Κόπα Άφρικα: Μετά την Όμικρον, κίνδυνος και με τους αντάρτες!
Κόπα Άφρικα: Εκτός από τον κορονοϊό υπάρχουν και πολεμικές συγκρούσεις στο Καμερούν.
Το Κόπα Άφρικα δεν θα θυμίζει τη γιορτή προηγούμενων διοργανώσεων. Από τη μία η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξαπλωθεί στο Καμερούν, που είναι και η διοργανώτρια χώρα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα.
Υπάρχει σε κάποιες περιοχές ένα πολεμικό κλίμα με τους αντάρτες, που ασφαλώς προκαλούν ανησυχία. Ενδεικτική η φωτογραφία με τη μασκότ να περιοδεύει σε ζώνες συγκρούσεων… Σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ της χώρας αναφέρονται:
«Το Κόπα Άφρικα θα διεξαχθεί στο Καμερούν και υπάρχει διπλή ανησυχία. Πρώτον, ο απειλητικός κορονοϊός, με την παρουσία του στελέχους Όμικρον. Δεύτερον, η εσωτερική βία που υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Και πιστό πορτρέτο είναι η εικόνα που διαδίδεται στα δίκτυα τις τελευταίες ώρες, όπου φαίνεται η μασκότ του τουρνουά συνοδεία στρατιωτών και να χρησιμοποιεί προληπτικά ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο. Η ασφάλεια των πρωταγωνιστών και των ίδιων των θεατών κρατά τους πάντες σε αγωνία.
Οι διοργανωτές επιμένουν ότι το τουρνουά θα ξεκινήσει όπως είχε προγραμματιστεί, παρά την Όμικρον, η ταχεία εξάπλωση της οποίας προσθέτει μια σειρά προβλημάτων για το κορυφαίο τουρνουά της ηπείρου. Η Αφρικανική Συνομοσπονδία τόνισε η πρεμιέρα θα γίνει στις 9 Ιανουαρίου στο στάδιο Ολέμπε στη Γιαουντέ.
«Θα είμαι στο Καμερούν στις 7 Ιανουαρίου με τη γυναίκα και τα παιδιά μου για να παρακολουθήσω τη διοργάνωση», είπε ο Πατρίς Μοτσέπε, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του CAF φέτος. «Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διαγωνισμοί με δυσκολίες, αλλά είμαστε αισιόδοξοι».
Το Καμερούν επρόκειτο αρχικά να φιλοξενήσει το τουρνουά το 2019, αλλά ακυρώθηκε, λόγω προβλημάτων με την προετοιμασία κι έλαβε μια δεύτερη ευκαιρία το 2021. Το τουρνουά αναβλήθηκε για έναν χρόνο λόγω της πανδημίας. Τώρα, ο ιός ανάγκασε μια χώρα που εξακολουθεί να παλεύει με τις δυσκολίες της προετοιμασίας, να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το πιο δημοφιλές αθλητικό γεγονός της Αφρικής δεν θα γίνει μαζική εξάπλωση του COVID-19.
Για να ικανοποιήσει τις αρχές του Καμερούν, η CAF έχει αποδεχθεί ότι μόνο πλήρως εμβολιασμένοι οπαδοί που έχουν επίσης αρνητικό τεστ για κορονοϊό μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Η CAF είπε ότι θα γίνουν δοκιμαστικά σε όλα τα στάδια και τις εγκαταστάσεις. Όμως τα σχέδια κρίνονται ανεπαρκή από ευρωπαϊκούς συλλόγους, που φοβούνται για τους Αφρικανούς παίκτες τους και διστάζουν να τους αφήσουν να ταξιδέψουν στο Καμερούν.
Λιγότεροι από το 3% των 26 εκατομμυρίων κατοίκων του Καμερούν είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό μέρος θα μπορούσε να εισέλθει στα στάδια. Τα γειτονικά κράτη έχουν επίσης ποσοστά εμβολιασμού μικρότερα από 10%, επομένως πολλοί από τους θαυμαστές τους δεν θα κάνουν το ταξίδι.
Σύγκρουση στο βορρά
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα του Καμερούν, αλλά ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που διέφυγαν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, δήλωσε η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών πριν από λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των πρακτορείων, περισσότεροι από 85.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο γειτονικό Τσαντ τις τελευταίες ημέρες, ενώ τουλάχιστον 15.000 Καμερουνέζοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους . Η συντριπτική πλειονότητα των νέων αφίξεων στο Τσαντ είναι παιδιά και το 98% των ενηλίκων είναι γυναίκες, τόνισε στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Συγκρούσεις ξέσπασαν στις 5 Δεκεμβρίου στο παραμεθόριο χωριό Ουλούμσα μετά από διαμάχη μεταξύ κτηνοτρόφων, ψαράδων και αγροτών για τους υδάτινους πόρους και η κλιματική κρίση επιδείνωσε την προσφορά για πόρους, ειδικά για νερό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Λίγο αργότερα, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στο Κουσερί, όπου ζουν 200.000 άνθρωποι. Από τότε, 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 111 τραυματίστηκαν στις μάχες. Πάνω από εκατό χωριά στην περιοχή ισοπεδώθηκαν.
«Οι πρόσφυγες χρειάζονται επειγόντως καταφύγιο, κουβέρτες, χαλάκια και είδη υγιεινής. Μερικά στεγάζονται γενναιόδωρα από τις τοπικές κοινότητες, αλλά τα περισσότερα εξακολουθούν να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους και κάτω από δέντρα». Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στην περιοχή Logone Birni, όπου ξεκίνησαν οι μάχες, λόγω της επικρατούσας ανασφάλειας, αν και υπάρχει ήδη ανθρωπιστική παρουσία στις περιοχές Maroua και Kousseri.
Ένοπλες ομάδες υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν διαπράξει συστηματικές και εκτεταμένες επιθέσεις εναντίον μαθητών και δασκάλων στις αγγλόφωνες περιοχές του Καμερούν από το 2017, όπως καταγγέλθηκε.
Ομάδες υπέρ της ανεξαρτησίας που δραστηριοποιούνται στις βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές έχουν σκοτώσει, απαγάγει και απειλήσει δεκάδες μαθητές και δασκάλους κι εκφοβίζει πολίτες να κρατήσουν τα παιδιά εκτός σχολείου, αναφέρει έκθεση του HRW που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
«Οι ηγέτες των αυτονομιστικών ομάδων πρέπει να ανακοινώσουν αμέσως το τέλος του μποϊκοτάζ των σχολείων και να διασφαλίσουν ότι οι μαχητές τους δεν θα επιτίθενται σε σχολεία, δασκάλους και μαθητές. Αυτές οι εγκληματικές επιθέσεις όχι μόνο προκαλούν άμεση σωματική και ψυχολογική βλάβη στα θύματα, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον δεκάδων χιλιάδων φοιτητών», πρόσθεσε η Ιλάρια Αλεγκρότζι, ερευνήτρια στο HRW.
Η Υπηρεσία Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ερεύνησε λεπτομερώς δεκαπέντε επιθέσεις κατά τις οποίες μαχητές υπέρ της ανεξαρτησίας κατέστρεψαν εκπαιδευτικά κέντρα, καθώς και τις δολοφονίες έντεκα μαθητών και πέντε δασκάλων».