Πόλεμος στην Ουκρανία: «Βόμβα» από Αμπράμοβιτς - Αποχώρησε και επίσημα από την Τσέλσι
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ραγδαίες οι εξελίξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο καθώς με προσωπική του δήλωση στην ιστοσελίδα της Τσέλσι, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε πως αφήνει τη διαχείριση και την εποπτεία του συλλόγου στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της ομάδας.
Παρελθόν από την ηγεσία της Τσέλσι μετά από είκοσι χρόνια αποτελεί ο Ρώσος μεγιστάνας, Ρομάν Αμπράμοβιτς, καθώς μετά τις κυρώσεις λόγω του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία αποφάσισε να αφήσει τη διαχείριση της Τσέλσι στο φιλανθρωπικό ίδρυμα των πρωταθλητών κόσμου. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο αυτό ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεν μπορεί να εισέλθει στην Μεγάλη Βρετανία, με τον Ρώσο μεγιστάνα να παίρνει αυτή την απόφαση με γνώμονα το συμφέρον του συλλόγου, όπως αναφέρει και ο ίδιος στην δήλωση του.
Να θυμίσουμε ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν έχει εμφανιστεί εδώ και μήνες στο γήπεδο της ομάδας του, Stamford Bridge, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, ενώ απέσυρε την αίτησή του για απόκτηση βρετανικής επενδυτικής βίζας Tier 1 το 2018, καθώς η έκδοσή της καθυστερούσε, στον απόηχο και των δηλητηριάσεων των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, περιστατικό που οδήγησε στο «πάγωμα» των σχέσεων Δύσης – Μόσχας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 20χρονης ιδιοκτησίας μου στην Τσέλσι, θεωρούσα πάντα τον ρόλο μου ως θεματοφύλακα του συλλόγου του οποίου η δουλειά είναι να διασφαλίσει ότι είμαστε όσο πιο επιτυχημένοι μπορούμε σήμερα, καθώς και να χτίζουμε για το μέλλον, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα θετικό ρόλο στις κοινότητές μας.
Πάντα έπαιρνα αποφάσεις έχοντας κατά νου το συμφέρον του συλλόγου. Παραμένω αφοσιωμένος σε αυτές τις αξίες. Αυτός είναι ο λόγος που δίνω σήμερα στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος της Τσέλσι τη διαχείριση και τη φροντίδα της Τσέλσι.
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι στην καλύτερη θέση για να φροντίσουν τα συμφέροντα του συλλόγου, των παικτών, του προσωπικού και των φιλάθλων».
Statement from Club Owner Roman Abramovich.
— Chelsea FC (@ChelseaFC) February 26, 2022
Η αγορά της Τσέλσι το 2003 και η περιουσία του
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε τη Τσέλσι το 2003 από τον Κεν Μπέιτς για 233 εκατ. δολάρια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι «μπλε» έχουν φτάσει στην κατάκτηση 16 μεγάλων τροπαίων , όπως το Champions League δύο φορές, το Europa League δύο φορές και πέντε πρωταθλήματα Premier League. Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes με τις πιο εμπορικές ομάδες του κόσμου, η Τσέλσι βρίσκεται στην 28η θέση με αξία 3.2 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που σίγουρα θα μεγαλώσει μετά την κατάκτηση του Champions League για το 2021.
Το 2020, το περιοδικό Forbes εκτιμούσε την καθαρή αξία του επιχειρηματία στα 12,6 δισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaire Index η περιουσία του έφτανε τα 16 δισ. δολάρια. Yπολογίζεται ότι η περιουσία του είχε φτάσει στο peak το 2008, καθώς άγγιζε τα 23,5 εκατ. δολάρια.
Το βιογραφικό του Ρώσου μεγιστάνα
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1966, ενώ από το 2018, κατέχει επίσης και την ισραηλινή υπηκοότητα. Ήρθε στον κόσμο, ως μέλος εβραϊκής οικογένειας που ζούσε στην πόλη Tauragė, της νυν Λιθουανίας -τότε Σοβιετική Ένωση. Το επίθετο του ήταν Abramovichus, ενώ τον φώναζαν Roma. Ο πατέρας του, Arkady ήταν εργοδηγός -δούλευε φυσικά, για το κράτος- και η μητέρα του, Ιrina, μουσικός. Εκείνος ωστόσο, δεν έχει "εικόνες" από τους γονείς του. Η Irina πέθανε όταν ήταν 18 μηνών (κατά τη διαδικασία έκτρωσης) και ο Arkady σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα, όταν ο Roman ήταν τριών.
Ο Αμπράμοβιτς εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του για να εργαστεί ως μηχανικός και στη συνέχεια κατετάγη στον Κόκκινο Στρατό. Μετά ξεκίνησε να πουλά πλαστικές πάπιες και την εποχή που η Σοβιετική Ένωση άρχισε να καταρρέει, με την Γκλάσνοστ και την Περεστρόικα του Γκορμπατσόφ να σηματοδοτούν τη νέα εποχή, βρέθηκε στο κλαμπ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων ξεκινώντας το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η εφημερίδα «TheGuardian» σε άρθρο της για την ξέφρενη πορεία πλουτισμού του έγραψε: «Το 1996, σε ηλικία μόλις 30 ετών, ήταν ήδη πάμπλουτος και δικτυωμένος πολιτικά, σε βαθμό που έγινε στενός φίλος του Μπόρις Γιέλτσιν και είχε το δικό του διαμέρισμα μέσα στο Κρεμλίνο».