Η «συμμορία» των έντεκα ελεύθερων Ελλήνων coach!
To συνεχές «φύγε εσύ - έλα εσύ» των ομάδων στους προπονητές, αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά στο πορτρέτο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το Onsports παρουσιάζει μία ενδεκάδα πρωτοκλασάτων Ελλήνων τεχνικών οι οποίοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι στην αγορά.
Σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη οι παίκτες πληρώνουν το «μάρμαρο» για τα κακά αποτελέσματα και πολύ περισσότερο βέβαια στην εκρηκτική και ανυπόμονη Ελλάδα. Εδώ όπου λέξη υπομονή και η φράση «πίστωση χρόνου» ναι μεν υπάρχουν στο ελληνικό λεξιλόγιο, αλλά όταν μιλάμε για ομαδικά αθλήματα, δύσκολα βρίσκουν εφαρμογή.
Ήδη άλλωστε, μετά από μόλις πέντε αγωνιστικές στη Σούπερ Λίγκα, έχουν χάσει τη δουλειά τους τρεις προπονητές με τελευταίο «θύμα» τον Βαγγέλη Βλάχο, ο οποίος απολύθηκε από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ.
Κι επειδή διανύουμε «διαβολομέρες» το Onsports θυμίζει τις περιπτώσεις 11 Ελλήνων ελεύθερων προπονητών.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Ο κορυφαίος κατά πολλούς Ελληνας τεχνικός! «Μανούλα» σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, διαθέτει το… know how να «στρώνει» την αγωνιστική εικόνα των ομάδων που εργάζεται και να επιβάλει σιδηρά πειθαρχία στα αποδυτήρια. Πέρυσι ανέλαβε τον ΠΑΣ μέσα στον θάλαμο της εντατικής και στο τέλος, λίγο έλειψε να τον οδηγήσει στα πλέι – οφ του πρωταθλήματος. Εμπειρος και με πλούσια προϋπηρεσία σε «ηλεκτρικούς πάγκους» (βλ. ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός) αποτελεί ίσως την πιο ελκυστική περίπτωση Ελληνα ελεύθερου προπονητή την δεδομένη χρονική στιγμή, όχι όμως και την πιο εύκολη, δεδομένου πως ο πνευματικός του επηρεάζει τις επαγγελματικές του αποφάσεις, όπως επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο φλερτ με την ΑΕΚ.
ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ
Συμπεριλήφθηκε στη κατηγορία των... free coach εδώ και λίγες ημέρες, έπειτα από την πρόωρη διακοπή της συνεργασίας με την Ξάνθη. Εχει αρκετές «συμπάθειες» και υποστηρικτές σε διάφορες γειτονιές της Super League. Στα προπονητικά του παράσημα συγκαταλέγεται το πρωτάθλημα με τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο τη σεζόν 2006-07 και η 5η θέση με τη Λάρισα την περίοδο 2008-09 που «εξαργυρώθηκε» με το ευρωπαϊκό εισιτήριο.
ΜΑΚΗΣ ΧΑΒΟΣ
Μέλος της net generation των Ελλήνων προπονητών. Εφυγε από την Βέροια έχοντας προλάβει να καθίσει στον πάγκο της μόλις σε δύο επίσημα παιχνίδι8α, εξαιτίας της διαφορετικής φιλοσοφίας με τον εκρηκτικό μεγαλομέτοχο της μακεδονικής ΠΑΕ, Γιώργο Αρβανιτίδη. Κολύμπησε με επιτυχία στα... βαθιά νερά του ΠΑΟΚ όταν από υπηρεσιακός μονιμοποιήθηκε στην θέση του χεντ - κόουτς τη σεζόν 2010-11. Θεωρείται εξελίξιμος προπονητής, ενώ αποτελεί ατού η παρουσία του στον πάγκο ομάδας με «βαριά» φανέλα(βλ. ΠΑΟΚ).
ΠΑΥΛΟΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ
Συμπλήρωσε 18 μήνες(!) μακριά από τους πάγκους. Το τελευταίο του κοουτσάρισμα καταγράφηκε στις 17 Απριλίου, με την προπονητική φόρμα του Αστέρα Τρίπολης στη νίκη (3-1) των Αρκάδων επί του Πανιωνίου. Σχετικά μικρή προϋπηρεσία στην Super League (31 παιχνίδια) ενώ τον ακολουθεί ή μή επιβίωσή του για περισσότερους από 2,5 μήνες στον ΠΑΟΚ, που αποτέλεσε και τον πρώτο μεγάλο πάγκο της καριέρας του. Η εξέλιξή του δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών των θαυμαστών του και η καριέρα του παρέμεινε στάσιμη.
ΤΑΚΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ
Βρίσκεται στο ταμείο ανεργίας από τον περασμένο Απρίλη, έπειτα από το πρόωρο και μη βελούδινο διαζύγιο με τον Παναιτωλικό. Από τις παλιές καραβές της προπονητικής «έφτιαξε» το όνομά του στον Ολυμπιακό γράφοντας το όνομά του δίπλα από τρόπαια των «ερυθρολεύκων» ενώ κατέκτησε πρωτάθλημα και στην Κύπρο με την Ομόνοια. Τα τελευταία χρόνια ψάχνει τον βηματισμό του, αφού με εξαίρεση το πετυχημένο πέρασμά του από τον Πανιώνιο την σεζόν 2010-11 δεν στέριωσε σε κανέναν από τους υπόλοιπους σταθμούς της καριέρας του.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Το άδοξο «game over» από την ΑΕΚ αναπόφευκτα ανοίγει πληγές που θα χρειαστούν χρόνο για να κλείσουν. Μικρό ή μεγάλο, θα φανεί στην πορεία, σίγουρα πάντως η άμεση επιστροφή στη δράση φαντάζει δύσκολη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ο 50χρονος τεχνικός δεν είχε τα αποτελέσματα που θα περίμενε στην μεγαλύτερη πρόκληση της προπονητικής διαδρομής του, αναλαμβάνοντας πάντως την «διασωληνωμένη» ΑΕΚ στην πιο δύσκολη στιγμής της ιστορίας της.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΕΝΝΕΣ
Τον «στοιχειώνει» ακόμη το «διαζύγιο» με τον Παναιτωλικό τον περασμένη Φεβρουάριο, δεδομένου πως στους μήνες που ακολούθησαν από τότε μέχρι σήμερα, δεν κάθισε στον πάγκο άλλης ομάδας. Εχει υπηρεσία σε πολλές μικρομεσαίες ομάδες τις οποίες οδήγησε από τα «αλώνια» της Β΄Εθνικής στα «σαλόνια» της μεγάλης κατηγορίας. Η παρουσία του στον Αρη(την σεζόν 2000-01) υπήρξε ο μεγαλύτερος και πιο ηχηρός «γάμος» της καριέρας του.
ΣΑΒΒΑΣ ΚΩΦΙΔΗΣ
Τα τελευταία του προπονητική ίχνη καταγράφηκαν στην Κύπρο τον Μάρτη του 2010. Το τέλος της συνεργασίας με την ΑΕ Πάφου τον έστειλε στο «ράφι» όπου και παραμένει. Στο βιογραφικό του υπάρχει πλούσια προϋπηρεσία στον Ηρακλή και δέκα παιχνίδια στην «αιωνιότητα» της Ξάνθης, πέρα από την τελευταία θητεία στο Νησί της Αφροδίτης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ
Τον περασμένο μήνα βρέθηκε μία ανάσα πριν την επιστροφή – μετά από 30 χρόνια – στη Ρουμανία για λογαριασμό της Γκαζ Μετάν. Ωστόσο οι επαφές δεν είχαν «χάπι εντ» και η δουλειά χάλασε στο παραπέντε. Η πιο παλιά σειρά από τους ελεύθερους Ελληνες προπονητές που κυκλοφορούν στην αγορά, οδήγησε την περασμένη σεζόν την Καλλονή στα πλέι οφ της Football League. Μεγάλοι σταθμοί της καριέρας του υπήρξε ο Ολυμπιακός, η ΑΕ Λεμεσού, η Ομόνοια και οι τέσσερις διαφορετικές θητείες(!) στην Ξάνθη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ
Η μετοχή του κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα στο χρηματιστήριο των προπονητών την τριετία(2001-04) στον πάγκο του Αιγάλεω. Με τον Αρη γεύτηκε την χαρά της συμμετοχής σε έναν τελικού Κυπέλλου( κόντρα στον Ολυμπιακό τον Μάη του 2005 στην Πάτρα) αλλά και την πίκρα του υποβιβασμού στην Β΄Εθνική. Από τότε η καριέρα του πήρε την κατιούσα, χωρίς να΄χει να επιδείξει κάποια σημαντική επιτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Ο «αρχιτέκτονας» της περυσινής ανόδου της Βέροιας στην Super League, δεν συνόδεψε τη «Βασίλισσα του Βορρά» στο ταξίδι με προορισμό τη μεγάλη κατηγορία. Χωρίς παραστάσεις από το πρώτο τη τάξει πρωτάθλημα( μόλις τέσσερα παιχνίδια με τη Βέροια τη σεζόν 2007-08) αναζητεί την ευκαιρία για να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και στις υψηλές απαιτήσεις της Super League.