Διοργανώσεις UEFA: Η ανάγκη που κανείς δεν υπολογίζει
Η εντός συνόρων «πόλεμοι» για την κορυφή και το γόητρο, κάνουν τις ομάδες μας να λησμονούν πως οι πραγματικά σοβαρές «μάχες» θα έρθουν το καλοκαίρι.
Μαίνεται η κόντρα για το ποια ομάδα θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα. Ο τίτλος στη Super League έχει μπροστά του έξι αναμετρήσεις, ενώ υπάρχει και ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος για τον δεύτερο τίτλο της σεζόν. Εντάσεις, δυναμική που δοκιμάζουν και επιδεικνύουν τα κλαμπ, γεμίζουν το ποδόσφαιρο με πάθη και ανάγκη επιβολής του καθενός. Ξεχνώντας πως τα πραγματικά σοβαρά ζητήματα για τους συλλόγους μας, είναι μετά το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.
Η Ελλάδα τη χρονιά αυτή, κατρακύλησε στο UEFA Ranking. Στην 19η θέση, απ’ τη 15η που είχε βρεθεί έναν χρόνο πριν. Έχοντας το δικαίωμα αυτή τη στιγμή να προχωρά γνωρίζοντας πως θα αγωνιστούν πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Πρωταθλητής και δευτεραθλητής στα προκριματικά του Champions League, Κυπελλούχος ή τρίτος της βαθμολογίας στα προκριματικά του Europa League και άλλοι δύο στα προκριματικά του Conference League.
Αυτόματα δίνεται η δυνατότητα σε τρεις ομάδες να έχουν αυξημένες κατακόρυφα πιθανότητες να «μπουν» σε φάση ομίλων κάποιας διοργάνωσης. Οι δύο πρώτοι με το Champions League θα έχουν τρεις ευκαιρίες, ενώ η ομάδα του Europa League θα έχει δύο. Άρα με πρόχειρα δεδομένα, η χώρα μας επιβάλλεται απ’ τη μία ομάδα που την εκπροσώπησε σε φάση ομίλων παίζοντας στην Ευρώπη μέχρι τον χειμώνα, να φτάσει τουλάχιστον στις τέσσερις.
Τα χρήματα απ’ την UEFA αποτελούν την κορυφαία πηγή εσόδων για όποιον μπορέσει να τα κερδίσει, φτάνοντας έστω στη φάση ομίλων. Η άνοδος της Ελλάδας στο Ranking είναι επιβεβλημένη, καθώς από το 2024 η UEFA μπαίνει στη νέα μορφή των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Όπου θα υπάρχει μορφή Πρωταθλήματος και όχι ομίλων, με συμμετοχή 36 κλαμπ στη φάση αυτή και όχι 32.
Το ελληνικό… ποδαρικό, θα γίνει με μόλις τέσσερις ομάδες. Πρωταθλητής στο Champions League, ο Κυπελλούχος ή ο δεύτερος στο Europa League και οι άλλοι δύο στο Conference League. Από τα προκριματικά εννοείται. Άρα βασικό ζητούμενο είναι πέραν των προκρίσεων όλων των ομάδων μας στη φάση ομίλων αν είναι δυνατόν, να φροντίσουν να έχουν και καλές πορείες. Διαφορετικά, θα χάνουν τεράστια ποσά τα οποία προβλέπονται στα νέα format της UEFA.
Αυτή τη φορά η επιστροφή στην 15η θέση και πάνω, είναι απίστευτα δύσκολη καθώς η χώρα μας θα χρειαστεί να καλύψει διαφορές που μεταφράζονται σε πέντε περισσότερες νίκες απ’ τους εκπροσώπους των πιο πάνω χωρών από εμάς. Η προσπάθεια του Ελληνικού ποδοσφαίρου, επιβάλλεται να επικεντρωθεί εκεί. Τόσο για το στάτους της χώρας εκτός των συνόρων, όσο-κυρίως-για τα οικονομικά οφέλη. Διότι θα προβλέπονται απ’ το καλοκαίρι του 2024 και μετά, περισσότερα ματς, καλύτερα οικονομικά δεδομένα απ’ τα ήδη μεγάλα της UEFA, οπότε η ζωή των ομάδων μας θα γίνει εύκολη.
Αρκεί να αντιληφθούν πως τα πραγματικά σπουδαία, έχουν να κάνουν με την καλύτερη θέση στη Super League για το… πλασάρισμα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και εν συνεχεία οι προκριματικοί αγώνες τεράστιας σημασίας. Ειδικά για τη σεζόν που ακολουθεί, η λογική «αφήνω την Ευρώπη για να κυνηγήσω τον τίτλο εντός συνόρων», θα είναι… αυτοκτονική οικονομικά.