Ρότσα: «Αγαπήστε το ποδόσφαιρο»
Στην ιστοσελίδα Grandsport.gr μίλησε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, με αφορμή την παρουσία του στο 10ο «Gerards soccer Camp» στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
Πείτε μας για την παρουσία σας στο 10ο «Gerards soccer Camp». Ποιές ήταν οι εντυπώσεις σας;
«Έχω μία εμπειρία από αρκετά camp γιατί ασχολούμαι με το παιδικό ποδόσφαιρο από το 1992. Το πιο οργανωμένο και πιο σύγχρονο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για όλους που ασχολούνται με το παιδικό ποδόσφαιρο να έρθουν να παρακολουθήσουν ελεύθερα. Οι νεαρές ηλικίες είναι ένα κομμάτι σημαντικό διότι συνήθως.
Η συμμετοχή και η συμπεριφορά των παιδιών και των γονιών ήταν πάρα πολύ καλή. Αυτό που έλειπε ήταν η απουσία των προπονητών. Εμείς περιμέναμε περισσότερους διότι υπάρχουν πολλά σωματεία που έχουν ακαδημίες. Πολλά πράγματα στο ποδόσφαιρο έχουν αλλάξει. Η ίδια η νεολαία έχει αλλάξει.
Είμαι χαρούμενος που ήρθα να τιμήσω ένα πρόσωπο που έχει προσφέρει πολλά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και το όνομα του έχει χαραχθεί με χρυσά γράμματα, έχοντας αφήσει μία κληρονομιά και εδώ στην Κρήτη πρέπει να την διαφυλάξουν σωστά. Δεν είναι όμορφο που το συγκεκριμένο καμπ επιστρέφει έπειτα από τρία χρόνια, διότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να το έχουν καθιερώσει κάθε χρόνο και να έχει μεγάλη επιτυχία. Ο Γκέραρντ έχει το ρεκόρ στην Ελλάδα όπου ήταν επί 15 χρόνια προπονητής σε σωματείο. Είναι δύσκολο και αυτό σημαίνει πολλά, ειδικά στην Ελλάδα».
Το Coerver coaching προκάλεσε αρκετή εντύπωση. Θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας γι΄αυτήν την μέθοδο.
«Όντως προκάλεσε εντύπωση διότι στην Ελλάδα έχει διαδοθεί τα τελευταία χρόνια. Εμείς παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην τεχνική του Coerver coaching και μετά στο σκεπτικό του Παναθηναϊκού, χωρίς να λέμε ότι είμαστε οι καλύτεροι αλλά έχουμε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία που βασίζεται στον κώδικα συμπεριφοράς πάνω στα παιδιά. Το Coerver είναι βασισμένο στις νέες τεχνικές και προέρχεται από το Ολλανδό Φιλ Κέρβερ (εξού και η ονομασία). Αρκετές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης έχουν υιοθετήσει και παίζουν βάση αυτού του στυλ».
Συμφωνείτε ότι το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει σε σχέση με την δική σας εποχή;
«Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και μάλιστα πάρα πολύ. Στην δική μας εποχή οι ελληνικές ομάδες είχαν αρκετές επιτυχίες στην Ευρώπη. Ειδικά ο Παναθηναϊκός όμως όλοι όσοι θέλαμε κάτι καλύτερο εγκλωβιστήκαμε στην μιζέρια του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Εγκλωβιστήκαμε στην αρρώστια που δεν αφήνει το ελληνικό ποδόσφαιρο να γίνει ελκυστικό. Τώρα είναι μία ευκαιρία να μαζευτούμε όλα τα σωματεία και να οργανώσουμε καλύτερα τα πρωταθλήματα για τις παιδικές ηλικίες. Οι Γερμανοί είναι καλύτεροι ή πιο έξυπνοι από εμάς; Μαζεύτηκαν το 2001 και βρήκαν μία κοινή γραμμή. Έτσι μετά από 12 χρόνια βλέπουμε την Μπάγερν και την Ντόρμουντ να παίζουν πολύ καλό ποδόσφαιρο. Με τον φόβο γινόμασταν πιο δυνατοί στην δική μου εποχή. Τώρα τα παιδιά έχουν τον τρόπο να συγχρονιστούν πιο καλά και να μαθαίνουν. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος γιατί τα παιδιά έχουν πάντα απορίες και ξέρουν πολλά πράγματα».
Πιστεύετε ότι υπάρχει σωτηρία για το Ελληνικό ποδόσφαιρο ή θα συνεχιστεί η κατρακύλα;
«Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Είναι πάρα πολύ λυπηρό. Βέβαια οι ομάδες πλέον βασίζονται κατά κύριο λόγο σε δικά τους παιδιά όμως δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί στα Κύπελλα Ευρώπης. Εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος αλλά πάντα ελπίζω ότι θα καλυτερεύσουν τα πράγματα».
Σας φοβίζει η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα; Έχετε σκεφτεί να φύγετε;
«Ναι το έχω σκεφτεί αρκετές φορές να φύγω. Είναι μία κατάσταση που ξεπερνάει τα όρια τα δικά μας και δεν ξέρω κατά πόσο ο κόσμος θα αντέξει την όλη αυτή διαδικασία. Ο Έλληνας είναι αρκετά αυθόρμητος. Εμείς οι Αργεντινοί έχουμε ζήσει ένα μεγάλο χτύπημα το 2001, ενώθηκε ο λαός και γύρισε μία κατάσταση πολύ δύσκολη και πλέον η Αργεντινή είναι σε καλύτερη κατάσταση. Η λύση για τον Έλληνα είναι να ενωθεί».
Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά σε ένα παιδί για να σας πείσει ότι έχει ταλέντο;
«Πρώτα από όλα πρέπει να έχει αγάπη για το άθλημα. Το ταλέντο είναι μία παρεξηγημένη λέξη, που το έχουμε ζήσει πολλές φορές. Είναι ο μεγάλος απών από τις προπονήσεις που θέλει να παίξει μόνο με ένα χάρισμα που του έχει δώσει ο Θεός και δεν δουλεύει καθόλου. Ένας μέτριος ποδοσφαιριστής γίνεται καλύτερος με την δουλειά. Παράδειγμα το Ελληνικό ποδόσφαιρο, παλαιότερα είχε πάρα πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Βέβαια σαν Εθνική ομάδα δεν είχε ποτέ επιτυχίες. Αλλάξανε οι εποχές, οι ποδοσφαιριστές δούλεψαν πολύ και καταφέρανε να κατακτήσουν το Πανευρωπαϊκό το 2004 αλλά και να συμμετάσχουν στο Μουντιάλ και στα επόμενα Euro».
Ποιόν ποδοσφαιριστή ξεχωρίζετε και ποιός είναι κατά την άποψη σας ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής;
«Για μένα υπάρχει ένας μεγάλος τερματοφύλακας που είναι ο Ορέστης Καρνέζης. Είναι αρκετοί ποδοσφαιριστές που παίζουν σε ομάδες της Ευρώπης όπως είναι ο Τοροσίδης που παίζει στην Ρόμα, ο Κύριακος Παπαδόπουλος που είναι στην Σάλκε και ο Παπασταθόπουλος που πήγε στην Ντόρτμουντ. Υπάρχουν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως ο Σαλπιγγίδης όπως και ο Γκέκας που είναι καλός γκολτζής, αλλά ο πιο σύγχρονος Έλληνας ποδοσφαιριστής είναι ο Γιώργος Σαμαράς. Ο Σαμαράς είχε την τύχη από πολύ μικρή ηλικία να φύγει και να πάει σε μία χώρα που το έδωσε τα εφόδια για να κάνει μεγάλη καριέρα. Αυτό είναι και μια καλή απάντηση στο ερώτημα, γιατί χάνονται τα ταλέντα στην Ελλάδα…»
Παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο μία άνθηση στο Κρητικό ποδόσφαιρο, όπου με την νέα σεζόν θα βρίσκονται τρεις Κρητικές ομάδες στην Super League.
«Καλό είναι που βρίσκονται τρεις ομάδες της Κρήτης στην Super League αλλά πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή από Κρητικούς ποδοσφαιριστές στις ομάδες. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει με δουλειά μέσα από τις ακαδημίες. Ο Εργοτέλης το έχει καταφέρει αυτό. Ο ΟΦΗ αρχίζει σιγά-σιγά να φτιάχνει πάλι τις ακαδημίες».
Θα ήθελα να ένα σχόλιο για την δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού.
«Εδώ και τρία χρόνια οι ακαδημίες του Παναθηναϊκού άλλαξαν σελίδα με τον Γιώργο Σαμαρά. Ένας άνθρωπος πολύ εργατικός, μέχρι βαθμό κακουργήματος να πηγαίνει από τις 7 το πρωί στην Παιανία και να φεύγει 11 το βράδυ. Μεθοδικός, πρόθυμος να βοηθήσει. Έφτιαξε ένα πολύ καλό επιτελείο και με τον ερχομό του Στιβ Ρούτερ και Γιούσεφ Βος παρατηρούμε μία τεράστια βελτίωση και τα ίδια τα παιδιά δείχνουν να ανεβάζουν επίπεδο. Νομίζω ότι στην πορεία θα έχουμε ακόμα πιο καλά αποτελέσματα.“Ισως να λένε κάποιοι ότι εμείς είμαστε ρομαντικοί. Και όντως λέμε ότι είμαστε διότι πρέπει να πάμε κόντρα στο ρεύμα. Γιατί πρέπει να αλλάξει το Ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτό θα γίνει μέσα από την δουλειά των ακαδημιών όπου πρέπει να το ποδόσφαιρο μας να γίνει πιο ελκυστικό, πιο γρήγορο βασισμένο στην τακτική».
Ποια θα ήταν η ευχή σας στα νέα παιδιά;
«Θα ήθελα να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο να αγαπήσουν το άθλημα. Να παίρνουν τα σωστά πράγματα από τους ανθρώπους και να μην μιμούνται τους περαστικούς που πολλές φορές προκαλούν και άλλα προβλήματα στα παιδιά. Όταν παράδειγμα, που βλέπουν κάποιους να βάφουν το μαλλί και το κάνουν και αυτά. Ή φορούν σκουλαρίκια και το κάνουν και αυτά. Δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αντίθετα πρέπει να παίρνεις πράγματα όπως είναι η καλή συμπεριφορά και η αθλητική ικανότητα. Ποδοσφαιριστής δεν είναι μόνο να παίζεις στην Α’ κατηγορία, αλλά να αγαπήσεις το ποδόσφαιρο».