Παπαδόπουλος: «Πονάει πολύ η υπόθεση αναδιάρθρωσης»
Ο πρόεδρος του Πιερικού, Κώστας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της υπόθεσης αναδιάρθρωσης των κατηγοριών.
Ο Παπαδόπουλος ως νομικός στο επάγγελμα γνωρίζει πολύ καλά πόσες… νομικές πιθανότητες υπάρχουν για να μετάσχουν στη Football League ο Ολυμπιακός Βόλου, η Καβάλα και ο Ηρακλής. Σε δηλώσεις του, λοιπόν, τόνισε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες.
Αναλυτικά ανέφερε:
«Εγώ βλέπω ότι έχει πάρα πολύ δυσκολία αυτή η υπόθεση και είχε από αρχής πολύ μεγάλη δυσκολία. Δηλαδή για να εξηγηθώ. Τρείς ομάδες, ο Ολυμπιακός Βόλου, η Καβάλα και η ΑΕΠ Ηρακλής, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια ομάδα βρέθηκαν μετά από τις γνωστές διαδικασίες άλλη στη Δ', η ΑΕΠ Ηρακλής μετά τη συγχώνευση με την ΑΕ Ποντίων στη Γ' Εθνική και ο Βόλος πουθενά.
Αυτό δημιούργησε γενικά μια αταξία κι ένα ποδόσφαιρο ταλαιπωρημένο και υπήρξε η επιθυμία να αποκατασταθεί η τάξη. Αν μπορεί να το πει κάποιος αυτό, με δεδομένο ότι μιλάμε για διαφορετικά πράγματα δηλαδή για διαφορετικούς λόγους έχασε τη Σούπερ Λίγκα ο Ηρακλής, για διαφορετικούς λόγους ο Βόλος και η Καβάλα.
Τέθηκε ένα θέμα, ένα πλαίσιο ότι αυτές η ομάδες θα πρέπει να αποκατασταθούν. Η φυσική αποκατάσταση αυτών των ομάδων θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο Σούπερ Λίγκας. Αυτή για δικούς τους λόγους εκτίμησε ότι δε μπορεί να προχωρήσει και τέθηκε θέμα να πάνε οι ομάδες στην αμέσως επόμενη επαγγελματική κατηγορία που είναι η Φούτμπολ Λιγκ.
Οφείλω να πω ότι για λόγους νομιμότητας και για λόγους αρχής, αρκετές ομάδες είναι κάθετα αντίθετες με αυτό. Γιατί οφείλω να πω κι εγώ δημόσια, μετά παρρησίας μάλιστα, ότι νομικά αυτή η υπόθεση πονάει πολύ.
Ότι δεν είναι καθόλου εύκολη η αποκατάσταση αυτών των ομάδων νομικά. Για παράδειγμα, ο Ηρακλής ο οποίος υποβιβάστηκε από τη Σούπερ Λίγκα, ήταν η ΠΑΕ Ηρακλής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συγχώνευση του Ηρακλή με την ΑΕ Ποντίων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ομάδα ΑΕΠ Ηρακλής, η οποία δεν υπήρξε ποτέ στη Σούπερ Λίγκα. Πώς να επιστρέψει σε μια κατηγορία, στην οποία δεν υπήρξε ποτέ.
Εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά να μείνουν στην άκρη και να πούμε ότι θα κοιτάξουμε την ουσία. Ότι δηλαδή οι φίλαθλοι αυτών των ομάδων, στερήθηκαν τις ομάδες τους από τη Σούπερ Λίγκα, και άρα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτό το κομμάτι των ομάδων και όχι στους παράγοντες.
Εμείς δηλαδή είμαστε αλληλέγγυοι με τα ιστορικά σωματεία Ηρακλής, Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα και ιδιαίτερα με τους φιλάθλους αυτών των ομάδων.
Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, συζητήσαμε κι εμείς τι μπορεί να γίνει. Εξαντλήσαμε τα περιθώρια να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη διότι η ματιά όλων στη Φούτμπολ Λιγκ, δεν είναι η ίδια απέναντι στο θέμα. Τελικά είχαμε βγάλει μια απόφαση να ανεβαίνουν 5 και να υποβιβάζονται 3 έτσι ώστε μετά από 1 χρόνο να έχει η Φούτμπολ Λιγκ 19 ομάδες και η Σούπερ Λίγκα 18.
Ξέρετε, η Φούτμπολ Λιγκ, είναι μια πολύ ταλαιπωρημένη κατηγορία. Έχει σωματεία τα οποία κινούνται στα όρια της βιωσιμότητας, «ματώνουνε» κυριολεκτικά οι παράγοντες αυτών των ομάδων, είναι μια κατηγορία με μεγάλο στομάχι και πολύ μικρό στόμα, δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί οικονομικά και παρόλα αυτά, έπρεπε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στα 3 αυτά σωματεία. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια κοινή γλώσσα και αυτή συμπυκνώθηκε στο αίτημα στο ότι εντάξει, να παίξουμε φέτος 21 αλλά από του χρόνου να γίνουμε 19.
Η Σούπερ Λίγκα να γίνει 18. Δηλαδή δε μπορεί η Σούπερ Λίγκα να παίζει 30 ματς κι εμείς να παίζουμε 45 και μάλιστα με πενιχρά οικονομικά μέσα. Αυτό δεν έγινε εντέλει αποδεκτό από τη Σούπερ Λίγκα που έκανε μια αντιπρόταση η οποία δεν έχει περιέλθει ακόμα σε εμάς 4-2 και με αφορμή αυτό συζητήσαμε και πάλι εχθές (30/8).
Χθες που συζητήσαμε λοιπόν, διαπιστώθηκε εξακολουθητικά ότι υπάρχουν πολλές ομάδες που είναι κάθετα αντίθετες. Μεταξύ του μείζονος και του ελάσσονος που θα ήταν ένα τρανταχτό «όχι», εμείς τελικά κατά πλειοψηφία πήγαμε σε μια επιλογή να «πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα», να πάψει αυτό το πινγκ-πονγκ και το μπαλάκι ανάμεσα στις κατηγορίες και την ΕΠΟ, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι η ΕΠΟ, η Σούπερ Λίγκα και η Φούτμπολ Λιγκ, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να το κάνουμε κι έτσι λοιπόν συγκροτήθηκε και μια επιτροπή που θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ, στην οποία έχω την τιμή κι εγώ να συμμετέχω.
Το θέμα απασχολεί πολύ κόσμο στην ποδοσφαιρική Ελλάδα και απασχολεί κι εμάς. Γιατί ξέρετε πώς «όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, αύριο μπορεί να καεί και το δικό σου». Δηλαδή αν αυτές οι ομάδες ταλαιπωρούνται για ένα τέτοιο ζήτημα, που κρίνεται ότι δεν έχεις ηθική βάση, ε μπορεί αύριο να αντιμετωπίσεις το ίδιο πρόβλημα εσύ. Δε μπορούμε, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τα σωματεία και τον κόσμο των ομάδων και αυτό κάνουμε.
Γίνεται φοβερή προσπάθεια από τον πρόεδρο της Φούτμπολ Λιγκ κύριο Καλογιάννη ο οποίος είναι επικεφαλής όλης αυτής της προσπάθειας για αποκατάσταση των τριών ομάδων αλλά εξακολουθώ να βλέπω πολύ δύσκολο το να παίξουν στη Φούτμπολ Λιγκ. Η ημερομηνία η αρχική που είχαμε βάλει ήταν 31 Αυγούστου. Θεωρήσαμε πλέον ότι αφού ζητούμε κοινή συναίνεση, να δώσουμε μια προθεσμία μέχρι και την Τρίτη το βράδυ να συναντηθούμε με ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα στην ΕΠΟ, που είναι η διοργανώτρια και να βάλουμε επί τάπητος το πρόβλημα ώστε να βρούμε μια κοινή ισορροπία διότι οφείλω να πω ότι εντάξει.
Το να κάνει ευχές η ΕΠΟ είναι αποδεκτό, αλλά ευχές. Το να κοιτάει η Σούπερ Λίγκα πώς να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα πάλι είναι κατανοητό. Εξίσου κατανοητό όμως θα έπρεπε να είναι, ότι και η Φούτμπολ Λιγκ κοιτάει να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα. Κι όταν λέω τα δικά της συμφέροντα, για να μην παρεξηγηθώ, αυτά τα συμφέροντα θα υπήρχαν και θα διατυπωνόντουσαν ως αιτήματα ακόμα κι αν ήμασταν 21 ομάδες.
Δηλαδή υπάρχουν κάποια θεσμικά ζητήματα και κάποιες «αταξίες» μέχρι σήμερα οι οποίες αδικούν τις ομάδες της Β' Εθνικής και θα έπρεπε αυτό το αίτημα να τεθεί επί τάπητος, ούτως ή άλλως. Ευκαιρία λοιπόν να τεθούν αυτά τα θεσμικά ζητήματα. Και μη σκεφτεί κανείς ότι πάμε εκεί ως «φτωχοί» οι παράγοντες της Β' Εθνικής. Πάμε με μια θετική προσέγγιση, με μια θεσμική προσέγγιση».