Μπακογιάννης: «Χαρά στο τέλος καλοκαιριού, μεγάλο σεβασμό στην οικογένεια Γιαννακόπουλου»!
Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για τη διπλή ανάπλαση χωρίς να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με το σχεδιασμό του έργου, επαναλαμβάνοντας πως μέχρι τέλος καλοκαιριού θα υπάρξουν εξαγγελίες!
Τα 2/3 των ερωτημάτων που έγιναν στην εκπομπή «τα παράπονα στο δήμαρχο» του «Αθήνα 984», αφορούσαν τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας! Ο Κώστας Μπακογιάννης κλήθηκε να απαντήσει μερικά εξ αυτών, χωρίς όμως να πει κάτι νεότερο ουσιαστικά.
Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν ξεκαθάρισε το τοπίο αναφορικά με το ποιο θα είναι το σχέδιο, αν τελικά θα συμπεριληφθεί σε αυτό το κλειστό μπάσκετ και συνολικά με το χρονοδιάγραμμα του πρότζεκτ. Αρκέστηκε να πει πως μέχρι τέλος καλοκαιριού θα είναι έτοιμος ο δήμος για να εξαγγελθούν όλες οι λεπτομέρειες του έργου. Ρωτήθηκε μάλιστα και για τα όσα είχε πει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην πρόσφατη ιστορική συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει, με τον κ. Μπακογιάννη να τονίζει πως σέβεται την οικογένεια Γιαννακόπουλου και θέλει να δείξει εμπράκτως αυτό το σεβασμό.
Αναλυτικά όσα είπε ο δήμαρχος Αθηναίων για την διπλή ανάπλαση:
Που βρισκόμαστε στο θέμα της διπλής ανάπλασης;
«Κι εγώ ως Παναθηναϊκός γι’ αυτό θα ρωτούσα. Το καταλαβαίνω. Όνειρο πολλών ετών. Θα περίμενε κανείς να βγει ο δήμαρχος και να κάνει μια ωραία εξαγγελία. Αυτό όμως είναι η λογική του πυροτεχνήματος, λογική που την έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα και ποτέ δε γίνεται τίποτα. Έχω κάνει την εξής επιλογή: να πειθαρχήσω. Τι σημαίνει αυτό; Πως εμείς όταν βγούμε να μιλήσουμε για τον Βοτανικό, για το γήπεδο, τη διπλή ανάπλαση, θα το κάνουμε όταν δέσουμε τρία πράγματα. Πρώτον το σχέδιο, τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Δεύτερον τις πηγές χρηματοδότησης για να έχουμε τα λεφτά και να μη λέμε θα βρούμε τα λεφτά. Τρίτον το χρονοδιάγραμμα. Για να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα όχι μόνο στους φίλους του Παναθηναϊκού αλλά σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, πως αυτό είναι που θα γίνει και θα γίνει. Έχουμε δώσει στον εαυτό μας χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος καλοκαιριού για να κάνουμε αυτές τις ανακοινώσεις. Το είπα και στο δημοτικό συμβούλιο, για να μην ξεχνιόμαστε δεν πάμε να φτιάξουμε παιδική χαρά. Είναι ένα έργο σύνθετο και δύσκολο».
Που βρίσκεται ο σχεδιασμός; Τι απομένει μέχρι τις ανακοινώσεις;
«Καταλαβαίνετε πως δεν μπορώ να σας πω. Θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω να πειθαρχώ. Είναι μεγάλος ο πειρασμός να πω κάτι παραπάνω, όμως πρέπει να γίνει σωστά».
Ο κόσμος αγωνιά. Αφορά όλους τους κατοίκους της Αθήνας το έργο. Πέρα από την αναβάθμιση του Βοτανικού, τι θα γίνει στην έκταση της Λεωφόρου;
«Αυτό το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό κι αποτελεί προτεραιότητα. Ξεπερνά τον ίδιο τον Παναθηναϊκό και σας το λέει ένας Παναθηναϊκός αυτό. Να σας πω γιατί. Επειδή είναι ένα έργο που μπορεί να αλλάξει την πόλη πρακτικά. Έχουμε την περιοχή του Βοτανικού που έχει μείνει πίσω. Μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να βάλει μπρος την ευρύτερη περιοχή, να μετατοπίσει τα όρια της πόλης. Να βοηθήσει πολεοδομικά, χωροταξικά, την εξέλιξη της πόλης. Μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτό είναι το ένα. Από την άλλη έχουμε το χώρο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας που βρίσκεται σήμερα το γήπεδο, ο οποίος μπορεί να είναι ένας πνεύμονας πρασίνου. Τον έχουμε μεγάλη ανάγκη. Μπορεί να είναι ή τέταρτος ή πέμπτος στην καρδιά της πόλης. Μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο. Όμως θα μου επιτρέψετε να επιμείνω, να πειθαρχώ και να αυτοπειθαρχώ και να μιλήσω γι’ αυτό όταν είμαστε απολύτως σίγουροι ως προς το σχέδιο, την οικονομική και νομική διάσταση και ως προς το χρονοδιάγραμμα βεβαίως».
Υπάρχει ερώτημα ανθρώπου από το Ηράκλειο της Κρήτης, που έχει κάνει επέμβαση στο κεφάλι και ζητά να του δώσετε μια χαρά με το γήπεδο…
«Λίγο υπομονή. Μπορώ να πω στον κύριο αυτόν πως θα έχει σίγουρα μια χαρά στο τέλος του καλοκαιριού».
Θα είναι δηλαδή κάτι δεμένο που δεν μπορεί να προσβληθεί. Στηρίζεται το σχέδιο στο υφιστάμενο Προεδρικό Διάταγμα, στο νόμο της διπλής ανάπλασης;
«Δεν πρόκειται να σας πω κάτι παραπάνω. Θα με συγχωρήσετε, Θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω, αλλά δεν μπορώ. Περιμένω κι εγώ με ανυπομονησία να το πω».
Ο κ. Γιαννακόπουλος στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε αποχώρησης απ’ τον Παναθηναϊκό, στην ουσία προέβαλε ως λόγο την αθέτηση συμφωνίας που υπήρχε, με βασικό στοιχείο την μη κατασκευή γηπέδου μπάσκετ. Ο δήμος έχει εγκαταλείψει την ιδέα αυτή;
«Αυτό που μπορώ να πω, είναι πως έχω πάρα πολύ μεγάλο σεβασμό στη συνολική προσφορά της οικογένειας Γιαννακόπουλου στον Παναθηναϊκό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο μόνος τρόπος για να δείξω αυτό το σεβασμό, όχι μόνο προς την οικογένεια Γιαννακόπουλου, αλλά και προς την οικογένεια Βαρδινογιάννη και σε όλες τις οικογένειες των ανώνυμων Παναθηναϊκών, που έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην ομάδα και την έχουν στηρίξει στα δύσκολα, είναι έμπρακτος. Που σημαίνει όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Επιτρέψτε μου λοιπόν μέχρι τέλος καλοκαιριού να κάνουμε ανακοινώσεις οι οποίες θα είναι σίγουρες, γερές και δε θα επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης».
Τελευταίο ερώτημα… Χρηματοδότης δεν μπορεί να είναι ο δήμος. Άρα θα υπάρξουν και ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Στο τέλος της ημέρας, ο Παναθηναϊκός ως Ερασιτέχνης ή ως ΠΑΕ αν μιλάμε για το ποδοσφαιρικό γήπεδο, θα είναι ενοικιαστής;
«Μα μπορώ τώρα να σας απαντήσω σοβαρά σε αυτή την ερώτηση; Δεν μπορώ. Είναι κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού. Δεν μπορώ να προτρέξω και να σας δώσω απάντηση για κάτι, δε θα ήταν σωστό. Μιλάμε για ολοκληρωμένο πρόγραμμα με αρχή μέση και τέλος. Δεν μπορεί να το διαχειριστεί κανείς με επικοινωνιακούς όρους, αλλά με όρους ουσίας. Στο τέλος της ημέρας, ανεξάρτητα με το τι λέω εγώ σήμερα, αυτό που μετρά είναι να γίνει. Θέλω να γίνει. Με ενδιαφέρει να το δω να γίνεται στην πραγματικότητα. Τις πηγές χρηματοδότησης θα τις συμπεριλάβουμε στο συνολικό μας πλαίσιο. Γι’ αυτό και αναφέρθηκα, όχι λέγοντας θα μπορούσαμε να βρούμε χρήματα από εκεί κι εκεί, αλλά βρήκαμε χρήματα εκεί κι εκεί. Όταν φτάσουμε να ανακοινώσουμε κάτι, δε θα είναι θεωρητικό αλλά συγκεκριμένο που θα περιγράφει όλα τα στάδια. Απ’ το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, μέχρι την υλοποίηση, τη χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα. Μέχρι τέλος καλοκαιριού».