Το success story της Γρανάδα: Από φαβορί για υποβιβασμό, στην Ευρώπη (photos)
Η Γρανάδα στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν ένα από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό από τη La Liga, όμως, κατάφερε να κάνει σπουδαία πορεία και να εξασφαλίσει για πρώτη φορά την έξοδο στην Ευρώπη!
Πίσω στο μακρινό 1931 ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα της Γρανάδα, της πανέμορφης πόλης της Ανδαλουσίας που έχει σπουδαία πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά από τα χρόνια που ήταν ακόμα Αραβοκρατούμενη μέχρι και σήμερα. Σε αυτά τα 89 χρόνια, τα 24 τα πέρασε στη μεγάλη κατηγορία, όμως, ποτέ μέχρι το 2020 δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει μια παρουσία στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Ακόμα και στην «χρυσή» εποχή της από το 1968 ως και το 1976 που είχε συνεχόμενες παρουσίες στη μεγάλη κατηγορία, έφτασε μέχρι την έκτη θέση που όμως τότε δεν έδινε κάποιο «εισιτήριο» για τις διοργανώσεις εκτός των συνόρων. Φέτος, τα κατάφερε ως έβδομη και θα αγωνιστεί στο Europa League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Κι όλα αυτά, σε μια χρονιά που όταν ξεκίνησε ήταν ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό, κ αυτό γιατί μόλις είχε… επιστρέψει από τη Segunda Division που βρέθηκε το 2017 έπειτα από έξι σερί σεζόν στη La Liga… Πως όμως κατάφερε να φτιάξει αυτό το «success story» η Γρανάδα; Ποια ήταν τα «κλειδιά» για την επιτυχία; Πάμε να τα δούμε αναλυτικά…
Ντιέγκο Μαρτίνεζ
Ο προπονητής Ντιέγκο Μαρτίνεζ είναι ο νεότερος στη La Liga, καθώς είναι μόλις 39 ετών. Από τα… 19 του είχε τρέλα με την προπονητική και στην ευρύτερη περιοχή της Γρανάδα είχε καθίσει στον πάγκο πολλών ομάδων, ξεκινώντας από τα χαμηλά στρώματα και περνώντας από όλα τα πόστα που μπορεί να έχει το σταφ μιας ομάδας. Μεγάλο σχολείο για αυτόν ήταν η γειτονική Σεβίλλη, στην οποία δούλεψε στις ακαδημίες αλλά και σαν βοηθός. Μάλιστα σαν πρώτος προπονητής κατάφερε να ανεβάσει στη Β’ ομάδα της Σεβίλλης στη Segunda Division.
Η πρώτη του σημαντική δουλειά ήταν η Οσασούνα και μετά από μια σεζόν στην Παμπλόνα ανέλαβε το καλοκαίρι του 2018 τη Γρανάδα. Ανέβασε την ομάδα στη La Liga και για πρώτη φορά στην καριέρα του, ήταν προπονητής σε ομάδα της μεγάλης κατηγορίας! Αυτό δεν τον επηρέασε, ούτε τον άγχωσε. Διατήρησε το αγαπημένο του 4-2-3-1, χωρίς να είναι «δογματικός» αφού αρκετές φορές όταν υπήρχε ανάγκη έπαιζε με τρεις στην άμυνα ή με δυο φορ και είχε καταλυτικές παρεμβάσεις από τον πάγκο για να έρθει η επιτυχία της ομάδας.
Συνέπεια
Το γεγονός ότι η Γρανάδα βρέθηκε στην έβδομη θέση, δεν αποδίδεται σε κάποια καταπληκτική αρχή που έδωσε ώθηση ή «κάβα» βαθμών, ούτε και σε κάποιο εντυπωσιακό «ντεμαράζ» στο φινάλε για να προλάβει το «τρένο» της Ευρώπης. Η πορεία της ήταν σταθερή και συνεπής ως προς τα αποτελέσματα της ομάδας στην πορεία του πρωταθλήματος.
Οι τρεις σερί νίκες από την 3η ως και την 5η αγωνιστική, μέσα σε αυτές και το 2-0 με τη Μπαρτσελόνα, ήταν οι περισσότερες μαζεμένες που έκανε η Γρανάδα! Ουδέποτε έκανε πάνω από δυο σερί νίκες στη συνέχεια της σεζόν, όμως, αντίστοιχα – κι αυτό ήταν το πιο σημαντικό – ουδέποτε έκανε και πάνω από δυο σερί ήττες, με αποτέλεσμα να έχει μια σταθερή θέση στη βαθμολογία.
Λιγότεροι δανεικοί, περισσότερο «δέσιμο»
Όταν η Γρανάδα υποβιβάστηκε το 2017, είχε 18 ποδοσφαιριστές με τη μορφή δανεισμού. Τη σεζόν αυτή η ομάδα μάζεψε μόλις 20 πόντους και κάπου εκεί οι άνθρωποί της κατάλαβαν πως δεν γίνεται να… λειτουργήσει άλλο έτσι το κλαμπ. Το να έχεις κάποιους ταλαντούχους δανεικούς μπορεί να βοηθήσει, όταν όμως η πλειοψηφία των παικτών ξέρει πως του χρόνου μπορεί να μην είναι στην ομάδα, αυτό δεν είναι υγιές.
Τη σεζόν αυτή, η Γρανάδα είχε μόλις επτά δανεικούς ποδοσφαιριστές που θεωρείται ένα λογικό νούμερο για ένα κλαμπ του δικού της διαμετρήματος. Αυτό παράλληλα σήμαινε πως οι περισσότεροι παίκτες της ομάδας είχαν συμβόλαιο μαζί της, γνωρίζοντας πως υπάρχει μια πιο δυνατή σύνδεση ανάμεσα στη δική τους… μοίρα και στη μοίρα της ομάδας.
Αμυντική σταθερότητα
Η Γρανάδα είχε μια εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία σε όλη τη σεζόν και αυτό ήταν ένα από τα «κλειδιά» για τη σεζόν που έκανε. Το νέο κεντρικό δίδυμο στην άμυνα βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό. Ο βετεράνος Χερμάν Σάντσεζ που είχε βοηθήσει τα μέγιστα για την άνοδο διατηρήθηκε στην καρδιά της άμυνας, ενώ δίπλα του προστέθηκε ο Ντομίνγκος Ντουάρτε που ήρθε από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.
Οι δυο τους «έδεσαν» τρομέρα. Ο Σάντσεζ έκανε το βήμα παραπάνω που χρειαζόταν για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της La liga, ενώ ο Ντουάρτε έκανε τόσο καλές εμφανίσεις που κλήθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του από την εθνική ομάδα της κατηγορίας. Εξαιρετική σεζόν έκανε και ο τερματοφύλακας, Ρούι Σίλβα, ένας από τους καλύτερους του πρωταθλήματος τη φετινή χρονιά.
Η ανάδειξη του Κάρλος Φερνάντεζ
Ο 24χρονος επιθετικός, Κάρλος Φερνάντεζ, έπαιξε για πρώτη φορά μια «γεμάτη» σεζόν στη La Liga και απέδειξε πόσο καλός είναι και σε αυτό το επίπεδο. Με 11 γκολ ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας, το ποδοσφαιρικό «παιδί» του Ντιέγκο Μαρτίνεζ που τον είχε παίκτη και στη Β’ ομάδα της Σεβίλλης, έλαμψε και βοήθησε τα μέγιστα στην πορεία των Ανδαλουσιάνων.
Παρότι δανεικός από τους… γείτονες, κατάφερε να δώσει τα πάντα για τη Γρανάδα και να της χαρίσει πολύτιμους βαθμούς. Πολλές φορές, μάλιστα, ο Φερνάντεζ αναγκάστηκε να μην παίξει καν στη θέση του για να χωρέσει στην ενδεκάδα, αφού υπήρχε και η «παλιοσειρά» Ρομπέρτο Σολδάδο που δεν ήταν εύκολο να κάθεται στον πάγκο. Την έκανε, όμως, κι αυτό τη δουλειά όταν χρειάστηκε και ο συνδυασμός, η συνύπαρξη ή η χρησιμοποίηση ανάλογα τον αντίπαλο, των δυο φορ ήταν ευεργετική για τη Γρανάδα που ελπίζει να κρατήσει τον Κάρλος Φερνάντεζ και για την επόμενη χρονιά που θα τη βρει στο Europa League…