Η Λίνφιλντ, ο Ολυμπιακός και το ενθύμιο... άγαλμα του Παναθηναϊκού (photos+videos)
Τι κοινό μπορεί να έχει η πιο επιτυχημένη ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας, Λίνφιλντ, με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό; Κι όμως, δεν έχει κοινά μόνο με τους δύο «αιώνιους», αλλά ακόμα και με την ελληνική Εθνική ομάδα, τον ΠΑΟΚ και την Κύπρο!
Ο Ολυμπιακός έγινε φέτος μία από τις επτά ομάδες στον κόσμο που έχουν 40 και περισσότερα πρωταθλήματα στην ιστορία τους και το Onsports ζήτησε από τον γενικό διευθυντή και διευθυντή επικοινωνίας της Λίνφιλντ, συλλόγου με τα περισσότερα πρωταθλήματα στον κόσμο (51) μετά τη Ρέιντζερς (54), Άντριου Κον, πληροφορίες για το πιο επιτυχημένο σωματείο της Βόρειας Ιρλανδίας και ανακάλυψε το… ελληνικό παρελθόν του!
Γνωρίζετε για το ιστορικό στατιστικό ότι η Λίνφιλντ είναι μία από τις επτά ομάδες στον κόσμο με πάνω από 40 πρωταθλήματα, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ελληνική ομάδα, ο Ολυμπιακός;
«Ξέρουμε ότι μόνο η Ρέιντζερς έχει περισσότερα πρωταθλήματα από εμάς (54 έναντι 51). Δεν γνωρίζουμε για την επιτυχία των άλλων ομάδων, αλλά συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για το θρίαμβο του 40ού πρωταθλήματος. Παίζουμε, μάλιστα, φιλικό με τη Ρέιντζερς στη Σκωτία στις 10 Απριλίου».
Η Λίνφιλντ έχει 51 πρωταθλήματα. Πώς κατάφερε να κατακτήσει τόσους πολλούς τίτλους;
«Η Λίνφιλντ είναι παραδοσιακά η καλύτερη, η πιο επιτυχημένη και η πιο δημοφιλής ομάδα στη Βόρεια Ιρλανδία. Οπότε, προσπαθούμε να αποκτούμε τους καλύτερους παίκτες και στοχεύουμε να διατηρήσουμε την περήφανη παράδοση που έχει ο σύλλογος να κατακτά τίτλους. Η ομάδα μας είναι πολύ συγκεντρωμένη και έχει κίνητρο να κερδίσει το πρωτάθλημα, παρόλο που δυστυχώς αυτή η σεζόν ήταν απογοητευτική για τα στάνταρ μας (τρίτη στη βαθμολογία με 21 βαθμούς διαφορά από την πρώτη Κλίφτονβιλ)».
Ο κύριος αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι ο Παναθηναϊκός. Της Λίνφιλντ είναι η Γκλεντόραν; Πώς ζουν ομάδα και οπαδοί αυτή την «κόντρα»;
«Η αντιπαλότητα ανάμεσα σε Λίνφιλντ και Γκλεντόραν είναι αρκετά δυνατή. Παρόλα αυτά, οι δύο ομάδες χρειάζονται η μία την άλλη, αφού η μεταξύ τους αναμέτρηση είναι παραδοσιακά το μεγαλύτερο γεγονός και το πιο δημοφιλές παιχνίδι στο ποδόσφαιρο στη Βόρεια Ιρλανδία».
Ποια είναι η αντιμετώπιση της Λίνφιλντ από τον Τύπο της Βόρειας Ιρλανδίας;
«Η αναφορά από τον Τύπο στα παιχνίδια μας και γενικά η αθλητική κάλυψη που λαμβάνουμε είναι μεγάλη παρόλο που η πλειοψηφία του αθλητικού Τύπου στη Βόρεια Ιρλανδία ασχολείται περισσότερο με την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ και την εθνική ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας παρά με την εγχώρια λίγκα».
Ποιο ήταν το παρελθόν και ποιο είναι το παρόν της Λίνφιλντ;
«Η Λίνφιλντ ιδρύθηκε το 1886 –η έδρα μας είναι το εθνικό στάδιο της Βόρειας Ιρλανδίας και αυτό το γήπεδο θα ανακαινιστεί μετά τον αγώνα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Πορτογαλία στις αρχές Σεπτέμβρη. Αυτό θα αυξήσει τη χωρητικότητά του από 15.000 σε 18.000 θέσεις. Το 1921/22 και το 1961/62 η Λίνφιλντ κέρδισε όλα τα επτά εγχώρια τρόπαια –τεράστια επιτεύγματα-, ενώ είχε κερδίσει το πρωτάθλημα και το Κύπελλο (νταμπλ) στις έξι από τις επτά προηγούμενες σεζόν. Είχε εξαιρετικούς παίκτες όπως ο Τζο Μπάμπρικ, ο οποίος σκόραρε έξι γκολ για τη Βόρεια Ιρλανδία σε ένα 7-0 επί της Ουαλίας το 1930, κάτι που αποτελεί μέχρι σήμερα ρεκόρ για το ποδόσφαιρο εθνικών ομάδων. Ο μεγαλύτερός μας παίκτης ήταν ο Τόμι Ντίκσον, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της ομάδας που κέρδισε και τα επτά τρόπαια το 1961/62».
Η Λίνφιλντ έχει αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό το 1984/85, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είχατε χάσει 2-1 το πρώτο ματς στην Αθήνα και φέρατε ισοπαλία 3-3 στο δεύτερο παιχνίδι στην έδρα σας, αλλά αποκλειστήκατε από τον επόμενο γύρο. Ποιες είναι οι αναμνήσεις του συλλόγου από αυτούς τους αγώνες με τον Παναθηναϊκό;
«Θυμόμαστε το παιχνίδι πολύ καλά. Το να χάσουμε 2-1 στην Αθήνα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα. Στο ρεβάνς κερδίζαμε 3-0 και ήταν σημαντικό που παραλίγο να αποκλείσουμε μια παγκοσμίου φήμης ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός –οι Έλληνες πήραν την ισοπαλία με 3-3 και αποκλειστήκαμε-. Η ελληνική ομάδα έδωσε στη Λίνφιλντ ένα δώρο που περήφανα κοσμεί το γραφείο της διοίκησης στο Ουίντσορ Παρκ –το δώρο είναι ένα άγαλμα Έλληνα Θεού, από ότι νομίζουμε».
Έχετε κάποια άλλη σύνδεση με το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Η μόνη μας σύνδεση με το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο πρώην προπονητής μας, Μπίλι Μπίνγκαμ, ο οποίος ήταν προπονητής στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1970 (Εθνική 1971-1973 και ΠΑΟΚ το 1977). Μετά έγινε ένας πολύ επιτυχημένος προπονητής της Βόρειας Ιρλανδίας στο παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 και του 1986. Παίξαμε, μάλιστα, με κυπριακές ομάδες, με την Ομόνοια στο Κύπελλο UEFA το 1998. Χάσαμε 5-1 στην Κύπρο, αλλά νικήσαμε 5-3 στο Μπέλφαστ. Τον περασμένο Ιούλιο παίξαμε με την ΑΕ Λεμεσού στο Τσάμπιονς Λιγκ. Χάσαμε 3-0 στην Κύπρο και φέραμε ισοπαλία 0-0 στο Μπέλφαστ».
Ποια είναι η κατάσταση της Λίνφιλντ αυτή τη στιγμή; Παραμένει μία από τις καλύτερες ομάδες στη Βόρεια Ιρλανδία;
«Αυτή η σεζόν ήταν απογοητευτική. Μάλλον θα τερματίσουμε τρίτοι, κάτι που είναι απογοητευτικό για το επίπεδό μας. Η Κλίφτονβιλ και οι Κρουσάντερς ήταν οι καλύτερες ομάδες φέτος στη Βόρεια Ιρλανδία. Χάσαμε από την Κρουσάντερς στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου και θα τελειώσουμε αυτή τη χρονιά χωρίς τρόπαιο –κακό για το επίπεδό μας-. Παρόλα αυτά, είμαστε η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Βόρειας Ιρλανδίας».
Ποιοι είναι οι στόχοι της Λίνφιλντ;
«Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε ξανά την ομάδα και σχεδιάζουμε να κερδίσουμε ξανά το πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν, αλλά και άλλα τρόπαια και να προκριθούμε στο Γιουρόπα Λιγκ των επόμενων περιόδων».
Ποιο είναι το πρότζεκτ του προπονητή και του προέδρου για την ομάδα;
«Η διοίκηση έχει δουλέψει σκληρά με την ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Βόρειας Ιρλανδίας για την ανακαίνιση του Οίντσορ Παρκ και είμαστε ευχαριστημένοι που οι εργασίες θα αρχίσουν τον Σεπτέμβρη. Ο προπονητής, Ντέιβιντ Τζέφρι, προπονεί την ομάδα τα τελευταία 16 χρόνια –έχει τεράστια επιτυχία και παρόλο που οδήγησε την ομάδα σε 30 τρόπαια είναι συγκεντρωμένος στο να πάρει το επόμενο, αφού το επόμενο τρόπαιο είναι πάντα πιο σημαντικό από ό, τι το προηγούμενο».
Ποια είναι η σχέση της Λίνφιλντ με τη θρησκεία;
«Το Μπέλφαστ είναι μια πολύ διχασμένη πόλη με τους μισούς ανθρώπους να είναι προτεστάντες και τους άλλους μισούς να είναι καθολικοί. Η ομάδα της Λίνφιλντ έχει παίκτες και από τις δύο θρησκείες και οι όλοι επιλέγονται με βάση την ποδοσφαιρική τους ικανότητα αν και η πλειοψηφία των οπαδών μας είναι ίσως από τον προτεσταντισμό και παραδοσιακά ο σύλλογος από εκεί παίρνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη».
Μπορείτε να μας πειτε κάποια πράγματα για τον εαυτό σας στη Λίνφιλντ;
«Είμαι διευθυντής επικοινωνίας, υπεύθυνος για τα μέσα του συλλόγου –το επίσημο σάιτ, το linfield tv και το facebook και είμαι επίσης υπεύθυνος για τις σχέσεις του συλλόγου με τα τοπικά αθλητικά Μέσα. Ο ρόλος μου είναι πολύ απολαυστικός και είμαι ένας από τους διευθυντές του συλλόγου».