Αγωγή κατά της FIFA για την απαγόρευση μεταγραφών ανήλικων παικτών
Η FIFA είναι αντιμέτωπη σε δικαστήριο της Ζυρίχης με μηνυτήρια αναφορά που έχει υποβληθεί εναντίον της σχετικά με τον κανονισμό απαγόρευσης μεταγραφών την οποία έχει επιβάλει για ποδοσφαιριστές ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Η μήνυση έχει κατατέθηκε την Τετάρτη στο Εμπορικό Δικαστήριο της Ζυρίχης, για λογαριασμό ενός 17χρονου Αφρικανού παίκτη και των γονέων του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο κανονισμός μεταγραφών της FIFA είναι παράνομος.
Εκπρόσωπος δικηγορικού γραφείου της Ζυρίχης που κατέθεσε την αγωγή, δήλωσε ότι ο παίκτης, ο οποίος εκπροσώπησε την εθνική ομάδα της χώρας του στην κατηγορία παίδων, δεν είναι σε θέση να μεταγραφεί σε σύλλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του σχετικού κανονισμού.
«Ως εκ τούτου, ο ίδιος και η οικογένειά του χάνουν την μοναδική μάλλον ευκαιρία για μια επαγγελματική και κοινωνική εξέλιξη», αναφέρεται στην ίδια δήλωση.
Η FIFA απαγορεύει τις διεθνείς μεταγραφές παικτών κάτω των 18 ετών, εκτός αν οι γονείς τους έχουν μεταναστεύσει για λόγους που δεν συνδέονται με το ποδόσφαιρο ή αν τόσο ο παίκτης όσο και ο σύλλογος εδρεύουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τα εθνικά σύνορα. Η μόνη εξαίρεση αφορά μεταγραφές εντός της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), όπου η μικρότερη ηλικία για έναν ποδοσφαιριστή είναι τα 16 χρόνια.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σύλλογοι πρέπει να εξακολουθούν να διασφαλίζουν ότι ο παίκτης συνεχίζει την σχολική του εκπαίδευση για να έχει μια εναλλακτική καριέρα, καθώς και να του εξασφαλίζεται ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο.
«Η FIFA εφαρμόζει τους κανονισμούς αυτούς με το πρόσχημα ότι οι νέοι ποδοσφαιριστές, όπως ο αιτών, πρέπει να προστατεύονται», προστίθεται από το νομικό γραφείο και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα, όμως, οι ρυθμίσεις αυτές οδηγούν σε διακρίσεις εις βάρος των ποδοσφαιριστών που προέρχονται από τρίτες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, τις καθιστά παράνομες».
Το νομικό γραφείο υποστηρίζει επίσης ότι οι κανονισμοί για τις μεταγραφές παραβιάζουν τους νόμους της ΕΕ, η οποία επιτρέπει την απεριόριστη ελεύθερη κυκλοφορία των σπουδαστών και των εργαζομένων.
Η FIFA πάντως έχει υποστηρίξει κατά το παρελθόν ότι οι κανονισμοί της έχουν στηριχτεί από τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2001 μεταξύ της ίδιας, της UEFA και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναπροσαρμόστηκε περαιτέρω με την πάροδο των ετών.
Μάλιστα για παράβαση του σχετικού κανονισμού έχουν τιμωρηθεί τρεις ισπανικές ομάδες, οι Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.
Ο παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής του Καμερούν, Ζακ-Κλοντ Εμπβουμίν, ο οποίος έχει δημιουργήσει την ομάδα «Culture Foot Solidaire» για την καταπολέμηση της εμπορίας ανηλίκων στο ποδόσφαιρο, υποστηρίζει ότι οι νέοι Αφρικανοί παίκτες εξακολουθούν να στέλνονται στην Ευρώπη από ψευδο-μάνατζερ.
Ο ίδιος δήλωσε πέρυσι, ότι οι οικογένειες μερικές φορές παραδίδουν τις οικονομίες μιας ζωής στους ατζέντηδες με την ελπίδα να τους εξασφαλίσουν την μεταγραφή σε μια κορυφαία ομάδα. Στην πλειονότητα όμως των περιπτώσεων, τα παιδιά τους εγκαταλείπονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους.