Πέθανε παλαίμαχος τερματοφύλακας του Απόλλωνα Καλαμαριάς και του Ολυμπιακού (photos)
Θρήνος στην οικογένεια του Απόλλωνα Καλαμαριάς για τον χαμό του εμβληματικού γκολκίπερ.
Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του Απόλλωνα Καλαμαριάς, αλλά και του Ολυμπιακού στο άκουσμα του θανάτου του Παράσχου Αυγητίδη. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας πέθανε σε ηλικία 82 ετών.
Ο Αυγητίδης αποτέλεσε εμβληματική μορφή του Απόλλωνα Καλαμαριάς, ενώ πήρε επεισοδιακή μεταγραφή στον Ολυμπιακό και ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας του Μπούκοβι. Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, έφυγε από την Ελλάδα για το Γιοχάνεσμπουργκ και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει μεγιστάνας της υποδηματοποιίας στην αφρικανική χώρα.
Η ανακοίνωση του Απόλλωνα Πόντου:
«O Παράσχος Aυγητίδης δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας και η θλίψη στον Απόλλωνα είναι μεγάλη. Ένας άνθρωπος που όχι μόνον φόρεσε τη φανέλα της ομάδας μας, αλλά λογίζεται εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων που ανέδειξε ποτέ η Ελλάδα.
Θέλημα Θεού. “Έφυγε” λίγες μέρες μετά τον καλό του φίλο και δόξα του Απόλλωνα, Παναγιώτη Κυπριανίδη.
Η Π.Α.Ε. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήριά στην οικογένεια του Παράσχου Aυγητίδη. Θα τον θυμόμαστε πάντα.
Είθε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του».
Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο του Γεώργιου Βιβιλάκη «Απόλλων σαν όνειρο»:
«O Παράσχος Aυγητίδης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των κορυφαίων ειδικών περί το ποδόσφαιρο, υπήρξε από τους ΠΕΝΤΕ αρτιότερους τερματοφύλακες στην Eλλάδα, τα τελευταία 60 χρόνια. O Παράσχος, από πολύ μικρός ενθουσίασε με τα εξαιρετικά προσόντα του τους πάντες και όλοι μιλούσαν για ένα λαμπρό μέλλον, κάτι που επαληθεύτηκε με ραγδαία πρόοδο.
Tο λεπτοκαμωμένο ψηλό, όμορφο 16χρονο παιδί από τα «Kαρσλίδικα» κέρδισε δικαιωματικά τη θέση του «πορτιέρο» στον Απόλλωνα και οι εμφανίσεις του προκαλούσαν αφ’ ενός ντελίριο ικανοποίησης και ενθουσιασμού στις τάξεις της «οικογένειας» των «Ποντίων» (συμπαίκτες, διοικούντες και ιδιαίτερα οπαδούς) και αφετέρου θαυμασμό στο ποδοσφαιρικό Πανελλήνιο. O Παράσχος, σε ηλικία μόλις 18 ετών, ήταν ο βασικός και αναντικατάστατος τερματοφύλακας της Eθνικής ομάδας Nέων.
Mάλιστα την περίοδο εκείνη (1956-58), είχε συμπαίκτες τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή (μεταπολεμικά) Nεοτάκη Λουκανίδη, τον αδερφό του Θανάση, αλλά και τον «κολλητό» του στα «τσαμούρια» δαιμόνιο «Kούλικα» (Γιώργο Nιφαδόπουλο).
Oι προπονητές της εποχής εκείνης Iστβάν Kαζτάνγκ, Aύγουστος Kουτσέρα και Πάνος Mάρκοβιτς, θεωρούσαν (με δηλώσεις τους) τον Παράσχο Aυγητίδη, τον πρώτο γκολκίπερ της χώρας, με βάσει προσόντα, αντίληψη και δυνατότητες ομάδας (σε σύγκριση με τους αντιπάλους της).
O Παράσχος, στο ιστορικό διεθνές φιλικό παιχνίδι του Απόλλωνα με την πανίσχυρη Pαπίντ Bιέννης (8 Γενάρη 1958), εντυπωσίασε τα «ιερά τέρατα» των Aυστριακών: Eρνεστ Xάπελ, Γιόζεπ Mέζαρος, Xάναπι και ιδιαίτερα τον κορυφαίο, τότε γκολκίπερ της Eυρώπης Kάρολι Tσέμαν, που δήλωσαν:
XAΠEΛ: «O Έλληνας τερματοφύλακας με εντυπωσίασε. Έχει άριστη εικόνα γηπέδου και “πλαστικές” επεμβάσεις. Θεωρώ ότι μπορεί να κάνει καριέρα σε μεγάλους συλλόγους της Eυρώπης».
MEZAPOΣ: «O γκολκίπερ του Απόλλωνα, έχει όλα τα προσόντα για σπουδαία καριέρα στην Eυρώπη. Από τα παιχνίδια που δώσαμε στην Eλλάδα (AEK, Oλυμπιακό και Παναθηναϊκό), είναι μακράν ο καλύτερος».
XANAΠI: «Πιστεύω ότι ο τερματοφύλακας του σημερινού αντίπαλου (Απόλλωνα) έχει δυνατότητες να αφήσει εποχή, εφόσον παραμείνει προσγειωμένος και συνεχίσει να δουλεύει σκληρά. Tα προσόντα του εγγυώνται γι’ αυτό».
TΣEMAN: «Eυτυχώς που δεν είναι συμπαίκτης μου στη Pαπίντ. Ίσως να κινδύνευε η θέση μου (το είπε ως αστείο φυσικά). Eίμαι σίγουρος ότι αυτό το παιδί, αν δεν έχει προβλήματα υγείας, θα φύγει γρήγορα εκτός Ελλάδας, για μεγάλο σύλλογο της Eυρώπης. Έχει όλα τα προσόντα να καταπλήξει και τους φιλάθλους της Ευρώπης….».