Αναδιάρθρωση στον… αέρα
Το Onsports σας παρουσιάζει τα δεδομένα του πλάνου του υφυπουργού Αθλητισμού.
Το περασμένο καλοκαίρι έγιναν πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις για το νέο πλάνο αναδιάρθρωσης των κατηγοριών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ωστόσο ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Με το 2019 να ξεκινά, η αναδιάρθρωση παραμένει στα… χαρτιά. Το σχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη περιλαμβάνει τη Super League με 14 ομάδες, τη Super League 2 με 12 ομάδες και τη Football League με 14 πιθανότατα ομάδες, ενώ η Γ’ Εθνική θα παραμείνει ως έχει. Οι δύο πρώτες κατηγορίες θα έχουν εξασφαλισμένα τηλεοπτικά έσοδα, όπως και η Football League που θα έχει ημιεπαγγελματικό χαρακτήρα.
Ωστόσο, για να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία, απαιτείται να περάσει μια τροπολογία, η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στον υπό διαβούλευση αθλητικό νόμο και δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το πότε αυτή θα κατατεθεί ως τώρα.
Οι αλλαγές που έγιναν στη Super League
Η συζήτηση περί μείωσης των ομάδων στη Super League έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, μιας και τίθεται θέμα βιωσιμότητας των ΠΑΕ. Μετά από πολλές συζητήσεις, αποφασίστηκε από τη νέα σεζόν 2019-20, η Super League να έχει 14 ομάδες. Το θέμα που προέκυψε ήταν με πόσες ομάδες τελικά θα υποβιβάζονταν, καθώς στη Λίγκα θα προτιμούσαν να υποβιβαστούν μόλις 2 και να μην ανέβει καμία ομάδα από τη Football League. Κάτι τέτοιο βρήκε κάθετα αντίθετες τις ΠΑΕ της Β’ Εθνικής, που είχαν ήδη εγκρίνει την προκήρυξή τους για προβιβασμό 2 ομάδων. Τελικά, η «χρυσή τομή» βρέθηκε με τον υποβιβασμό 3 ομάδων απευθείας από τη Super League, την απευθείας άνοδο μιας ομάδας από τη Football League, καθώς και τη διεξαγωγή αγώνα μπαράζ ανάμεσα στον 13ο της πρώτης κατηγορίας και τον 2ο της δεύτερης.
Οι τροποποιήσεις στη Γ’ Εθνική
Μετά από την αρχική έγκριση του πλάνου αναδιάρθρωσης, η ΕΠΟ έκανε κάποιες τροποποιήσεις στην προκήρυξη του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής. Ο σχεδιασμός για τη νέα Football League, περιλαμβάνει ότι θα στελεχωθεί κυρίως από ομάδες της Γ’ Εθνικής. Οι οκτώ πρωταθλήτριες ομάδες των ομίλων δεν είναι αρκετές, γι’ αυτό προστέθηκε στην προκήρυξη η διεξαγωγή αγώνων μπαράζ των δευτεραθλητών, προκειμένου να προκύψουν τέσσερα νέα εισιτήρια.
Αν δεν προχωρήσει;
Το ζήτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει αν τελικά η αναδιάρθρωση δεν υλοποιηθεί και οι κατηγορίες θα μείνουν ως έχουν, χωρίς την προσθήκη της Super League 2. Οι αλλαγές που έχουν γίνει στις προκηρύξεις των τριών κατηγοριών θα παραμείνουν, δημιουργώντας προβλήματα. Κι αν η Super League με 14 ομάδες είναι ένα θεμιτό σενάριο, η Football League με 23 ομάδες θα είναι… προβληματική.
Αν προχωρήσει;
Τα ερωτήματα εάν τελικά προχωρήσει το πλάνο του Γιώργου Βασιλειάδη για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών παραμένουν πολλά. Ο υφυπουργός έχει δεσμευτεί για εξασφαλισμένα έσοδα των ομάδων από τηλεοπτικό συμβόλαιο στις τρεις πρώτες κατηγορίες. Εκτός από τη Super League, καλά συμβόλαια θα έχουν οι ομάδες στη Super League 2, με τις ομάδες που θα υποβιβαστούν από την πρώτη κατηγορία να διατηρούν στο ακέραιο το φετινό τους συμβόλαιο, ενώ οι υπόλοιπες ΠΑΕ θα έχουν λαμβάνειν ένα εκατ. ευρώ. Για τις ομάδες της Football League τα έσοδα θα είναι 200.000 ευρώ στην κάθε μια. Για τη Γ’ Εθνική, που θα είναι ερασιτεχνική, δεν προβλέπεται κάποιο έσοδο, όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει που θα υπάγεται η νέα κατηγορία, Super League 2, και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις της Super League απέναντί της, μιας και ο συνεταιρισμός αποδείχτηκε αφερέγγυος σε αυτές απέναντι στη Football League τα τελευταία χρόνια.
Το αν οι νέες κατηγορίες θα δώσουν νέα πνοή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παραμένει να φανεί, ωστόσο οι ανισότητες παραμένουν, ενώ το προϊόν παραμένει υποβαθμισμένο και ανυπόληπτο, ειδικά στις μικρότερες κατηγορίες. Το 2013, η ΕΠΟ εν μέσω κρίσης αποφάσισε να μειώσει τις επαγγελματικές ομάδες καταργώντας τότε τη Football League 2, μιας και αρκετές ομάδες εγκατέλειπαν το πρωτάθλημα μεσούσης της περιόδου. Τα τελευταία χρόνια παρόμοια περιστατικά έγιναν ακόμα και στη Super League και θεωρείτο επιτυχία να ολοκληρωθεί ένα πρωτάθλημα με τον αριθμό των ομάδων που ξεκίνησε. Έξι χρόνια μετά, αναμένεται να αυξηθούν και πάλι οι ΠΑΕ, με τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας να είναι αμφίβολα, μιας και το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν φαίνεται να πήρε μαθήματα από την κρίση.