Υπερψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου επί της αρχής

Υπερψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου επί της αρχής

Το νομοσχέδιο για την αθλητική βία υπερψηφίστηκε επί της αρχής, ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων υπήρξε έντονη κόντρα του Σταύρου Κοντονή με τους εκπροσώπους της ΕΠΟ!

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αθλητική βία, με τη συμπολίτευση να υπερψηφίζει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιφυλάσσονται, επαινώντας τον αρμόδιο υφυπουργό, Σταύρο Κοντονή, για τις αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πιο κοντά στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου, βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, με την ειδική αγορήτριά του, Εύη Χριστοφιλοπούλου, να επιφυλάσσεται μονάχα λόγω της προσθήκης την τελευταία στιγμή, ογκωδών τροπολογιών του υπουργείου Παιδείας. Εξαιρετικά επιφυλακτική υπήρξε η Νέα Δημοκρατία, με τον εισηγητή της Κώστα Κουκοδήμο να επιτίθεται και εναντίον του Σταύρου Κοντονή, υποστηρίζοντας ότι «προσπαθεί να επιβάλει το νομοσχέδιο με τη μορφή του επείγοντος» και να συστήνει στους φορείς του αθλητισμού «να προσέχουν τι λένε με τον κύριο υπουργό, γιατί άλλα λένε, άλλα καταλαβαίνει και άλλα τελικά κάνει». Τελικά ωστόσο, και η αξιωματική αντιπολίτευση κατέληξε στην απλή επιφύλαξη.

Προηγουμένως, κατά την ακρόαση των φορέων, έγινε φανερή η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από την ΕΠΟ (και σε μεγάλο βαθμό την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης), με τους υπολοίπους φορείς ωστόσο, να συμπαρίστανται στην κυβέρνηση και την νομοθετική της πρωτοβουλία.

Λακωνικός ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, επέμεινε πως ο πειθαρχικός έλεγχος και η έκδοση Κανονισμών και αποφάσεων στο χώρο του ποδοσφαίρου ανήκει στην ΕΠΟ, και υποστήριξε πως «η δυνατότητα της πολιτείας να επεμβαίνει στα διεξαγόμενα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, να διακόπτει οριστικά διοργανώσεις, να απαγορεύει τέλεση αγώνων, να απαγορεύει τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις διεθνείς οργανώσεις και τα λοιπά» παραβιάζουν το καταστατικό της ΕΠΟ και «πρωτίστως τα καταστατικά της FIFA και της UEFA».

Για λογαριασμό της ομοσπονδίας του μπάσκετ, ο Π. Τσαγκρώνης παρατήρησε πως «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την τόσο μεγάλη ευαισθησία για την παραγωγή νομοθετικού έργου για τον αθλητισμό».

«Υπάρχουν νόμοι εκατοντάδων σελίδων, δεν χρειάζονται και άλλοι» ανέφερε ο κος Τσαγκρώνης και προειδοποίησε με τη σειρά του πως ενδεχόμενη «ωμή παρέμβαση» της Πολιτείας στον τρόπο διοίκησης του αθλήματος και της εκλογής των Διοικητικών Συμβουλίων, θα επισείσει «άμεση επιβολή κυρώσεων» εκ μέρους των διεθνών Ομοσπονδιών, και ενδεχόμενη αποβολή της Ελλάδας, ακόμα και από το διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα, καθώς «πολλά μέλη των προεδρείων των διεθνών ομοσπονδιών, είναι και μέλη της Δ.Ο.Ε. που θα κινήσει ανάλογες διαδικασίες».

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας του βόλεϊ, Γιάννης Στουραΐτης, δήλωσε πως «είμαστε σύμφωνοι σε κάθε μέτρο, ακόμη και ακραίο, όπως η επιβολή διοικητικών κυρώσεων που μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά». Ζήτησε δε τη βοήθεια της Πολιτείας, προκειμένου να εγκατασταθούν κάμερες ηλεκτρονικής κάλυψης των κερκίδων και στα γήπεδα του βόλεϊ, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι δημοτικά. Υπέρ των καμερών και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τάχθηκε και ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Χρήστος Δραγατάκης.

«Αυτονομία εκτός εννόμου τάξεως, δεν νοείται στο πλαίσιο του δυτικού νομικού πολιτισμού» παρατήρησε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου, Α. Μαλάτος, ενώ ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Αριστείδης Καμάρας, (μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητισμού Δικαίου), παρατήρησε πως «ο κ. Κοντονής βρίσκεται σε μια πολύ δυσάρεστη θέση, γιατί αντιμετωπίζει μια χαώδη κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό. Έχουμε φτάσει και ξεπεράσει πλέον, τα όρια της καταισχύνης και της ντροπής».

Ο κος Καμάρας κατηγόρησε την ΕΠΟ πως «λατρεύει τον εξωγενή παράγοντα και γι' αυτό με το παραμικρό προσφεύγει σ' αυτόν» και υποστήριξε πως απέναντι στις αντιδράσεις από το εξωτερικό, «θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο ότι μέλη των δικαιοδοτικών οργάνων παραπέμπονται αυτή τη στιγμή από την ελληνική Δικαιοσύνη».

«Αρνούνται στους παρατηρητές της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας να βρίσκονται στους διαδρόμους των αποδυτηρίων» παρατήρησε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, Ζήσης Μπέλλος, «την ώρα που στα περισσότερα γήπεδα, τα αποδυτήρια των διαιτητών βρίσκονται δίπλα σε κείνα της γηπεδούχου ομάδας. Οι εκθέσεις των παρατηρητών μας δεν πηγαίνουν στα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες».

Σε φανερή αντίθεση με την ΕΠΟ, η εκπρόσωπος της Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, Ειρήνη Μαρούπα, παρατήρησε πως «τα συμφέροντα που χειραγωγούν τον επαγγελματικό αθλητισμό και κυρίως το ποδόσφαιρο, έχουν διαπλοκή κάθετη και οριζόντια» και κατηγόρησε την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πως παροτρύνει τις ομάδες να αγνοούν τις αποφάσεις της ΕΕΑ, επιτρέπει τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα, ομάδων χωρίς πιστοποιητικά ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας και χωρίς εγγυητική επιστολή, ενώ ανέχεται και την αδικία των σωματείων σε βάρος των ίδιων τους των παικτών:

«Η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών δεν είναι στελεχωμένη από τακτικούς δικαστές αλλά από άλλους, κυρίως δικηγόρους, καθιστώντας τις αποφάσεις της ανεφάρμοστες» παρατήρησε η κα Μαρούπα, ενώ για τα φαινόμενα χουλιγκανισμού, υποστήριξε πως «όπλα, πυρομαχικά, και φωτοβολίδες, αποθηκεύονται μέσα στα γήπεδα» από τους χούλιγκαν με την ανοχή των διοικήσεων των ομάδων.

«Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα πρέπει να καταργηθεί και τις αρμοδιότητές της να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης» απάντησε ο Π. Τσαγκρώνης. «Πέρυσι ανακοινώθηκε ότι ο Πανιώνιος δεν έχει αδειοδότηση - και την επόμενη εβδομάδα η ΕΕΑ επανήλθε και του έδωσε άδεια για να παίξει στο πρωτάθλημα δημιουργώντας αναταραχή και πολλά προβλήματα» υποστήριξε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, παρατήρησε πως ο λεγόμενος «ποδοσφαιρικός εισαγγελέας δεν ήταν καν εισαγγελέας». Για το ζήτημα της αθλητικής Δικαιοσύνης, ενδιαφέρουσα υπήρξε και η αντιπαράθεση του Σ. Κοντονή με τον νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ, Β. Σαράκη.

Ο δάλογος Σαράκη-Κοντονή:

- «Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, είναι συνταξιούχος διοικητικός δικαστής» παρατήρησε ο Σ. Κοντονής.

- «Το Καταστατικό μας προβλέπει πλειοψηφία τακτικών δικαστών στο πειθαρχικό μας συμβούλιο, αλλά η Πολιτεία δεν το επέτρεψε στην ΕΠΟ, γιατί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απαγόρευσε στους δικαστές να μετέχουν σε μεικτά δικαιοδοτικά σώματα» ανέφερε ο κος Σαράκης.

- «Γι' αυτό λέμε κι εμείς να μην είναι μεικτά» απάντησε ο Σ. Κοντονής.

- «Δεν μπορεί όμως να συμβεί αυτό» απάντησε ο Β. Σαράκης. «Το Καταστατικό μας προβλέπει μεικτά όργανα».

- «Έπρεπε να προσαρμόσετε το Καταστατικό σας, όπως έκαναν όλες οι Ομοσπονδίες και αυτή του μπάσκετ και του βόλεϊ» ανταπάντησε ο Σ. Κοντονής. «Θα είναι δικαστές, από τον πρώτο έως τον τελευταίο».

- «Δεν είμαι υπέρ του να σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» ανταπάντησε ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ. «Δηλαδή, ένας συνταξιούχος δικαστής, μετά από τριάντα χρόνια υπηρεσίας στη Δικαιοσύνη, απωλύει την εντιμότητα, εγκυρότητα και αμεροληψία που είχε ως δικαστής;»



Παναθηναϊκός: Ο Ματίας Λεσόρ στο πλευρό της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο
Παναθηναϊκός: Ο Ματίας Λεσόρ στο πλευρό της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο
AEK: «Ντροπή να λένε ότι δεν θέλω να δώσω λεφτά για αριστερό μπακ» - Όσα είπε ο Μάριος Ηλιόπουλος
AEK: «Ντροπή να λένε ότι δεν θέλω να δώσω λεφτά για αριστερό μπακ» - Όσα είπε ο Μάριος Ηλιόπουλος
Greek Basketball League: Μάχη επιβίωσης Άρης – Κολοσσός στη Θεσσαλονίκη | Το τηλεοπτικό πρόγραμμα
Greek Basketball League: Μάχη επιβίωσης Άρης – Κολοσσός στη Θεσσαλονίκη | Το τηλεοπτικό πρόγραμμα
Super League 2: Να συνεχίσει τον «καλπασμό» προς τη «μεγάλη» κατηγορία θέλει η ΑΕΛ – Ώρα και κανάλι
Super League 2: Να συνεχίσει τον «καλπασμό» προς τη «μεγάλη» κατηγορία θέλει η ΑΕΛ – Ώρα και κανάλι
©2011-2025 Onsports.gr - All rights reserved