δεύτερη λύση είναι να πουν ότι αφού ήρθατε, να σας αφήσουμε να μπείτε. Όμως έρχεται η γηπεδούχος ομάδα και λέει πολύ σωστά ότι δεν είναι δικοί της οπαδοί, μπαίνουν μέσα με το έτσι θέλω, καμιά φορά δεν πληρώνουν, κάνουν επεισόδια, σπάνε καθίσματα, και αναρωτιούνται τώρα ποιος θα πληρώσει τη ζημιά.
Θα σου πει η φιλοξενούμενη ομάδα εγώ δεν πήρα εισιτήρια και δεν έχω ευθύνη. Έτσι οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι. Αυτό είναι θέμα νοοτροπίας. Δεν έχουμε τη σωστή νοοτροπία στη χώρα μας. Δεν πάνε για παράδειγμα 2000 Άγγλοι με το ζόρι στο γήπεδο όταν η ομάδα τους δεν έχει πάρει εισιτήρια. Αν όμως πάνε έχουν απέναντι τους ένα κράτος σκληρό, με κανόνες και ξέρουν πως θα πάνε κατευθείαν "μέσα".
Το έχω πει ότι πρέπει να γίνονται συλλήψεις σε φυσικά πρόσωπα. Δεν αλλάζει κάτι με το να πληρώνουν πρόστιμα οι ομάδες. Θέλει σωστή εφαρμογή μέτρων. Υπάρχει όμως πλήρης ατιμωρησία. Στον Ολυμπιακό είχε επιβληθεί σε ορισμένους οπαδούς που είχαν προκαλέσει επεισόδια, να παρουσιάζονται στο τμήμα σε κάθε αγώνα της ομάδας. Σας πληροφορώ ότι δεν είχαν χάσει ούτε ένα ματς εντός και εκτός έδρας.
Ουδείς τους αναζητούσε. Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο αγωνιζόμαστε. Στο κράτος που ζούμε δεν μπορούμε να έχουμε καλύτερο ποδόσφαιρο. Όπως καις το οικονομικό όπου φτάνει μια ομάδα να χρωστάει 100 εκατ. ευρώ, αντί με το που έφτανε στα 10 εκατ. ευρώ να κοβόταν».
Αποφασίστηκε του χρόνου να διεξαχθεί το πρωτάθλημα με 18 ομάδες. Αντέχει η Σουπερ Λιγκ τόσες ομάδες;
«Ποδοσφαιρικά είναι λάθος οι 18 ομάδες. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις που τις έχουμε αναφέρει επανειλημμένως. Είναι πολλές οι 18 ομάδες, όπως ήταν πολλές και οι τρεις επαγγελματικές κατηγορίες. Τώρα έγιναν δυο και αυτό είναι ένα βήμα. Πρέπει να ανακοινώσουμε εγκαίρως στους φιλάθλους ότι το 2015-16 οι ομάδες θα είναι 16 ή πως στοχεύουμε την στην πενταετία να είμαστε 14 ομάδες. Θα γίνει αυτή η κουβέντα στη Λίγκα μέχρι τον Ιούνιο».
Το γεγονός ότι του χρόνου το πρόγραμμα θα φορτωθεί με τις 18 ομάδες και είναι και χρονιά Μουντιαλ, σας έβαλε σε σκέψεις να καταργηθούν τα πλει οφ;
«Είναι δεσμευτικά τα πλει-οφ απο τη σύμβαση μας με τη NOVA. Ακόμα και αν υπήρχε αυτή η σκέψη περί κατάργηση τους μέσα στη Λίγκα, όπως σας είπα η συζήτηση περιττεύει».
Τι παρανόηση υπήρξε με τις ημερομηνίες των πλει οφ φέτος; Γιατί δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα με τον τελικό Κυπέλλου, που τελικά θα διεξαχθεί στις 11 Μαΐου και θα μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα από τη λήξη του πρωταθλήματος μέχρι την έναρξη των αγώνων κατάταξης;
«Δεν γνωρίζω τους λόγους που δεν μπόρεσε να γίνει η αλλαγή στην ημερομηνία του τελικού Κυπέλλου από την ΕΠΟ. Γνωρίζω όμως τη διαδικασία που έγινε. Ζητήσαμε να γίνει μεταφορά του Κυπέλλου, όπως είχε γίνει και τη περσινή σεζόν που ο τελικός διεξήχθη τέλη Απριλίου. Ο τελικός είχε οριστεί από τη διοίκηση Πιλάβιου, όμως εγώ δεν βλέπω πρόσωπα, αλλά φορείς. Πιστεύω ότι έπρεπε να είχε αλλάξει ο τελικός. Θέλαμε να αρχίσει στις 27 Απριλίου και μετά να αρχίσουν και τα πλει-οφ, γιατί σύμφωνα με τον ΚΑΠ τα πλει-οφ πρέπει να ξεκινάνε μετά τον τελικό Κυπέλλου.
Επίσης θέλαμε να γίνει νωρίς ο τελικός για να μην τελειώσουν αργά και τα πλει-οφ, γιατί η 4η ομάδα έχει Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις 17 η 18 Ιουλίου. Όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Πιθανότατα να ήταν δεσμευτικό το συμβόλαιο του ΟΤΕ που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την ΕΠΟ. Άλλο επιχείρημα είναι ότι ο Φερνάντο Σάντος ήθελε να έχουν οι παίκτες παιχνίδια στα πόδια τους μέχρι βαθιά στο Μάιο, ώστε μην κάθονται μέχρι τις 7 Ιουνίου που έχει αγώνα η Εθνική. Πάντως το ποδόσφαιρο έπρεπε αν το είχε προλάβει.
Μας δόθηκε μεν η εναλλακτική λύση που ήταν και αντίθετη με τον ΚΑΠ, εφ όσων όμως συμφωνήσουν όλες οι ομάδες να γίνουν δυο αγώνες για τα πλει-οφ πριν τον τελικό Κυπέλλου, όμως ο ΠΑΟΚ ήθελε να δοθεί ένας αγώνας και από τη στιγμή που δεν υπήρχε ομοφωνία δεν προχώρησε».
Εδώ δεν καταφέρατε να προγραμματίσετε το θέμα με τα πελι-οφ και τον τελικό πως θα καταφέρετε να προγραμματίσετε του χρόνου το πρωτάθλημα που είναι και χρόνια μουντιάλ και θα έχει και πλει-οφ και περισσότερες αγωνιστικές λόγω των 18 ομάδων;
«Τον Μάιο φέτος θα έχουμε οριστικοποιήσει από κοινού το πρόγραμμα για του χρόνου. Θα τα βάλουμε κάτω αγώνες κυπέλλου, πλει-οφ, αργίες, φιλικά εθνικής και θα έχουμε καταλήξει μέσα στο Μάιο η τον Ιούνιο. Βέβαια του χρόνου θα έχει περισσότερα παιχνίδια και οι ποδοσφαιριστές θα κουραστούν λίγο παραπάνω, αλλά εσείς οι δημοσιογράφοι δεν λέτε πως οι στην Ελλάδα οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν αρκετά παιχνίδια στα πόδια τους; Αυτή τη χρονιά θα έχουν».
Υπάρχει πρόβλημα με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος; Πότε θα γίνει;
«Πρόβλημα δεν θα υπάρξει. Με δεδομένο τις 18 ομάδες το πρωτάθλημα θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα. Το συζητάμε για 17 με 18 Αυγούστου».
Ξεκινήσατε ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αρχικά με το μια μπάλα για τα παιδιά, πραγματοποιήσατε το 1 διεθνές σεμινάριο Football about, τώρα ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης γύρο από την έννοια του "Ευ Αγωνίζεσθαι", αλλά και ένα πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Εθνικό κέντρο αιμοδοσίας. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτά τα προγράμματα και που αποσκοπούν;
«Η σκέψη όταν ανέλαβα ήταν 1000 προβλήματα να είχαμε, το χειρότερο ποδόσφαιρο να είχαμε, θα έπρεπε να βγει η λίγκα προς τα έξω στη κοινωνία, για να κάνει αισθητή την παρουσία της. Δεν θα βγει εκτός προϋπολογισμού η Λίγκα αν δώσει μερικές μπάλες στα παιδιά, η μαζέψει μερικές φιάλες αίμα, η κάνει σεμινάρια για ακαδημίες, η ένα διεθνές σεμινάριο. Αρά το θέμα κοινωνικής ευθύνης είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Δεν είναι το κερασάκι στη τούρτα και λείπει η τούρτα. Αυτό κάποια στιγμή θα το εκτιμήσουν οι φίλαθλοι. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 1.100.000 εισιτήρια. Ποιο άλλο θέαμα στην Ελλάδα έχει περισσότερο κόσμο; Αντί να κάνουμε προσπάθεια να το βελτιώσουμε το πυροβολούμε. Το γνωρίζω ότι έχουμε πολλά προβλήματα αλλά προσπαθούμε να τα φτιάξουμε».
Πότε θα είναι έτοιμο το ελληνικό ποδόσφαιρο να διεξαχθούν ντέρμπι με τη συμμετοχή των οπαδών και των δυο ομάδων;
«Είδατε όταν λέω πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτονόητα πράγματα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Στην χώρα μας θα αργήσουμε αρκετά να δούμε οπαδούς του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη ή του Άρη στη Τούμπα. Είναι ντροπή να μην μπορούμε να διοργανώσουμε ένα ντέρμπι στο οποίο να συμμετέχουν οι οπαδοί και των δυο ομάδων. Όμως αυτό γίνεται και στο μπάσκετ και στο βόλεϊ και στο πόλο και σε άλλα αθλήματα. Δεν είναι παθογένεια που γέννησε το ποδόσφαιρο. Μικρές μειοψηφίες επιβάλλονται στη πλειοψηφία. Πρέπει και οι οπαδοί να βοηθήσουν προς αυτό».
Το καλοκαίρι θα οδηγηθείτε σε νέες εκλογές για την Προεδρία της Λίγκας η θα παραμείνετε και για 2 χρόνο όπως προβλέπει το καταστατικό;
«Οι προηγούμενοι Πρόεδροι έφυγαν στον ένα χρόνο. Όμως δεν ήταν εκτελεστικό. Είχαν επιχειρήσεις, καράβια, ΠΑΕ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα εκμεταλλευτώ την διετία. Το αν θα παραμείνω και του χρόνου θα είναι κατόπιν επιβεβαίωσης από το σώμα του συνεταιρισμού».