Βιώσιμη πρόταση με τα λεφτά όλων...
Με ολομέτωπη επίθεση προς το πρόσωπο του Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο Ανδρέας Βγενόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή του για τη βιωσιμότητα της ΠΑΕ και την έξοδό της από τη σημερινή οικονομική κρίση.
Ο εκ των βασικών μετόχων της ΠΑΕ, ζήτησε τη συμμετοχή όλων όσοι επιθυμούν να στηρίξουν το σχέδιό του, το οποίο προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, με τιμή ανά μετοχή στα 0.33 ευρώ.
Παράλληλα, εκθείασε την προσφορά της οικογένειας Γιαννακόπουλου στο σύλλογο, χαρακτηρίζοντας τον Παύλο και τον Θανάση ως τους μεγαλύτερους εν ζωή παράγοντες της ομάδας.
Σε μια εξομολόγηση που διήρκεσε δύο ώρες, ο Ανδρέας Βγενόπουλος διαχώρισε τη στάση του έναντι της οικογένειας Βαρδινογιάννη, αναγνωρίζοντας απόλυτα την προσφορά των υπολοίπων μελών, αφού έκανε ονομαστική αναφορά στον Βαρδή, τον αείμνηστο Θόδωρο και τον Γιώργο Βαρδινογιάννη.
Οσο για τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, ήταν ξεκάθαρη η στάση Βγενόπουλου, στρέφοντας τα βέλη του προς τον Τζίγγερ στον οποίο χρέωσε μια σειρά από αθετήσεις συμφωνιών, που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση.
Ο Βγενόπουλος πρότεινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, με τιμή μετοχής 0.33 ευρώ και με τρόπο τέτοιο που θα οδηγήσει αυτόματα τον Τζίγγερ εκτός ΠΑΕ, με μη συμμετοχή στις αυξήσεις και μια σειρά άλλων προϋποθέσεων, αλλά και προειδοποίηση για άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του, ως μικρομετόχου σήμερα, για τη διαχείριση ποσού 10.5 εκ. ευρώ από τη ΓΗΠΕΛ.
«Είμαι εδώ» ήταν το μήνυμα του Βγενόπουλου, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο και τη δημιουργία της πράσινης πολιτείας, με τον Παναθηναϊκό να αποκτά δικαίωμα καθολικής χρησιμοποίησης των εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ. Ως προς το νέο τοπίο που με την πρότασή του προσπαθεί να δημιουργήσει, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας για το μέλλον της ΠΑΕ, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης, για την οποία παραδέχτηκε πως έχει επηρρεάσει και τον ίδιο, λέγοντας ότι δεν είναι ίδια η σημερινή εικόνα με εκείνη του 2008.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος εμφανίστηκε ακριβώς στις 13.00 στην αίθουσα της συνέντευξης στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» και ξεκίνησε αμέσως.
Αναλυτικά όσα είπε:
H σημερινή οικονομική κατάσταση...
«Όπως ξέρετε η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές, κάθε μέρα που περνάει απαξιώνεται ένα μέρος του επαγγελματικού και κοινωνικού ιστού. Η ανεργία αυξάνει και δυστυχώς έχουμε ακόμα μπροστά μας πιο δύσκολες μέρες. Είναι προφανές λοιπόν ότι οι προτεραιότητες όλων των πολιτών αυτής της χώρας έχουν αλλάξει. Προφανώς και οι δικές μου προτεραιότητες αυτή την περίοδο είναι αυτές που έχω πει και στο παρελθόν και πολύ πιο σημαντικές. Τις προτεραιότητές μου αυτές τις τιμώ δουλεύοντας σκληρά αυτή την περίοδο. Ομως έχοντας βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση, πρέπει όμως να σας πω ότι και ο Παναθηναϊκός είναι για μένα μια προτεραιότητα. Όχι τόσο σημαντική, αλλά προτεραιότητα. Για εμένα από όταν ήμουν 5-6 χρονών, στον τομέα των χόμπις υπήρχε μόνο ο Παναθηναϊκός. Μεγάλωσα στο μπαλκόνι που βλέπει το γήπεδο, έβλεπα τις προπονήσεις, παρακολουθούσα τον Ερασιτέχνη, έκανα ξιφασκία και τιμήθηκα με το χρυσό τριφύλλι και είναι μου είναι αδιανόητο, τουλάχιστον να μη προσπαθήσω κάνω κάτι για το μέλλον του Παναθηναϊκού. Θέλω να σας πω ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ένα πολιτικοοικονομικομιντιακό κατεστημένο που έχει οδηγήσει τη χώρα σ’ αυτή τη κατάσταση, το οποίο καταρρέει, προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευση, προσπαθεί με ψέματα. παραπλανώντας, αλλάζοντας την αλήθεια, χρησιμοποιώντας την επιρροή που έχει σε επικοινωνιακούς μηχανισμούς να αποφύγει να επιτύχει την ατιμωρησία και να δώσει διαφορετικές διαστάσεις για την δική του επιβίωση και το δικό του μέλλον. Είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο θα το δούμε σε όλη τη μεταβατική περίοδο που περνάμε, της καταστροφής, που θα ζήσουμε, μέχρι την ανάσταση, μέχρι να δούμε πού βαδίζει αυτός ο τόπος. Αυτά τα μη ποδοσφαιρικά για να βάλουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις».
Η πρώτη επίθεση σε Γιάννη Βαρδινογιάννη
«Υπάρχει η αναγγελία από τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη της αποχώρησης της οικογένειας μετά από 32 χρόνια παρουσίας από τον Παναθηναϊκό. Διαφωνώ κάθετα ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Νομίζω ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη επί της ουσίας αποχώρησε όταν παρέδωσε την ευθύνη του Παναθηναϊκού στη νέα γενιά, δηλαδή στον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του Παναθηναϊκού, κομμάτι δικό μας και κομμάτι δικό μου, ήταν ο Βαρδής, ο Θόδωρος που δεν είναι πια κοντά μας, ο Γιώργος. Αυτοί ήταν Κρητικοί, παλικάρια, λεβέντες, οι άνθρωποι που πολλοί από εμάς ζήσαν κοντά τους, άνθρωποι οι οποίοι κάποια στιγμή πήραν μια έκταση από τη ΓΓΑ, την έφτιαξαν προπονητικό κέντρο. Δημοσιογράφοι είστε, γυρίστε στο αρχείο σας να δείτε το 1980 να δείτε τις δηλώσεις που την παραδίδουν στον Παναθηναϊκό, για την ιστορία του Παναθηναϊκού, για το μέλλον του Παναθηναϊκού, για την προσφορά της οικογένειας. Αυτή ήταν η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης είναι αυτός που χρεώνει 1 εκατ. ευρώ νοίκι το προπονητήριο της Παιανίας. Δεν μπορώ να δεχθώ, όσο και αν η υπόλοιπη οικογένεια Βαρδινογιάννη θέλει να προστατεύσει το διάλογο ότι μιλάμε για την αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη και δεν νομίζω ότι μπορούμε να τα βάλουμε όλα τα πράγματα στο ίδιο τσουβάλι. Αρα, η οικογένεια Βαρδινογιάννη δεν αποχωρεί. Η οικογένεια έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης δήλωσε ότι αποχωρεί κάτι για το οποίο έχω τη δυνατότητα ακόμα να το αμφιβάλλω, ότι μπορεί και να μην το εννοεί. Γιατί αυτό; Επειδή με τον Γιάννη Βαρδινογιαννη από τότε που ασχολήθηκα με τον Παναθηναϊκό έχω κάνει τρεις συμφωνίες, τις οποίες αθέτησε και τις τρεις. Η πρώτη συμφωνία που κάναμε ήταν το 2008 με την πολυμετοχικότητα. Τότε όπου μπήκαν στο ταμείο του ΠΑΟ κοντά στα 67 εκ. ευρώ σε μια αποτίμηση που τον αποτιμούσε τον Παναθηναϊκό κοντά στα 200 εκατ. ευρώ και η συμφωνία τότε που την αποδεχτήκαμε βάζοντας τα χρήματά μας εν γνώσει μας σε αυτή την υπερβατική αποτίμηση ήταν ότι α) θα υπάρχουν όργανα στον Παναθηναϊκό και δεν θα επεμβαίνει και β) αυτό γίνεται για να οδηγήσουμε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή του πρωταθλήματος να γίνει πρωταθλητής και ενδεχομένως να πάρει και το νταμπλ και εφόσον τελείωναν αυτά τα χρήματα θα συνεχίζαμε να χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη του Παναθηναϊκού. Τον είχα μάλιστα τότε ρωτήσει γιατί κρατούσε ένα πάρα πολύ υψηλό ποσοστό και μου είχε πει βεβαίως όταν τελειώσουν τα χρήματα και χρειαστούν άλλα χρήματα, θα βάζω χρήματα. Αυτή ήταν η ουσία της πολυμετοχικότητας. Η πολυμετοχικότητα λοιπόν δεν απέτυχε, απλώς προσπάθησε να τη διαλύσει ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης αθετώντας τις συμφωνίες που είχαν γίνει».
Η θέση της ΠΑΕ όταν ανέλαβε ο Πατέρας
«Θα διορθώσω μια ανακρίβεια. Λέγεται και γράφεται κατά κόρον, ότι παραδόθηκε ένας Παναθηναϊκός καθαρός από χρέη, χωρίς υποχρεώσεις κλπ. Αυτό δεν ισχύει. Το 2008 δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Το 2008 ο κ. Πατέρας και η διοίκηση παρέλαβε έλλειμμα 6 εκατ. ευρώ, με βασικούς παίκτες όπως οι Μάτος, Ίβανσιτς, Νίνη με συμβόλαια που έπρεπε να γίνει διαπραγμάτευση και ήθελαν επιπλέον χρήματα, με ποδοσφαιριστές που δήθεν είχε αποκτήσει όπως ο Σπυρόπουλος για τον οποίο χρωστούσαμε χρήματα. Γενικώς αν κάνει κανείς μια αποτίμηση εκείνης της περιόδου, παρέλαβε τον Παναθηναϊκό με ένα έλλειμμα 15 εκατομμυρίων. Ο κ. Βαρδινογιάννης για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σωστά, πρότεινε πρόεδρο τον δικό του τον φίλο, τον οποίο εγώ τότε δεν τον γνώριζα, είχα κάνει μια αγοραπωλησία ακινήτου μαζί του, τον κ. Πατέρα και τον οποίο εγώ δέχτηκα. Ο κ. Βαρδινογιάννης πρότεινε τότε, για τεχνικό διευθυντή ποδοσφαίρου τον κ. Αντωνίου. Και αυτόν το αποδέχτηκα. Ηταν δικές του επιλογές. Επρεπε να τιμήσω την συμφωνία στηρίζοντας τις επιλογές του. Και το ίδιο έπρεπε να κάνει και αυτός. Η συμφωνία του περί μη επέμβασης δεν τηρήθηκε από τη πρώτη στιγμή».
«Εγώ ήθελα τον Κυργιάκο»...
«Στην πρώτη σημαντική επέμβαση δεν αντέδρασα. Ποια ήταν αυτή; Αυτή ήταν η απόκτηση του Κυργιάκου. Τον ήθελε ο πρόεδρος, τον ήθελα εγώ, έβαλε βέτο ο κ. Βαρδινογιάννης γιατί είχε δικαστική διαμάχη με τον ποδοσφαιριστή και πίστευε ότι θα την κερδίσει. Τελικά μάθατε τα αποτελέσματα ο Κυργιάκος δικαιώθηκε στη διαμάχη του με τον Παναθηναϊκό. Βεβαίως οι περισσότερο από εσάς δεν το αναμεταδόσατε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ισως αν είχαμε πάρει τον κ. Κυργιάκο και δεν είχαμε πάρει τον κ. Μελίσση, να είχαμε πάρει πρωτάθλημα από τον πρώτο χρόνο. Τη δεύτερη επέμβασή του την πληροφορήθηκα λίγους μήνες μετά, όταν ο κ. Πατέρας μου είπε ότι πρέπει πλέον να απομακρυνθεί ο κ. Βέλιτς διότι είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον κ. Τεν Κάτε, πολλά προβλήματα στον κ. Αντωνίου, είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό του ποδοσφαιρικού τμήματος και παράλληλα όταν παρέδωσε τον Παναθηναϊκό, όπως ομολογεί και ο κ. Βαρδινογιάννης στην τελευταία του συνέντευξη που είπε ότι ο κ. Πατέρας δεν του παραδόθηκε κανένα πλάνο για τις μεταγραφές, ο κ. Βέλιτς δεν του παρέδωσε κανένα πλάνο για μεταγραφές, δεν υπήρχε κανένα σκάουτινγκ να υποδείξει ποδοσφαιριστές και δεν υπήρξε κανένα σκάουτινγκ για να μας πει τότε ποιον προπονητή να παίρναμε. Επρεπε λοιπόν, η διοίκηση του κ. Πατέρα, να προχωρήσει σε πρόσληψη προπονητή και μεταγραφές μέσα σε 15-20 μέρες. Και βεβαίως όταν λειτουργείς με τέτοια πίεση δεν μπορείς να αποφύγεις τα λάθη. Τότε ο κ. Πατέρας μου είπε ότι θέλει να διώξει τον κ. Βέλιτς και ο κ. Βαρδινογιάννης αντιδρά. Κάναμε μια συζήτηση και υπήρξε η πρώτη ρήξη στις σχέσεις μας. Του εξήγησα ότι αθετεί τη συμφωνία, του είπε πως δεν μπορεί ο πρόεδρος που όλοι έχουμε επιλέξει να θέλει να απομακρύνει ένα στέλεχος και βεβαίως μετά την μεγάλη μου επιμονή αποδέχτηκε να απομακρυνθεί ο κ. Βέλιτς».
«Στήριξα τον Πατέρα»
«Θέλω να σας πάω και στη δεύτερη αθέτηση της συμφωνίας του που είναι πολύ ουσιαστική. Οπως ομολόγησε ο ίδιος στην πρόσφατη συνέντευξή του, το κείμενο το έχετε. «Ο κ. Βγενόπουλος λέει, είπε να ξοδέψουμε όσα χρειάζεται. Κι όταν ρωτήθηκε για ανταποδοτικότητα είπε ότι δεν με ενδιαφέρει, ας κάνουμε μεταγραφές και όταν χρειαστεί θα κάνουμε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου». Το είπε ο ίδιος. Ναι αυτό έκανα. Είπα ότι πρέπει να πάρουμε το πρωτάθλημα, να κάνουμε μεταγραφές και όταν τελειώσουν τα χρήματα να κάνουμε αυξήσεις κεφαλαίου. Όταν όμως έφτασε εκείνη η στιγμή δεν το ήθελε. Ποια είναι η παράλογη και σπάταλη διαχείριση που έκανε ο κ. Πατέρας; Τον πρώτο χρόνο έκανε πράγματι αποτυχημένες μεταγραφές, Μελίσσης, Σόουζα. Τον δεύτερο χρόνο ο ίδιος πρόεδρος πήρε με τον ίδιο διευθυντή ποδοσφαίρου τον Λέτο, τον Σισέ, τον Κατσουράνη. Τι δείχνει αυτό; Ότι στη βιασύνη κάνεις λάθη και όταν έχεις καιρό να προγραμματίσεις κάνεις τα σωστά. Περίεργο, ο κ. Βαρδινογιάννης τον πρώτο χρόνο που έκανε τα λάθη ο κ. Αντωνίου τον στήριξε γιατί ήταν δική του επιλογή. Τον δεύτερο που έκανε τα σωστά και τις πετυχημένες μεταγραφές του είχε αποσύρει την εμπιστοσύνη του. Σε κάθε περίπτωση, ισχυροί επικοινωνιακοί μηχανισμοί και οι δηλώσεις του έχουν προσπαθήσει να καταδείξουν ότι για κάποιο λόγο τη διετία αυτός που ξόδεψε λεφτά ήμουν εγώ. Οχι ο κ. Πατέρας. Ο κ. Πατέρας ήταν πρόεδρος, υπήρχε μια διοικούσα επιτροπή τετραμελής, συμβούλιο, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν με ομοφωνία. Υπήρχε ένα διοικητικό συμβούλιο πλειοψηφίας του κ. Βαρδινογιάννη που ενέκρινε τα έξοδα και υπέγραφε τους ισολογισμούς και εγώ δεν ήμουν καν μέλος και για κάποιο περίεργο λόγο στον κ . Πατέρα έστειλε επιστολές και του λέει «ήσουν μια χαρά πρόεδρος, απλώς έκανες και εντάξει μερικά λάθη και αυτός που φταίει ήταν ο Βγενόπουλος. Πράγματα περίεργα και αδόκιμα όπως και πολλά άλλα που θα ακούσετε στην συνέχεια. Είναι προφανές ότι κ. Πατέρας είχε την ευθύνη της διετίας κι εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τον στηρίξω τη διοίκησή του όπως θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι μέτοχοι. Πιστεύω όπως το έχει κάνει και σε ιδιωτικές συζητήσεις, μπορεί να το κάνει και δημόσια πως δεν ήταν πρόεδρος γλάστρα που επηρρεαζόταν και έκανε τη δουλειλά του και απλώς όπου χρειαζόταν ζητούσε τη στήριξη των μετόχων την οποία την είχε από εμένα. Σε κάθε περίπτωση δεν έχω πρόβλημα. Αν όμως για κάποιο λόγο εγώ ήμουν ο υπεύθυνος για το τι συνέβη τη διετία, παρόλο που εγώ θεωρώ ότι είχα πολύ μικρή συμβολή στο νταμπλ, τότε δέχομαι τις ευθύνες μου, αλλά παρακαλώ τότε το νταμπλ να πιστωθεί σε μένα. Εγώ το πήρα το νταμπλ. Δεν μπορεί να πιστώνομαι τα κακά. Νομίζω πως το αντίθετο δεν αντέχει ούτε στην κοινή λογική.Το δεύτερο χρόνο όταν η ομάδα πήγαινε μπροστά και άρχισε να καθίσταται σαφές ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα ξεκίνησε ένας απίστευτος επικοινωνιακός πόλεμος κατά του κ. Πατέρα, ο οποίος αμφισβητήθηκε και λασπολογήθηκε όσο λίγοι. Εκεί αντάλλαξαν επιστολές, τις οποίες ο κ. Πατέρας είχε την καλοσύνη να μου τις κοινοποιήσει. Κι εγώ δεν έχω πρόβλημα να τα κοινοποιήσω, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να το κάνει ο κ. Πατέρας. Επειδή είμαστε σε πολύ κρίσιμες στιγμές και νομίζω ότι αυτές οι επιστολές πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας. Και εκεί θα καταλάβετε όλοι πώς είναι δυνατόν αυτά που συνέβαιναν μεταξύ του κ. Πατέρα και του κ. Βαρδινογιάννη, να έχουν καταλήξει σε μια νεότερη επιστολή του, όπου εκεί του λέει τα αντίθετα απ’ ό,τι πριν (κι αυτή την έχω στην κατοχή μου) και να αναζητείται ως δήθεν βασικός υπαίτιος, μιας δήθεν κρίσης ο Βγενόπουλος».
Η δεύτερη συμφωνία με τον Βαρδινογιάννη
«Αυτά συνέβησαν τα δύο πρώτα χρόνια της πολυμετοχικότητας και ήταν η πρώτη συμφωνία που δεν τήρησε ο κ. Βαρδινογιάννης. Εγινε μια δεύτερη συμφωνία με τον κ. Βαρδινογιάννη, τον Ιούνιο του 2010 που ήθελε να απομακρύνει τον κ. Πατέρα και έκανα μια προσπάθεια να γεφυρώσω τις διαφορές τους, για να παραμείνει ο κ. Πατέρας και να συνεχιστεί η πολυμετοχικότητα, αντί να επανέλθει ο έλεγχος στον κ. Βαρδινογιάννη. Ενα Σαββατοκύριακο μετά από πολλά τηλέφωνα, γιατί ο κ. Βαρδιγνογιάνης μου έλεγε ότι θέλει μια εξασφάλιση για το μπάτζετ της επόμενης περιόδου, αυτό ήταν το θέμα του, καταλήξαμε σε μια συμφωνία για ένα μπάτζετ, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, ώστε να παραμείνει πρόεδρος ο κ. Πατέρας. Μου είπε ναι αλλά θέλω ένα μεγαλύτερο έλεγχο. Του λέω βάλε, πολύ ωραία, βάλε έναν αντιπρόεδρο τον κ Φιλιππίδη ή όποιον άλλο θες, για να παρακολουθεί τα οικονομικά για να μην έχεις πρόβλημα. Ούτε αυτό τον ικανοποιούσε και μου είπε θέλω εγγύηση αν ξεπεραστεί το μπάτζετ. Του είπα, μην ανησυχείς, θα στα καλύψω εγώ, θα εγγυηθώ. Με προσέβαλε, μου είπε ναι αλλά θέλω τραπεζική εγγύηση. Την επόμενη μέρα δημοσίευσε μια επιστολή επτά σελίδων που αποκλείεται να την έγραψε σε μια νύχτα, θα έπρεπε να την είχε μέρες έτοιμη, με την οποία έλεγε πως έπρεπε να αγοράσουμε ή να κάνει ότι θέλει ο ίδιος. Δεύτερη αθέτηση συμφωνίας. Πήρε τον Παναθηναϊκό ο ίδιος. Προσέξτε αυτό που θα σας πω είναι πολύ σοβαρό. Τον Παναθηναϊκό τον παρέλαβε με 8 εκατ. ευρώ μετρητά και 22 εκατ. ευρώ εισπρακτέα από το Champions League. Δεν παρέλαβε κανένα χάος. Είχε όλο το καλοκαίρι μπροστά του να δει τι θα κάνει με τα οικονομικά. Δεν παρέλαβε χρεωμένο Παναθηναϊκό. Παρέλαβε Παναθηναϊκό με συν 30 εκατομμύρια. Και τι έκανε εκείνο το καλοκαίρι που ανέλαβε τον δήθεν χρεωμένο Παναθηναϊκό; Πήγε και πήρε τον Γκοβού, τον Πλεσίς, τον Γκαρσία τον Φερνάντες τους οποίους μπορείτε να τους αντιπαραβάλλετε γιατί το κόστος τους πήγε κοντά στα 9 εκατ. μπορείτε να τους αντιπαραβάλετε με αυτά που έχει κάνει ο κ. Πατέρας και ο κ. Αντωνίου, τους Μελίσση, Σόουζα. Ο ίδιος είχε την ευθύνη, είχε βάλει τους κ. Κωνσταντόπουλο, Γόντικα, προσθέστε και τα έξοδα του κ. Φρέιτας και του επιτελείου του, κάντε το λογαριασμό και δείτε αν τα λάθη που έκανε ο Παναθηναϊκός του 2010 με την ευθύνη του ήταν μεγαλύτερα ή μικρότερα από του κ. Πατέρα. Εγώ προσωπικά δεν κατηγορώ ούτε τον ένα, ούτε τον άλλο. Κατανοώ ότι αν κάνεις μεταγραφές κάποιες θα βγουν κάποιες όχι. Αλλά πράγματα κατηγορώ για οικονομικά θέματα και θα τα ακούσετε στη συνέχεια. Αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι δεν παρέλαβε κανένα χάος. Ο Παναθηναϊκός παραδόθηκε από την πολυμετοχικότητα στον κ. Βαρδινογιάννη καθαρός και συν 30 εκατ. ευρώ».
Μόνη υπέρβαση ο Σισέ
«Ο Σισέ. Η μόνη υπέρβαση που έκανε ο κ. Πατέρας στο μπάτζετ το δεύτερο χρόνο ήταν ο Σισέ. Μου είπε ότι ο κ. Πατέρας ότι θα υπερβούμε το μπάτζετ αλλά θα υπάρξει από απομακρύνσεις παικτών ένα ισόποσο κεφάλαιο το οποίο θα ισοφάριζε, αλλά σε κάθε περίπτωση μου είπε και είχε δίκιο «θεωρώ ότι με αυτόν τον παίκτη θα πάρουμε το νταμπλ». Τα 22 εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα έβγαλε λοιπόν τα λεφτά του ο Σισέ. Με ρώτησε αν πρέπει να κάνει την υπέρβαση και του είπα βεβαίως και να το κάνει, αν το πιστεύει. Και αν για κάποιο λόγο δεν έχουμε λεφτά, αν για κάποιο λόγο δεν πάρουμε το πρωτάθλημα, εδώ είμαστε οι μέτοχοι, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη που είχε δεσμευτεί, να βάλουμε λεφτά. Αυτή ήταν η έννοια της πολυμετοχικότητας. Ποια ήταν η έννοια; Ότι θα βάλουμε 67 εκατ. ευρώ και δεν θα ξαναβάλουμε λεφτά ποτέ στον Παναθηναϊκό; Ηταν δυνατόν ποτέ κάτι τέτοιο; Οτι ο ίδιος δεν θα έβαζε λεφτά ποτέ, μας είπε κάτι τέτοιο;»...
Η... αθέτηση του Αγίου Πνεύματος
«Δεύτερη συμφωνία που δεν τήρησε ήταν του Αγίου Πνεύματος που δέχτηκα ακόμα και προσβολή να του παράσχω προσωπική εγγύηση.
Τρίτη συμφωνία που δεν τήρησε ο κ. Βαρδινογιάννης. Παρένθεση... Εγώ έχω στηρίξει όλες τις επιλογές του κ. Βαρδινογιάννη. Είτε συμφωνώ, είτε διαφωνώ... Δεν έχετε ακούσει ποτέ από μένα μια δήλωση αρνητική κατά του κ. Κωνσταντόπουλου, Φρέιτας, Γόντικα. Τους έχω όλους υποστηρίξει γιατί δεν είναι δυνατόν στο μαγαζί που είσαι μέτοχος να του κάνεις αντιπολίτευση. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Όταν ο κ. Βαρδινογιάννης ολοκληρώθηκε η μεταγραφική περίοδος και συνειδητοποίησε ότι δεν πάει πουθενά και συνειδητοποίησε ότι τα λεφτά που χρησιμοποιούμε αξιοποιούνται και θα τελειώσουν και είδε το ματς με την Ξάνθη, την ισοπαλία, έβαλε μπροστά επικοινωνιακούς μηχανισμούς. Καιμ με κάλεσε δημόσια να κάνω τη συμφωνία που έγινε στο King George, να μου δώσει το 24% των μετοχών. Ηταν πολύ μεγάλο λάθος μου που δέχτηκα να πάω στην συνάντηση στο ξενοδοχείο, γιατί από την στιγμή που αθέτησε τις δύο προηγούμενες συμφωνίες θα έπρεπε να ξέρω ότι θα αθετήσει και την τρίτη. Θα μπορούσε να με πάρει ένα τηλέφωνο πριν που μάλλον δεν θα ήταν ειλικρινής. Παρ' όλα αυτά η διάθεσή μου να μην καταστραφεί ό,τι είχαμε φτιάξει, η αγάπη μου για τον Παναθηναϊκό, με οδήγησε στο τρίτο και τελευταίο λάθος. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Το τρις αρχίσει να δημιουργεί ερωτηματικά για την πνευματική σου οξυδέρκεια, το τέσσερις σε στέλνει για τα μπάζα. Μέχρι εδώ, τρία γίνανε. Συμφωνήσαμε σε γενικές γραμμές, στο ξενοδοχείο, είχαμε φέρει με τον κ. Πατέρα και ένα μνημόνιο για να υπογραφεί, το οποίο είχε διάφορα θέματα μέσα. Μας είπε ο κ. Βαρδινογιάννης ότι το λεκτικό του μνημονίου ήθελε κάποιες αλλαγές, συμφωνήσαμε, σφίξαμε τα χέρια, και δεν υπεγράφη αυτό το μνημόνιο. Παρ' όλα αυτά όταν βγήκαμε έξω, επειδή κρατούσα το αρχείο ανάποδα οι περισσότεροι έχετε στα χέρια σας κάποιες από αυτές. Ο κ. Βαρδινογιάννης θα λέει αυτή είναι η συμφωνία, κάποιος άλλος αυτή η συμφωνία, όμως εγώ θα σας πω ποια ήταν η συμφωνία και ποια δεν τηρήθηκε. Πρώτη και πρωταρχική ήταν ότι αφού πήρες την ευθύνη της ομάδας το καλοκαίρι και ξόδεψες όλα αυτά τα χρήματα για μεταγραφές, έχεις πάρει εσύ την ευθύνη του οικονομικού προϋπολογισμού θα πρέπει να καλύψεις την αύξηση τότε των 15 εκατ. ευρώ, στο τμήμα που σου αναλογεί, το 54%. Κι εγώ θα βάλω το ποσό που μου αντιστοιχεί. Τι έγινε το γνωρίζετε. Δεν έβαλε τα χρήματα που του αναλογούσαν. Και εν συνεχεία τη μέρα που δεν τα έβαζε, τελευταία της κάλυψης του μετοχικού κεφαλαίου, εγώ έστειλα τα δικά μου, ο κ. Πατερας τα δικά του, ο κ. Βαρδινογιάννης δεν τα έστειλε. Εστειλε κάποια χρήματα, πλην ενός ποσού κοντά στα 4, 5 εκατομμύρια. Και αντ' αυτού μετά από λίγες μέρες για τα υπόλοιπα έστειλε μια συμφωνία για μια χορηγία που θα πληρωθεί κάποια στιγμή, στο μέλλον και την αναλάμβανε υποχρέωση αυτή την αναλάμβανε μια κυπριακή εταιρεία. Τι θα γινόταν με τον ΦΠΑ; Θα απαλλασσόταν η κυπριακή εταιρεία; Επρεπε μέσα να υπάρχει η εγγύηση Βαρδινογιάννη, αν δεν τηρήσει τη συμφωνία τι θα κάνει η ΠΑΕ θα στραφεί κατά μιας off shore εταιρίας; Πέρα απ’ αυτό που ήταν μια διαπραγμάτευση που θα έκανε ο κ. Πατέρας και σταμάτησε, η ένστασή μας ήταν πως ο Παναθηναϊκός είχε πάρει δάνειο από την Πειραιώς και στο οποίο πληρώνονταν τόκοι. Και όπως βάλαμε εμείς τα χρήματά μας εκείνη τη στιγμή, έπρεπε να τα βάλει κι εκείνος για να ξεπληρωθεί το δάνειο, να μην πληρώναμε τόκους. Δεν τήρησε λοιπόν την πρώτη και πιο στοιχειώδη υποχρέωση».
Ο εμφύλιος πόλεμος και η ομόνοια
«Τι άλλο δεν τήρησε; Ομόνοια. Θα σταματούσαν οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί. Θα μιλούμε και με τον κ. Γιαννακόπουλο όπου είχε άριστες σχέσεις συνεργασίας, για να σταματούσε αυτός ο δηλητηριώδης εμφύλιος πόλεμος για να αποκατασταθεί ένα κλίμα ηρεμίας στην ομάδα και να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, τουλάχιστον προς τα έξω, για το καλό του Παναθηναϊκού. Δεν τηρήθηκε από την επόμενη οι γνωστοί δηλητηριογράφοι, συνέχιζαν τη δουλειά τους και διάφοροι Ζαρμακούπηδες δεν ξέρω πώς τους λένε δεν σταμάτησαν το ντούρου, ντούρου. Τα ξέρετε, σας έπαιρναν τηλέφωνο, βλέπετε πως τίποτα απ' όλα αυτά δεν έγινε ως προς το μέτωπο της ομόνοιας.
Γηπεδικό...
Τρίτο θέμα το γήπεδο. Τι έγινε; Θα έπρεπε να λογοδοτήσει να μας πει πως είναι δυνατόν να ξοδευτούν 10,5 εκατ. ευρώ για μακέτες για το τίποτα, πού πήγαν αυτά τα λεφτά, πού είναι τα παραστατικά και ποιος είναι υπεύθυνος. Επρεπε να μας πει τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Να αναλάβει την ευθύνη να ολοκληρωθεί το έργο με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Μας είχε πει ότι έχουμε αξίωση κατά του δήμου και πρέπει να πάρουμε πίσω 23 εκατομμύρια. Μετά από δική μου επιμονή ο κ. Σαμαράς έστειλε εξώδικο στον Δήμο για να ζητήσει τα χρήματα. Εγώ παρακάλεσα να ασκηθεί αγωγή. Εγώ του είπα ότι επειδή εσείς γνωρίζετε τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης, ήθελα κάποιας μορφής εξασφάλιση ότι τα 10,5 που έφυγαν από την τσέπη μας θα έπρεπε να επιστραφούν στον Παναθηναϊκό. Το θέμα του γηπέδου ουδέποτε δέχτηκε να το συζητήσει στις εβδομάδες, οι οποίες ακολούθησαν. Ηταν ένα δεύτερο σημείο που υπαναχώρησα. Ένα τρίτο σημείο, δεν καταλήξαμε, φαντάζομαι δεν θα διαφωνούσαμε ήταν το προπονητήριο. Ένα τέταρτο σημείο ήταν τα ποσοστά. Δεν γίνεται με ένα 10% να πάρω ένα 24% δηλαδή 34%, να βάζω χρήματα αλλά να μην διοικώ. Μετοχές που θα κρατούσε αυτός 30%, με Ερασιτέχνη, Γιαννακόπουλο, επί της ουσίας του δίνουν πλειοψηφία. Ποιες ελέγχει τις μετοχές; Θα έπρεπε να μου δώσει τουλάχιστον τα δικαιώματα ψήφου για να διοικήσω τον Παναθηναϊκό με τον τρόπο που θέλω. Ούτε εκεί καταλήξαμε σε συμφωνία αν και δεν κάναμε για το συγκεκριμένο θέμα πολλές συζητήσεις. Ανταλλάξαμε δύο τρία ντραφτς του μνημονίου και φαινόντουσαν οι διαφορές, αλλά το βασικό είναι ότι από τη στιγμή που δεν έβαλε τα χρήματα στην αύξηση, δεν θα προχωρούσαν τα προηγούμενα. Εδινε ένα στίγμα για το τι θα ακολοθούσε. Κατάλαβα πλέον, πως όλη η πρόσκληση ήταν επικοινωνιακή για να κρατάει τον Παναθηναϊκό υπό τη δική του διοίκηση, αλλά δείχνοντας άλλους ως υπεύθυνους. Επέλεξα να κάνω μια ανακοίνωση δύο γραμμές και να αποσυρθώ. Γιατί το έκανα; Ποιο ήταν το συμφέρον του Παναθηναϊκού εκείνη την περίοδο. Ο Παναθηναϊκός ήταν μέσα στους στόχους του. Να διεκδικήσει πρωτάθλημα, κήυπελλο. Το να δημιουργήσω εγώ νέο κύκλο αντιπαράθεσης, πέραν της κρίσης που μεγάλωνε και δεν επιθυμούσα να χάσω ώρες από τη δουλειά μου με τίποτα και να με δείχνουν με το δάχτυλο και θα λέγανε λόγω όλων αυτών των αντιδικιών χάσαμε το πρωτάθλημα, επειδή ο Βγενόπουλος ήθελε την αντιπαράθεση. Προτίμησα λοιπόν να πάρω επάνω μου το επικοινωνιακό βάρος και να μην πω τίποτα».
Η σιωπή των 10 μηνών...
«Επί 10 μήνες δεν έχω πει τίποτα παρά το ότι προκαλούμαι και ακούω τεράστια ψεύδη, ακούω φιλάθλους ότι εγκατέλειψα. Δεν τον εγκατέλειψα ποτέ τον Παναθηναϊκό και δεν τον πρόδοσα. Δεύτερον δεν έχω να λογοδοτήσω σε κανέναν φίλαθλο. Είναι ο Παναθηναϊκός δικός τους και δεν είναι δικός μου; Είναι περισσότερο δικός μου, απ' ό,τι είναι του οποιουδήποτε. Δεν έχω να λογοδοτήσω σε κανέναν. Παρόλα αυτά έσφιξα τα χείλη, άφησα το όνομά μου να γίνεται έρμαιο, σε αυτή την επικοινωνία που είχε εκπορευθεί από τα κέντρα του κ. Βαρδινογιάννη και των συμμάχων του, αλλά σήμερα ο κόσμος μαθαίνει την πραγματικότητα. Ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Αυτή ήταν η τρίτη συμφωνία που αθέτησε ο κ. Βαρδινογιάννης. Για την περιβόητη χορηγία. Είπε ο κ. Βαρδινογιάννης ότι το συμφωνητικό της χορηγίας είχε σταλεί, δεν είχε παρά να υπογραφεί, κάτι που για άγνωστους λόγους δεν έγινε. Αγνωστοι λόγοι! Η βασική συμφωνία λέει ήταν – και ομολογεί αυτό που σας είπα – ότι τα χρήματα θα τα έβαζε σταδιακά, αλλά υπήρχε μια απαίτηση από τον Νικόλα Πατέρα και τον Βγενόπουλο να μπουν εκείνη τη στιγμή. Και τελικά δεν μπήκαν οι υπογραφές.Τα είπε ο ίδιος. Βέβαια άντε μέσα στον κυκεώνα να αντιπαραβάλλει κανείς τα κείμενα, παίρνοντας ένα κομμάτι. Εκτοτε ο κ. Βαρδινογιάννης τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει ορισμένες τοποθετήσεις που αγνοούν τη λογική και τις συμβατικές του υποχρεώσεις όπως προκύπτουν από συμφωνητικό μετόχων. Τοποθετήσεις που δεν θα μπορούσαν να έχουν κανέναν υποστηρικτή, μάλλον θα έπρεπε αυτός που τις κάνει να τον πάρουν με τις πέτρες, εκτός αν έχει κανείς μια τεράστια επικοινωνιακή δύναμη. Και πραγματικά διαθέτει μια τεράστια επικοινωνιακή δύναμη. Σημειώστε ότι ένα από τα αστεία που ακούγονται είναι πως εγώ έχω επικοινωνιακούς μηχανισμούς ΕΓΩ! Εγώ έχω κανάλια, εφημερίδες, παρατρεχάμενους που έχουν εφημερίδες, αθλητικές, οπαδικές εφημερίδες... Εγώ; Πράγματα που είναι πραγματικά για να σε βγάζουν από τα ρούχα σου... Όπως σε βγάζουν από τα ρούχα σου αυτά που θα σας πω. Ότι είμαι μέτοχος του 54,7% , αλλά θα λειτουργώ ως 30%. Ας πούμε ότι έρχεται ένας για να κάνεις μια συμφωνία και δεν παίρνει το ποσοστό σου. Τι λες; Α εγώ αφού δεν έκλεισε το ντιλ θα λειτουργώ ως 30%; Αστεία πράγματα. Α όχι δεν θα λειτουργήσω σαν 30% στην αύξηση, αλλά στα χρήματα που θα βάλουν οι άλλοι. Δηλαδή αν εγώ με το 10% έβαλα 1,8 εκατ. ευρώ, πόσα θα έβαζε ο κ. Βαρδινογιάννης; Το 30% στο 1.8... Αυτά τα πράγματα είναι απίστευτα. Και εντυπωσιάζομαι από την αντιμετώπιση που έχει από τον Τύπο ο κ. Βαρδινογιάννης. Τοποθετήσεις που επισύρουν καζούρα και λιγότερο αξίζει να μπει κανείς στη διαδικασία ποιος έχει δίκιο, ποιος άδικο...».
Παγκόσμια πρωτοτυπία οι αδρανείς μετοχές...
«Και βέβαια είπε και την παγκόσμια πρωτοτυπία ότι «καθιστώ τις μετοχές μου αδρανείς». Με πήρε ένας γνωστός μου που έχει μια επιχείρηση και πάει για το άρθρο 99 και μου λέει: Ρε σύ τι παλεύω εγώ; Αφού υπάρχει κόλπο. Να καταστήσω τις μετοχές μου ανενεργές. Ίσως επειδή ο Τύπος δεν γνωρίζει τα επιχειρηματικά δεν το έψαξε. Να σταθώ λίγο και το κομμάτι της εγγύησης. Είπε ότι ο ίδιος είναι εγγυητής. Τον ρώτησε κάποιος τι εγγυητής είναι. Και είπε: Είναι μια φράση που χρησιμοποίησα για ευρύτερες εγγυήσεις. Αν κάποιοι κατάλαβαν ότι θα είμαστε οικονομικοί εγγυητές λάθος κατάλαβαν. Αν κάποιος κατάλαβε τι εγγυήθηκε ας μου πει. Τον Μάρτιο είχε στείλει μια επιστολή στον κ. Πατέρα και του είπε ότι όλα είναι μια χαρά κι εγώ φταίω για όλα. 29/3 δήλωση Γιάννη Βαρδινογιάννη: Εμείς παρά την κριτική είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος σύλλογος και θα ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησαν καιροσκόποι. Κύριε Βαρδινογιάννη σου απαντώ από εδώ. Εσύ είσαι παρών κι εγώ είμαι καιροσκόπος; Εσύ προσπαθείς να φύγεις κι εγώ είμαι εδώ».
Τον οδηγεί στο Πρωτοδικείο...
«Ο κ. Βαρδινογιάννης είπε ότι δεν θέλει να βάλει μέλη στο ΔΣ και οδηγεί τον Παναθηναϊκό στο Πρωτοδικείο αν δεν μπουν μέλη μετά την επαναληπτική συνέλευση ο Παναθηναϊκός θα πάει στο Πρωτοδικείο. Εχει υπογραφεί ένα συμφωνητικό και αυτό είναι το μόνο που του λέω, τα άλλα τα ξέρει. Εχει υπογράψει ένα συμφωνητικό όπου λέει πως έχουμε δικαίωμα προτίμησης αν κάποιος πουλάει τις μετοχές του. Αρα δεν μπορεί να καταστήσει αδρανείς τις μετοχές του, είναι υποχρεωμένος πρώτα να τις προσφέρει στους υφιστάμενους μετόχους. Υποχρεούται να βάλει μέλη. Δεν μπορεί ένας μέτοχος με το να μη τηρεί την συμβατική του υποχρέωση να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στο Πρωτοδικείο. Ας ρωτήσει τους δικηγόρους του. Θα σας μιλήσω λίγο και για το γήπεδο και θα μπούμε στην ουσία της υπόθεσης που είναι το μέλλον. Οι μηχανισμοί του λένε ότι «άστα αυτά για το παρελθόν, πάμε για το μέλλον». Βέβαια, δεν βολεύει. Θα μιλήσω για το μέλλον αλλά θα σας πω πρώτα για το παρελθόν».
Υπόθεση... Βοτανικός
«Oταν μπήκα στον Παναθηναϊκό γνώρισα σαν απλός φίλαθλος την ιστορία του Βοτανικού. Από τη χαρά μου έβαλα τον όμιλό μου με ανταποδοτικούς λόγους βέβαια να κάνει κα μια χορηγία 23 εκατομμύρια ευρώ, για να χτιστεί το γήπεδο. Τα άλλα στηρίζω – δεν στηρίζω που λέει ο καθένας είναι παραμύθια της χαλιμάς. Βέβαια ένοιωσα τις πρώτες απογοητεύσεις όταν άκουσα «τι , το γήπεδο θα πάρει εταιρική επωνυμία;» Λέω για καθίστε ρε παιδιά! Οι άλλοι παίζουν στο Αλιάνζ Αρίνα, οι άλλοι στο Εμιρεϊτς. Όταν μπήκα στα του γηπέδου εξέφρασα την αντίρρησή μου για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Επειτα αντιλήφθηκαν ότι το γήπεδο δεν μπορούσε να γίνει, γιατί οι εποχές για να πείσεις τους πάντες για χώρους, εκτάσεις κλπ. είχαν περάσει. Κατ’ αρχήν πρέπει να δούμε ποιοι αγόρασαν εκτάσεις στη γύρω περιοχή πριν γίνει το γήπεδο. Μετά να κοιτάξουμε τα περιβαλλοντικά θέματα. Γελοιοποιήσαμε τις επιτροπές που έλεγαν για τους κορμοράνους, αλλά αυτοί είχαν δίκιο. Θα τσιμεντοποιούσαμε μια έκταση, θα πηγαίναμε τον Παναθηναϊκό λίγα χιλιόμετρα μακριά από του Ρέντη; Είπε ο κ. Βαρδινογιάννης ότι κάποιος ρουφιάνος κάρφωσε για το γήπεδο. Μας είχε δείξει σε εμένα και τον κ. Πατέρα έναν άνθρωπο που μπορεί να το διέρρευσε. Ο άνθρωπος ήταν πολύ σοβαρός, δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει κάτι τέτοιο. Τι ψάχνεις; Αφού το γήπεδο μπήκε στην προσοχή των πάντων. Παραμένει, όμως, το θέμα του γηπέδου που δεν μπορεί να περάσει έτσι ούτε ο φάκελος να κλείσει. Είπε ότι θα βάλει χρήματα, αλλά μετά δεν έβαλε. Και φέτος ο Παναθηναϊκός προχωράει με τα δικά μας χρήματα. Εντάξει. Το γήπεδο όμως είναι κάτι άλλο. Στο γήπεδο πρέπει να λογοδοτήσει να δούμε τα έξοδα, να γίνουν γνωστά πού δόθηκαν αυτά τα χρήματα και να ξεμπλέξει νομικά το θέμα. Να μην έχει ο Παναθηναϊκός υποχρεώσεις προς τρίτους.
Πήρα σήμερα τηλέφωνο τον κ. Πηλαδάκη για το δικό του γήπεδο. Ενα γήπεδο 16,500 θέσεων έχει κοστίσει 28 εκατ. Ευρώ. Εμείς δώσαμε 10,5 εκατ. ευρώ και έχουμε μακέτες Δεν έχουμε τίποτα. Επίσης είχαμε ακούσει ότι το γήπεδο θα κοστίσει 140 εκατ. ευρώ. Είχαμε ζητήσει ο κ. Πατέρας και εγώ να δούμε ποια η οικονομική λογική της δημιουργίας του γηπέδου αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Ημουν 10 μήνες ήσυχος, άρα αφού με κράτησαν ήσυχο και ολοκλήρωσαν τις προκλήσεις τους, τώρα θα πρέπει να με ακούσουν. Λέει ο κ. Βαρδινογιάννης. «Τι βλέπετε να γίνεται στο γήπεδο;». Λέω, «δεν έχω καμία ανάμιξη και δεν θέλω να έχω». Και μετά λέει. «Αν και εφόσον υπάρχουν χρηματοδοτήσεις μπορεί να υλοποιηθεί». Αυτό είναι παραδοχή ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Και το ξέρω ότι δεν υπάρχει. Δύο ημέρες μετά παραιτείται ο κ. Σαμαράς, και λέει: Παραδίδουμε έργο για το οποίο είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Και βγαίνει ο κ. Βαρδινογιάννης στις ευχαριστίες του και λέει: Nα ευχαριστήσω τον κ. Σαμαρά που υλοποίησε το έργο. Ποιο έργο; Πήρε 10,5 εκατ. ευρώ και έδωσε μακέτες!»... Και τον ευχαρίστησε. Δεν μου κάνει εντύπωση. Εδώ ευχαρίστησε τον κ. Πέτρο Κόκκαλη που είπε μετά την ήττα μας με 4-0 ότι αποκαταστάθηκε η τάξη και παίζαμε με ροζ εμφανίσεις και είμαστε η ομάδα του παλατιού. Ο κ. Σαμαράς δεν θα φύγει όμως έτσι. Θα ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου. Τα χρήματα της ΓΗΠΕΛ πρέπει να έχουν ξοδευτεί σωστά. Αν δεν έχουν ξοδευτεί σωστά, θα πρέπει κάποιος να λογοδοτήσει».
Ο Βαρδινογιάννης διέλυσε την πολυμετοχικότητα
«Για να κλείσω με το παρελθόν. Θέλει να φύγει ο κ. Βαρδινογιάννης; Στο καλό. Διέλυσε την πολυμετοχικότητα, κατέστρεψε το ρόστερ. Θυμάμαι τον κ. Νίκα που πρωτοστατούσε στο συλλαλητήριο μαζί με τον κ. Πλυτά, τελικά στη διετία επάνω έκανε τον μεσολαβητή του κ. Βαρδινογιάννη και μου έλεγε: Δώσε του όχι τα 60 εκατ. ευρώ που θέλει, δώστου τα 30 εκατ. Ο κ. Βαρδινογιάννης λοιπόν μας διέλυσε και εκ των έσω την πολυμετοχικότητα. Δεν γίνεται να πάρουν άνθρωποι την ευθύνη μιας μεγάλης ΠΑΕ και ακόμα και αν βρεθεί κάποιος περιστασιακά να το κάνει, είναι μια λύση πρόσκαιρη. Μόνο η πραγματική πολυμετοχικότητα μπορεί να δώσει μέλλον. Διέλυσε την πολυμετοχικότητα, διέλυσε το ρόστερ και κερδίσαμε λιγότερα λεφτά απ’ ό,τι αν θα ήμασταν στην Ευρώπη. Αυτή ήταν η ολοκλήρωση της ενέργειάς του. Αφού θέλεις να τις αδρανοποιήσεις τις μετοχές γιατί δεν το έκανες το Μάρτιο και το κάνεις τώρα; Εβαλε μέσα την ΠΑΕ θεμιτά με μεταγραφές, το δέχομαι, αλλά και με τη ΓΗΠΕΛ, δεν βάζει και δεν θέλει να βάλει λεφτά, αλλά το χειρότερο είναι η επικοινωνία με παρατρεχάμενους που διχάζουν τον κόσμο μ' αυτά που επικοινωνούν».
Διάλεξε Γιάννη πώς θέλεις να φύγεις...
«Εξαιρώ την οικογένεια Βαρδινογιάννη που την τιμώ και μιλώντας για τον Τζίγγερ του λέω τα εξής. Εχεις το 54,7% του Παναθηναϊκού. Αν θέλεις να φύγεις οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στο Πρωτοδικείο στο άρθρο 99 περί πτώχευσης, μόνο η υστεροφημία σου έχει ανάγκη. Ο Παναθηναϊκός δεν σε έχει ανάγκη. Φύγε όπως θέλεις. Η οικογένειά σου δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Εχει προσφέρει στον Παναθηναϊκό. Ξέρω πως έχει συμβεί και σε άλλες οικογένειες του Παναθηναϊκού οι διάδοχοι να οδηγούν την οικογένεια σε περίεργες κατευθύνσεις. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα, δεν θα χρησιμοποιήσω εγώ τη φράση «όπιο του λαού», είναι κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να εκτονώνεται, αλλά έστω και αν δε μπορεί να πάει στο γήπεδο, το να δει την ομάδα από την τηλεόραση, είναι κάτι. Οι παλιές οικογένειες πρέπει να ξεπεράσουν το θέμα με τους διαδόχους. Διάλεξε λοιπόν, Γιάννη, πώς θέλεις να φύγεις. Θέμα δικό σου και της υστεροφημίας σου είναι. Δεν είναι ντροπή να χάνεις. Ντροπή είναι να μην κατεβαίνεις στο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός έχει περάσει από πολλά πράγματα. Εχει περάσει από τεράστιες κρίσεις. Δεν καταστρέφεται. Μπορεί να έχει προβλήματα. Δεν είμαι τόσο δυνατός αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ».
Το εξώδικο και η επόμενη μέρα...
«Εστειλα σήμερα ένα εξώδικο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκό. Μίλησα με τον κ. Γόντικα το έχει λάβει, του ζήτησα να συγκαλέσει έκτακτη ΓΣ για να εγκρίνει αύξηση του ΜΚ 15 εκατ. ευρώ. Ζητώντας να γίνει σε μια τιμή 0,33 ευρώ ανά μετοχή. Που βγάζει την αξία του Παναθηναϊκού προ της αύξησης στα 7,8 ευρώ. Σημειώστε ότι έβγαλαν να γίνει αύξηση στα 128 εκατ. Ποιος, ο κατεστραμμένος Παναθηναϊκός. Τώρα θα πρέπει να γίνει αύξηση σε χαμηλή τιμή. Οποιος μέτοχος δεν μπει, θα απωλέσει το 60% των μετοχών του. Eτσι οι μετοχές του κ. Βαρδινογιάννη θα γίνουν dielouted. Γιατί ακολουθώ αυτή τη διαδικασία; Γιατί η αγάπη μου για τον Παναθηναϊκό έχει κάποια όρια. Δεν θα πήγαινα να μιλήσω με τον δικηγόρο όπου έχει παρκάρει τις μετοχές του. Είναι μια αύξηση που γίνεται σε μια τιμή που μπορεί να ακολουθήσουν όλοι. Είναι μια αύξηση που θα πρέπει να καλύψουμε, ώστε οι μετοχές του κ. Βαρδινογιάννη να φτάσουν σε σημείο εξαΰλωσης και να αναλάβουμε εμείς οι υπόλοιποι. Ο κ. Βαρδινογιάννης θα πρέπει να αποδεχθεί την αύξηση, θα πρέπει να καταλυθούν τα δικαιώματα προτίμησης με τα 20 μέλη στο ΔΣ και να υπάρχει και ένα νέο συμφωνητικό που θα λέει ότι τα μέλη μου δεν θα ψηφίζουν έως ότου το ποσοστό του μηδενιστεί. Όλα τα υπόλοιπα που έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια, χάρισμά του. Δεν θα του ζητήσω ευθύνη για τον Γκοβού και τα λοιπά. Για τον φετινό αποκλεισμό μας, τίποτα. Δεν θα τον αφήσω όμως να πάρει το καπέλο του και να φύγει, προτού επιλύσει τις εκκρεμότητες της ΓΗΠΕΛ. Το καταλαβαίνετε αυτό. Μπορεί τελικά να φτάσουμε αντί να πάρουμε, να ζητά ο δήμος λεφτά. Αλλά πρέπει να βρεθεί άκρη. Το πρώτο θέμα που επέλεξε, να επικοινωνούμε μέσω Τύπου, θα πρέπει να απαντήσει αν δέχεται την αύξηση και αν δέχεται να καταλυθεί το συμφωνητικό που έχουμε υπογράψει. Δέχεται να ψάξουμε το θέμα του γηπέδου; Αν τα δέχεται we are in business. Αν όχι… Πρέπει όποιος Παναθηναϊκός από τους εύπορους μπορεί να έρθει και να συμμετάσχει σ’ αυτή την αύξηση. Προφανώς θα συμμετάσχω εγώ. Θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες το ποσό. Αλλά θα είμαι εδώ. Δεν δεσμεύομαι τι θα βάλω, θα κάνω το καλύτερο δυνατόν. Εκτός αν έχει κάποιος άλλος άλλη λύση. Ακουσα τον κ. Παύλο Γιαννακόπουλο να λέει ότι ο Παναθηναϊκός θα βρει το δρόμο του. Δεν μας λέει κι εμάς τη λύση, αν την έχει; Δεν μπορώ να βλέπω στα επίσημα την πλουτοκρατία της Ελλάδας να έχουν πάρει διαρκείας και να κάνουν κριτική. Εντάξει, μπορεί να μη βάλεις πολλά λεφτά. Αλλά δεν μπορείς να μη βάλεις τίποτα! Ας μη μιλάς τότε. Οποιος δεν το κάνει, ας μη ξαναμιλήσει τουλάχιστον. Ας αφήσε?