Παπαδάκης: «Να σέβονται…»
Τη φιλοσοφία που θα πρέπει να υπάρχει σε ένα νέο ποδοσφαιριστή ανέλυσε ο Μανώλης Παπαδάκης.
Ο άμεσος συνεργάτης και συνδιοργανωτής του Ευγένιου Γκέραρντ, στο περιθώριο της έναρξης του 8ου soccer camp, μίλησε για την σημασία της πρώτης διοργάνωσης στην Αθήνα, την δουλειά με τους νέους ποδοσφαιριστές, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των παιδιών.
Πόσο σημαντικό είναι το camp για τα νέα παιδιά;
Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουμε ένα τέτοιο camb στην Αθήνα. Τα προηγούμενα χρόνια γινόταν στην Κρήτη, την Πάτρα και το Βόλο. Φέτος είπαμε να το διοργανώσουμε και στην Αθήνα. Από τη στιγμή που «ανήκω» και εγώ πλέον στην Αθήνα, το βάλαμε ως σκοπό και όπως βλέπω είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι και οι γονείς και τα παιδιά, γιατί γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με προπονητές από όλες τις ομάδες της Super League, από τις Ακαδημίες οπότε είναι κάτι ξεχωριστό. Στόχος του camb είναι τα παιδιά να δουλέψουν στο κομμάτι της τεχνικής με νέες μεθόδους που πιστεύουμε ότι θα δώσουν στα παιδιά κάποιες καινούριες ιδέες και μέσα από αυτό βελτιωθούν μετά από κάποια χρόνια».
Η ανταπόκριση από τα παιδιά είναι μεγάλη;
«Ναι, είναι ικανοποιητική. Τα παιδιά είναι σε πολύ καλό επίπεδο καθώς έχουν δουλέψει με τους προπονητές τους στις ακαδημίες γι’ αυτό πλέον φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει βάλει στόχο να ασχοληθεί με τις ακαδημίες, που τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και αρχίζοντας σιγά σιγά από αυτό η Ελλάδα θα αρχίσει να βγάζει καλύτερους παίκτες».
Πόσο εύκολο η δύσκολο είναι να δουλέψετε με ένα νέο παιδί;
«Είναι και δύσκολο και εύκολο. Το εύκολο είναι ότι σε ακούει. Ακούει πάντα τους προπονητές τι λένε, οπότε το «δύσκολο» κομμάτι ότι εμείς θα πρέπει να τους κάνουμε ποδοσφαιριστές και ανθρώπους και να τους βάλουμε στην κοινωνία, ενώ οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές πλέον είναι μεγάλοι και από εκεί και πέρα τους διδάσκεις άλλα πράγματα. Εμείς τώρα προσπαθούμε να τους διδάξουμε μέσα από τη ζωή και βλέπουν τους προπονητές σαν πρότυπα».
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι προπονητές με τα μικρά παιδιά;
«Είναι δύσκολο μέχρι να αρχίσουν τα παιδιά να μπαίνουν σε ένα δρόμο, τουλάχιστον μέχρι να περάσει ένας χρόνος. Γι’ αυτό δεν πρέπει να βιαζόμαστε για την πρώτη χρονιά και κάθε χρόνο ζητάς συγκεκριμένα πράγματα. Δεν μπορείς να ζητάς πράγματα από παιδιά που είναι 10 χρονών που μπορούν να κάνουν παιδιά 16-17 χρονών, οπότε πρέπει να έχουμε μεγάλη υπομονή και επιμονή και να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι παιδιά».
Τι είναι σωστό ποδόσφαιρο για τα παιδιά;
«Πρώτα απ’ όλα τα παιδιά θα πρέπει να σέβονται τους αντιπάλους, του συμπαίκτες, τους προπονητές, τους διαιτητές, τους φιλάθλους και όλο τον κόσμο. Αυτό είναι που διδάσκουμε από την μικρή ηλικία, για να τους δώσουμε να καταλάβουνε ότι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι, δεν είναι δουλειά που πλέον έχει μπει στο μυαλό των περισσότερων, οπότε είναι παιχνίδι και πρέπει να το διασκεδάζουμε και να χαίρονται και να καταλάβουν, οι γονείς ειδικά, ότι είναι παιχνίδι και δεν είναι ένας αγώνας ζωής όπως το βλέπουν οι περισσότεροι. Σιγά σιγά με σωστές μεθόδους τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν μόνο το μυαλό τους στη νίκη, πώς να κερδίσουν την αντίπαλη ομάδα για να είμαστε εμείς καλύτεροι. Όλα αυτά πρέπει να φύγουν από το μυαλό μας έτσι ώστε να φτιάξουμε τη δική μας φιλοσοφία και να αρχίσει το ποδόσφαιρο να προχωράει στην Ελλάδα».
Είναι αυτό δηλαδή που έχει φέρει ο κ. Σαμαράς στον Παναθηναϊκό το τελευταίο χρόνο που είναι στην ομάδα και το έχουν περάσει όλα τα παιδιά των ακαδημιών;
«Ακριβώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βγάλουμε παίκτες, να βγάλουμε ομάδες σε πολύ καλό επίπεδο».
Το επίπεδο των παιδιών είναι σε ικανοποιητικό βαθμό;
«Αρκετά. Ευτυχώς που υπήρχαν άνθρωποι παλιότερα όπως ο κ. Γκέραρντ που είχε πρωτοξεκινήσει την ακαδημία του ΟΦΗ και πήγαινα και εγώ όταν ήμουν 10 χρονών. Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια αλλά θυμάμαι πως και τότε ήταν σε πολύ καλό επίπεδο οι ακαδημίες. Ήταν από τις πρώτες ακαδημίες που ξεκίνησαν στην Ελλάδα και τώρα βλέπουμε ότι και στην Κρήτη, έχουν γίνει πολλές ακαδημίες και ιδιωτικές και σε ομάδες όπως συμβαίνει και σε όλη την Ελλάδα, οπότε είναι κάτι το οποίο άρχισε να ξεκινάει πριν 20 χρόνια και τώρα σιγά σιγά αρχίζουν και μπαίνουν σε ένα σωστό δρόμο. Πλέον υπάρχουν κάποιοι που θα ρίξουν το βάρος τις ακαδημίες και στους προπονητές των ακαδημιών.
Ποια θεωρείτε πως είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί το ποδόσφαιρο;
Στα οκτώ. Εκεί είναι που αρχίζει ένα παιδί και ρουφάει σαν «σφουγγάρι» βασικά πράγματα πάνω στην τεχνική. Δεν είναι ούτε το τρέξιμο, ούτε τίποτα άλλο, μόνο ποδόσφαιρο, μετά σιγά σιγά αρχίζεις και βάζεις κάποια άλλα πράγματα».