Επιστολή Ινφαντίνο στην ΕΠΟ
Συστάσεις για πιο ελαστικά κριτήρια αδειοδοτήσεων στις ομάδες της Football League και τη δημιουργία πολλαπλών βαθμίδων στο σύστημα αδειών, προτείνει με επιστολή του στην ΕΠΟ, ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.
Μάλιστα επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να εφαρμοστεί στη Β' εθνική.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του γενικού γραμματέα της ΟΥΕΦΑ Τζάνι Ιφαντίνο στον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο για το θέμα της αδειοδότησης.
«Αγαπητέ κ. Πιλάβιε,
Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), με κυρίαρχο θέμα το σύστημα αδειοδότησης της UEFA, είμαι ευτυχής που διαπίστωσα ότι η δουλειά που κάνετε ως Ομοσπονδία σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα είναι βάσει των υψηλότερων προτύπων και πλήρως εναρμονισμένη με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της UEFA και ευθυγραμμισμένη με τις ανώτερες πρακτικές που εφαρμόζονται στον τομέα αυτόν.
Η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της διαδικασίας αδειοδότησης για τους συλλόγους που θα συμμετάσχουν στις εγχώριες, αλλά και τις διοργανώσεις της UEFA για την περίοδο 2011/2012. Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που ελήφθησαν, το σύστημα αδειοδότησης στην Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο των ΜΜΕ και των πολιτικών αρχών, εξέλιξη που οδήγησε την ΕΠΟ στην απόφαση της αναστολής των λειτουργιών της προσωρινά.
Κατόπιν αιτήματός σας, στείλαμε τους ειδικούς μας να προσφέρουν βοήθεια στην ΕΠΟ. Η ανάλυσή τους προς εμάς κατέδειξε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την ΕΠΟ ήταν πλήρως εναρμονισμένες με τους εφαρμοζόμενους κανονισμούς και βασισμένες στην αρχή της ίσης μεταχείρισης.
Η ανάλυση των ειδικών μας ταυτίζεται πλήρως με την έκθεση της ανεξάρτητης εταιρίας SGS (Societe Generale de Surveillance), η οποία ελέγχει ετησίως τη διαδικασία αδειοδότησης που εφαρμόζει η ΕΠΟ, και η οποία SGS πάντοτε, από την πρώτη εφαρμογή του συστήματος αδειοδότησης το 2004, εκδίδει πιστοποιητικό για τη Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΕΠΟ επιβεβαιώνοντας τη συμμόρφωση της Ομοσπονδίας σας με τα διεθνή ποιοτικά πρότυπα.
Επιπλέον, χαιρετίσαμε την απόφαση της ΕΠΟ να ορίσει ανεξάρτητους ελεγκτές, μέσω του αιτήματός σας σε εμάς, προκειμένου αυτοί να επανεξετάσουν τους φακέλους αδειοδότησης και τις αποφάσεις που ελήφθησαν βάσει αυτών, ώστε να συμβάλουν στην εξομάλυνση του κλίματος που είχε δημιουργηθεί, να διαλύσουν κάθε ισχυρισμό για κακοδικίες και κακή εφαρμογή κανονισμών, και να συνεισφέρουν τα μέγιστα στη διαφάνεια της όλης διαδικασίας αδειοδότησης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση η UEFA λειτούργησε ως ανεξάρτητος παρατηρητής, προκειμένου να εγγυηθεί για το αδιάβλητο της διαδικασίας επανεξέτασης. Επιβεβαιώνουμε πως, σύμφωνα και με την έκθεση των ανεξάρτητων ελεγκτών, παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα σημαντικές παραβάσεις που αφορούν τη μη εκπλήρωση υποχρεωτικών κριτηρίων αδειοδότησης, που δικαιολογούν απόλυτα τις αποφάσεις των οργάνων αδειοδότησης της ΕΠΟ για μη αδειοδότηση συλλόγων, όπως και ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν με βάση τους φακέλους που υποβλήθηκαν και επανεξετάστηκαν.
Τέλος, η πρόσφατη επίσκεψη μας έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με μια σειρά ζητημάτων που αντιμετώπισε η ΕΠΟ κατά τη διαδικασία αδειοδότησης. Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι οι αποφάσεις για την αδειοδότηση ανακοινώθηκαν δημοσίως, αλλά όχι αναλυτικά, θέτοντας την ΕΠΟ, η οποία δεσμεύεται από τη ρήτρα εμπιστευτικότητας, σε αδυναμία να απαντά στις επικρίσεις εις βάρος της. Σε τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις εκτιμούμε πως η πολιτική της απόλυτης τήρησης της εμπιστευτικότητας, θα πρέπει να αίρεται εν μέρει, ώστε να επιτρέπει στην ΕΠΟ να δημοσιοποιεί το σκεπτικό των αποφάσεων (είτε μερικώς είτε στο σύνολό του), προκειμένου να αποσαφηνίζει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, τυχόν λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες ή δηλώσεις που διοχετεύονται στην κοινή γνώμη.
Επίσης, η UEFA συστήνει ένθερμα όπως η ΕΠΟ στο άμεσο μέλλον αναδιαρθρώσει το σύστημα αδειοδότησης που εφαρμόζει, ώστε να δημιουργηθούν πολλαπλές βαθμίδες αδειοδότησης (επί παραδείγματι: άδεια για συμμετοχή σε διοργανώσεις UEFA, άδεια για συμμετοχή στην εγχώρια διοργάνωση της πρώτης κατηγορίας, άδεια για συμμετοχή στην εγχώρια διοργάνωση της δεύτερης κατηγορίας), αντί της ύπαρξης μίας και μόνο άδειας, με κοινά κριτήρια για όλους τους συλλόγους, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Επιπροσθέτως, στις παρούσες συνθήκες, η ΕΠΟ θα πρέπει για το άμεσο μέλλον να σκεφτεί την εφαρμογή ελαστικότερων κριτηρίων για τους συλλόγους που προβιβάζονται από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία, δίνοντας στους συλλόγους αυτούς μια χρονική (μεταβατική) περίοδο, έως ότου κατορθώσουν να πληρούν τα υψηλότερα και αυστηρότερα κριτήρια που ισχύουν για τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας.
Κατά συνέπεια προτείνουμε στην ΕΠΟ να εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον της συστάσεις μας, όπως αυτές αναφέρονται στην έκθεσή μας, μετά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην Ελλάδα».