Λιονέλ Μέσι: Τι θα γινόταν αν δεν ανανέωνε με την Μπαρτσελόνα....
Με την υπογραφή που έβαλε ο Μέσι στην επέκταση του συμβολαίου του με τη Μπαρτσελόνα, οριστικοποίησε το μεγάλο ερώτημα που θα πλανιέται για πάντα στο μυαλό των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων: «Τι θα γινόταν αν...»
Δηλαδή, τι θα μπορούσε να πετύχει σε μία άλλη ομάδα, με διαφορετικό ειδικό βάρος από τη «Μπάρτσα» και άλλους συμπαίκτες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Goal.com, όσο υπάρχει το ερώτημα αυτό, ο Λιονέλ Μέσι δεν μπορεί να συγκριθεί με παίκτες όπως ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Πελέ. Τελευταίος αναφέρεται ο «βασιλιάς», γιατί είχε το ίδιο χαρακτηριστικό «Τι θα γινόταν αν...» με τον Μέσι, καθώς πέρασε όλη την (παραγωγική) καριέρα του στη Σάντος. Ομως, πήρε παράλληλα τρία Παγκόσμια Κύπελλα με την Βραζιλία, τη στιγμή που ο «Λίο» έχει να επιδείξει μόνο το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του 2008 με την εθνική Αργεντινής.
Ο Μέσι επέλεξε να γεράσει ποδοσφαιρικά, υπογράφοντας στη Μπαρτσελόνα έως το 2021, όταν θα είναι ήδη 34 ετών και θα έχει κλείσει 20ετία! Επέλεξε να μείνει σε έναν σύλλογο στον οποίο συνεργάστηκε με ορισμένους από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του 21ου αιώνα, μέσα από τα τμήματα υποδομής του οποίου αναδείχθηκαν κι άλλοι πολύ σπουδαίοι παίκτες. Ενας σύλλογος που έχει τη δυνατότητα να πουλάει παίκτη για 222.000.000 ευρώ (Νεϊμάρ) και να αγοράζει για 150.000.000 (Ντεμπελέ). Φυσικά, βλέποντας τον Μέσι να ξεδιπλώνει στο χορτάρι το ταλέντο του, κανείς δεν αμφιβάλει ότι πρόκειται για μία ποδοσφαιρική ιδιοφυϊα που όμοιά της ίσως να μην έχει υπάρξει στην ποδοσφαιρική ιστορία. Ομως μιλάμε για ομαδικό άθλημα...
Συνεπώς, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα «Τι θα γινόταν αν...» ο Μέσι ήταν για παράδειγμα ηγέτης μιας ομάδας όπως ο Αγιαξ της δεκαετίας του 1970. Είχε κι ο Κρόιφ σπουδαίους συμπαίκτες, αλλά ιστορικά είναι αποδεκτό πως χωρίς αυτόν δεν θα έφτανε ποτέ στην κορυφή. Αντίθετα η «Μπάρτσα» πήρε το πρώτο της Champions League το 2006 με τον Μέσι να έχει συμμετοχές, αλλά όχι ουσιαστική συνεισφορά.
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική... θεότητα όταν οδήγησε τη Νάπολι στα δύο μοναδικά πρωταθλήματά της, το 1987 και το 1990. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πριν καταρρίψει όλα τα ρεκόρ με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, είχε προλάβει να πάρει «Χρυσή Μπάλα» (και Champions League) με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ το 2016 οδήγησε την εθνική Πορτογαλίας στον πρώτο τίτλο της.
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα γίνεται κι ένας εύστοχος παραλληλισμός με τον Πελέ, ο οποίος έκλεισε την καριέρα του με 1.283 γκολ. Λένε, λοιπόν, πως το πιο θεαματικό από αυτά επετεύχθη το 1959 με αντίπαλο τη Γιουβέντους, όταν σήκωσε τη μπάλα στον αέρα, την πέρασε πάνω από τρεις αμυντικούς, στη συνέχεια πάνω από τον τερματοφύλακα και με το κεφάλι την έστειλε στα δίχτυα. Ούτε εικόνα υπάρχει, όμως, ούτε ήταν η γνωστή Γιουβέντους, αλλά ένας τοπικός σύλλλογος στη Βραζιλία που η Σάντος είχε νικήσει 10-1 και ο Πελέ είχε σκοράρει πέντε φορές.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ένα θεαματικό γκολ. Ομως το θεωρούν κορυφαίο βάζοντας αστερίσκους και επεξηγήσεις κι αυτό σημαίνει ότι πάντα θα υπάρχει μια αμφιβολία». Στην περίπτωση του Μέσι, ο αστερίσκος αφορά ότι όλα του τα επιτεύγματα σημείωθηκαν με τη φανέλα της καλύτερης ομάδας στις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα...