Οι ρεπόρτερ του Ατρομήτου σκιαγραφούν τον Γιώργο Δώνη
Τέσσερις ρεπόρτερ του Ατρομήτου αναλύουν στο Onsports το προπονητικό πορτρέτο του Γιώργου Δώνη. Τον τρόπο μεθοδολογίας, τον κώδικα επικοινωνίας με τους παίκτες και κυρίως, απαντούν στο «καυτό» ερώτημα εάν μπορεί κατά την γνώμη τους να επιβιώσει στον σκληρό και απαιτητικό κόσμο του... «πλανήτη – ΠΑΟΚ».
Με αφορμή την διαφαινόμενη συνεργασία του Ελληνα τεχνικού με τον Δικέφαλο του Βορρά, απευθυνθήκαμε στους καθ΄ύλην αρμόδιους και τους θέσαμε τις εξής ερωτήσεις:
1. Το σχόλιο τους για τον τρόπο που δουλεύει ο Δώνης στις προπονήσεις και τις σχέσεις με τους παίκτες.
2. Στον Ατρόμητο είχε τον απόλυτο έλεγχο στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Μπορεί να κάνει το ίδιο σε μεγάλο βαθμό και στον ΠΑΟΚ;
3. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του. Πόσο θα αρέσει στον Δώνη να δουλέψει με μικρούς στην Τούμπα;
4. Θα εφαρμόσει στον ΠΑΟΚ το ίδιο αγωνιστικό στυλ με αυτό του Ατρομήτου, ή θα αλλάξει διάταξη και πνεύμα;
5. Θα αντέξει στην πίεση της «καυτής» και απαιτητικής Τούμπας;
Αποστόλης Κυριάκης
(Φως των Σπορ)
1. «Αν μη τι άλλο αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η σκληρή δουλειά. Πρώτος πηγαίνει και τελευταίος αποχωρεί από τις προπονήσεις. Δουλεύει πάρα πολύ με τους συνεργάτες του και τον τεχνικό διευθυντή, όσο διάστημα βρισκόταν στον Ατρόμητο. Θέλει να είναι καινοτόμος στη δουλειά του και να δίνει κάτι διαφορετικό. Ποτέ δεν έπαψε να είναι απαιτητικός και φιλόδοξος. Ισως την πρώτες ημέρες της παρουσίας του στον Ατρόμητο, να είχε χάσει σε ένα βαθμό το παιχνίδι και να κλονίστηκε η φυσική του παρουσία, προερχόμενος από το πρώτο του ραντεβού που δεν του βγήκε με μεγάλη ομάδα (ΑΕΚ)».
2. «Απαραίτητο στοιχείο για τον Δώνη και το μοντέλο λειτουργίας του κρίνοντας από την θητεία του σε όλες τις ομάδες που δούλεψε, θα έλεγα πως είναι η ισχυρή διοίκηση. Στον Ατρόμητο βρήκε μία ομάδα χωρίς κανένα οικονομικό πρόβλημα και μια ισχυρή διοίκηση, που τον στήριξε ακόμη και μετά από στραβά αποτελέσματα και του έδωσε το απόλυτο κουμάντο. Εφόσον ο ΠΑΟΚ καταφέρει να του εξασφαλίσει σωστές συνθήκες λειτουργίας, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην πετύχει. Και ο ίδιος άλλωστε, φιλοδοξούσε να δουλέψει σε μια ομάδα με μεγαλύτερη δυναμική από τον Ατρόμητο».
3. «Αν δούμε πως λειτούργησε στον Ατρόμητο, τότε σαφώς και αρέσκεται να δουλεύει με νεαρούς παίκτες. Ο Σκόνδρας εμφανίστηκε επί των δικών του ημερών στο Περιστέρι και έφτασε στο σημείο να χτυπάει την πόρτα της Εθνικής. Ο Καραγκούνης πήρε πολλά παιχνίδια, το ίδιο και ο Μπάλλας».
4. «Του αρέσει η κατοχή της μπάλας και το ίδιο νομίζω θα επιδιώξει να εφαρμόσει και στον ΠΑΟΚ. Στις δύο πρώτες του χρονιές στο Περιστέρι, ο Ατρόμητος ήταν από τις ομάδες που κέντριζαν το ενδιαφέρον του κόσμου. Φέτος, ήταν περισσότερο πραγματιστής. Πήγε περισσότερο για το αποτέλεσμα, θυσιάζοντας ως ένα βαθμό την καλή εικόνα».
5. «Χρειάζεται την στήριξη του κόσμου και της διοίκησης. Εχει παίξει ποδόσφαιρο σε μεγάλες ομάδες, ενώ και σαν προπονητής ξέρει πάνω κάτω πως κινούνται οι μεγάλες ομάδες. Στο ποδόσφαιρο παίζει μεγάλο ρόλο και η τύχη, την οποία ασφαλώς και θα χρειαστεί μαζί του».
Βασίλης Μοιρώτσος
(Sportday)
1. Μεγάλο βάρος στην τακτική. Από την πρώτη κιόλας μέρα δουλεύει πολύ στον συγκεκριμένο τομέα και στην φυσική κατάσταση. Για αυτό άλλωστε και παίρνει πάντα στις ομάδες που εργάζεται τον δικό του γυμναστή τον Γρηγόρη Γεωργίτσα. Θέλει από τους παίκτες του να αφομοιώσουν γρήγορα και να βγάλουν από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, όσα διδάσκονται στις προπονήσεις. Βρίσκεται κοντά στους ποδοσφαιριστές και το γραφείο του είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή ανοιχτό για όλους. Δεν είναι τυχαίο πως τρία χρόνια στον Ατρόμητο δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα με κανέναν».
2. «Δεν θέλει να δέχεται καμία απολύτως παρέμβαση στο έργο του. Θυμίζω πως παραιτήθηκε μετά το εκτός έδρας παιχνίδι με την Ξάνθη, την μοναδική στιγμή που ένιωσε πως παρεμβαίνουν στην δουλειά του στον Ατρόμητο. Εν τέλει, τον κράτησαν οι συνεργάτες του και τον έπεισαν να μην φύγει, κάτι πάντως που αποκλείεται να συμβεί στον ΠΑΟΚ με τον Ζήση Βρύζα».
3. Εκανε εξαιρετική δουλειά στον Ατρόμητο με τους νέους παίκτες. Ο Σκόνδρας εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικό δεξί μπακ, που έφτασε στο σημείο να απασχολεί τον Ολυμπιακό και την Εθνική ομάδα. Πρόκειται 100% για δημιούργημα του Δώνη. Το ίδιο θα έλεγα πως ισχύει και για τον Μπάλλα, ενώ θα σταθώ και στον Δημούτσο. Η μεταγραφή του στον Ατρόμητο προκάλεσε πολλές μουρμούρες, αλλά στην πορεία αποδείχτηκε λίρα εκατό. Μου έρχεται στο μυαλό μία ατάκα του σε συνέντευξη που του΄χα πάρει πριν από τον περυσινό τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ.
Όταν του επισήμανα πως βρίσκεται δύο χρόνια στον Ατρόμητο, την πρώτη χρονιά βγήκε έβδομος, την δεύτερη βρέθηκε στον τελικό του Κυπέλλου και τον ρώτησα μήπως την επόμενη σεζόν δεν υπάρχει κίνητρο, τότε μου απάντησε πως την καινούργια χρονιά στόχος του είναι να παίζει με 6-7 Ελληνες παίκτες στην ενδεκάδα όπως και τελικά συνέβη».
4. Παίζει 100% ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Του αρέσει να κουράζει τον αντίπαλο και να κερδίζει την μπάλα. Πηγαίνοντας στον ΠΑΟΚ ασφαλώς και θα΄χει διαβάσει το ρόστερ. Μπορεί κάλλιστα να παίξει και 4-3-3 με Αθανασιάδη στην κορυφή και Γεωργιάδη, Σαλπιγγίδη στις πτέρυγες, αλλά και 4-4-2 με Αθανασιάδη, Σαλπιγγίδη στην κορυφή της επίθεσης. Δεν είναι κολλημένος σε ένα σύστημα και αλλάζει διάταξη, αναλόγως με την εξέλιξη των αγώνων».
5. «Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ερώτημα. Στην πρώτη εμπειρία στον πάγκο μεγάλης ομάδας δεν τα κατάφερε καλά. Από την στιγμή που έφυγαν από την ΑΕΚ ο Ριβάλντο και ο Ντέμης, δεν άντεξε και έφυγε. Τώρα δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ. Δεν περίμενε τον Παναθηναϊκό και δεν δίστασε να κλείσει στον ΠΑΟΚ. Θα πρέπει να περιμένουμε τον τρόπο αντίδρασής του στην δεδομένη πίεση της εξέδρας, σε μία δυσκολότερη ομάδα ακόμη και από τον Ολυμπιακό».
Γιώργος Κουτσούμπας
(Goal news)
1. «Στην μετά – Σάντος εποχή ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να παίζει μαζεμένο ποδόσφαιρο και να απειλεί τον αντίπαλο κυρίως μέσω των αντεπιθέσεων. Από την πλευρά του, ο Δώνης αρέσκεται να παίζει ποδόσφαιρο κατοχής. Δεν θέλει να περιμένει τον αντίπαλο και ζητά από τους παίκτες του να διατηρούν την μπάλα στα πόδια με πολλές πάσες. Συνεπώς εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως μιλάμε για μία τρομερή αλλαγή.
Θα έλεγα πως από όλους τους Ελληνες προπονητές οι δύο που που πρεσβεύσουν κάτι διαφορετικό, είναι ο Δώνης με τον Τσιώλη. Ο Δώνης θέλει ακόμη και τα στόπερ του να παίζουν μπάλα, κάτι που είδαμε να συμβαίνει στον Ατρόμητο ακόμη και από τον Τόμας. Κερδίζει τους παίκτες με την προσωπικότητά του και τον τρόπο που τους προσεγγίζει. Τρανό παράδειγμα άλλωστε, αποτελεί η συνεργασία του με τον Κώστα Μήτρογλου τον οποίο κατάφερε να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο».
2. «Θέλει να΄χει το γενικό πρόσταγμα χαράζοντας το μοντέλο λειτουργίας. Από εκεί και πέρα έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του και στην δουλειά τους στους εξειδικευμένους τομείς. Ο ίδιος φροντίζει να βάζει τις κατάλληλες πινελιές όπου κρίνει απαραίτητο».
3. «Δεν διστάζει να βάζει τους νεαρούς παίκτες στην… φωτιά. Εχει τον τρόπο να τους αναδεικνύει και να παίρνει τον καλύτερο»
4. «Στον Ατρόμητο ήθελε ακόμη και τα στόπερ του να παίζουν μπάλα και να συμβάλουν στην ανάπτυξή του παιχνιδιού, κάτι που είδαμε να συμβαίνει ακόμη και με τον Τόμας. Παίζει συνήθως με το 4-3-3 ωστόσο δεν κολλάει σε ένα σύστημα και εφαρμόζει διάφορες παραλλαγές».
5. «Η πίεση του κόσμου και της εξέδρας θα είναι ένα πρόβλημα δεδομένου πως δεν μπορεί να διαχειριστεί εύκολα τα νεύρα του. Θα πρέπει να δείξει τις κατάλληλες αντοχές, ούτως ώστε να διαχειριστεί σωστά τις συνθήκες που θα συναντήσει. Στον Ατρόμητο ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία πίεση, παρά μόνο εκείνη του Σπανού και του αποτελέσματος».
Νίκος Γιαννόπουλος
(Contra)
1. «Προσπαθεί να βγάζει ένα ευχάριστο πρόσωπο στις προπονήσεις και να μην αγχώνει τους παίκτες, όχι όμως και σε σημείο να του πάρουν τον αέρα. Δημιουργεί ποικιλία ασκήσεων και ιδιαίτερα την περίοδο της καλοκαιρινής προετοιμασίας, όπου το κλίμα είναι συνήθως λιγάκι διαφορετικό κυρίως λόγω κούρασης».
2. «Αυτό θα επιδιώξει και στον ΠΑΟΚ. Θέλει να΄χει το απόλυτο πρόσταγμα στα αποδυτήρια. Ξέρει να συνεργάζεται αρμονικά με τεχνικό διευθυντή όπως συνέβη στον Ατρόμητο με τον Γιάννη Αγγελόπουλο. Νομίζω πως βρει τις κοινές συνισταμένες για μία εξαιρετική συνεργασία με τον Ζήση Βρύζα».
3. «Σαφώς και είναι από τους προπονητές που αρέσκονται να δουλεύουν με νεαρούς παίκτες, κάτι που το αντιμετωπίζει και ως μια μορφή πρόκλησης. Στην Λάρισα δεν το έκανε, ίσως επειδή δεν υπήρχε ανάγκη ή δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες. Στον Ατρόμητο ανέδειξε τον Σκόνδρα, τον Μπάλλα και προώθησε τον Καντούτση στην επαγγελματική ομάδα. Με μεγάλη χαρά θα δουλέψει στον ΠΑΟΚ με τον Σταφυλλίδη τον Αποστολόπουλο και τα άλλα νεαρά παιδιά, αρκεί να του δείξουν εμπιστοσύνη και να του προσφέρουν πίστωση χρόνου».
4. «Θα περιμένει να δει το υλικό που θα΄χει στα χέρια και εν τέλει θα αποφασίσει. Δεν έχει πρόβλημα να δουλέψει με οποιοδήποτε σύστημα θεωρεί κατάλληλο για την ομάδα του. Στον Ατρόμητο λειτούργησε περισσότερο με το 4-3-3 και λιγότερο με το 4-4-2 που είναι και το αγαπημένο του. Εχει αποδείξει πως δεν είναι δογματικός και δεν θα διστάσει να παίξει ακόμη και με 3-5-2 εφόσον κρίνει πως αυτό πρέπει να γίνει. Πειραματίζεται σε μεγάλο βαθμό κατά την διάρκεια των αγώνων».
5. «Αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Στην ΑΕΚ έχασε νωρίς το παιχνίδι. Μετά την αποχώρηση του Ντέμη δεν μπορούσε να διαχειριστεί την πίεση. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η στήριξη του Βρύζα και η συμπεριφορά του κόσμου στα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα».