Ανασκόπηση 2012: Ποδόσφαιρο – ΑΕΚ: Η χρονιά της σκληρής πραγματικότητας
Το 2012 εξελίχθηκε… καταστροφικό για την ΑΕΚ, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, φλερτάροντας πλέον έντονα με την διάλυση.
Αν και το 2004 η προσπάθεια του Ντέμη Νικολαΐδη είχε σώσει την Ένωση από την καταστροφή, σύντομα οι επόμενες διοικήσεις επανέλαβαν τα λάθη του παρελθόντος σε ακόμη χειρότερο βαθμό, φέρνοντας την ομάδα στο χείλος της καταστροφής. Και το 2012 ήταν η χρονιά της… συνειδητοποίησης της άσχημης κατάστασης, ωστόσο η λύση που θα βγάλει την ΑΕΚ από το αδιέξοδο δεν φαίνεται να πλησιάζει… Το Onsports σας θυμίζει κάποιους από τους σημαντικούς σταθμούς του 2012 για τους «κιτρινόμαυρους»…
Ο κύκλος των χαμένων επενδυτών και η… Μεγάλη Βρετάνια
Το 2012 ξεκίνησε για την ΑΕΚ με τις περιπτώσεις του υποψήφιου επενδυτή Γιάννη Βλάχου να οδηγείται σε ναυάγιο, ενώ μπήκε στην καθημερινότητα της ομάδας και ο Βασίλης Ξενιάδης με συνεργάτη τον Στράτο Σαλιαρέλη, και με αυτή την κίνηση να μην έχει καλύτερη κατάληξη. Την ίδια ώρα, τα πρώτα καμπανάκια κινδύνου από την UEFA αρχίζουν να ηχούν για πιθανό αποκλεισμό της Ένωσης από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λόγω ασυνέπειας σε οικονομικές υποχρεώσεις.
Κάπου εκεί ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ, Μιχάλης Τροχανάς, αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία, το «Θεμέλιο 21» για να βγει η ΑΕΚ από το αδιέξοδο, καλώντας όλους τους πρώην και νυν παράγοντες σε συνάντηση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Οι απουσίες ήταν ηχηρές, ενώ η κυρίαρχη πρόταση ήταν να πληρώσει κάθε μέτοχος το μερίδιο που τους αναλογεί… Στα αγωνιστικά η ΑΕΚ πάει… καλύτερα, με τους Γκέντσογλου και Κάλα να αποχωρούν, ενώ αρχίζει από το τέλος Ιανουαρίου το ενδιαφέρον της Έβερτον για τον Κώστα Μανωλά.
Τα χρέη και ο αποκλεισμός από την Ευρώπη
Ο Πέτρος Παππάς εξόφλησε το ομολογιακό δάνειο στην Morgan Stanley, όμως κανένας άλλος εκ των μετόχων δεν αναγνώριζε τις οφειλές του και κανένας δεν ήθελε να δώσει χρήματα την ΑΕΚ. Ο Ντέμης Νικολαΐδης εξασφάλισε δάνειο από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, Τουρκί Αλ Σουνταϊρί, ύψους 2 εκατ. ευρώ για να καταφέρει η ομάδα να εξασφαλίσει την αδειοδότηση. Στις 3/2 ο Σταύρος Αδαμίδης παραιτήθηκε από την προεδρία της ΠΑΕ και ανέλαβε ο Ανδρέας Δημητρέλος με την υποστήριξη των Supporters. Ο νυν πρόεδρος πιάνει αμέσως δουλειά και αρχίζει το… τρέξιμο.
Η ΑΕΚ κλήθηκε σε απολογία από την UEFA, όπου της ζητήθηκε να εξοφλήσει τα χρέη της όμως λεφτά δεν υπήρχαν στα ταμεία. Και για ολοκληρωθεί η κατρακύλα της ομάδας, δεν σφραγίστηκαν τα εισιτήρια του αγώνα με τον ΟΦΗ, παίζοντας σε άδειο ΟΑΚΑ. Η ποινή που επιβλήθηκε από την UEFA ήταν η αναμενόμενη, μονοετής αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αναστολή και παράταση ενός μήνα για να τακτοποιήσει τις οφειλές της. Όμως στη συνέχεια η ΕΠΟ δεν έδωσε την αδειοδότηση στην ΑΕΚ και ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός απλά ήταν γεγονός. Αν και οι «κιτρινόμαυροι», κατάφεραν να τερματίσουν δεύτεροι στα πλέι οφ και να κερδίσουν στο γήπεδο την έξοδο στο Europa League, τα διοικητικά λάθη της στέρησαν τη συμμετοχή.
Η κίνηση του Θωμά
Οι προσπάθειες να βρεθούν λύσεις για την διοικητική και οικονομική σωτηρία της ΑΕΚ έπεφταν στο κενό και τότε βγήκε μπροστά μια παλιά δόξα της ομάδας, ο Θωμάς Μαύρος. Μην αντέχοντας να βλέπει τον αγαπημένο του σύλλογο να οδεύει προς τη Δ’ Εθνική, ο Μαύρος ανέλαβε πρωτοβουλία για να συσπειρώσει τον κόσμο. Ανέλαβε την προεδρία, μειώθηκε η τιμή στα διαρκείας και αυξήθηκαν οι πωλήσεις, ενώ πολλοί παίκτες παραχωρήθηκαν για να πάρει λεφτά η ΑΕΚ και να ξεπληρώσει μέρος των οφειλών της. Ο Μάκος, ο Λεονάρντο, ο Κλωναρίδης πουλήθηκαν σε ομάδες του εξωτερικού, ενώ νωρίτερα ο ελεύθερος Μανωλάς επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Αρκετοί παίκτες που έμειναν ελεύθεροι αποχώρησαν, ενώ η ΑΕΚ λόγω της μη αδειοδότησής της από την ΕΠΟ, δεν μπορούσε να κάνει ελεύθερα μεταγραφές, αλλά με περιορισμούς.
Προπονητής ανέλαβε ο Βαγγέλης Βλάχος και ο Χρήστος Κωστής γενικός αρχηγός και άρχισαν τα πλάνα για την ενίσχυση της ομάδας. Τα χρήματα που έμπαιναν στα ταμεία της ΠΑΕ έβγαιναν αμέσως για να καλυφθούν υποχρεώσεις, ενώ υπήρχαν σοβαρές και… απειλητικές εκκρεμότητες προς ΙΚΑ, Εφορία και πρώην παίκτες που έπρεπε να τακτοποιηθούν.
Ο μεταγραφικός σχεδιασμός και η συγκινητική, αλλά όχι εντυπωσιακή κίνηση στα διαρκείας έφεραν κόντρες και συγκρούσεις ανάμεσα στον Θωμά Μαύρο και στα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης. Τελικά για να παίξει η ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, όπως και άλλες προβληματικές ΠΑΕ, χρειάστηκε να πάρουν προσωρινή αδειοδότηση από την ΕΠΟ.
Η έναρξη της Βιντιάδας και η αγωνιστική… αδυναμία
Το πρωτάθλημα άρχισε, με την διοίκηση της ΑΕΚ να προσπαθεί σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι να σφραγίσει εισιτήρια, λόγω των χρεών της προς την εφορία. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν τα αναμενόμενα, μιας και το νεανικό σύνολο της Ένωσης δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός ανταγωνιστικού πρωταθλήματος. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, προέκυψε ένας νέος υποψήφιος επενδυτής, ο εφοπλιστής Δημήτρης Βιντιάδης που με ανακοίνωσή του εξέφρασε επίσημο ενδιαφέρον για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ.
Οσο οι εξελίξεις στο διοικητικό κομμάτι έτρεχαν, με ελέγχους και στοιχεία που ζητούσε ο Βιντιάδης, αγωνιστικά η ΑΕΚ συνέχιζε να παραπαίει. Και μετά την ήττα από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, η διοίκηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Θωμά Μαύρου, αποφάσισε να απομακρύνει τον Βαγγέλη Βλάχο από τη θέση του προπονητή. Αυτό προκάλεσε νέα κρίση στα διοικητικά, με την αποχώρηση του Μαύρου από την προεδρία, ενώ η αναζήτηση νέου προπονητή κράτησε παραπάνω από το αναμενόμενο και τελικά επιλέχθηκε ο Εβαλντ Λίνεν.
Ο Γερμανός τεχνικός προσπάθησε να κάνει ό,τι μπορεί με το υπάρχον υλικό, ενώ διοικητικά η υπόθεση του Δημήτρη Βιντιάδη εξελίχθηκε σε σίριαλ που δεν έχει… τελειωμό. Με τα χρέη της ΑΕΚ να ανέρχονται στα 33 εκατ. ευρώ, τα 8 εκ των οποίων σε φυσικά πρόσωπα, ο υποψήφιος επενδυτής ζήτησε να επιχειρήσει πρώτα το «κούρεμα» των χρεών, ενώ περίμενε να περάσει από τη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου θα επέτρεπε την αύξηση των μηνιαίων δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο. Όμως όλα αυτά δεν έγιναν ακόμη και η υπόθεση του Βιντιάδη αναμένεται να ξεκαθαρίσει στα τέλη Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, η ΑΕΚ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, καθώς δεν έχει εκδώσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μεταγραφές, ενώ οι οφειλές προς τους πρώην και νυν ποδοσφαιριστές παραμένουν ανεξόφλητες. Λόγω αυτής της κατάστασης, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, Original, έχει κάνει συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΠΑΕ στα Σπάτα, ζητώντας από τους μετόχους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σώσουν την ομάδα από την καταστροφή. Αλλά ούτε αυτό έχει φέρει ως τώρα αποτέλεσμα…