European Super League: Κι όμως βγήκαν όλοι κερδισμένοι! (Photos)
European Super League: Αυτό που στα μάτια πολλών έχει ηττημένους και θριαμβευτές, μάλλον βρίσκει τους πάντες να χαμογελούν για τους δικούς τους λόγους!
Το… φιάσκο με την European Super League, είναι δεδομένο. Μέσα σε 48 ώρες, οι πιέσεις και το κλίμα που δημιουργήθηκε ειδικά στην Αγγλία, έκανε τα κορυφαία κλαμπ να πηδάνε ένα-ένα απ’ το καράβι που οι τα ίδια ήθελαν να ναυπηγήσουν. Για να βγάλουν περισσότερα λεφτά, να λύσουν τα προβλήματά τους και ταυτόχρονα να μετατρέψουν το άθλημα σε κλειστή λίγκα!
Φαινομενικά λοιπόν, οι 12 αυτές ομάδες έβαλαν την… ουρά στα σκέλια, διαλύοντας το εγχείρημά τους. Αυτό που φάνηκε να αρχίζει πρόχειρα, αλλά προκάλεσε σεισμό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κι όχι μόνο, καθώς ανάλογες αντιδράσεις η κοινωνία δεν έχει επιδείξει σε αρκετά σοβαρότερα θέματα παγκοσμίως!
Στην πράξη όμως, είναι όντως χαμένες οι ομάδες; Όσο ρομαντικά κι αν το βλέπει ο καθένας, η ουσία και η αλήθεια είναι πως οι πάντες νίκησαν! Βγήκαν κερδισμένοι, ηθικά, οικονομικά ή και τα δύο! Ας δούμε το γιατί…
ΟΜΑΔΕΣ
Πρώτα απ’ όλα οι ομάδες… Τα κλαμπ ήθελαν να δημιουργήσουν τη δική τους κλειστή λίγκα, για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Κάτι που έγινε έτσι κι αλλιώς, μια και οι ομάδες αυτές είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια και είχαν τεράστια κέρδη μέσω της ανόδου της μετοχής τους μόλις έγινε γνωστή η είδηση. Ταυτόχρονα, η UEFA για να ανατρέψει την κατάσταση… έριξε στο τραπέζι δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία και θα μοιραστούν στους συλλόγους. Με το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, να πηγαίνει σαφώς στα κορυφαία κλαμπ. Τέλος, μέσω της υπαναχώρησης των ομάδων και της συγγνώμης που ζήτησαν πολλές εξ αυτών (ειδικά οι Αγγλικές) πέρασαν στον κόσμο τους το μήνυμα πως τελικά τον υπολογίζουν και παίζει καθοριστικό ρόλο μέχρι και στις αποφάσεις.
ΦΙΛΑΘΛΟΙ
Ισχύει κυρίως για τους Άγγλους, αλλά όχι μόνο. Στο ποδόσφαιρο της παγκοσμιοποίησης, των εταιρειών, οι φίλαθλοι με τον ρομαντισμό και την έντονη αντίδρασή τους, δε νίκησαν αλλά θριάμβευσαν ηθικά! Γιατί όπως φαίνεται σταμάτησαν την οριστική αλλαγή του ποδοσφαίρου. Τη μετατροπή του σε κάτι που θα έχανε το ενδιαφέρον του σε μεγάλο βαθμό, αλλά θα αύξανε το κέρδος του. Το οποίο δε θα πήγαινε στον κόσμο φυσικά. Οι αντιδράσεις των φιλάθλων, μέσω κινητοποιήσεων, μέσω social media και με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας, έφεραν μια τεράστια ανατροπή-νίκη στις προθέσεις των «μεγάλων» του ποδοσφαίρου που είχαν πάρει σάρκα και οστά!
UEFA
Μέχρι πρότινος, γινόταν λόγος για… UEFA Mafia. Πλέον, οι περισσότεροι βγάζουν το καπέλο στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τον σκληρό και άμεμπτο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της! Φαινομενικά δεν υποχώρησε στις διαθέσεις των top clubs, ενώ ταυτόχρονα είχε τη στήριξη όλων των Ομοσπονδιών μελών της. Ο Τσέφεριν κέρδισε πόντους και στο τέλος της ημέρας δείχνει η UEFA πως… έπνιξε στο αίμα την επανάσταση για τα λεφτά που έκαναν οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης. Την ίδια ώρα μάλιστα, βρήκε τεράστια ποσά από αγγλικά funds για να διαθέσει στο ποδόσφαιρο, ενώ πέρασε χωρίς να ασχοληθεί κανείς η νέα μορφή του Champions League. Που ξεκάθαρα ευνοεί τους ισχυρούς και μοιάζει να μεγαλώνει την ψαλίδα ακόμη περισσότερο!
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ-ΛΙΓΚΕΣ
Αν περνούσε το πλάνο της Ευρωπαϊκής Super League, θα μιλούσαμε για το «θάνατο» των Πρωταθλημάτων. Είτε επειδή θα χρειαζόταν να μη συμμετέχουν οι κορυφαίοι σύλλογοι όπως απειλήθηκαν ανοιχτά (αμφίβολο το αν θα γινόταν πράξη φυσικά) είτε επειδή δε θα υπήρχε το παραμικρό ενδιαφέρον αναφορικά με τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, στοιχείο που σε πολλά Πρωταθλήματα είναι το μεγάλο σασπένς από ένα σημείο και μετά (όπως συμβαίνει φέτος στην Ιταλία για παράδειγμα). Τα εγχώρια Πρωταθλήματα κράτησαν το ενδιαφέρον τους στα υψηλά επίπεδα λοιπόν και μαζί τα έσοδά τους (τηλεοπτικά κτλ) που σαφώς και θα… κατρακυλούσαν σε διαφορετική περίπτωση.
ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Με μια λίγκα αποστατών να γίνεται πράξη, αυτόματα η συμμετοχή παικτών σε Εθνικές ομάδες θα γίνονταν όλο και πιο δύσκολη. Σκεφτείτε λοιπόν το ενδιαφέρον και τη σημασία που θα είχε το Παγκόσμιο Κύπελλο ή το EURO, ή ακόμη και οι διοργανώσεις που είναι πιο πίσω σε προβολή, όπως το Κόπα Αμέρικα ή το Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Συγχρόνως δε θα υπήρχαν καλά-καλά κενές ημερομηνίες για αγώνες προκριματικών, οι οποίοι θα διεξάγονταν με δευτερότριτες λύσεις στις κλήσεις των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων. Θα ήταν με λίγα λόγια ο «θάνατος» των Εθνικών ομάδων, που αποφεύχθηκε!