Ο «αλκοολικός» με τη μπάλα Ρόι Κάρολ… (video)
Η επιθυμία ενός επαρχιώτη πιτσιρικά να ακολουθήσει το όνειρό του, «γέννησε» έναν εκ των κορυφαίων γκολκίπερ στην ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο Ρόι Κάρολ, κατά τα φαινόμενα νέο απόκτημα του ΟΦΗ, κατάφερε τελικά να διαψεύσει τον άπιστο καθηγητή του, έστω και αν ποτό και τζόγος συμμάχησαν ώστε να του κόψουν την καριέρα στη μέση…
Το Ενισκίλεν, μία κωμόπολη 14.000 κατοίκων στη Βόρειο Ιρλανδία, μπορεί να υπερηφανεύεται γιατί στις γειτονιές του μεγάλωσαν τρεις ποδοσφαιριστές που είτε αγωνίζονται, είτε αγωνίστηκαν στα βρετανικά γήπεδα. Οι Κάιλ Λάφερτι και Αντριου Λιτλ χρειάζονται βέβαια αρκετά ψωμιά, αν και διεθνείς, για να γίνουν τόσο δημοφιλείς, όσο ο Ρόι Κάρολ.
Ο 33χρονος πια γκολκίπερ είχε αποφασίσει από τα σχολικά του κιόλας χρόνια τι ήθελε να κάνει στη ζωή του. Ένα πρωινό επισκέφθηκε τον σύμβουλο του σχολείου του. Όταν αυτός άκουσε τα όνειρα του Κάρολ, προσπάθησε να τον… νουθετήσει. «Μην είσαι ηλίθιος. Η περιοχή μας δεν έχει ποδοσφαιρικό υπόβαθρο. Δεν θα μπορέσεις ποτέ να γίνεις επαγγελματίας». Λίγα χρόνια αργότερα, όταν πια έκανε το μεγάλο βήμα και μετακόμισε στην Πρέμιερ Λιγκ για λογαριασμό της Χαλ, ο Κάρολ ξαναβρέθηκε στο γραφείο του άλλοτε συμβούλου του. Το χαμόγελο με νόημα του τελευταίου αποτελούσε τη μεγαλύτερη παραδοχή ότι υπέπεσε σε μεγάλο ατόπημα.
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ο ΟΦΗ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Κάρολ και ως σέντερ φορ… «Όταν ήμουν πιτσιρικάς, έπαιζα επιθετικός και μάλιστα πίστευα ότι ήμουν ο καλύτερος στον κόσμο. Το πρόβλημα είναι ότι σε ηλικία 13 ετών, είχα αντιπάλους πολύ μεγαλύτερους από μένα. Και κάποια στιγμή αναγκάστηκα να καθίσω κάτω από τα δοκάρια για να αποφύγω τις πολλές σωματικές επαφές. Αυτό ήταν…»{textlink}
Το μεγάλο βήμα και η γρήγορη εξέλιξη
Η φήμη του Κάρολ εξαπλώθηκε γρήγορα αν και η ομάδα στην οποία αγωνιζόταν ήταν παντελώς άγνωστη. Από την άσημη Μπαλιναμάλαρντ Γιουνάιτεντ και τις αλάνες της Βορείου Ιρλανδίας, βρέθηκε στα 18 του χρόνια στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Η Χαλ ήταν ο σύλλογος που του εμπιστεύθηκε μια θέση στο ρόστερ και ο Κάρολ ανταποκρίθηκε. Πραγματοποίησε 46 συμμετοχές σε δύο σεζόν και το 1997 είδε τις μετοχές του να ανεβαίνουν, καθώς τον απέκτησε η Γουίγκαν εκμεταλλευόμενη την ανάγκη της Χαλ για ρευστό.
Το ξεκίνημα στους Λάτικς μόνο εύκολο δεν ήταν. Χρειάστηκε να περιμένει επτά ολόκληρους μήνες για να αγωνιστεί, ωστόσο μόλις πάτησε χορτάρι, έγινε βασικός και αναντικατάστατος. Τη σεζόν 1999-00 ψηφίστηκε ως ο καλύτερος τερματοφύλακας της Τσάμπιονσιπ από την Ενωση Ποδοσφαιριστών και όχι άδικα, καθώς οι εμφανίσεις του ήταν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Γουίγκαν έμεινε για 26 ματς αήττητη.
Ολοι πίστεψαν ότι ο Κάρολ θα έπαιρνε μεταγραφή σε μεγαλύτερο κλαμπ. Εντούτοις, έμεινε για έναν ακόμα χρόνο στη Γουίγκαν και το καλοκαίρι του 2001 υλοποίησε το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή. Εγινε μέλος της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Σερ Αλεξ, Μπέκαμ και το γκολ που δεν μέτρησε ποτέ!
«Ο Ρόι συγκαταλέγεται στους πιο ελπιδοφόρους τερματοφύλακες της Βρετανίας και γι αυτό τον αποκτήσαμε. Θα μάθει πολλά δίπλα στον κορυφαίο στον κόσμο Φαμπιέν Μπαρτέζ», είχε πει κατά την παρουσίαση του Κάρολ ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.
«Είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο από τον Φαμπιέν και χαίρομαι που θα δουλέψουμε μαζί. Είναι απίστευτο, θα προπονούμαι με τον Μπαρτέζ και θα αποκρούω σουτ του Ντέιβιντ Μπέκαμ», τα λόγια του ίδιου του Κάρολ…
Στη Γιουνάιτεντ έμεινε για τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2005. Τα πρώτα τρία, βρισκόταν στη σκιά αρχικά του Μπαρτέζ και εν συνεχεία του Τιμ Χάουαρντ, εντούτοις την τέταρτη σεζόν πραγματοποίησε 26 εμφανίσεις. Το highlight της καριέρας του στο Ολντ Τράφορντ ήταν μια φάση που έμεινε στην ιστορία και που διδάσκεται στα σεμινάρια διαιτησίας, ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους γκάφες από βοηθούς και ρέφερι.
Πρόκειται για ένα ματς ανάμεσα σε Γιουνάιτεντ και Τότεναμ. Ο Πέδρο Μέντες σουτάρει από το κέντρο του γηπέδου, ο Κάρολ κάνει τραγικό λάθος και χάνει τη μπάλα μέσα από τα χέρια του. Αυτή περνά για τουλάχιστον ένα μέτρο τη γραμμή του τέρματος, ωστόσο ο Βορειοϊρλανδός τη διώχνει με το χέρι και βλέπει έκπληκτος τον επόπτη να μην δείχνει σέντρα (video).
Rehab…
Το 2005 αποχώρησε από το Ολντ Τράφορντ και μετακόμισε στο Λονδίνο και τη Γουέστ Χαμ. Το ξεκίνημά του στα «σφυριά» ήταν εξαιρετικό, ωστόσο μια στιγμή ατυχίας, γέννησε πολλά και σοβαρά προβλήματα. Ο Κάρολ τραυματίστηκε στην πλάτη, μπήκε στο χειρουργείο και έχασε όλη τη σεζόν και μαζί και τον τελικό Κυπέλλου κόντρα στη Λίβερπουλ. Πολλοί λένε ότι αυτή η περιπέτεια του δημιούργησε πρόβλημα κατάθλιψης το οποίο με τη σειρά του οδήγησε τον Κάρολ στην συστηματική κατανάλωση αλκοόλ. Η ουσία είναι ότι ο 27χρονος τότε τερματοφύλακας μπήκε σε κέντρο αποτοξίνωσης από το ποτό και τον τζόγο αν και η οικογένειά του επέμενε ότι αιτία της «επίσκεψης» ήταν το στρες.
Εκτοτε η καριέρα του Κάρολ χαρακτηρίστηκε από αστάθεια. Εμεινε μόλις έξι μήνες στη Ρέιντζερς και αγωνίστηκε μόνο σε ένα ματς Λιγκ Καπ κόντρα στην Ιστ Φάιφ. Παρόλα αυτά, τον Γενάρη του 2008 τον ζήτησε η Ντέρμπι Κάουντι η οποία αγωνιζόταν στην Πρέμιερ. Οι Προτεστάντες δεν τον άφηναν να φύγει μέχρι να βρουν αντικαταστάτη και μάλιστα ο Κάρολ προσφέρθηκε να δώσει ο ίδιος χρήματα για να αποκτηθεί άλλος τερματοφύλακας.
Η μεταγραφή πέρασε από χίλια κύματα, αλλά έγινε. Κι ο Κάρολ ξεκίνησε βασικός στη Ντέρμπι μέχρι που προπονητής ανέλαβε ο Νάιτζελ Κλαφ. Ο χρόνος συμμετοχής του… μηδενίστηκε και αναγκάστηκε για πρώτη φορά να φύγει εκτός Βρετανίας για να βρει «first team football».
Η εμπειρία της Οντένσε
Τον Αύγουστο του 2009, ο Κάρολ υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Οντένσε. Πέντε λεπτά μετά τις υπογραφές, μάλιστα, φόρεσε σορτσάκι και γάντια και αγωνίστηκε στον νικηφόρο αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στη Μίντιλαντ. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβρη, ψηφίστηκε από τους υπόλοιπους τερματοφύλακες του πρωταθλήματος ως ο κορυφαίος γκολκίπερ. «Πρόκειται για μεγάλη τιμή. Είναι σημαντικό να σε ξεχωρίζουν αυτοί που κάνουν την ίδια δουλειά με σένα. Πίστευα ότι θα δυσκολευόμουν στη Δανία γιατί δεν είχα φύγει ποτέ εκτός Βρετανίας, αλλά συνειδητοποιώ ότι εδώ οι άνθρωποι είναι πιο φιλικοί και σίγουρα πιο χαλαροί από ότι στην Αγγλία. Επιπλέον, κάνουν διακοπές τα Χριστούγεννα. Φέτος θα φάω τη μεγαλύτερη γαλοπούλα του κόσμου»!
Οι περιπέτειες πριν τον ΟΦΗ
Αν και τόνιζε ότι περνούσε καλά στη Δανία, ο Κάρολ δεν εξάντλησε το συμβόλαιό του με την ΟΒ και τον Γενάρη του 2011 ζήτησε να φύγει ώστε να επιστρέψει στην Αγγλία και να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του. Η πρώτη του απόπειρα να βρει ομάδα ήταν τραυματική. Τον περασμένο Μάρτιο πήγε για δοκιμή στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και κόπηκε από το πρώτο κιόλας παιχνίδι. Κόντρα στη Μπάρνσλι, δέχθηκε δύο γκολ σε δέκα λεπτά και εν συνεχεία υπέπεσε σε πέναλτι αντικρίζοντας και κόκκινη κάρτα…
Τον Απρίλη ακολούθησε δοκιμαστικό στη Μπαρνέτ, ομάδα της β’ Αγγλίας. Τα πήγε εξαιρετικά σε ένα φιλικό με τις ρεζέρβες της Τότεναμ, ωστόσο έφυγε πολύ εκνευρισμένος όταν έμαθε ότι ο σύλλογος έκλεισε προπονητή τον Λόρι Σάντσες. Ο λόγος; Ο τελευταίος δεν τον είχε ποτέ πρώτη επιλογή ως Ομοσπονδιακός τεχνικός της Βορείου Ιρλανδίας.
Η τελευταία του περιπέτεια πριν έρθει στον ΟΦΗ ήταν στην Πρέστον. Πήγε για δοκιμή τον περασμένο Ιούλιο, τα αγγλικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι το deal ήταν θέμα χρόνου, αλλά την τελευταία στιγμή, ο σύλλογος απέκτησε τον Ιαν Τέρνερ.
Ο 19 φορές διεθνής με την Εθνική Βορείου Ιρλανδίας, ετοιμάζεται πλέον για τη δεύτερη απόπειρά του μακριά από τη Βρετανία. Ο ΟΦΗ του δίνει τη δυνατότητα να λογίζεται και πάλι ως πρώτη επιλογή και να κλείσει την καριέρα του με ψηλά το κεφάλι. Ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της. Είναι καλό να περνάς δύσκολες στιγμές γιατί γίνεσαι δυνατότερος». Ισως αυτή του η φιλοσοφία για τη ζωή τον έκανε να σταθεί πολύ κοντά σε ένα μικρό παιδί που είχε λευχαιμία, «αναγκάζοντας» τον Ερυθρό Σταυρό να του δώσει βραβείο ανθρωπισμού το 2001.
Τα τελευταία χρόνια ο Κάρολ πέρασε όντως δύσκολες στιγμές. Αν όντως τον βοήθησαν να γίνει δυνατότερος, ο ΟΦΗ μπορεί να αισθάνεται σίγουρος ότι τα δοκάρια του θα υπερασπίζεται ένας αξιόλογος γκολκίπερ…
Η φάση-σταθμός στην καριέρα του Ρόι Κάρολ