Κόλα: «Περιεχόμενο» και ηλικία»
Τον συνδυασμό μεταξύ της κατάλληλης ηλικίας και του «περιεχομένου» που παίρνουν τα παιδιά είναι αυτός που μετράει περισσότερο για τον Χριστόφορο Κόλα.
Ο Υπεύθυνος Ακαδημιών της ΠΑΕ ΑΕΚ, σε συνέντευξή του, αποκλειστικά στο Onsports, μίλησε για τον «δάσκαλο» Ευγένιο Γκέραρντ και τον «γιό» του Μανώλη Παπαδάκη που διοργανώνουν το camp ποδοσφαίρου και την συμβολή τους απέναντι στα παιδιά.
Πείτε μας δύο λόγια για τη συμμετοχή σας στο camp του κ. Γκέραρντ και του κ. Παπαδάκη…
«Βασικά με το κ. Γκέραρντ μας συνδέει μια φιλία ετών και τις προηγούμενες χρονιές που είχε διοργανώσει το camp στην Κρήτη παρευρισκόμουνα, δίνοντας μια διαφορετική νότα στα παιδιά. Είναι μια πολύ ωραία πρωτοβουλία ετών που ο «δάσκαλος» σε συνεργασία με το «γιό» το Μανώλη, πολύ εξειδικευμένη με πολύ αγάπη και σίγουρα στα πρότυπα μεγάλων Ευρωπαϊκών ομάδων μιας και η καταγωγή του αλλά και ο τρόπος προπόνησης του Μανώλη είναι πολύ κοντά σ’ αυτά που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο με την τεχνική και όλα τα σχετικά. Οπότε μιας και φέτος οργανώθηκε στην Αθήνα ήταν πιο εύκολο από το να κάνω το ταξίδι στην Κρήτη».
Νομίζετε πως υπάρχουν ταλέντα εδώ στο camp;
«Ναι βέβαια υπάρχουν. Ταλέντο υπάρχει άφθονο παντού και πάντα, πόσο μάλλον εδώ που απ’ ότι βλέπω υπάρχουν πολλά παιδιά και από τις ακαδημίες τις ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, παιδιά άλλων ομάδων και παιδιά τα οποία είναι σε ιδιωτικές ακαδημίες. Είναι πολύ καλό το επίπεδο και γενικώς το ταλέντο είναι δεδομένο, πόσο μάλλον σε μια χώρα που έχει παράδοση με τεράστιους και μεγάλους παίκτες. Μένει απλός εμείς και όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό να συμβάλουν έτσι ώστε αυτό το ταλέντο να το αναπτύξουν ανάλογα με την ηλικία τους και το επίπεδό τους και αυτό που λέω εγώ πάντα να μην το «καταστρέψουν», γιατί είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό».
Έχουν την τεχνογνωσία οι Έλληνες προπονητές να δώσουν τα εφόδια στα παιδιά;
«Ναι. Θα έλεγα πως στην πλειοψηφία τους… ναι. Τα τελευταία χρόνια γίνεται εξαιρετική δουλειά στο παράρτημα της ΕΠΟ, όσον αφορά τις σχολές προπονητών, στις σχολές UEFA οι οποίες ξεκινάνε από τη Β’ Κατηγορία, την Α΄ και στην κατηγορία Pro. Στην προκειμένη περίπτωση γίνεται καλή δουλειά, από τους δασκάλους τον κ. Σεντελίδη, τον κ. Μητροτάσο, τον κ. Μιχαηλίδη, τον κ. Κόλλια και εκεί τα παιδιά όπως και εγώ άλλωστε πριν έξι χρόνια, περνώντας από διάφορες σχολές σε διάφορα επίπεδα, παίρνουμε μία συγκεκριμένη γνώση. Ωστόσο, από εκεί και πέρα, για εμένα υπάρχουν βασικά δύο πράγματα: η συνεχής εκπαίδευση στο οποίο στερούνται, γιατί είναι κάτι το οποίο εξελίσσεται και κατά δεύτερον τα τμήματα υποδομής που τα πάντα είναι γύρω από το παιδί. Έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του παιδιού κατ’ επέκταση και όχι της ομάδας, όσον αφορά τα αποτελέσματα και την προσωπική επιδίωξη του κάθε προπονητή μέσα από τα αποτελέσματα. Δηλαδή στόχος είναι η ανάπτυξη του παιδιού μέσα από όλες τις διαδικασίες τις οποίες οι περισσότεροι από τους προπονητές και τις ομάδες τις έχουν. Το θέμα είναι στην εφαρμογή τους και κατ’ επέκταση στην εκπαιδευτική διδασκαλία των στοιχείων που απαιτούν τα νέα παιδιά στην ανάπτυξή τους».
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί το ποδόσφαιρο;
«Η κατάλληλη ηλικία είναι εκείνη που το παιδί είναι σε θέση να έχει μια μπάλα και να μπορεί να κλοτσήσει. Μπορεί να ξεκινήσει από 5,5 από τότε που κυριολεκτικά μπορεί να κλοτσήσει και ενδεχομένως να παίξει με μια μπάλα. Σε αυτό υπάρχουν πολύ παράμετροι που παίζουν ρόλο, σίγουρα οι ακαδημίες παίζουν σημαντικό ρόλο ωστόσο και εμείς από την άλλη πλευρά ή μάλλον σαν γονείς και εγώ και όλοι μας πρέπει να προωθήσουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, με τον αθλητισμό γενικά και να τους δώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο που αυτά χρειάζονται. Μια ώρα στις ακαδημίες, τρεις φορές την εβδομάδα, δεν αρκεί. Δυστυχώς θα πρέπει αυτά να αναπτύσσονται και σε άλλες δραστηριότητες».
Εδώ στο camp έχουμε δει και ορισμένα κορίτσια. Πιστεύετε πως το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει μέλλον στην Ελλάδα; Αυτά τα κοριτσάκια έχουν κάποιο μέλλον να συνεχίσουν σε κάποια ομάδα;
Στο «μάθημα» αυτό είμαι αδιάβαστος. Δεν έχω παρακολουθήσει και στην ΑΕΚ που βρίσκομαι δεν υπάρχει ανάλογο τμήμα και δεν έχω παρακολουθήσει γενικώς. Δεν ξέρω όμως. Το πρωί όταν ήρθα, κρίνοντας από το επίπεδο μιας κοπέλας, ήταν εξαιρετικό και έχοντας παρακολουθήσει λίγο και σε κάποιες άλλες ακαδημίες κορίτσια το επίπεδό τους είναι πολύ καλό. Τώρα δεν ξέρω κατά πόσο αυτό μπορεί να βρει στήριγμα στην Ελληνική κοινωνία προς το παρόν. Αλλά σίγουρα θεωρώ ότι στο μέλλον θα βρει. Το ταλέντο πάντως είναι δεδομένο, πάντοτε υπάρχει και πάντοτε θα υπάρχει».
Ποια στοιχεία χρειάζεται να έχει ένα παιδί όταν ξεκινάει το ποδόσφαιρό; Βοηθάει τα παιδιά ένα camp;
«Τα στοιχεία διαφέρουν. Αν δούμε μια διαδικασία, η οποία ξεκινάει στα 6-7 χρόνια και η διαδικασία ανάπτυξής τους ολοκληρώνετε στα 23 είναι πολλά τα χρόνια για να προσθέτουν στοιχεία. Το βέβαιο είναι ότι μεταξύ 6-19 ετών, είναι πρέπον να ξεχωρίζουν μεγαλώνοντας και αναπτύσσοντας τα παιδιά στοιχεία που αυτά μπορούν να κερδίσουνε περισσότερα. Το μυστικό είναι ένα κατάλληλο «περιεχόμενο» στην κατάλληλη ηλικία. Το κατάλληλο «περιεχόμενο» νομίζω πως όλοι μας, αν καθίσουμε και το σκεφτούμε θα μπορέσουμε να το έχουμε ξεκινώντας από την τεχνική και κατ’ επέκταση την τακτική σοφία, δηλαδή αυτό που έχει να κάνει με την οξυδέρκεια τους. Η σοφία αναπτύσσεται μέσα από το παιχνίδι, έχει να κάνει καθαρά με την επιλογή. Δηλαδή ποια θα είναι η κατάλληλη επιλογή, σε ποια κατάσταση παιχνιδιού. Η τακτική και η οξυδέρκειά τους τα αναπτύσσει κανείς από την ηλικία των 6 μέχρι 23 ετών. Το ελληνικό ποδόσφαιρο τα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη, για να δούμε πιο όμορφο και πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο».
Πολλά από τα παιδιά είναι σε ομάδες με πολλές προπονήσεις όπου βρίσκονται στις ακαδημίες ομάδων. Μήπως είναι λίγο υπερβολικό να ξαναμπαίνουν τα παιδιά σε μια τέτοια διαδικασία;
«Αυτό έχει να κάνει πάνω απ΄ όλα με την οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και τα παιδιά που είναι από φτωχές οικογένειες, τα οποία πιστεύω πως είναι άτυχα και τυχερά συγχρόνως γιατί θα βρουν το πάρκο ή τη πλατεία και ενδεχομένως θα είναι ελεύθερα να αναπτύσσονται από μόνα τους. Η μια εβδομάδα του camp για εμένα, δίνει τη δυνατότητα να προπονηθούν και να ενεργήσουν μέσα σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, παιδιά από τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και ενδεχομένως από την Μαγούλα, την Ηλιούπολη, την Γλυφάδα, την Κηφισιά έρχονται όλα μαζί και ο ένας με τον άλλον αντιλαμβάνονται το επίπεδο και κάποια άλλα πράγματα τα οποία μπορεί να είναι πολύ σημαντικά ως προς την σύγκριση του ενός προς τον άλλον».