Γαλλής: «Ο Λίνεν μπορεί να σώσει την ΑΕΚ»
Τις ικανότητες του Εβαλντ Λίνεν εκθείασε ο πρώην πρόεδρος του Πανιωνίου, Φάνης Γαλλής, που τόνισε ότι ο προπονητής που πήρε η ΑΕΚ μόνο τυχαίος δεν είναι και πως αν δεν μπορεί να σώσει αυτός την ΑΕΚ τότε δεν μπορεί κανείς.
Σε δηλώσεις του στον Sentra FM 103,3 ο Φάνης Γαλλής, που είναι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει για τον Γερμανό τεχνικό, αφού συνεργάστηκε μαζί του δύο χρόνια στον Πανιώνιο, σκιαγράφησε το προφίλ του νέου τεχνικού της ΑΕΚ.
«Είναι συμπαθέστατος, δίκαιος, με πολλά χαρίσματα, όπως η προσαρμογή στο επίπεδο κάθε ομάδας που δουλεύει, πολύγλωσσος αλλά και τυπικός Γερμανός, όσο επαναστάτης κι αν ήταν. Μάλιστα, αν δεν είχε τη δημοσιότητα ως ποδοσφαιριστής μπορεί να είχε μπει φυλακή εκείνα τα χρόνια! Αγωνιστικά, θέλει πειθαρχημένο, γρήγορο τυπικό γερμανικό ποδόσφαιρο. Χρειάζεται όμως, χρόνο για να το κάνει, δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Και το είδαμε και στον Ολυμπιακό, δεν πρόλαβε να στρώσει την ομάδα. Αν είχε μείνει, ακόμα εκεί θα ήταν τώρα. Αγαπάει τα νέα παιδιά, τα πιστεύει, έχει δυνατότητα να διακρίνει τα χαρίσματά τους και να τα κάνει πραγματικά καλύτερα και το κυριότερο θα κάνει την ΑΕΚ ομάδα, με την προϋπόθεση ένα σταθερό περιβάλλον. Δεν ξέρω αν θα έχει τον χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά ο κ. Γαλλής είπε:
Για την πρώτη χρονιά του Λίνεν στον Πανιώνιο και αν υπήρχε αμφισβήτηση από τον κόσμο ανέφερε: «Στον πρώτο γύρο είχε πάρει 16 πόντους. Στον δεύτερο γύρο, όμως, πήρε 29 ή 30, με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό να κερδίζει 32. Ο Πανιώνιος έκανε πορεία πρωταθλητισμού και βγήκαμε UEFA από την πρώτη χρονιά. Δεν υπήρξε ποτέ θέμα στήριξης. Συμβούλιο και προπονητής μια φορά την εβδομάδα τρώγαμε μαζί.
Η εξέδρα του Πανιωνίου είναι συγκεκριμένη και το ξέρω καλά γιατί γεννήθηκα στη Νέα Σμύρνη. Χαίρονται πολύ με τα νέα παιδιά που εξελίσσονται. Για αυτό ο Πανιώνιος έχει γεμίσει τις εθνικές ομάδες και έχει βγάλει παίκτες όπως ο γαμπρός μου ο Μανιάτης, ο Μάκος, ο Σπυρόπουλος. Όταν έβλεπε ο κόσμος κάθε Κυριακή καλύτερη την ομάδα, χαιρόταν ακόμα και στην ήττα. Επίσης, εκείνη την εποχή, λόγω Τσακίρη, τα οικονομικά ήταν ανθηρά».
Για την κατάσταση που θα βρει στην ΑΕΚ σχολίασε: «Το λάθος της ΑΕΚ είναι που δεν τον έκλεισε για περισσότερα χρόνια. Σίγουρα θα ήταν καλύτερη η ομάδα αν τον είχαν πάρει το καλοκαίρι. Χωρίς να αμφιβάλω για τον Βλάχο, λόγω ονόματος ο Λίνεν δεν θα έφευγε. Όταν έχεις φθηνή ομάδα με νέα παιδιά πρέπει να ξοδέψεις για τον προπονητή. Ο Λίνεν αποκλείεται να απογοητευτεί γρήγορα. Είναι Γερμανός. Παίζει μέχρι το `90, το `91, το `92. Η ΑΕΚ είναι σε τραγική κατάσταση με τρομακτικά οικονομικά προβλήματα. Και μέσα στη χρονιά δεν θα υπάρχει κανονική ροή πληρωμή. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά νέα παιδιά, που έχουν φορτωθεί ένα ρόλο πολύ δύσκολο. Όμως, δεν πιστεύω πως η ΑΕΚ είναι φαβορί για να πέσει».
Για τους λόγους που ο Λίνεν επιστρέφει στους πάγκους, εξήγησε: «Ήθελε να σταματήσει την επαγγελματική του καριέρα. Εξάλλου, έχει χρήματα να ζήσει καλά. Άρχισε μάλλον να σκουριάζει και ήθελε ξανά επιβεβαίωση. Η ΑΕΚ είναι κερδισμένη με τον Λίνεν. Πρέπει να είσαι άντρας για να αναλάβεις αυτή τη στιγμή την ΑΕΚ και ο Έβαλντ είναι. Δεν είναι απλά προπονητής, είναι καλός προπονητής».
Για όσα λέγονται πως ο Λίνεν είναι καλός στην προπόνηση, αλλά όχι στο κοουτσάρισμα, παραδέχθηκε: «Είναι γεγονός ότι ελάχιστες φορές οι αλλαγές που έκανε βελτίωσαν μια ομάδα. Στις λίγες αλλαγές που έκανε, γιατί πιστεύει σε αυτό που έχει σχεδιάσει, κάποιες βγήκαν κάποιες όχι. Ίσως δεν είχε και το υλικό να γυρίσει την κατάσταση, αλλά από τη στιγμή που έχανε ρίσκαρε».
Για τις σχέσεις του με τους «δύσκολους» παίκτες, όπως ο Τζιμπούρ είπε: «Όταν πέταξαν πέτρες στο πούλμαν της ομάδας μετά από ένα παιχνίδι με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, είχε χτυπήσει και ο Λίνεν. Οι μισοί ποδοσφαιριστές βγήκαν να κυνηγήσουν τους τύπους για να τους δείρουν. Πρώτος έτρεχε ο Ράφικ, ξυπόλυτος στα χωράφια, και έπιασε έναν και τον έκανε μαύρο. Δεν το κάνουν εύκολα οι παίκτες για έναν προπονητή, ειδικά όπως ο Ράφικ. Είναι όμως, ένα από τα καλύτερα παιδιά. Στον Πανιώνιο με τον Λίνεν αναγνωρίστηκε τελικά ποιος είναι. Με τον Χούτο είχε κάποια προβλήματα, αλλά το σφάλμα δεν ήταν του Λίνεν, αλλά του Χούτου. Το είχα πει και δημοσίως τότε».