Το δίκαιο, αλλά ασύμφορο αίτημα για αναδιάρθρωση
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για ενδεχόμενη αλλαγή του ποδοσφαιρικού χάρτη της Ελλάδας.
Κάθε άνοιξη, εκτός από τα λουλούδια, ανθίζουν και τα σενάρια για αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικό την αύξηση των ομάδων. Φέτος, η συζήτηση ξεκίνησε πιο νωρίς, πριν από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς το περσινό εγχείρημα των τριών επαγγελματικών κατηγοριών δεν κρίθηκε επιτυχημένο. Το Onsports σας παρουσιάζει τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Η αλλαγή κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι έφερε και αλλαγή στάσης της ΕΡΤ ως προς τις τηλεοπτικά δικαιώματα των μικρών κατηγοριών. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά και στην Ελλάδα.
Η Super League συζητά τη διεξαγωγή των πλέι οφ, περιμένοντας την εξέλιξη που θα έχει ο ιός στην Ελλάδα, ενώ σε Super League 2 και Football League δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής διακόπηκε οριστικά με απόφαση της ΕΠΟ, με την ομοσπονδία να περιμένει τη συζήτηση για αναδιάρθρωση των κατηγοριών, πριν προβεί σε ανακοινώσεις για άνοδο και υποβιβασμό ομάδων.
Η δικαιοσύνη της αναδιάρθρωσης
Με τη συνέχιση της αγωνιστικής δράσης να είναι ιδιαίτερα αμφίβολη και πιθανή ίσως μόνο στη Super League, και σχεδόν απίθανη στις υπόλοιπες κατηγορίες, το σενάριο της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών μοιάζει δίκαιο. Σε αυτή την περίπτωση, θα σημάνει αύξηση του αριθμού των ομάδων σε κάθε κατηγορία. Το δημοφιλές σενάριο θέλει να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα, αλλά να προβιβαστούν όσες προβλέπονται.
Δηλαδή, η Super League να έχει 16 ομάδες τη νέα σεζόν, η Super League 2 και η Football League να συγχωνευτούν και να δημιουργηθεί μια κατηγορία με δύο ομίλους, στην οποία θα συμμετέχουν 32 ομάδες. Οι 24 των δύο κατηγοριών, πλην των 2 που θα προβιβαστούν στη μεγάλη κατηγορία, καθώς και οι 8 πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής.
Η ασύμφορη πραγματικότητα
Το παραπάνω σενάριο, ωστόσο, αν και δελεαστικό δεν είναι… εφαρμόσιμο, στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με την κρίση που ακολουθεί την πανδημία του κορονοϊού. Ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε στην Ένωση Super League 2 και Football League ότι την ερχόμενη σεζόν η ΕΡΤ δεν θα ενδιαφερθεί για τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους, οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί νέα τηλεοπτική στέγη.
Την ίδια ώρα, ο Λεωνίδας Λεουτσάκος επισήμανε, πως αν διεξαχθούν κανονικά τα πλέι οφ της Super League, τότε δεν θα υπάρχουν περιθώρια για αναδιάρθρωση, μιας και το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας θα ολοκληρωθεί όπως προβλέπεται. Εξάλλου και ο συνεταιρισμός έχει λάβει αποθαρρυντικά μηνύματα από τη Nova για το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων.
Ένα πλάνο συνολικής αναδιάρθρωσης των κατηγοριών δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ωστόσο δεν αποκλείονται μικρές παρεμβάσεις σε Super League 2 και Football League. Εξάλλου, σε συνεργασία με την ΕΠΟ θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για τους 8 πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής, που δεν θα παίξουν μπαράζ για τα τέσσερα εισιτήρια ανόδου στις επαγγελματικές κατηγορίες και τίθεται θέμα, αν δεν ανέβουν και οι 8 ομάδες, πώς θα γίνει η επιλογή τους.
Σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει όλος ο πλανήτης με την πανδημία, το ελληνικό ποδόσφαιρο καλείται να σχεδιάσει την επόμενη μέρα του, με ένα βιώσιμο τρόπο, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση και να μη βυθιστεί και πάλι στα προβλήματα.