Η διαχείριση του Χιμένεθ

Η διαχείριση του Χιμένεθ

Ο Μανόλο Χιμένεθ είναι πέντε μήνες στην ΑΕΚ και ήδη μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα από τη διαχείριση και αξιοποίηση του ρόστερ.

Μετά από την πρώτη περίοδο «πειραματισμού» του Ισπανού έχουν φανεί οι διαθέσεις του αναφορικά με τους ποδοσφαιριστές που υπάρχουν στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Αφού λοιπόν, έδωσε πρώτα ευκαιρίες σε όλους σχεδόν για να δείξουν τις δυνατότητές τους έχει καταλήξει σε ένα βασικό κορμό στον οποίο στηρίζεται κατά κύριο λόγο.

Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που έχει αναθεωρήσει είτε έχει αλλάξει την άποψή του για κάποιους παίκτες αφήνοντάς τους στο περιθώριο ή δίνοντάς τους περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

Οι «άσσοι»

Για τη θέση του τερματοφύλακα οι επιλογές είναι μετρημένες. Ο Σεμπάστιαν Σάχα έχει κερδίσει και τον Ισπανό τεχνικό με την απόδοσή του έχοντας στα περισσότερα παιχνίδια θέση βασικού. Όμως, όπως και στο δεύτερο μισό της σεζόν 2009-10, ο Γιάννης Αραμπατζής όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί την εστία της ομάδας ανταπεξήλθε στις απαιτήσεις. Ίσως ο Χιμένεθ να μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περισσότερα ματς τον Έλληνα προτιέρο για να τον κρατάει «ζεστό» καθώς η παραμονή του Σάχα στην ομάδα το καλοκαίρι δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Τα μετόπισθεν

Η αμυντική γραμμή της ΑΕΚ συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας τραυματισμών αλλά και… ηλικίας. Ο παίκτης που αναμφίβολα αποτελεί τον ηγέτη της άμυνας, αλλά κι μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της ομάδας είναι ο Τραϊανός Δέλλας. Ο «Κολοσσός» αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2010 ως «χρυσή εφεδρεία» με σκοπό να προσφέρει σε μερικά παιχνίδια τις πολύτιμες υπηρεσίες του. Όμως, οι ανάγκες τον έφεραν στην «πρώτη γραμμή», έχοντας χάσει ελάχιστα ματς είτε λόγω τραυματισμού είτε για λόγους ξεκούρασης.

Ο Κριστιάν Νασούτι αποτελεί αξιόπιστη επιλογή αλλά μετά τα πρώτα παιχνίδια υπό τις οδηγίες του Χιμένεθ δεν φαίνεται να κέρδισε την εμπιστοσύνη του. Άλλωστε ίσως να μετράει και το γεγονός πως το καλοκαίρι θα αποχαιρετήσει την ομάδα καθώς η οψιόν αγοράς του από τη Ρίβερ Πλέιτ είναι εκτός δυνατοτήτων της ΑΕΚ.

Σχετικά με τον Κώστα Μανωλά που ήταν η ευχάριστη έκπληξη της περιόδου 2009-10 πρέπει να ειπωθεί πως δείχνει διαφορετικό πρόσωπο, ανάλογα με τον παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας. Οπότε είναι λογικό να το σκέφτεται λίγο παραπάνω να τον χρησιμοποιήσει ο Χιμένεθ αν ο Δέλλας είναι εκτός πλάνων.

Ο νεοαποκτηθείς Ματέος, όπως αποδεικνύεται, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Τα σωματικά του προσόντα και η τεχνική του κατάρτιση ξεχωρίζουν στο ματς ενώ είναι αξιοσημείωτο πως δύσκολα χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του. Ο Χιμένεθ του έδωσε και θα του δώσει κι άλλες ευκαιρίες μέχρι το τέλος της σεζόν αλλά η αποχώρησή του είναι αναπόφευκτη καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ανένδοτη.

Οι ακραίοι

Οι «απογοητεύσεις» της σεζόν αναφορικά με την άμυνα είναι φυσικά οι Νταντόμο και Αργυρίου. Ο Ουρουγουανός δεν κατάφερε να πείσει για την αξία και τις δυνατότητές του από την αρχή όντας στις εναλλακτικές επιλογές του Μπάγεβιτς, κάτι που συνέχισε να ισχύει και με τον Χιμένεθ. Όσο για τον Έλληνα δεξιό μπακ, πήρε χρόνο συμμετοχής τον πρώτο καιρό της παρουσίας του Ισπανού κόουτς στον Δικέφαλο, αλλά έδειξε ότι θέλει ακόμη πολλή δουλειά για να καθιερωθεί και συχνά είναι μεταξύ πάγκου και εξέδρας.

Αντιθέτως οι Καράμπελας και Γεωργέας έχουν «κερδίσει» τον προπονητή τους με την εργατικότητά τους. Κανείς από τους δυο δεν ξεχωρίζει για τις τεχνικές του αρετές αλλά η διάθεσή τους για δουλειά και το πάθος που δείχνουν σε κάθε ματς έχει αρκετές φορές γίνει σημείο αναφοράς από τον πρώην τεχνικό της Σεβίλλης. Οπότε, όσο δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών ή τιμωριών θα είναι τα βασικά ακραία μπακ της ομάδας, με τον Χιμένεθ να μην έχει άλλωστε και πολλές επιλογές.

Οι «κόφτες»

Η ΑΕΚ διαθέτει πληθώρα μέσων καθώς αν εξαιρέσουμε τους τρεις «μικρούς», Ιντζόγλου, Κλωναρίδη και Τσαμουρλίδη μένουν δέκα ποδοσφαιριστές για τις τέσσερις συνήθως θέσεις της ενδεκάδας. Οι «καθαρόαιμοι» ανασταλτικοί μέσοι είναι οι Ντιόπ, Μάκος και Γκέντσογλου. Ο πρώτος ήταν η μεταγραφή του καλοκαιριού «αναγκάζοντας» αρκετούς φίλους της ομάδας να μεταβούν στο αεροδρόμιο να τον υποδεχτούν.

Όμως η αγωνιστική του απραξία φάνηκε έντονα στις αρχές της σεζόν. Ο Σενεγαλέζος χρειάστηκε μεγάλο διάστημα για να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση ενώ αποδείχθηκε επιρρεπής στους τραυματισμούς. Επίσης, δείχνει να αποδίδει καλύτερα όταν πλαισιώνεται από δυο ακόμη παίκτες στο 4-3-2-1 είτε στο 4-4-2 όντας στη βάση του ρόμβου. Αυτό δείχνει να έχει αντιληφθεί και ο Χιμένεθ φροντίζοντας να τον χρησιμοποιεί αναλόγως.

Επίσης, εντελώς διαφορετικό και κατά πολύ βελτιωμένο πρόσωπο δείχνει ο Μάκος την τρέχουσα σεζόν. Σχεδόν σε κάθε αγώνα είναι από τους κορυφαίους και ο Ισπανός τον αφήνει εκτός πλάνων είτε λόγω τραυματισμού είτε για λόγους ξεκούρασης. Όσο για τον Γκέντσογλου, ο τραυματισμός τον άφησε λίγο πίσω καθώς είχε αρκετό χρόνο συμμετοχής. Ενδεικτικό είναι άλλωστε πως συχνά πυκνά σκάουτερ ξένων συλλόγων κάνουν την εμφάνισή τους στο ΟΑΚΑ για να τον δουν από κοντά.

Δημιουργία και άκρα

Συνεχίζοντας, διαπιστώνουμε πως η θέση του Καφέ είναι σχεδόν αδιαπραγμάτευτη στη βασική ενδεκάδα. Ο Χιμένεθ άλλωστε έχει δηλώσει πως χωρίς εκείνον και τους Δέλλα, Λυμπερόπουλο στο αρχικό σχήμα η ΑΕΚ έχει μεγάλο πρόβλημα. Επίσης και στα άκρα οι Λαγός, Μπερνς δείχνουν να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ισπανού που τους προτιμά απέναντι σε κλειστές άμυνες. Άλλωστε περιθώρια βελτίωσης έχουν αμφότεροι και αν συνεχίσουν τη δουλειά ανεξάρτητα του προπονητή που βρίσκεται στον πάγκο θα έχουν το χρόνο συμμετοχής που τους αναλογεί.

Η απογοήτευση αλλά και τα «αινίγματα» στη μεσαία γραμμή είναι οι Έντερ, Λεονάρντο και Γκερέιρο. Ο πρώτος πήρε τις ευκαιρίες του τις πρώτες ημέρες του Χιμένεθ στην ομάδα αλλά δεν κατάφερε να δείξει κάτι αξιόλογο μένοντας πλέον εκτός αποστολής σχεδόν σε κάθε αγώνα.

Οι άλλοι δυο αποτελούν σίγουρα ξεχωριστές περιπτώσεις. Οι αγωνιστικές μεταπτώσεις είναι αυτές που τους χαρακτηρίζουν. Αμφότεροι έχουν αγωνιστεί τόσο στο αρχικό σχήμα όσο και ως αλλαγές. Βέβαια το γεγονός ότι παίζουν άλλες φορές στον άξονα και άλλες στα πλάγια τους έχει επηρεάσει κι εξηγεί εν μέρει τις αλλαγές στην απόδοσή τους. Επίσης, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως ο Γκερέιρο δεν έχει κάνει προετοιμασία τα δυο τελευταία χρόνια. Πάντως δύσκολα θα αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση που θέλει τον Χιμένεθ να τους υπολογίζει μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης.

Όσο για τον Μίτσελ, έχει δείξει καλά δείγματα και με την τεχνική του κατάρτιση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον δημιουργικό κυρίως τομέα του παιχνιδιού. «Στοίχημα» αποτέλεσε η χρησιμοποίησή του στα πλάγια στο ματς με τον ΠΑΟΚ αν και μάλλον ο άξονας του ταιριάζει περισσότερο.

Επιθετικοί και… εξτρέμ

Μετρημένα είναι τα «κουκιά» στην επιθετική γραμμή της ομάδας. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος είναι μέλος της ηγετικής τριάδας μαζί με Δέλλα και Καφέ και εφόσον είναι έτοιμος η παρουσία του στην ενδεκάδα είναι δεδομένη. Βέβαια, όπως και ο «Κολοσσός», δεν αποκτήθηκε για πρώτη επιλογή και όποτε ο Χιμένεθ έχει τη δυνατότητα τον αφήνει εκτός για ξεκούραση.

Η περίπτωση του Ίσμαελ Μπλάνκο είναι ιδιαίτερη. Ο Αργεντινός αν και δεν έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του, που λήγει το καλοκαίρι, κάθε φορά που αγωνίζεται δίνει το 100%. Το παράδοξο είναι πως μετά τον Μπάγεβιτς και ο Χιμένεθ τον χρησιμοποιεί κατά κόρον ως δεξί εξτρέμ, σε μια θέση στην οποία φυσικά δεν μπορεί να αποδώσει καθώς πρόκειται για φορ περιοχής. Παρ’ όλα αυτά έχει καταφέρει και φέτος να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 15 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Ένας από τους παίκτες που αποτελούν βαρόμετρο με την απόδοσή τους είναι αναμφίβολα ο Νάτσο Σκόκο. Ο Λατινοαμερικάνος έχει περάσει τον περισσότερο καιρό του στην ΑΕΚ αγωνιζόμενος είτε στα πλάγια είτε στον άξονα. Όμως η φυσική του θέση είναι αυτή του δεύτερου επιθετικού. Απέναντι στον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα ο Χιμένεθ τον έβαλε δίπλα στον Μπλάνκο και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Απομένει να δούμε αν ο Ισπανός προτιμήσει και στα επόμενα ματς την ίδια συνταγή ή επαναφέρει τον παίκτη σε μια θέση στην οποία κατά δική του ομολογία παίζει μόλις τα 2 τελευταία χρόνια.

Ο τελευταίος των νεοαποκτηθέντων, Ναμπίλ Μπαχά, μετράει ήδη 7 συμμετοχές. Αγωνιζόμενος είτε στα πλάγια είτε στην κορυφή της επίθεσης, που δείχνει ότι του ταιριάζει περισσότερο, δημιουργεί συχνά πυκνά επικίνδυνες καταστάσεις στα αντίπαλα καρέ. Όμως κάποια παραπανίσια κιλά δεν τον βοηθάνε στον τομέα της ταχύτητας και της εκρηκτικότητας και ο Χιμένεθ δείχνει να τον εμπιστεύεται κυρίως ως αλλαγή.



Premier League: Προελαύνει η Λίβερπουλ με τρομερό Σαλάχ - Γκέλα της Γιουνάιτεντ στο ντεμπούτο Αμορίμ
Premier League: Προελαύνει η Λίβερπουλ με τρομερό Σαλάχ - Γκέλα της Γιουνάιτεντ στο ντεμπούτο Αμορίμ
Ελλάδα - Μεγάλη Βρετανία 77-67: Στην κορυφή κι ένα βήμα πιο κοντά στο Eurobasket 2025
Ελλάδα - Μεγάλη Βρετανία 77-67: Στην κορυφή κι ένα βήμα πιο κοντά στο Eurobasket 2025
LIVE Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Το ντέρμπι κορυφής της Super League
LIVE Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Το ντέρμπι κορυφής της Super League
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι κορυφής της Super League
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι κορυφής της Super League
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved