«Πατέρα, τα έκανες μαντάρα»...
Ως βασικό υπεύθυνο για τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν φέτος τον Παναθηναϊκό παρουσιάζει τον Νικόλα Πατέρα δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας, «Real News».
Με αφορμή την απειλή αποκλεισμού του Παναθηναϊκού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η κυριακάτικη εφημερίδα, «Real News», αφιερώνει μια σελίδα στην παρουσία του Νικόλα Πατέρα στην προεδρία της ΠΑΕ.
Η εφημερίδα επικαλείται τις μελέτες και τις εκθέσεις της «Delloitte» και της «Grant Thornton», σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος των «πρασίνων» διαχειρίστηκε περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ (έσοδα και έξοδα) τη διετία 2008-2010.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι δαπανήθηκαν άσκοπα πολλά εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 8,5 εκατ. ευρώ πήγαν μόνο σε μάνατζερ, ενώ κάποιες μεταγραφές (όπως αυτές των Χρήστου Μελίσση και Άντε Ρουκάβινα) που στοίχησαν αρκετά χρήματα δεν είχαν μεταπωλητική αξία.
Ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα για ν’ αποδείξει ότι ο Νικόλας Πατέρας σπατάλησε αρκετά χρήματα, είναι τα λειτουργικά έξοδα του συλλόγου. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιριών, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ζημιές ύψους 30 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2010 και 50 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2011 από 11 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το 2008.
Όλα τα παραπάνω έγιναν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τις συστάσεις των άλλων μετόχων και περισσότερο του Γιάννη Βαρδινογιάννη, οι οποίοι ανησυχούσαν για το μέλλον του συλλόγου.
Αναλυτικά το πλήρες δημοσίευμα της Real News το οποίο υπογράφει ο Κυριάκος Ελευθεριάδης:
«Τον τελευταίο καιρό, βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεκάδες σχόλια που διοχετεύονται από κύκλους του Νικόλα Πατέρα και αναφέρουν ότι, επί προεδρίας του, ο Παναθηναϊκός μεγαλουργούσε, ήρθαν παίκτες που ποτέ δεν θα έρχονταν στην ομάδα και ο ίδιος κατάφερε να συσπειρώσει τον διχασμένο κόσμο. Πίσω από όλα αυτά, όμως κρύβεται σκοπιμότητα. Κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν τον πρώην πρόεδρο του «τριφυλλιού» ως ήρωα στα μάτια του κόσμου, αν και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Μπορεί ο Παναθηναϊκός επί των ημερών του Ν. Πατέρα, να κέρδισε το νταμπλ και η κερκίδα να βρήκε την ισορροπία της, ωστόσο, στο οικονομικό κομμάτι ο πρώην πρόεδρος των «πρασίνων» τα έκανε... μαντάρα, με συνέπεια σήμερα η ΠΑΕ να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την ΟΥΕΦΑ. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία απειλεί την ομάδα με αποκλεισμό από την Ευρώπη αν σε λίγες ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαρτίου, δεν καταβάλει 8 εκατ. ευρώ σε παίκτες- και δεν είναι μόνο αυτά...
Με τους χειρισμούς του στο οικονομικό σκέλος ο Ν. Πατέρας έστειλε τον Παναθηναϊκό ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, για αυτό δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ο αναμορφωτής του, ως ο άνθρωπος που νοικοκύρεψε τον σύλλογο, αφού σήμερα τα ταμεία είναι άδεια. Φαίνεται πως έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το «τριφύλλι» και είναι ο πρώτος που πρέπει να λογοδοτήσει στον κόσμο για την οικονομική κατάντια της ομάδας. Μιας ομάδας που πριν από λίγο καιρό έσφυζε από οικονομική ευρωστία και δεν χρωστούσε πουθενά, όμως πλέον έχει χαθεί το μέτρο και, το κυριότερο, δεν φαίνεται φως στο τούνελ.
Οι μελέτες
Η περιπέτεια του Παναθηναϊκού με τον Ν. Πατέρα στο τιμόνι ξεκίνησε την άνοιξη του 2010, οπότε ο άγνωστος εκείνη την εποχή στο ευρύ κοινό εφοπλιστής ανέλαβε την προεδρία για δύο χρόνια. Σύμφωνα με τις μελέτες και τις εκθέσεις της Delloitte και της Grant Thornton, διαχειρίστηκε πάνω από 150 εκατ. ευρώ τη διετία 2008-2010 (έσοδα και έξοδα), εκτων οποίων τα περισσότερα πήγαν «στον βρόντο», γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι σήμερα η ομάδα έχει πολλά χρέη. Με τόσα χρήματα ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν έπρεπε να χρωστάει, αλλά να είναι πρωταγωνιστής σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη χρονιά της πολυμετοχικότητας και της προεδρίας του Πατέρα δαπανήθηκαν άσκοπα πολλά εκατομμύρια ευρώ, εκτων οποίων 8,5 εκατ. ευρώ πήγαν μόνο σε μάνατζερ! Κάποιες από τις μεταγραφές στοίχισαν περισσότερο από το λογικό και χωρίς μεταπωλητική αξία, όπως ήταν η περίπτωση του Χρήστου Μελίσση, για τον οποίο το «τριφύλλι» ξόδεψε, το καλοκαίρι του 2008, περίπου 4 εκατ. ευρώ! Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Άντε Ρουκαβινα για τον οποίο σπαταλήθηκαν «ένα κάρο λεφτά» και η μεταγραφή αποδείχθηκε χαμένη υπόθεση. Η Χάιντουκ έβαλε στα ταμεία της 3 εκατ. ευρώ και πανηγύριζε στην υγειά των... κορόιδων. Ο Κροάτης έφυγε νύχτα από την Παιανία και σήμερα βρίσκεται μεταξύ πάγκου και εξέδρας στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Άλλη μια καραμπινάτη περίπτωση ήταν αυτή του Ροντρίγκο Σόουζα, ο οποίος ήρθε ως μεγάλο όνομα, αλλά έφυγε γρήγορα σαν αποτυχημένος. Η μεταγραφή του στοίχισε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο ίδιος έκλεισε συμβόλαιο με απολαβές περίπου 1,1 εκατ. ευρώ ετησίως. Εξόφθαλμη είναι και η περίπτωση του Χενκ Τεν Κάτε, ο οποίος για 1,5 χρόνο στον Παναθηναϊκό έβαλε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς 4,1 εκατ. ευρώ. Και δεν είναι, ασφαλώς, μόνον αυτά...
Πνιγμένη στα χρέη
Ο Παναθηναϊκός επί Πατέρα, ξόδευε υπέρ το δέον, χωρίς ο πρόεδρός του να υπολογίζει τις συνέπειες με αποτέλεσμα η ομάδα αυτή τη στιγμή να βρίσκεται εγκλωβισμένη στα χρέη και να κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Ευρώπης. Ο Ν. Πατέρας έδινε τα χρήματα του Παναθηναϊκού ανεξέλεγκτα και, παρά τις συστάσεις των άλλων μετόχων και περισσότερο του Γιάννη Βαρδινογιάννη, που ανησυχούσαν για το μέλλον του συλλόγου, έστρεφε εναντίον τους τον κόσμο και συνέχιζε ακάθεκτος τις σπατάλες. Τη διετία του Πατέρα, η ΠΑΕ «μπήκε μέσα με τα μπούνια». Ήρθαν παίκτες που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να παίζουν στο «τριφύλλι» και έφυγαν δεξιά και αριστερά πολλά ποσά. Ο Παναθηναϊκός δεν άντεχε τα μεγάλα ανοίγματα και τα ακριβά συμβόλαια, όμως ο Πατέρας πήρε τον Τζιμπλίλ Σισέ, για την απόκτηση του, οποίου πλήρωσε τη Μαρσέιγ 8 εκατ. ευρώ και ο παίκτης αμειβόταν με 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Τεράστιο συμβόλαιο είχαν και οι Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σεμπαστιάν Λέτο και Κώστας Κατσουράνης. Δεν λέμε ότι είναι κακοί οι παίκτες ή ότι δεν έπρεπε να πάνε στην Παιανία, αλλά θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση και να μην έφθανε η ομάδα στα χρέη.
Εκτός ελέγχου τα λειτουργικά έξοδα
Ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο Νικόλας Πατέρας λειτουργούσε ανεξέλεγκτα έχει να κάνει με τα λειτουργικά έξοδα της ομάδας, τα οποία είχαν φτάσει σε υπερβολικά μεγέθη. Με πολλές θυσίες και περικοπές, αυτό το ποσό μειώθηκε κατά πολύ, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιριών που ανέλαβαν να κάνουν έλεγχο στα βιβλία της ομάδας, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ζημιές ύφους 30 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2010 και 50 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2011, από 11 εκατ. ευρώ που παρουσίαζε το 2008. Με όλα αυτά, ήταν λογική εξέλιξη το «τριφύλλι» να έχει οικονομικό πρόβλημα κα αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο «στόχαστρο» της ΟΥΕΦΑ».