ΟΥΕΦΑ: Φάκελος οικονομική εξυγίανση

ΟΥΕΦΑ: Φάκελος οικονομική εξυγίανση

Οι οικονομικά υγιείς ομάδες μέσω του Financial Fair Play είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η ΟΥΕΦΑ.

Από τον Μάιο του 2012 ξεκινούν οι έλεγχοι της ΟΥΕΦΑ στα οικονομικά των ομάδων με σκοπό την οικονομική εξυγίανση όσων συλλόγων συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τα φαινόμενα συλλόγων που ευημερούσαν ή απλά υπήρχαν και έπαιρναν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις χάρη στα χρήματα των ιδιοκτητών τους που κάλυπταν κάθε χρόνο τις οικονομικές ζημιές έχουν ημερομηνία λήξης. Οι ιθύνοντες της ΟΥΕΦΑ ξεκινούν από τον Μάιο του 2012 εντατικούς και λεπτομερείς ελέγχους στα οικονομικά των ομάδων στο πλαίσιο ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου με στόχο το «μαύρο χρήμα».

Σύμφωνα λοιπόν με σχετική έρευνα που φιλοξενείται στην εφημερίδα «Goal» η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στοχεύει τη σεζόν 2014-15 να δώσει έγκριση για συμμετοχή σε Champions League και Europa League μόνο σε ομάδες τα οικονομικά των οποίων θα είναι υγιή.

Στόχοι της ΟΥΕΦΑ

Η ΟΥΕΦΑ λοιπόν έχει θέσει πέντε υψηλούς στόχους τους οποίους θέλει να πραγματοποιήσει μέσω του Financial Fair Play.

1)Κάθε σύλλογος θα είναι υποχρεωμένος να παρέχουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα έσοδα και τα έξοδα κάθε σεζόν με το επιτρεπτό όριο της «ζημιάς» να ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να κάνει γνωστό και το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς ώστε να έχει το δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

2)Αν η οικονομική «τρύπα» υπερβαίνει τα 5 εκ. ευρώ θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να καλύπτει τη «ζημιά» με το απαιτούμενο ποσό. Έτσι, οι ευκαιριακοί επενδυτές θεωρεί η ΟΥΕΦΑ πως θα αποσυρθούν. Επίσης, οι όροι για τις επενδύσεις σε γήπεδα, προπονητικά κέντρα και τα τμήματα των ακαδημιών είναι ευνοϊκοί κάτι που σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Ομοσπονδίας θα αποτρέψει τους «τυχοδιώκτες».

3)Η εξυγίανση των οικονομικών των συλλόγων προϋποθέτει και τη μείωση του κόστους των μεταγραφών. Φυσικά προκειμένου να μειωθεί γενικότερα το κόστος σε μια ομάδα θα υπάρξουν και «περικοπές» στο ρόστερ καθώς είναι αδύνατο τα πάγια έξοδα ενός συλλόγου να υπερβαίνουν το 50% των εσόδων του.

4)Θα υπάρξει πλέον ισονομία μεταξύ των ομάδων. Θα μπορούν οι σύλλογοι να «κοντραριστούν» αγωνιστικά βασιζόμενοι σε προσθήκες που θα κάνουν στο ρόστερ τους ανάλογα με τα έσοδά τους. Οι υπερβολικές δαπάνες στις μεταγραφικές περιόδους που ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε ομάδας θα λάβουν τέλος.

5)Η κατάσταση των οικονομικών των ελληνικών συλλόγων δεν αποτελεί εξαίρεση αν παρατηρήσει κάποιος τι συμβαίνει ακόμη και στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Οι ομάδες θα μπορέσουν να οργανωθούν καλύτερα, να δουλέψουν περισσότερο με νέους ποδοσφαιριστές, να αυξήσουν τα έσοδά τους και γενικότερα να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλήματος αν έχουν βάλει σε μια τάξη το ταμείο τους.

Η περίοδος των ελέγχων

Από τον Μάιο του 2012 ξεκινάει ο έλεγχος των οικονομικών των συλλόγων από κλιμάκια της ΟΥΕΦΑ. Βέβαια στην αρχή θα είναι σαν ενημέρωση της Ομοσπονδίας ώστε να διαπιστώσει το… μέγεθος του προβλήματος.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά θα ακολουθήσει και δεύτερος έλεγχος ώστε η Ομοσπονδία να έχει στοιχεία δυο ετών για να δώσει άδεια συμμετοχής στις ομάδας για την αγωνιστική σεζόν 2013-14. Όσοι σύλλογοι δεν έχουν ζημιές φυσικά δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα σχετικά με την αδειοδότηση. Όσες ομάδες έχουν «τρύπα» από 5 εκ. ευρώ ως 45 εκ. ευρώ θα παίρνουν το «οκ» αλλά οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να καταβάλλουν το απαιτούμενο ποσό ώστε το χρέος να πέσει στο «αποδεκτό» ποσό των 5 εκ. ευρώ.

Όσο για τις ομάδες που αρνητικό ισοζύγιο πάνω από 45 εκ. ευρώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν θα έχουν πρόβλημα με την συμμετοχής τους στα ευρωπαϊκά Κύπελλα για δυο χρόνια αλλά τα οικονομικά τους θα ελέγχονται λεπτομερώς και κάθε κίνησή τους θα παρακολουθείται.

Η τρίτη φορά που η ΟΥΕΦΑ θα ελέγξει τα οικονομικά θα είναι τον Μάιο του 2014. Πλέον τα πράγματα θα γίνουν αρκετά αυστηρά και από την περίοδο 2014-15 θα ισχύει κανονικά η ποινή αποκλεισμού. Μάλιστα από την σεζόν 2015-16 το «επιτρεπόμενο» άνοιγμα στα οικονομικά θα είναι από 5 εκ. ευρώ ως 30 εκ. ευρώ, από τα 45 των πρώτων χρόνων.

Οι αντιρρήσεις

Φυσικά όπως σε κάθε αναλόγου μεγέθους πρότζεκτ υπάρχουν και κάποιες αντίθετες γνώμες. Πέντε είναι οι σημαντικότερες ενστάσεις για τις οποίες όμως έχει τις ανάλογες απαντήσεις η Ομοσπονδία.

1)Όσοι λοιπόν έχουν αντίθετες απόψεις με το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί τονίζουν πως ακολουθώντας αυτή την οικονομική πολιτική δεν πρόκειται να κλείσει η «ψαλίδα» ανάμεσα στους ισχυρούς και τους αδύναμους. Αν λοιπόν κάθε ομάδα κινείται βάση των εσόδων της τότε οι πιο εύρωστες θα συνεχίσουν να έχουν το πλεονέκτημα έναντι των μικρών. Ωστόσο η ΟΥΕΦΑ αντιτείνει το παράδειγμα της Άρσεναλ που σε διάστημα λίγων ετών βελτίωσε την οικονομική της κατάσταση και είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομικά ομάδες στην Αγγλία.

2)Με τον κίνδυνο του αποκλεισμού και της καταβολής προστίμου η αντίθετη της ΟΥΕΦΑ πλευρά ισχυρίζεται πως έτσι μπαίνει εμπόδιο στην είσοδο επενδυτών στο ποδόσφαιρο. Η απάντηση των αρμοδίων είναι πως οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τα χρήματά τους σε έργα υποδομής όπως το γήπεδο και το προπονητικό που θα μείνουν στην ομάδα.

3)Ακόμη μια ένσταση έχει να κάνει με το κατά πόσο θα είναι αποφασισμένη η ΟΥΕΦΑ να αφήσει ενδεχομένως εκτός διοργανώσεων ομάδες που διεκδικούν κάθε χρόνο το τρόπαιο.  Ωστόσο οι ιθύνοντες της Ομοσπονδίας ισχυρίζονται πως το σχέδιο θα προχωρήσει με κάθε κόστος και οι διοργανώσεις δεν θα πληγούν από τυχόν απουσίες, που πάντως δεν αναμένεται να είναι ηχηρές καθότι τα μεγάλα κλαμπ έχουν αρκετό χρόνο για να το αποφύγουν «συμμαζεύοντας» το ταμείο τους.

4)Ακόμη ένα θέμα που θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά είναι οι έλεγχοι που θα πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο. Ο αριθμός των ομάδων φτάνει τις 200 και θα πρέπει περίπου 1.000 υπάλληλοι να απασχολούνται για να έρθει σε πέρας ο εκάστοτε έλεγχος. Η ΟΥΦΕΑ απαντώντας υπογραμμίζει πως σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπάρχει καλή πίστη από την κάθε ομάδα και πνεύμα συνεργασίας για το οποίο ο Μισέλ Πλατινί και οι υποστηρικτές του αισιοδοξούν.

5)Η πέμπτη και τελευταία επισήμανση των «αντιφρονούντων» έχει να κάνει με την αναγκαστική μείωση του ρόστερ σε κάθε ομάδα ώστε να μειωθεί και το κόστος. Θεωρούν λοιπόν πως θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των άνεργων ποδοσφαιριστών με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ να δηλώνει ότι προτιμά να υπάρχουν λιγότεροι ποδοσφαιριστές που να πληρώνονται κανονικά παρά ένα πλήθος απλήρωτων παικτών.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα προχωρήσει στο σχέδιο που έχει ήδη εξαγγείλει και οι όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν θα αντιμετωπιστούν στην πορεία με δεδομένο ότι, όπως ισχυρίζεται και ο Πλατινί θα υπάρχει διάθεση συνεργασίας και από τους συλλόγους.



Super League 2: Ανατροπή για Καλαμάτα, ανεβαίνει το Αιγάλεω - Τα highlights και οι βαθμολογίες
Super League 2: Ανατροπή για Καλαμάτα, ανεβαίνει το Αιγάλεω - Τα highlights και οι βαθμολογίες
Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ και UBITECH ανοίγουν το δρόμο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φαρμακοβιομηχανίας
Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ και UBITECH ανοίγουν το δρόμο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φαρμακοβιομηχανίας
Formula 1: Το Grand Prix του Καναδά αλλάζει ημερομηνία από το 2026
Formula 1: Το Grand Prix του Καναδά αλλάζει ημερομηνία από το 2026
Ντιέγκο Μαραντόνα: Ο «Θεός της μπάλας» δεν είναι πια εδώ - Τέσσερα χρόνια χωρίς τον «μάγο»
Ντιέγκο Μαραντόνα: Ο «Θεός της μπάλας» δεν είναι πια εδώ - Τέσσερα χρόνια χωρίς τον «μάγο»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved