Οι «Θρύλοι των Γηπέδων» φέρνουν το ρομαντικό ποδόσφαιρο του... τότε, στο σήμερα! (photos+videos)
Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ αφιερωμένη σε εμβληματικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο
Πρεμιέρα κάνει την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο COSMOTE HISTORY HD, η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Θρύλοι των Γηπέδων» σε παραγωγή COSMOTE TV, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιάνη. Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ παρουσιάζει, μέσα από συνεντεύξεις, αφηγήσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό, τα πορτραίτα σπουδαίων Ελλήνων παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, ξεδιπλώνοντας την ίδια την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Μέσα από ολοκληρωμένη έρευνα με συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών κάθε επεισοδίου, δηλώσεις ανθρώπων του αθλητισμού, πρώην συμπαικτών και ανθρώπων που έζησαν από κοντά την πορεία των «θρύλων» στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και πλάνα αρχείου με σημαντικά στιγμιότυπα από τη δράση των παλαιμάχων στα γήπεδα, η σειρά πραγματοποιεί μια συναρπαστική αναδρομή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναβιώνοντας τις σπουδαιότερες στιγμές από τη ζωή και την καριέρα μεγάλων μορφών που «υπηρέτησαν» ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας.
Τα 12 ωριαία επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένα στους: Μίμη Δομάζο, Ηλία Υφαντή, Γιώργο Κούδα, Κώστα Νεστορίδη, Νίκο Σαργκάνη, Τάκη Λουκανίδη, Σταύρο Σαράφη, Βασίλη Χατζηπαναγή, Θωμά Μαύρο, Ντίνο Κούη, Μίμη Παπαϊωάννου και Γιώργο Σιδέρη. Κάθε επεισόδιο πλαισιώνεται μουσικά από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως οι: Σταμάτης Κραουνάκης, Παντελής Θαλασσινός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώτα Νέγκα κ.α που ερμηνεύουν ένα τραγούδι, αφιερωμένο στον κάθε παίκτη.
Στην πρεμιέρα της σειράς (Παρασκευή 2/11, 21.00, COSMOTE HISTORY HD) σκιαγραφείται το πορτραίτο του «Στρατηγού» του ελληνικού ποδοσφαίρου, Μίμη Δομάζου, και αποκαλύπτονται «άγνωστες» πτυχές της πορείας του από τις αλάνες των Αμπελοκήπων όπου μεγάλωσε, το γήπεδο της Λεωφόρου όπου μεγαλούργησε, μέχρι την καριέρα του σήμερα ως εκπαιδευτή. Ο Μίμης Δομάζος ήταν 50 φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδας, ενώ αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 1959 έως και τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ το 1971.
Τα… αποκαλυπτήρια, ωστόσο, του ντοκιμαντέρ έγιναν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Cosmote TV στο μέγαρο του ΟΤΕ την Παρασκευή (26/10). Ο Μίμης Δομάζος είχε την τιμητική του, τόσο λόγω της ονομαστικής του εορτής όσο και γιατί προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς που αφορούσε τη δική του ζωή και καριέρα. Ο Γιώργος Λιάνης ήταν εκεί, αφού η σειρά αποτελεί δική του έμπνευση, έτσι ώστε να κάνει την παρουσίαση ενώ το «παρών» έδωσαν κι άλλοι θρύλοι των ελληνικών γηπέδων όπως οι Αντώνης Αντωνιάδης, Ηλίας Υφαντής, Κώστας Νεστορίδης, Θωμάς Μαύρος και Νίκος Σαργκάνης.
Το πρώτο μέρος, λοιπόν, του ντοκιμαντέρ προβλήθηκε κι έκλεψε τις εντυπώσεις για να ακολουθήσουν στη συνέχεια συζητήσεις κι ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου προς τους «Θρύλους των γηπέδων». Αυτοί, ανέτρεξαν στη δική τους εποχή και θυμήθηκαν άγνωστες ιστορίες από τότε, βγάζοντας στην επιφάνεια παρασκήνια και περιστατικά που ήταν… καλά κρυμμένα εδώ και δεκαετίες.
Ο Μίμης Δομάζος είπε αρχικά: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο (σ.σ. Λιάνη), τον Πάνο έτσι θα τον λέω εγώ γι' αυτά που είδατε. Θα δείτε και τα άλλα τα παιδιά και νομίζω πως δεν θα χάσει ο κόσμος που όταν δει αυτήν την ωραία ταινία. Θέλω να πω "ευχαριστώ" στους συνεργάτες σου Γιώργο. Εχουμε παίξει και αντίπαλοι με τον Γιώργο. Θα πω και κάτι άλλο, την εφημερίδα "Ντέρμπι" ξέρετε ποιος την έβγαλε; Εγώ. Το ξέρατε; Το μάθατε τώρα. Είχα φίλους δημοσιογράφους κι όταν παίζαμε οποιαδήποτε παιχνίδι μεταξύ μας, ήθελαν να μην παίξω καλά για να μην γράψουν κάτι καλό για εμένα. Δεν τους έκανα ποτέ το χατίρι».
Με τη σειρά του, ο Αντώνης Αντωνιάδης μεταξύ άλλων σχολίασε: «Να συγχαρώ την Cosmote γι' αυτήν την αναμόχλευση όλων εκείνων των στιγμών που ζήσαμε. Τότε ήταν μια άλλη εποχή, ερχόντουσαν με τις γραβάτες στο γήπεδο, οι φίλαθλοι ανακατεμένοι όλων των ομάδων. Καμία σχέση μ' αυτά που βλέπουμε σήμερα. Υπήρχε αναγνώριση στον αντίπαλο. Εχω στην αυτοβιογραφία μου το πανό των φιλάθλων του Ολυμπιακού που πανηγυρίσουν μαζί με τους Παναθηναϊκούς. Άλλαξαν πολύ τα πράγματα. Πρέπει να κρίνουμε εκείνη την εκάστοτε εποχή για εκείνη την εποχή. Το 2010 που πήραμε το νταμπλ και ήμουν αντιπρόεδρος, κάναμε μια φιέστα και λέω του Δομάζου να βγει για να πάρει το χειροκρότημα γιατί το άξιζε. Ε, δεν έβγαινε. Λέω στον διαιτητή βγάλε του κόκκινη κάρτα κάρτα και όταν το έκανε εκείνος εκνευρίστηκε, μιλάμε για το 91'. Ήταν ο πιο παθιασμένος σε ματς φιέστα».
Στη συνέχεια μίλησε ο Θωμάς Μαύρος που σχολίασε: «Ο Μίμης, όταν ήρθε στην ΑΕΚ ήταν ολοκληρωμένος παίκτης, παίκτης παγκόσμιου επιπέδου και σαφώς νιώσαμε μεγάλη χαρά που ήρθε στην ΑΕΚ του μεγάλου Μπάρλου. Κάτσαμε περίπου 2 χρόνια μαζί. Βλέπαμε το πάθος του για τη νίκη, τον εγωισμό του και ξέρετε ο επιθετικός αν δεν τον καταλάβαινε μπορούσε να εκτεθεί. Μπορούσε να σου έβγαζε ασίστ και να το έχανες. Σ΄ ένα ματς μου κάνει τρεις ασίστ πανέξυπνες και κάνω τρία γκολ, δεν έχασα την ευκαιρία. Είπα "ευκαιρία να βάλουμε και επτά γκολ". Βλέπω το ρολόι και το ματς ήταν στο 12'. Ξαφνικά ο Μίμης άλλαζε πλευρά και πήγε να βοηθήσει τον Αρδίζογλου από την άλλη πλευρά. Ε, έμεινε στο 3-0 το σκορ. Ήταν γεννημένος για την μπάλα, δικαιωματικά έχει τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στην θέση του. Ευχαριστώ παρά πολύ την Cosmote. Είναι άκρως τιμητικό να είμαι και 'γω μέσα στους 12 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Ο Γιώργος (σ.σ. Λιάνης) έπαιξε μεγάλο ρόλο, είναι αγαπητός, υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία».
Από τη δική του πλευρά, ο Νίκος Σαργκάνης, ανέφερε: «Ο άνθρωπος που είχε το κλειδί να μου βάζει γκολ ήταν ο Μαύρος. Το να τρώω γκολ από τον Μαύρο δεν είναι ντροπή. Ο Σαρανταδέκας που μου έβαλε γκολ, ακόμη θα πανηγυρίζει στην Καβάλα. Ήταν μια πολύ ωραία παραγωγή, ωραία έμπνευση, ωραίοι άνθρωποι που μας πλαισίωσαν. Αξίζει να πεις ότι προσφέρομαι για να δώσω χαρά στον κόσμο. Πήγαμε σε μέρη που γεννηθήκαμε, εκτεθήκαμε στον κόσμο. Συγχαρητήρια σ' όλους. Θα σας πω ένα πράγμα: Στην Ραφήνα που γεννήθηκα, χωριζόμασταν μικροί Ολυμπιακοί-Παναθηναϊκοί, παίζαμε στην αλάνα, δεν φανταζόμαστε να παίξουμε ποδόσφαιρο, να γίνουμε επαγγελματίες η να ζήσουμε από το ποδόσφαιρο. Όταν ήρθα στην Αθήνα τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, βρήκαμε πλαστική μπάλα. Ήρθα στον Ηλυσιακό και μετά πήγα στην Καστοριά με την ελπίδα να βρω χόρτο. Τίποτα. Έπαιξα τρία χρόνια με την ελπίδα να βρω και πάλι χόρτο, τίποτα. Φτάσαμε στο σημείο του Ολυμπιακού που ήταν πολύ ωραία με τίτλους... Δεν μπορούσαν να φανταστώ ότι θα παίζω στους παλαίμαχους με Παπαϊωάννου με Δομάζο. Είναι σεβασμός στην ιστορία. Εμείς γεννηθήκαμε μέσα απ' αυτούς Αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός από γενιά σε γενιά είναι σίγουρο ότι θα χαθούν όλα».
Ο Ηλίας Υφαντής, επεσήμανε: «Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι μου δίνεται η ευκαιρία να είμαι κοντά σ' αυτά τα παιδιά, σ' αυτούς τους παικταράδες που έδωσαν μεγάλη δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Δομάζος είναι για το ποδόσφαιρο πανεπιστήμιο. Ο Αντωνιάδης το ίδιο. Τον Μαύρο τον είχα κοντά μου στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Ήταν στον Πανιώνιο με υπογραφή, πήρα τον πατέρα του τον πήγαμε πίσω στον Πανιώνιο και βγήκα στην εφημερίδα μετά από τρεις μήνες και είπα ότι θα αφήσει εποχή και κακώς ο προπονητής του Πανιωνίου δεν τον χρησιμοποιεί».
Τέλος ο Κώστας Νεστορίδης, που ακόμα και τώρα διατηρεί το χιούμορ του, υπογράμμισε: «Παρόλο που δεν έχω όρεξη... θα σας πω. Ξεκίνησα από τον Πανιώνιο... όχι, πήγα στον Ολυμπιακό και με βάζουν στην Ελλάδα Μοσχάτου, ομάδα που ήταν δική τους. Εκεί έβαλα 30 γκολ στην Β' εθνική και όταν γινόταν η επιβεβαίωση των στοιχειών πετάχτηκε κάποιος και είπε "φύγε θα φας δύο χρόνια. Πάω στον Πανιώνιο, βγαίνω πρώτος σκόρερ, μετά πάω στην ΑΕΚ και εκεί το ίδιο. Μ' άρεσε να βγάζω γκολ. Δεν ξέρω γιατί αλλά το έκανα. Χαιρόταν ο κόσμος και μαζί του κι εγώ».
Τα 12 επεισόδια του ντοκιμαντέρ «Θρύλοι των γηπέδων»
Μίμης Δομάζος
Η θρυλική πορεία του «Στρατηγού» του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τις αλάνες των Αμπελοκήπων που μεγάλωσε, το γήπεδο της Λεωφόρου που μεγαλούργησε μέχρι τη σημερινή του καριέρα ως εκπαιδευτή. Στο επεισόδιο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε μία από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, την πρόκριση του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 κόντρα στον Αγιαξ του Γιόχαν Κροίφ. Στο επεισόδιο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου, δημιουργοί του τραγουδιού «τα πιο ωραία λαϊκά», που αναφέρεται στο Μίμη Δομάζο.
Γιώργος Σιδέρης
Ο «Φόντακας» του Ολυμπιακού σε μια από τις εξαιρετικά σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του διηγείται τη ζωή του από την εποχή που δούλευε σκληρά ως έφηβος στις γειτονιές του Ρέντη για να φτάσει να καθιερωθεί ως ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού. Στο επεισόδιο μιλούν, μεταξύ άλλων, άνθρωποι που βρέθηκαν στο γήπεδο μαζί του είτε ως συμπαίκτες είτε ως αντίπαλοι, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ένδοξη διετία 1965-1967, όπου με την καθοδήγηση του Ούγγρου προπονητή Μάρτον Μπούκοβι, ο ίδιος άνοιξε το δρόμο για την έξοδο των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό, όντας ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πήρε μεταγραφή σε ξένη ομάδα. Στο επεισόδιο συμμετέχει η Φωτεινή Βελεσιώτου μ’ ένα αγαπημένο λαϊκό τραγούδι της εποχής.
Κώστας Νεστορίδης
Ο «Νέστορας» της ΑΕΚ ξετυλίγει το νήμα της ζωής του εξιστορώντας τα δύσκολα παιδικά χρόνια την περίοδο της Κατοχής, τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Πανιώνιο και την ενσωμάτωσή του στην ΑΕΚ, όπου και έγραψε τις λαμπρότερες σελίδες της καριέρας του, βοηθώντας την ομάδα να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα το 1963. Στο επεισόδιο συμμετέχει ο τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός, ο οποίος μαζί με τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ τραγουδούν κομμάτια συνδεδεμένα με τον σύλλογο και τις καταβολές του.
Γιώργος Κούδας
Ο Γιώργος Κούδας είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία για την ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Μέσα από μια βαθιά εξομολόγηση στα μέρη που τον σημάδεψαν, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής μιλάει για τα πρώτα του βήματα στην ομάδα, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση δύο κυπέλλων (1972, 1974) και ενός πρωταθλήματος (1976). Σημαντικές προσωπικότητες του αθλητισμού και του πολιτισμού αναλύουν την επιρροή που άσκησε στο φίλαθλο κοινό, ενώ η Ναταλία Ρασούλη, τραγουδάει το διάσημο τραγούδι του Μανώλη Ρασούλη «Πότε Βούδας, πότε Κούδας» ως φόρο τιμής στον μεγάλο ποδοσφαιριστή.
Τάκης Λουκανίδης
Ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε ως «ο πληρέστερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών» «έφυγε» από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2018. Σ’ αυτή την τελευταία του συνέντευξη, επιστρέφει στην Δράμα και αφηγείται την ιστορία των παιδικών του χρόνων, όπου μετά την εκτέλεση του πατέρα του στην Κατοχή, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Από εκεί μεταπήδησε στην ομάδα «Δόξα Δράμας» και στη συνέχεια στον Παναθηναϊκό, όπου καθιερώθηκε ως ένας σπουδαίος παίκτης. Ολοκλήρωσε την καριέρα του στον Άρη, βοηθώντας την ομάδα να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας το 1970. Ένα συγκινητικό επεισόδιο, αφιερωμένο στη μνήμη του Τάκη Λουκανίδη, στο οποίο συμμετέχει καλλιτεχνικά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
Ηλίας Υφαντής
Ο Ηλίας Υφαντής υπήρξε ο «δαντελένιος σέντερ φορ», που μάγεψε τους φιλάθλους με την τεχνική και το ταλέντο του. Ο ίδιος θυμάται μπροστά στην κάμερα τα πρώτα του βήματα στη γειτονιά του Πειραιά και την ένταξη του στον Ολυμπιακό, που σημάδεψε την καριέρα του. Αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της χρυσής εποχής του Ολυμπιακού τη δεκαετία του 50 που κατέκτησε έξι πρωταθλήματα. Παρόλο που ο Ηλίας Υφαντής αναγκάστηκε να διακόψει πρόωρα τη λαμπερή του καριέρα, έμεινε πιστός στον Ολυμπιακό, υπηρετώντας τον σύλλογο από διάφορες θέσεις. Στο επεισόδιο συμμετέχει ο Δημήτρης Μυστακίδης.
Μίμης Παπαϊωάννου
Ο Μίμης Παπαϊωάννου υπήρξε ένα από τα καλύτερα δεκάρια των ελληνικών γηπέδων, φυσικός ηγέτης της ΑΕΚ, όπου εντυπωσίασε τα πλήθη με τη δεξιοτεχνία του. Η Ρεάλ Μαδρίτης προσπάθησε να τον κερδίσει, αλλά η ΑΕΚ δε μπορούσε να αποχωριστεί έναν τόσο σημαντικό παίκτη. Παρέμεινε πάντα αγαπητός σε συμπαίκτες, αντιπάλους και φιλάθλους και ξεχώρισε για το σπάνιο ήθος και τη σεμνότητά του. Πτυχή της ζωής του υπήρξε και η στενή σχέση που είχε με τον Στέλιο Καζαντζίδη, η οποία αναδεικνύεται μέσα στο επεισόδιο με τη Γιώτα Νέγκα να θυμίζει με τη φωνή της τα τραγούδια του.
Σταύρος Σαράφης
Ο Σταύρος Σαράφης παρόλο που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γενέτειρά του Επανομή, συνέδεσε το όνομά του με τον ΠΑΟΚ, κατακτώντας δύο κύπελλα κι ένα πρωτάθλημα. Ήταν μέρος της ομάδας που θεμελίωσε τον ΠΑΟΚ σαν ένα μεγάλο σύλλογο με ξεχωριστή έδρα. Μέσα από μια παρουσία 50 ετών στην ΠΑΕ, έγινε σύμβολο αφοσίωσης στην ασπρόμαυρη φανέλα. Ο Μανώλης Μητσιάς αναπολεί την παρουσία του στο γήπεδο και τραγουδάει προς τιμήν του.
Νίκος Σαργκάνης
Ο Νίκος Σαργκάνης, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του ελληνικού ποδοσφαίρου, κάνει ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό στη ζωή και την καριέρα του. Μιλάει για την πρώτη φορά που κάθισε στο τέρμα στον Ηλυσσιακό, για το τρομερό κατόρθωμα της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας από την Καστοριά, τις τρομερές του επιδόσεις στον Ολυμπιακό, τη θυελλώδη του μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, αλλά και την απόκρουση της ζωής του με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Αυτή που του έδωσε το προσωνύμιο «Φαντομ» και τον ανέδειξε σε διεθνές επίπεδο. Το επεισόδιο περιλαμβάνει μια αναπάντεχη μουσική συνάντηση του Νίκου Σαργκάνη με το συνθέτη Νίκο Ξυδάκη.
Θωμάς Μαύρος
Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής σε μια εκ βαθέων συζήτηση, μιλάει για τους σταθμούς της πορείας του στο ποδόσφαιρο από τον Πανιώνιο μέχρι την ΑΕΚ. Εκεί έφτασε στο απόγειο της δόξας του, αφού κατοχυρώθηκε ως δεινός σκόρερ και στήριξε την ομάδα σε δύσκολες περιόδους. Το σύνθημα «ο Μαύρος ο Θεός» συμπυκνώνει την αγάπη και το θαυμασμό των φιλάθλων στο πρόσωπο του. Άνθρωποι του αθλητισμού και του πολιτισμού εξυμνούν τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών. Στο επεισόδιο συμμετέχει ο τραγουδιστής Μίλτος Πασχαλίδης.
Ντίνος Κούης
Ο Ντίνος Κούης αποτελεί μία ξεχωριστή προσωπικότητα για τον Άρη και το βορειοελλαδίτικο ποδόσφαιρο. Το επεισόδιο ξεκινάει από τα πρώτα του εφηβικά βήματα στο ποδόσφαιρο και στον Αγροτικό Αστέρα και περιγράφει τη μεγαλειώδη του πορεία στον Άρη. Σήμερα, από τον ρόλο του εκπαιδευτή παραμένει μια αγαπητή και αξιοσέβαστη προσωπικότητα για την Θεσσαλονίκη. Στο επεισόδιο δίνουν μια ξεχωριστή πνοή οι Gadjo Dilo, διασκευάζοντας τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, του πιο γνωστού οπαδού του Άρη.
Βασίλης Χατζηπαναγής
Ο Βασίλης Χατζηπαναγής, σε μια από τις λιγοστές του τηλεοπτικές εμφανίσεις, μιλάει για τη μυθιστορηματική ζωή του από την Τασκένδη στη Μικτή Κόσμου. Οι άνθρωποι που πορεύτηκαν μαζί του θυμίζουν το ξεκίνημα του στη Δυναμό Τασκένδης, την εξαιρετική του παρουσία στην Παχτακόρ και τη μεταγραφή του στον Ηρακλή, που στάθηκε αφορμή να τον γνωρίσει το ελληνικό κοινό. Οδήγησε τον Ηρακλή στην κατάκτηση του μοναδικού του τίτλου, του Κυπέλλου Ελλάδας το 1976. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που κατόρθωσε να υπερβεί τους οπαδικούς διαχωρισμούς και να αγαπηθεί από όλους τους φιλάθλους. Το επεισόδιο πλαισιώνει η Ευανθία Ρεμπούτσικα.