This is... Μάλτα (photos)
Την ευκαιρία να γνωρίζουν τις πόλεις της Μάλτας είχαν το πρωί του Σαββάτου οι Έλληνες φίλαθλοι που ταξίδεψαν στο νησί της Μεσογείου, για να παρακολουθήσουν από κοντά την Εθνική ομάδα της χώρας μας.
Στους κεντρικούς δρόμους των περισσοτέρων πόλεων της Μάλτας ακούγονταν ελληνικά, αφού οι Έλληνες ταξιδιώτες προσπάθησαν να συνδυάσουν το... τερπνόν μετά του ωφελίμου. Εκμεταλλεύτηκαν, έτσι, το ηλιόλουστο πρωινό και ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μάλτας, ούτως ώστε να γνωρίζουν την κουλτούρα του νησιού και να απολαύσουν τα αξιοθέατα και τις υπέροχες θέες.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των Ελλήνων έγινε, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλους τους τουρίστες που ταξιδεύουν για πρώτη φορά στη Μάλτα, στην Μεντίνα, η οποία είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Εκεί βρέθηκαν και οι διαιτητές της αποψινής (26/3) αναμέτρησης, Μίκαελ Βάϊνερ, Χόλγκερ Χένσελ και Κρίστοφ Μπόρνχορστ. Οι Γερμανοί διαιτητές, φορώντας κουστούμια με το έμβλημα της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, απόλαυσαν την ιστορική αυτή πόλη και τράβηξαν αρκετές φωτογραφίες.
Η Μεντίνα ήταν χτισμένη σύμφωνα με την αραβική αρχιτεκτονική, ωστόσο ο δυνατός σεισμός, στη Σικελία, τον 17ο αιώνα κατέστρεψε τη μισή πόλη. Οι ιππότες, οι οποίοι είχαν τότε την κυριαρχία του νησιού, ανέλαβαν την ανακατασκευή της, προσθέτοντας ωστόσο τη δική τους... πινελιά. Έτσι, σήμερα στη Μεντίνα μπορεί κάποιος να δει κτίρια με αραβική αρχιτεκτονική, αλλά και αντίστοιχα μπαρόκ.
Το ίδιο ισχύει σε όλες τις πόλεις της Μάλτας, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τη... μαλτέζικη γλώσσα, η οποία είναι η επίσημη στο νησί. Πρόκειται για μία μίξη της διαλέκτου της Σικελίας (20%) με την αντίστοιχη της Τυνησίας (80%) και όχι της αγγλικής γλώσσας, όπως πολλοί νομίζουν. Άπαντες όμως μιλούν αγγλικά, αφού το νησί βρισκόταν υπό αγγλική κατοχή μέχρι το 1964.