Η Κίνα ονειρεύεται να γίνει υπερδύναμη στο ποδόσφαιρο!
Η Κίνα θέλει να κυριαρχήσει και με μεθοδικό τρόπο και επενδύσεις δις δολαρίων κατευθύνεται σταθερά, χρόνο με το χρόνο, προς τον στρατηγικό αυτό στόχο. Η τακτική, που έχει υιοθετηθεί στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης της αχανούς χώρας, έχει δύο πλευρές. Η πρώτη αφορά την εξαγορά μεγάλων συλλόγων σε ολόκληρο τον κόσμο, με επίκεντρο βέβαια την Ευρώπη, και η δεύτερη την επένδυση σε υποδομές και έμψυχο υλικό στο εγχώριο πρωτάθλημα.
Και οι δύο πλευρές του στρατηγικού σχεδίου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Στο εξωτερικό τελευταίο μεγάλο απόκτημα ήταν η αγορά, το καλοκαίρι, της πλειοψηφίας των μετοχών της Ιντερ, ενώ οι Κινέζοι επιχειρηματίες έχουν μέρος των μετοχών στη Μάντσεστερ Σίτι, την Εσπανιόλ, αλλά και σε διάφορες άλλες ευρωπαϊκές ομάδες. Στο εσωτερικό, κάθε χρόνο το πρωτάθλημα προσελκύει ολοένα και περισσότερους διάσημους παίκτες και προπονητές.
Μερικά παραδείγματα: Η Σαντόνγκ Λουνένγκ απέκτησε τον Ιταλό διεθνή φορ, Γκρατσιάνο Πελέ, ενώ η Χεμπέι ανακοίνωσε τον Αργεντινό σταρ, Εζεκίελ Λαβέτσι. Η Μανουέλ Πελεγκρίνι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ίδιας ομάδας, ενώ στον πάγκο της Σαντόνγκ κάθεται, πλέον, ο Γερμανός κόουτς, Φέλιξ Μάγκατ. Μην ξεχνάμε πως στην Κίνα αγωνίζονται ήδη παίκτες της αξίας του Χουλκ ή του Ραμίρεζ.
Επίσης το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η μεταγραφή «βόμβα» στο πρωτάθλημα της Κίνας, καθώς η Γιανγκσού ανακοίνωσε την απόκτηση του Αλεξ Τεξέιρα από τη Σαχτιάρ Ντονέτσκ αντί 50 εκατ. ευρώ! Η μεταγραφή αυτή αποτέλεσε νέο ρεκόρ, καθώς ξεπέρασε τα 42 εκατ. ευρώ, που δαπάνησε η Γκουανγκζού Εβεργκράντε για να πάρει τον Τζάκσον Μαρτίνεζ από την Ατλέτικο Μαδρίτης.
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, στρατηγικός στόχος της Κίνας είναι να δημιουργήσει μία βιομηχανία αθλητισμού αξίας 5 τρις γιουάν (760 δις δολ!!) ως το 2025, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τσινπίνγκ, που δηλώνει φανατικός ποδοσφαιρόφιλος, σκοπεύει να εξελίξει τη χώρα σε μία παγκόσμια ποδοσφαιρική υπερδύναμη.
Κινεζικές ομάδες έχουν επενδύσει φέτος τα περισσότερα χρήματα για την ανεύρεση ταλέντων και κάποιοι απ' τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας έχουν επενδύσει σε ομάδες και προγράμματα προπονήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
«Η στρατηγική της Κίνας στον αθλητισμό είναι σοβαρή και αποτελεί την έναρξη μίας πιο διευρυμένης παγκόσμιας στρατηγικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της «Suning», της εταιρίας που αγόρασε την Ιντερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία της κινεζικής εταιρείας και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Η Κίνα θέλει να αγκαλιάσει και να αναπτύξει το ποδόσφαιρο τόσο στο εσωτερικό της όσο και διεθνώς.»
Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη ανακοινώσει πως σκοπεύει να κατασκευάσει 70.000 γήπεδα ποδοσφαίρου μέχρι το 2020 και έχει θέσει στόχο η εθνική ομάδα της Κίνας να είναι ηγέτιδα δύναμη στην Ασία ως το 2030! Για αυτό το λόγο έχει «στρατολογήσει» ειδικούς του αθλήματος από όλον τον κόσμο. Να σημειωθεί πως αρκετοί παράγοντες των ομοσπονδιών της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Αγγλίας, δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Κίνα.
Επίσης στα κυβερνητικά σχέδια της Κίνας είναι η ανάληψη της διοργάνωσης ενός Μουντιάλ. Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της κινεζικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ζανγκ Γιάν: «Ολοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο στην Κίνα, έχουν ένα όνειρο. Να φιλοξενήσουμε το παγκόσμιο κύπελλο».
Η επόμενη κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, θα διεξαχθεί στην Ρωσία (2018) και η μεθεπόμενη (2022) έχει ανατεθεί στο Κατάρ. Με δεδομένη την πολιτική της FIFA να μην αναθέτει δύο διαδοχικά Μουντιάλ σε χώρες της ίδιας συνομοσπονδίας, η Κίνα μπορεί να ελπίζει στην διοργάνωση του 2030, καθώς εκείνη του 2026 θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα εκτός Ασίας.
Προς το παρόν συνεχίζεται η επένδυση δις δολαρίων. Στο εξωτερικό πρώτος στόχος είναι η ολοκλήρωση της εξαγοράς και της Μίλαν, ενώ στα πλάνα είναι και η αγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Λίβερπουλ, ενώ επιχειρείται και «μπάσιμο» στην μπουντεσλίγκα, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για συζητήσεις της Ντόρτμουντ με Κινέζους επενδυτές.
Στο εσωτερικό ήδη γίνονται συζητήσεις για την απόκτηση του Γουέιν Ρούνεϊ από κάποια ομάδα του πρωταθλήματος. «Κι άλλα μεγάλα ονόματα θα έρθουν στην Κίνα τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Αγγλος, Πολ Ντουφέν, ο οποίος από τη διοίκηση της Χαλ, μετακόμισε, μαζί με δεκάδες άλλους τεχνοκράτες του αθλήματος, στην ασιατική χώρα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, έχοντας υπογράψει πλούσια συμβόλαια.
Μάλιστα ο Ντουφέν επιβεβαίωσε πως πρώτος στόχος είναι ο σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Ο Ρούνεϊ είναι ο μεγάλος στόχος των Κινέζων και δεν αποκλείεται ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι να τον δείτε να φορά τη φανέλα κάποιας κινέζικης ομάδας, η οποία δεν θα διστάσει να δαπανήσει ακόμη και 70 ή 80 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει!»