O «Ελέ», ο Χριστόπουλος και η «συμμορία των 14» της Super League!
Νέοι, Ελληνες και ωραίοι! Η δυναμική είσοδος των rookies Δημήτρη Ελευθερόπουλου και Γιάννη Χριστόπουλου στη φετινή προπονητική... σκακιέρα της Super League, συγκρίνεται και σε ποιο βαθμό με τις αντίστοιχες των 14 συναδέλφων τους στους πάγκους των υπολοίπων ομάδων; Το Onsports, έχει τις απαντήσεις.
Αμφότεροι εξελίσσονται σε δύο από τις ατραξιόν του πρωταθλήματος. Τα δύσκολα άλλωστε σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν έχουν ν΄αντιμετωπίσουν μνημόνια, κουρεμένα μπάτζετ, μη αδειοδοτήσεις, περιορισμό μεταγραφών και ανανεώσεων είναι για τους ικανούς. Για αυτούς που ξέρουν τι θέλουν και πως θα το κατακτήσουν, ακόμη και εάν το… ντεπόζιτο είναι άδειο από ένσημα και προϋπηρεσία!
Οι «λοχαγοί» του Πανιωνίου και του ΠΑΣ Γιάννινα, όχι μόνο επιβιώνουν με τόλμη και αρετή στη σκληρή κοινωνία της Super League, αλλά με τις επιδόσεις των ομάδων τους και το όμορφο ποδόσφαιρο που παίζουν, βάζουν τα γυαλιά σε πολλούς άλλους «μπαρουτοκαπνισμένους» προπονητές, με μεγαλύτερη διαδρομή στους πάγκους και «γαλόνια» στη στολή τους.
Το Onsports κάνει… rewind και θυμάται τα αντίστοιχα ντεμπούτα των υπολοίπων 14 τεχνικών της Super League σε επίπεδο μεγάλης κατηγορίας, καταγράφοντας συγχρόνως τα... ψάρια που έπιασαν στην πρώτη δωδεκάδα των αγώνων, όσες είναι δηλαδή και οι αγωνιστικές που έχουν κυλήσει στο μύλο του φετινού πρωταθλήματος.
ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΖΑΡΝΤΙΜ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)
Η εμπειρία της Μπέιρα Μαρ
Ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού δεν έχει στο βιογραφικό του προϋπηρεσία στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφού εγκαταστάθηκε στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι. Εάν πάντως κάνουμε focus στο ιστορικό του, θα θυμηθούμε πως τη σεζόν 2010-11 πρωτοεμφάνιστηκε στην πρώτη κατηγορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος (SuperLiga) με την Μπέιρα Μαρ. Εκατσε στον πάγκο σε 21 παιχνίδια(έχοντας 3 νίκες, 6 ισοπαλίες και 3 ήττες σε 12 ματς) και αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2011.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΩΝΗΣ (ΠΑΟΚ)
«Τρένο» με ισορροπία!
Εκανε ντεμπούτο στην Α΄Εθνική την περίοδο 2005-06, με ραμμένο στην στολή του το παράσημο της επιστροφής της ΑΕΛ (επί των ημερών του) στη μεγάλη κατηγορία. Τα αποτελέσματά τωων «βυσσινί» στα πρώτα δώδεκα παιχνίδια πρωταθλήματος ήταν απολύτως ισορροπημένα. Τέσσερις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και τέσσερις ήττες και συγκομιδή 16 βαθμών.
Το «Τρένο» επιβίωσε στον πάγκο της θεσσαλικής ομάδας ολόκληρη τη σεζόν, η λήξη της οποίας βρήκε την Λάρισα στην 8η θέση της τελικής κατάταξης και στα ημιτελικά του Κυπέλλου χάνοντας από τον Ολυμπιακό μία θέση στο ξέφωτο του τελικού.
ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΩΛΗΣ (ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ)
Υπηρεσιακός πρωτάρης!
Βίωσε την παρθενική του εμπειρία σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας ως υπηρεσιακός κόουτς στον πάγκο του Πανηλειακού. Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2000 ανέλαβε να καλύψει το κενό που δημιούργησε η αποχώρηση του Μάκη Κατσαβάκη. Σε τρία παιχνίδια είχε 1 ισοπαλία, 1 νίκη και 1 ήττα και κατόπιν παρέδωσε την σκυτάλη στο Σέρβο Ζλάτκο Κρμπότιτς.
Στη δεύτερη θητεία του στην Α΄Εθνική (τη σεζόν 2003-04) και πρώτη ως χεντ – κόουτς ξανά στον πάγκο του Πανηλειακού, είχε 3 νίκες, 5 ισοπαλίες και 4 ήττες στην πρώτη 12άδα αγώνων πρωταθλήματος.
Η συνεργασία του με την ομάδα του Πύργου έλαβε τέλος μετά τη βαριά εντός έδρας ήττα(5-0) από την Καλλιθέα στις 18 Απριλίου 2004. Εν τέλει, ο Πανηλειακός τερμάτισε 15ος και πήρε… δυσμενή μετάθεση για τη δεύτερη κατηγορία.
ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ (ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ)
Ποδαρικό με κούπα!
Ονειρικό ντεμπούτο στην Ελλάδα. Τι κι αν στην πρώτη «μάχη» του πρωταθλήματος, ο Πανιώνιος κέρασε πικρό καφέ την ΑΕΚ στην Πλατεία. Η Ενωση με τον «Ντούσκο» στο τιμόνι της, έκοψε πρώτη το νήμα και στέφθηκε πρωταθλήτρια της περιόδου 1988-89. Στην πρώτη ντουζίνα αγώνων στον πάγκο των «κιτρινόμαυρων» σημείωσε 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες.
ΧΟΥΑΝ ΡΑΜΟΝ ΡΟΤΣΑ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)
Αήττητος… «αντί - Οσιμ»!
Πήρε το βάπτισμα του πυρός στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Παναθηναϊκού το Νοέμβρη του 1994, έπειτα από το «διαζύγιο» των «πρασίνων» με τον Ιβιτσα Οσιμ, μεσούσης της σεζόν 1993-94. Κοουτσάρισε την ομάδα του τριφυλλιού στα έξι τελευταία παιχνίδια, παρέμεινε αήττητος με πέντε νίκες και μία ισοπαλία και συνέχισε για άλλα περίπου 2,5 χρόνια στην Παιανία.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ)
Ντεμπούτο για κλάματα!
Ο κορυφαίος εν ενεργεία Ελληνας τεχνικός, δεν διατηρεί ευχάριστες αναμνήσεις από την πρώτη του χρονιά στην Α΄ Εθνική. Τη σεζόν 2003-04 άντεξε μόλις επτά παιχνίδια στον πάγκο της Καβάλας χωρίς να γευτεί τη χαρά της νίκης (μία ισοπαλία, έξι ήττες). Μετά την συντριβή (7-1) των «αργοναυτών» από τον Ολυμπιακό έπεσαν οι τίτλοι τέλους στη συνεργασία με την μακεδονική ομάδα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ (ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ)
«Τρένο» το καραβάκι!
Το καραβάκι της Καβάλας με καπετάνιο τον Καστοριανό τεχνικό, τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στο πέλαγος της μεγάλης κατηγορίας και τερματίζει στην 6η θέση. Στα δώδεκα πρώτα ματς πρωταθλήματος, οι «αργοναύτες» έχουν να επιδείξουν 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες.
ΠΑΥΛΟΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ (ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ)
Η βελτίωση του μωσαϊκού
Ανέλαβε υποβιβασμένο τον Πανθρακικό μεσούσης της περιόδου 2010-11 για 13 παιχνίδια πρωταθλήματος και με την προοπτική να «χτίσει» την ομάδα της επόμενης χρονιάς. Παρότι χωρίς κανένα βαθμολογικό κίνητρο, η ακριτική ομάδα «σουλουπώθηκε» σε μεγάλο βαθμό επί των ημερών του συγκριτικά με το μωσαϊκό που παρουσίασαν οι προκάτοχοί του και είχε συνολικά 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 8+1 ήττα στο φινάλε του «μαραθωνίου» από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΟΦΗ)
Εκρηκτική εκκίνηση, πικρό φινάλε!
Επειτα από πενταετή προϋπηρεσία στους πάγκους σε επίπεδο επαγγελματικών κατηγοριών άλλαξε δαχτυλίδια με τον ΠΑΣ Γιάννινα τον Φεβρουάριο του 2001. Η εκκίνησή του εντυπωσιακή, όντας αήττητος στην πρώτη εξάδα των αγώνων, ενώ σε 12 ματς είχε 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες. Προϊόντος του χρόνου ο «Αγιαξ» έπαιξε την παραμονή του στην «ζαριά» του μπαράζ της Ρόδου με αντίπαλο τη νυν ομάδα του τον ΟΦΗ και υποβιβάστηκε γνωρίζοντας την ήττα(2-0).
ΑΚΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
Τρίτη και τυχερή!
Υπηρεσιακό άρωμα έφερε το ντεμπούτο του στη Super League τη σεζόν 2009-10. Μέχρι ωσότου βρεθεί ο αντικαταστάτης του Εμίλιο Φερέρα κοουτσάρισε τον Πανιώνιο στο εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό γνωρίζοντας την ήττα (1-0). Αμέσως μετά τον διαδέχτηκε ο Γιώργος Παράσχος στον πάγκο του «Ιστορικού».
Η δεύτερη σύντομη… περατζάδα από την SL καταγράφηκε την περίοδο 2010-11, όταν κλήθηκε να φορέσει την προπονητική φόρμα του απολυθέντα Μίκαελ Στόρε. Πέντε ματς (3 νίκες, 2 ισοπαλίες) και να περάσει (ξανά όπως και πριν από ένα χρόνο) ο Γιώργος Παράσχος.
Η τρίτη φορά ήταν και η τυχερή και το υπηρεσιακός έδωσε τη θέση στο μόνιμος. Την περασμένη περίοδο ο 43χρονος προπονητής βγήκε μπροστά μετά το πρόωρο τέλος της συνεργασίας του Πανιωνίου με τον Τάκη Λεμονή. Σε 12 ματς είχε 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 6 ήττες με τον Πανιώνιο να κερδίζει στο τέλος το στοίχημα της παραμονής και να τερματίζει στη 12η θέση.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΣΙΑΛΗΣ (ΑΡΗΣ)
Μία και καμία!
Ο 42χρονος προπονητής βρέθηκε για ένα φεγγάρι ως υπηρεσιακός τεχνικός των κιτρίνων τον Γενάρη του 2007 μετά την απόλυση του Γκιγιέρμο Ογιος. Στο ένα και μοναδικό του παιχνίδι η ομάδα της Θεσσαλονίκης αναδείχτηκε ισόπαλη (1-1) με την Κέρκυρα και λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε ο ερχομός του Ισπανού Κίκε Ερνάντεθ.
ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ (ΞΑΝΘΗ)
Αχ, αυτός ο Βάλνερ!
Η πολυθρύλητη υπόθεση Ρόμαν Βάλνερ του πήρε την μπουκιά ή καλύτερα το πρωτάθλημα μέσα από το στόμα. Κολύμπησε με επιτυχία στα βαθιά νερά μετά το «game over» του Σέρα Φερέρ στην ΑΕΚ και την οδήγησε στην κορυφή απ΄όπου την κατέβασε η αντικανονική (με βάση την ετυμηγορία των δικαστηρίων) συμμετοχή του Αυστριακού ποδοσφαιριστή στην αναμέτρηση Απόλλων Καλαμαριάς – Ολυμπιακός με τη φανέλα των γηπεδούχων. 9 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα ο απολογισμός του στα πρώτα δώδεκα παιχνίδια, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το αξέχαστο 4-0 επί του Ολυμπιακού με τα τέσσερα υψωμένα δάχτυλα του Ριβάλντο!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ (ΒΕΡΟΙΑ)
Τα… φεγγάρια της Βέροιας!
Αντεξε μόλις 4 παιχνίδια στο «Survivor» της Βέροιας στο ξεκίνημα της σεζόν 2007-08, χωρίς να προλάβει καν να «ζεστάνει» την καρέκλα. Απολύθηκε στις 12 Οκτωβρίου παραδίδοντας «ταμείο» 3 ισοπαλιών και 1 ήττα.
ΕΒΑΛΝΤ ΛΙΝΕΝ (ΑΕΚ)
Κάθε αρχή και δύσκολη!
Πριν από έξι χρόνια έζησε για πρώτη φορά την εμπειρία του… greek dream! Τα πρώτα βήματα στον πάγκο του Πανιωνίου δεν ήταν ιδιαιτέρως παραγωγικά υπό την έννοια πώς στην πρώτη 12άδα των αγώνων είχε 2 νίκες, 6 ισοπαλίες και 4 ήττες. Ο χρόνος κύλησε υπέρ του δεδομένου πως η ομάδα της Νέας Σμύρνης ανέβασε στροφές και εν τέλει τερμάτισε στην 5η θέση της βαθμολογίας το οποίο εξαργύρωσε με το ευρωπαϊκό εισιτήριο.