«Σημαντικά διατροφή και ψυχολογία»

«Σημαντικά διατροφή και ψυχολογία»

Ως δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη ενός μικρού ποδοσφαιριστή, χαρακτήρισαν στο Onsports, την διατροφή και την ψυχολογία οι Τόνια Μαχαίρα και Μαρία Ψυχουντάκη.

Η διατροφολόγος και η ψυχολόγος, αντίστοιχα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ήταν παρούσες στο κάλεσμα των Ευγένιου Γκέραρντ και Μανώλη Παπαδάκη, στο 8ο «Ευγένιος Gerard Soccer Camp» και μίλησαν αποκλειστικά στο Onsports, χορηγό επικοινωνίας του ποδοσφαιρικού καμπ, για τους δύο σημαντικούς τομείς.

Μαχαίρα: «Να δώσουμε τη βάση»

Η Μεσογειακή διατροφή πρέπει να αποτελεί τη βάση της διατροφής των μικρών ποδοσφαιριστών, σύμφωνα με την Τόνια Μαχαίρα, καθώς το παιδί θα πρέπει να τρέφεται με λαχανικά, φρούτα και όσπρια, αποφεύγοντας τα έτοιμα φαγητά.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της διατροφολόγου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο Onsports:

Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της διατροφής για ένα νέο παιδί;

«Γενικά ξέρουμε πως στον αθλητισμό, για να πάει κάποιος μπροστά, δεν χρειάζεται μόνο η προπόνηση. Είναι πολλοί παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και η διατροφή καθώς και η ψυχολογία του παιδιού. Η διατροφή είναι πάρα πολύ σημαντική ιδίως στην Ελλάδα που είμαστε νούμερο ένα στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη και είναι βασικό το παιδί να μάθει να τρώει σωστά, υγιεινά. Προσπαθούμε σε αυτές τις ηλικίες να δώσουμε τη βάση της υγιεινής διατροφής και να εξιτάρεις λίγο τα παιδιά με 2-3 σημεία πάνω στον αθλητισμό, μήπως και τα ακολουθήσουν, αλλά το πιο βασικό είναι να μάθει το παιδί να τρώει σωστά, υγιεινά, τη Μεσογειακή διατροφή που διαφημίζουμε σε όλο τον κόσμο και δεν την κάνουμε στην Ελλάδα».

Τι πρέπει τα παιδιά να προσέξουν σε αυτή την ηλικία;

«Σε αυτή την ηλικία, πλην του επαρκή ύπνου, που δεν είναι μέσα στην διατροφή αλλά είναι απαραίτητο για το παιδί να αναπτυχθεί, πρέπει να τρώει με βάση τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια και να αποφεύγει τα έτοιμα φαγητά, τα πολλά λιπαρά και γενικά να κάνει μια διατροφή που να τα περιέχει όλα. Να έχει ποικιλία, να τρώνε τα λαχανικά και τα φρούτα τους, που λίγα παιδιά καλύπτουν τις ανάγκες τους σε φρούτα και λαχανικά, όπου εκεί είναι η βάση που θα προσπαθήσεις να τονίσεις. Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερες τροφές ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά».

Βλέπετε ανταπόκριση από τα παιδιά;

«Ναι, άμα το συνδέσεις και λίγο με την αθλητική τους απόδοση, γιατί στο παιδί  στόχος δεν είναι να φας σωστά, αλλά να γίνει καλός παίκτης, οπότε άμα του μεταδώσεις πως αν φας σωστά θα γίνεις καλύτερος  παίκτης, βλέπεις το παιδί να ανταποκρίνεται, άμα του πεις ότι είναι για την υγεία του δεν το καταλαβαίνει και τόσο πρέπει να τους δώσεις ένα άλλο κίνητρο».

Είναι καλό που γίνεται ένα τέτοιο camp για τα παιδιά;

«Ναι είναι πολύ καλό γιατί το παιδί αθλείται, δεν είναι στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Είναι έξω, παίζει με τα άλλα παιδιά γυμνάζεται μαθαίνει και κάποια πράγματα που θα το βοηθήσουν στη ζωή του, οπότε είναι πάρα πολύ καλή κίνηση».

Ψυχουντάκη: «Στενή συνεργασία ομάδας με οικογένεια»

Ως βασικό πυλώνα της ανάπτυξης του παιδιού χαρακτήρισε την οικογένεια, η ψυχολόγος, Μαρία Ψυχουντάκη, η οποία υποστήριξε πως οι ομάδες θα πρέπει να έχουν στενή συνεργασία με τις οικογένειες των παιδιών.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της ψυχολόγου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αποκλειστικά στο Onsports:

Σε ποιο βαθμό επηρεάζεται ένα παιδί από διάφορες καταστάσεις;

«Ένα παιδί επηρεάζεται πάρα πολύ εύκολα και όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι. Όλοι είμαστε ευάλωτοι σε εξωτερικές καταστάσεις. Στον αθλητισμό που υπάρχουν πολύ υψηλές εντάσεις, τα παιδιά είναι ακόμα πιο ευάλωτα σε αυτά. Μαθαίνουν λοιπόν, επειδή δεν γεννιόμαστε με υψηλή αυτοπεποίθηση, ούτε γεννιόμαστε με το να μπορούμε να ελέγχουμε το άγχος και να διαχειριζόμαστε σωστά τις καταστάσεις, μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία να μάθουμε να δουλέψουμε επί τούτου μιας και η απόδοση είναι πολύ παραγοντική παράμετρος. Δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της προπόνησης, συμβάλουν όλα. Χωρίς προπόνηση βέβαια, δεν μπορεί να υπάρξει αθλητής. Δεν μπορεί κάποιος που εμπιστεύεται τον εαυτό του να είναι αθλητής υψηλού επιπέδου. Εγώ συνηθίζω να λέω ότι η σχέση της ψυχολογίας με τον αθλητισμό είναι ότι ο αθλητισμός είναι η τούρτα και όλα όσα χρειάζεται για να φτάσει ένας αθλητής και το κερασάκι για να έχει μια ολοκληρωμένη μορφή η τούρτα είναι και τα θέματα της ψυχολογίας».

Σε ποια στοιχεία πρέπει να στηριχτούμε για να φτιάξουμε σε ένα παιδί την κατάλληλη ψυχολογία και να το γεμίσουμε με αυτοπεποίθηση;

«Βασικά οι προπονητές είναι εκπαιδευμένοι και μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις ποιο και πόσο δύσκολο θα είναι το έργο που θα διδάξουν ο τρόπος, η ανατροφοδότηση που θα δώσουν. Όλοι οι προπονητές πια, είναι εκπαιδευμένοι για να διαχειρίζονται τέτοιου είδους καταστάσεις και να ενισχύουν τα εσωτερικά κίνητρα τα οποία ξεκινάει ένα παιδί να κάνει αθλητισμό, να αγαπάει αυτό που κάνει και είναι επιτυχία να συνεχίσει να αγαπάει αυτό που κάνει σε όλα τα στάδια και από όλες τις δυσκολίες μέσα από τις οποίες θα χρειαστεί να περάσει στη ζωή του.

Θεωρείτε πως σε τέτοια camp είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε το παιδί ψυχολογικά;

«Όχι μόνο στο πλαίσιο ενός camp, αλλά παντού. Εγώ θα έλεγα ότι τα camp αυτό που προσφέρουν είναι μια καλή ευκαιρία όπως είπε και η κ. Μαχαίρα, να βγει από το σπίτι να φύγει από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και να ασχοληθεί με τη δραστηριότητα. Είδαμε και εδώ πως όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο camp δεν θα γίνουν ποδοσφαιριστές, αλλά είναι ερεθίσματα. Μέσα από τέτοιου είδους δραστηριότητες μαθαίνουν να συνεργάζονται, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, δοκιμάζεται η υπομονή και η επιμονή τους και κάποιοι αποφασίζουν να γίνουν ποδοσφαιριστές δηλαδή συνειδητοποιούν ότι πραγματικά τους αρέσει. Κάποιοι προπονητές βλέπουν ότι κάποια είναι επιδέξια και θα μπορούσαν αν συνεχίσουν συστηματικά να ασχολούνται να γίνουν και αθλητές. Άρα λοιπόν τέτοιου είδους camp θεωρώ πως είναι μια ευκαιρία «εκτόνωσης» από την καθημερινότητα και ίσως μια αρχή για κάποια παιδιά στο χώρο του αθλήματος για αθλητική «ταυτότητα», ότι αυτό σημαίνει».

Παίζει τόσο σημαντικό ρόλο να είναι το παιδί μέσα σε ένα υγιές «πλαίσιο» και όχι μόνο και όχι μόνο στο κομμάτι της προπόνησης αλλά και στο περιβάλλον έξω;

«Εκ των ων ουκ άνευ, γιατί η οικογένεια είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης του παιδιού, χωρίς την οικογένεια δεν πάμε πουθενά. Το καλύτερο προπονητή να φέρετε, αν η οικογένεια δεν έχει ένα σωστό τρόπο αντιμετώπισης το υπόλοιπο της ζωής του παιδιού, είναι σαν να κτίζουμε ένα σπιτάκι στην άμμο. Γι’ αυτό και στις ακαδημίες γενικότερα που λειτουργούν όλο το χρόνο και σέβονται τον εαυτό τους θα πρέπει το κομμάτι «οικογένεια» να είναι ένα βασικό κομμάτι της δικής τους δουλειάς. Πολλές φορές επειδή οι γονείς λειτουργούν λανθασμένα από την υπερβολική αγάπη στα παιδιά τους και παρεμβαίνουν εξαιρετικά στο έργο του προπονητή συχνά, οι προπονητές τους κρατούν μακριά γιατί φοβούνται. Εγώ λέω ότι είναι λάθος γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ ομάδας και οικογένειας».

Θεωρείτε πως είναι σωστό να γίνουν camp που να έχουν το κομμάτι της ψυχολογίας και για τους γονείς;

Στο πλαίσιο ενός camp για πέντε μέρες θα έλεγα όχι. Σε τμήματα υποδομής ομάδων, εκ των ων ουκ άνευ. Τα τμήματα υποδομής μιας ομάδας είναι προσανατολισμένα προς τον αθλητισμό, να βγάλουν αθλητές. Αν θέλουν λοιπόν να έχουν αθλητές στην ηλικία των 18 τότε θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τους γονείς των 8».



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Μπάγερν Μονάχου – Παρί Σεν Ζερμέν και Γιάννη Αντετοκούνμπο
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Μπάγερν Μονάχου – Παρί Σεν Ζερμέν και Γιάννη Αντετοκούνμπο
ΑΕΚ: «Άστραψε και βρόντηξε» ο Ηλιόπουλος – Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων (26/11)
ΑΕΚ: «Άστραψε και βρόντηξε» ο Ηλιόπουλος – Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων (26/11)
NBA: «Οδοστρωτήρας» Σέλτικς, «διαστημικός» Ανουνόμπι! – Αποτελέσματα, βαθμολογίες και highlights
NBA: «Οδοστρωτήρας» Σέλτικς, «διαστημικός» Ανουνόμπι! – Αποτελέσματα, βαθμολογίες και highlights
Champions League: Επιστροφή με σούπερ ντέρμπι Μπάγερν - Παρί Σεν Ζερμέν | Το πρόγραμμα
Champions League: Επιστροφή με σούπερ ντέρμπι Μπάγερν - Παρί Σεν Ζερμέν | Το πρόγραμμα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved