Γκιρτζίκης: «Το ποδόσφαιρο μπορεί να συνεισφέρει στην κοινωνία»
Εκτενή αναφορά γίνεται από το uefa.org στην επίσκεψη του νέου προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Γκιρτζίκη, στον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί.
Η ιστοσελίδα κάνει ένα αφιέρωμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου της ελληνικής Ομοσπονδίας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιώργου Γκιρτζίκη:
Για το EURO 2004: «Ως ταμίας της ΕΠΟ ήμουν παρών σε όλους τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004 και φυσικά υπήρχε μεγάλη χαρά. Η Εθνική μας ήταν η καλύτερη στην Ευρώπη. Η επιτυχία γέμισε με υπερηφάνεια εκατομμύρια Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Ήταν μια αξέχαστη στιγμή. Θυμάμαι, επίσης, ότι οι Πορτογάλοι ήταν πολύ ευγενικοί μαζί μας, παρότι τους νικήσαμε δύο φορές στην έδρα τους. Γιόρταζαν μαζί μας και αυτό το γεγονός έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα ότι το ποδόσφαιρο βοηθά να ενώσει τους ανθρώπους».
Για την επίσκεψη στην έδρα της UEFA: «Ήταν μια σημαντική στιγμή για εμένα η επίσκεψή μου στη Νιόν και η συνάντηση με τον Μισέλ Πλατινί. Έχοντας υπηρετήσει την ΕΠΟ για πολλά χρόνια, είχα τη δυνατότητα να συναντήσω φίλους - και όταν μιλάς με φίλους, η ατμόσφαιρα είναι λίγο πιο χαλαρή».
Για τη συνδρομή της UEFA προς τις Ομοσπονδίες: «Επειδή ήμουν ταμίας στην ΕΠΟ, έχω πλήρη επίγνωση για τη σημασία της συνδρομής της UEFA στις Ομοσπονδίες, η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η συνδρομή αυτή μας βοηθά να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ακαδημίες και στις υποδομές, που είναι το μέλλον του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό οποιαδήποτε έσοδα έχουμε να τα διαθέτουμε στο ίδιο το παιχνίδι, όπως ακριβώς η UEFA επανεπενδύει τα δικά της έσοδα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».
Για τον κοινωνικό ρόλο του ποδοσφαίρου: «Οι στόχοι του ποδοσφαίρου δεν πρέπει να είναι μόνο για το παιχνίδι. Χρειάζεται επίσης να συνεισφέρει στην κοινωνία και να στείλει θετικά μηνύματα - κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, κατά των θρησκευτικών διαφορών και κατά της βίας στα γήπεδα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ποδόσφαιρο ως μέσο για να φέρουμε σε επαφή ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και προέλευση. Ένας Έλληνας μπορεί να μην καταλαβαίνει αγγλικά -και αντίστροφα- αλλά είναι σαφές ότι το ποδόσφαιρο έχει μια κοινή γλώσσα».
Για προσωπική ποδοσφαιρική στιγμή: «Κρατάω μπάλες στο αυτοκίνητό μου κι αν βλέπω παιδιά να παίζουν με μια μπάλα ποδοσφαίρου που μπορεί να μην είναι τόσο καλής ποιότητας, τότε θα τους δώσω μια καλή για να τα ενθαρρύνω».
Το αφιέρωμα καταλήγει: «Ίσως έχει ήδη δώσει μπάλες σε νέους που, μια μέρα, θα μιμηθούν την εξαιρετική “τάξη του 2004”, που έφερε στην Ελλάδα μια τόσο ξεχωριστή ευχαρίστηση».