Αναγέννηση Ιεράπετρας: Ο... ισόβιος προπονητής, Νίκος Δεδελετάκης
Ένα απίστευτο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διατηρεί ο Νίκος Δεδελετάκης, ο οποίος από το 1979 κάθεται στον πάγκο της Αναγέννησης Ιεράπετρας.
Αυτά τα 35 συνεχόμενο χρόνια παρουσίας στον ίδιο πάγκο αποτελεί ακατάρριπτο ρεκόρ στην Ελλάδα. Από την μέχρι τώρα έρευνα που έχει κάνει η εφημερίδα «ΑΝΑΤΟΛΗ» η οποία ξεκίνησε από το 2011 και ολοκληρώθηκε φέτος δεν προέκυψε ανάλογη περίπτωση τεχνικού, σε τοπικό, ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο που να πλησιάζει το σπουδαίο ρεκόρ του Νικόλαου Δεδελετάκη.
Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μας που προσαρτήσαμε, ότι η πιο προσιτή περίπτωση σε επαγγελματικό επίπεδο είναι αυτή του Ευγένιου Γκέραντ με 15 χρόνια συνεχής παρουσίας στον πάγκο του ΟΦΗ, ακολουθεί ο Νίκος Καραγεωργίου 6 χρόνια στον Εργοτέλη. Από ερασιτεχνικής πλευράς «ανακαλύψαμε» τον Φώτη Ζησάκη, ο οποίος κάθισε στον πάγκο του Αίας Ταύρου 18 συνεχόμενα χρόνια, ρεκόρ που σε αυτό το επίπεδο αποτελεί το μεγαλύτερο πίσω φυσικά από τον Νικόλαο Δεδελετάκη. Ο κ. Ζησάκης αποχώρησε από την ομάδα του Ταύρου το 2009(ανέλαβε ο Αλέκος Ρίζος) και επανήλθε το 2013 κάτι που σημαίνει ότι έκοψε την συνεχόμενη παρουσία του στην ομάδα του Αία και την επανεκκίνησε πέρυσι.
Μετά λοιπόν από αυτή την μαραθώνια προσπάθεια που πραγματοποίησε το αθλητικό δημοσιογραφικό τμήμα της «ΑΝΑΤΟΛΗΣ» καταλήξαμε λοιπόν σε αυτό το μοναδικό και αξιοσημείωτο ρεκόρ του Νικόλαου Δεδελετάκη, ο οποίος συνεχίζει να υπηρετεί αυτό που αγάπησε μερικά χρόνια πριν ιδρυθεί η Αναγέννηση. Το παγκόσμιο ρεκόρ που έχει γραφτεί στο βιβλίο «Γκίνες» ανήκει στον θρυλικό προπονητή της Οσέρ Γκι Ρού, ο οποίος αποσύρθηκε το 2006 από τους πάγκους σε ηλικία 66 ετών έχοντας 42 χρόνια συνεχείς παρουσίας στον πάγκο της Γαλλικής ομάδας.
Ο Γκι Ρου κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της Οσέρ το μακρινό 1961 σε ηλικία 23 χρόνων αναλαμβάνοντας τον ρόλο του παίκτη-μάνατζερ, και οδήγησε την ομάδα από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος.
Υπό την τεχνική καθοδήγησή του, ο γαλλικός σύλλογος έφτασε στις μεγαλύτερες διακρίσεις του, την περίοδο 1994-2003, διάστημα στο οποίο πανηγύρισε την κατάκτηση του μοναδικού πρωταθλήματος στην ιστορία της Οσέρ (1996) καθώς και τριών Κυπέλλων (1994, 1996, 2003).
Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διακρίσεις της Οσέρ με τον Γκι Ρου στο τιμόνι της, έχει να επιδείξει μία πρόκριση στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ την αγωνιστική περίοδο 1996-97 καθώς και μία παρουσία στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA την σεζόν 1992-93.
Φυσικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης επιπέδου και επιτυχιών του Γκι Ρού και του κ. Νίκου Δεδελετάκη αλλά το ρεκόρ των 42 ετών μπορεί να καταρριφθεί εάν συνεχίσει ο Ιεραπετρίτης τεχνικό έχοντας τις ψυχικές και σωματικές αντοχές για ακόμα 7 χρόνια ή 8.
Η ουσία είναι ότι ο Νίκος Δεδελετάκης κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα και αυτό θα τον συνοδεύει μέχρι να έρθει η στιγμή(εάν υπάρξει) που θα βρεθεί κάποιος άλλος συνάδελφος του στην Χώρα μας, ο οποίος θα ξεπεράσει το ρεκόρ των 35 συνεχόμενων ετών στον πάγκο της ίδιας ομάδας.
Βιογραφικό τοθ Νίκου Δεδελετάκη
Ο έμπειρος τεχνικός γεννήθηκε 5/11/47 στην Ιεράπετρα και ξεκίνησε την καριέρα του σαν προπονητής δύο χρόνια πριν την ίδρυση της Αναγέννησης, δηλαδή το 1977. Από το 1979 αποφάσισε μαζί με κάποιους φίλους (Παράγοντες) να ιδρύσει τον ΑΟ Αναγέννηση Ιεράπετρας.
Σε αυτή την πορεία από το 1979 μέχρι και το 2014 έχει ζήσει πολλές όμορφες στιγμές με κατακτήσεις τίτλων: 8 πρωταθλήματα: 83-84, 86-87, 88-89, 95-96, 97-98, 04-05, 07-08, 13-14 και 8 κύπελλα: 92-93, 94-95, 95-96, 96-97, 02-03, 08-09, 10-11 (IFC), 12-13. Επίσης έχει συμμετέχει 19 φορές στην Δ΄ εθνική ή αλλιώς περιφερειακό ή εθνική ερασιτεχνική με την καλύτερη θέση που έχει καταλάβει να είναι η 4η το 2010.
Η δική του σχολή
Μέσα στην μεγάλη προσφορά του στο Λασιθιώτικο ποδόσφαιρο αποτελεί η οργανωμένη λειτουργία στις Ακαδημίες από το 1982 όταν και ίδρυσε την ΑΕ Αναγέννηση, η οποία αποτέλεσε τον πόλο έλξης πολλών εκκολαπτόμενων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι προήλθαν και γαλουχήθηκαν από την δική του προπονητική σχολή.
Τα ονόματα που βγήκαν από τις Ακαδημίες ήταν πάρα πολλά από το 1982 μέχρι και σήμερα: τα τρία αδέρφια Αγγελάκης, Γιανιτσανάκης, Κουτούζο, Δεδελετάκης, Πηγιάκης, Χριστάκης, Μαστοράκης, Χατζάκης, Δρακωνάκης, Πρωτογεράκης, Καρτσάκης και πολλοί άλλοι που ίσως ξεχνάμε να αναφέρουμε και ζητάμε συγνώμη για αυτό.
Φτάνουμε στα τωρινά παιδιά που δείχνουν ότι έχουν αξία και προϋποθέσεις να προχωρήσουν με τον Κώστα Δεδελετάκη τον Γιό του να παίρνει το βάπτισμα του... πυρός και να δημιουργεί την Ακαδημία του ILCAMPO στην οποία φαίνεται ότι θα είναι ο προπομπός της στελέχωσης για την μεγάλη ομάδα.