Υπόθεση παιδεραστίας συγκλονίζει το αγγλικό ποδόσφαιρο
Μια ιστορία που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα ως η οδυνηρή ανάμνηση ενός 43χρονου άνδρα για την κακοποίηση που υπέστη πριν από δεκαετίες από έναν πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, αποκαλύπτοντας μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις παιδεραστίας στη Βρετανία.
Ο Άντι Γούντγουορντ, 43 ετών, που έπαιξε ποδόσφαιρο σε ομάδες μικρών κατηγοριών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Guardian πριν από δύο εβδομάδες, αφηγήθηκε πώς καταστράφηκε η ζωή του, επειδή κακοποιήθηκε όταν ήταν μικρός από τον προπονητή του. Οι αποκαλύψεις του Γούντγουορντ ήταν η αρχή... Όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αστυνομία, έχουν καταγγελθεί στις Αρχές περίπου 350 παρόμοιες περιπτώσεις.
«Συνεργαζόμαστε με την Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FA) για να διασφαλίσουμε ότι η ανταπόκρισή μας σε αυτόν τον σημαντικό και αυξανόμενο αριθμό θυμάτων θα συντονίζεται αποτελεσματικά», είπε ο Σάιμον Μπέιλι, εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των 350 θυμάτων είναι "ενδεικτικός".
Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται τα θύματα που απευθύνθηκαν αυτοπροσώπως στις Αρχές ή που επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τη γραμμή βοήθειας που λειτουργεί μια οργάνωση για την προστασία των ανηλίκων, η Εθνική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βίας σε βάρος των Παιδιών (NSPCC). Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, από τις 23 Νοεμβρίου που τέθηκε σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή έχει δεχτεί 860 κλήσεις.
«Εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε εκείνους που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδιά να το καταγγείλουν, δεν έχει σημασία πόσος χρόνος πέρασε από τότε», τόνισε ο Μπέιλι.
Μετά τις αποκαλύψεις του Γκούντγουορντ, που έπαιζε στην μικρή ομάδα Crewe Alexandra, περισσότεροι από 20 παίκτες, μεταξύ των οποίων και πρώην διεθνείς με τις ομάδες της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσαν δημοσίως ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης από κάποιον προπονητή ή μάνατζερ όταν ήταν ανήλικοι.
Η αστυνομία διεξάγει πολλές έρευνες, κυρίως στο Λονδίνο, αλλά και στο Μάντσεστερ, το Κέμπριτζ, το Μπέρμιγχαμ, το Λίβερπουλ, το Νιούσκασλ, στη Σκοτία και την Ουαλία.
Η FA και πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες κατηγορούνται ότι έκαναν τα στραβά μάτια ή ακόμη και ότι κάλυπταν επί δεκαετίες αυτές τις επιθέσεις σε βάρος παιδιών. Η FA έχει ξεκινήσει δική της έρευνα, την οποία ανέθεσε σε μια δικηγόρο ειδικευμένη σε θέματα προστασίας των ανηλίκων, την Κέιτ Γκάλαφεντ. Στόχος της είναι να αποκαλυφθούν τα γεγονότα που ενδεχομένως γνώριζαν οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας ή των ομάδων όταν συνέβησαν.
Ο Μάρτιν Γκλεν, ο διευθύνων σύμβουλος της FA, είπε σήμερα ότι "αμφιβάλλει" πως η ομοσπονδία προσάθησε να συγκαλύψει τις περιπτώσεις παιδεραστίας στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
«Από τη δεκαετία του 1990 η FA αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα των ασφάλεια των παιδιών», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η ομοσπονδία συνεργάζεται με την NSPCC. «Για να είμαστε σαφείς, συνέχισε, ο πρόεδρος (της FA) Γκρεγκ Κλαρκ έχει δεσμευτεί να διεξαχθεί έρευνα για να ριχθεί άπλετο φως στο τι συνέβη στο ποδόσφαιρο. Αν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ομάδες σιωπούσαν, όταν θα έρθει η σειρά μας να εφαρμόσουμε τον κανονισμό, θα το κάνουμε ανεξαρτήτως του μεγέθους της ομάδας».
Στις αρχές της εβδομάδας ο Κλαρκ είχε δηλώσει ότι «στο παρελθόν οι θεσμοί συσπειρώνονταν και σιωπούσαν προσπαθώντας να προστατευτούν», αλλά «αυτό δεν είναι πλέον αποδεκτό σήμερα».