Γ. Μώραλης: «Μπορεί να αναβαθμιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Γ. Μώραλης: «Μπορεί να αναβαθμιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Με αφορμή το 1ο Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου που ξεκινά σήμερα, ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, Γιάννης Μώραλης, εξηγεί στο «S&B» τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας, αναφέρεται στους παράγοντες που μπορούν να αναβαθμίσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και επισημαίνει τις χορηγικές ανάγκες των συλλόγων.

Σήμερα ξεκινούν οι διεργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, που διοργανώνεται από την Σούπερ Λιγκ. Σε μία δύσκολη στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό, ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, μιλά στο «S&B» για την πρωτοβουλία του Συνεδρίου.

1)Η διοργάνωση του συνεδρίου σας, συμπίπτει δυστυχώς με την αποδιοργάνωση, σε οικονομικό επίπεδο, πολλών ομάδων στη χώρα μας και όχι μόνο στην Σούπερ Λιγκ. Κατά πόσο πιστεύετε ότι θα συμβάλλει το φιλόδοξο συνέδριο σας, σε επίπεδο προτάσεων και λύσεων, στο να υποχωρήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Καταρχήν δε συμφωνώ με το «δυστυχώς» καθώς η διοργάνωση του Συνεδρίου έχει άμεση σχέση με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των ομάδων της Super League, αλλά και αντίστοιχων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές λίγκες.

Η απάντηση στο ερώτημά σας είναι «ναι» σε επίπεδο προτάσεων και «όχι απαραίτητα» σε επίπεδο λύσεων. Είναι πιστεύω μια απάντηση ειλικρινής και ρεαλιστική. Αλίμονο αν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να λύσουμε τέτοιου μεγέθους πανευρωπαϊκά προβλήματα μέσω της διοργάνωσης ενός πραγματικά φιλόδοξου Συνεδρίου.

Θεωρώ όμως ότι το συνέδριο Footballabout μπορεί να βοηθήσει το σύνολο των Ελλήνων παραγόντων και στελεχών που εργάζονται για το ελληνικό ποδόσφαιρο και να δώσει τα ερεθίσματα ενός γόνιμου διαλόγου για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ποδοσφαίρου στην χώρα μας.

Στην κατεύθυνση αυτή και στην προσπάθεια μας να διερευνήσουμε τις σύγχρονες τάσεις στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αποφασίσαμε να οργανώσουμε το «1ο Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου» προκειμένου, μαζί με ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη, αλλά και εκπροσώπους από όλο το φάσμα του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να βρούμε κοινές δράσεις και λύσεις στα κοινά μας προβλήματα.

Εάν δε, διαπιστώσουμε ότι, σε κάποιες χώρες με μεγαλύτερη ποδοσφαιρική εμπειρία, έχουν βρει τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων που στην χώρα μας παραμένουν άλυτα, αυτό δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει στην απαξίωση των δικών μας προσπαθειών, αλλά στην επιθυμία για έναν μεγαλύτερο κοινό αγώνα και μια αμφίδρομη σχέση και συνεργασία.

2) Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, έτσι όπως είναι σήμερα δομημένο, μπορεί να συνεχίσει ή απαιτούνται δραστικές αλλαγές και παρεμβάσεις κατά την άποψη σας;

H Super League διανύει φέτος τον έβδομο χρόνο της ζωής της. Στο διάστημα αυτό, και με βάση τους ιδρυτικούς σκοπούς και στόχους του συνεταιρισμού, έγιναν αξιόλογες προσπάθειες ανάπτυξης.

Υπάρχουν όμως ακόμα πολλά και σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια ουσιαστική βελτίωση του πρωταθλήματος της Super League αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα.

Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρώπης και η ελληνική Super League είναι ισότιμο μέλος των Ευρωπαϊκών λιγκών. Ίσως κάποιοι από εμάς να έχουν την τάση να θεωρούν ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι δικό μας ελληνικό «προνόμιο», όμως στην πραγματικότητα και οι λίγκες των προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών αντιμετωπίζουν τα ίδια αλλά και ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Ίσως ο θαυμασμός μας για το ποδοσφαιρικό προϊόν που παράγεται σε ορισμένες από αυτές, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα έχουν λύσει.

Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Είμαι βέβαιος ότι σε μια κοινωνία, σε μια οικονομία και γενικότερα σε έναν ολόκληρο κόσμο που αλλάζει, το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να μείνει στατικό ή ίδιο. Με δεδομένη, όμως, την σημερινή δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία, η αλλαγή αυτή, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο φορείς (ΠΑΕ, Πολιτεία, ΕΠΟ, ΠΣΑΠ, ΜΜΕ, φίλαθλοι) συνεργαστούν με ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια, σεβασμό και πάνω από όλα προγραμματισμό και υπομονή.

Ξεκάθαρα λοιπόν πιστεύω ότι αν δε γίνουν δομικές και δραστικές αλλαγές σε πολλούς τομείς, το ποδόσφαιρό μας δε θα μπορέσει εύκολα να περάσει στο στάδιο της επιθυμητής ανάπτυξης.

3) Πέραν των αδιαμφισβήτητων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, εκτιμάτε ότι οι ομάδες θα πρέπει να κινηθούν δραστικότερα και αυτόνομα στην προσέλκυση ισχυρών χορηγών ή ομάδων χορηγών, κατά το ξένα πρότυπα;

Η κρίση γεννά και ευκαιρίες και ως διοργανώτρια Αρχή της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας εστιάζουμε στις λύσεις που μπορούμε να υιοθετήσουμε για την καλύτερη αντιμετώπισή της.


Η κάθε ΠΑΕ δραστηριοποιείται ενεργά στην προσέλκυση χορηγών και ας μην ξεχνάμε ότι οι κορυφαίες εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους, όπως οι αερομεταφορές, οι τράπεζες, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι ασφάλειες, τα αναψυκτικά, η κινητή και σταθερή τηλεφωνία και άλλους τομείς, εξακολουθούν να έχουν μια σταθερή μακροχρόνια ανταποδοτική χορηγική συνεργασία με τις ομάδες, ακόμα και σε μια ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία, όπως αυτή που βιώνουμε.

Αυτό άλλωστε είναι αυταπόδεικτο και αποδομεί και το επιχείρημα ορισμένων κακόβουλων ότι το πρωτάθλημα της Super League είναι «κρατικοδίαιτο» ή στηρίζεται αποκλειστικά στην ΟΠΑΠ Α.Ε.

4) Η βελτίωση της ποιότητας του ποδοσφαίρου μας, προφανώς δεν είναι μόνο θέμα ποιότητας ποδοσφαιριστών. Ποιοι άλλοι παράγοντες, κατά την εκτίμηση σας, μπορούν να το αναβαθμίσουν;

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Παρά το ότι τα περισσότερα γήπεδα ανήκουν στους Δήμους ή το Κράτος, η Super League έχει θεσπίσει ένα κεντρικό πρόγραμμα ελέγχου, εποπτείας και βελτίωσης των αγωνιστικών χώρων, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη εμφανή.

Με την εξαίρεση δύο ή τριών γηπέδων που απαιτούν τη ριζική ανακατασκευή των χλοοταπήτων τους, η πλειοψηφία των γηπέδων είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν.

Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, έτσι ώστε να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους ποδοσφαιριστές, αλλά και οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τους φιλάθλους.

Επίσης, θεωρώ πως η νοοτροπία των παραγόντων των ποδοσφαιριστών των διαιτητών των φιλάθλων αλλά και των ΜΜΕ θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, καθώς όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μας.



Παναθηναϊκός: Χωρίς Μαξίμοβιτς στο Αγρίνιο – Η αποστολή για το ματς με τον Παναιτωλικό
Παναθηναϊκός: Χωρίς Μαξίμοβιτς στο Αγρίνιο – Η αποστολή για το ματς με τον Παναιτωλικό
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Χωρίς Έσε οι «ερυθρόλευκοι» στο ντέρμπι της Super League
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Χωρίς Έσε οι «ερυθρόλευκοι» στο ντέρμπι της Super League
Super League 2: «Πονηρά» παιχνίδια για τις πρωτοπόρες, ΑΕΛ και Κηφισιά – Πρόγραμμα και μεταδόσεις
Super League 2: «Πονηρά» παιχνίδια για τις πρωτοπόρες, ΑΕΛ και Κηφισιά – Πρόγραμμα και μεταδόσεις
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Άρης – Βόλος, Λαμία – ΟΦΗ και Μίλαν – Γιουβέντους
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Άρης – Βόλος, Λαμία – ΟΦΗ και Μίλαν – Γιουβέντους
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved