«Καίει» το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ: Η πρόθεση Αυγενάκη και οι αντιδράσεις που έρχονται
Αλλαγή στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ θέλει ο Λευτέρης Αυγενάκης - Αναμένονται αντιδράσεις από τις Ενώσεις
Η πρώτη συνεδρίαση της Steering Committee, της Επιτροπής που συστάθηκε σε συνεργασία με την UEFA για την ασφάλεια στα γήπεδα, την αντιμετώπιση της βίας, των προσυνεννοημένων αγώνων και την ακεραιότητα των διοργανώσεων ολοκλήρώθηκε την Πέμπτη (23/1) υπό τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.
Συζητήθηκαν επί τρίωρο οι έως τώρα δράσεις, του τελευταίου εξαμήνου (σύμβαση Macolin και ενισχυτικά μέτρα αντιμετώπισης της βίας στον νόμο 4639/2019), οι ενέργειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και ο σχεδιασμός για τα αμέσως επόμενα βήματα.
Επισημάνθηκε ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων μηνών, είναι πάντοτε ζητούμενο στη χώρα μας η πλήρης υλοποίηση όσων αποφασίζονται και επείγει να αλλάξει η αίσθηση της κοινωνίας ότι επικρατεί «ατιμωρησία».
Κατατέθηκαν από τους ειδικούς της UEFA οι πρώτοι άξονες πάνω στους οποίους οφείλει να πορευτεί η Επιτροπή και αποφασίστηκε ότι εντός των προσεχών ημέρων θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις των δύο υπο-Επιτροπών της Steering Committee, προκειμένου άμεσα τα συμπεράσματά τους να αποτελέσουν μέρος του σχεδίου νόμου το οποίο θα αφορά στις Λέσχες Φιλάθλων, στις μετακινήσεις και εν γένει αφετέρου στα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας.
Η είδηση ωστόσο είναι άλλη. Ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο για την πρόθεση κατάθεσης σχεδίου νόμου που θα διευρύνει σημαντικά την εκλογική βάση ανάδειξης των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και κατ’ επέκταση της ΕΠΟ. Κάτι που επιβεβαιώνει όσα φέρεται να αποκάλυψε και στο ραντεβού των Big 4 στη «Μεγάλη Βρετάνια».
Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος της ΕΠΟ που αποτελεί «ευαίσθητο» θέμα για όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο δεν αποκλείεται να φέρει και αντιδράσεις από τις Ενώσεις που θα επηρεαστούν άμεσα από μια τέτοια συνθήκη.
Για το συγκεκριμένο θέμα άλλωστε στη συνάντηση των τεσσάρων ιδιοκτητών υπήρξε αντίδραση από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι για να περάσει αυτό που σχεδιάζει ο Αυγενάκης θα πρέπει να εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ.
Το κατά πόσο το πλάνο είναι να αποδυναμωθούν οι ΕΠΣ με τις ευλογίες της FIFA/UEFA ή έαν η πρόθεση Αυγενάκη αποτελεί νομοθετική πρωτοβολία, θα φανεί προσεχώς.
Το μόνο σίγουρο είναι πως με δεδομένο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και όχι τον Οκτώβριο, στις Ενώσεις επικρατεί αναβρασμός και προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.