Ο Ζαν Μαρί Πφαφ στο Onsports

Ο Ζαν Μαρί Πφαφ στο Onsports

Ο εμβληματικός γκολκίπερ του παρελθόντος μιλά στο Onsports για τον «πολύ καλό» Πάρντο, το «σπουδαίο ταλέντο» Μιραλάς, τον «ήρωα», Νικοπολίδη και την αδυναμία του στον ΠΑΟΚ.

Η επιβλητική θέα του Ζαν Μαρί Πφαφ αρκούσε για να προκαλέσει φόβο στους επιθετικούς την εποχή της ακμής του.

Ο Βέλγος γκολκίπερ αποτέλεσε τον εγγυητή της γαλήνης των 4ων κλαμπ, στα οποία αγωνίστηκε και της εθνικής ομάδας της πατρίδας του στην πολυκύμαντη καριέρα του που διήρκησε 17 χρόνια(1973-90), αναδεικνυόμενος πριν μερικά έτη από τον «Βασιλιά του ποδοσφαίρου», Πελέ σε έναν από τους 125 σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος.

Ενδεχομένως ο μεγαλύτερος Βέλγος γκολκίπερ όλων των εποχών, αν και την όχι και τόσο μακρινή εποχή που αγωνίστηκε στους «Κόκκινους Διάβολους» αποτέλεσε μια πηγή αέναης έριδος, ο Πφαφ παραμένει σκαρφαλωμένος ψηλά στην υπόληψη των Βέλγων οπαδών.

Τα τελευταία χρόνια, η ζωή της οικογένειας του βρίσκεται στο μικροσκόπιο του τηλεοπτικού κοινού, με το ριάλιτι «Pfaffs», που προβάλλεται στο RTL και αφηγείται τις περιπέτειες του Ζαν Μαρί, της συζύγου και των παιδιών του.

Παρότι η λάμψη των φώτων της δημοσιότητας τον θέλγει, εντούτοις το μεγάλο πάθος του Πφαφ για το ποδόσφαιρο δεν έχει ξεθωριάσει, όπως αποκαλύπτει στην συνέντευξη του στο Onsports.

Βαθύς γνώστης της θέσης του γκολκίπερ, ο Πφαφ, που εργάστηκε στην επιτροπή διεκδίκησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012 από το Βέλγιο και την Ολλανδία, παρακολουθεί στενά τους «Κόκκινους Διαβόλους» και τους παίκτες, που μπορούν να αγωνιστούν σε αυτούς, όπως ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Ούρκο Πάρντο.

«Δεν τον γνωρίζω προσωπικά» λέει στο Onsports ο Πφαφ. «Πιστεύω πως δεν έχουμε καν συναντηθεί. Θα το θυμόμουν. Αλλά φυσικά γνωρίζω την αξία του και έχω ακούσει πολλά καλά λόγια για αυτόν.

Επιπροσθέτως μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι ένας Βέλγος αγωνίζεται τόσο καλά στο εξωτερικό» υποστηρίζει ο Πφαφ, που πιστεύει πως ο Πάρντο είναι : «ένας πολύ καλός γκολκίπερ, με μεγάλες δυνατότητες, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε τερματοφύλακα, έτσι και στην περίπτωση του Πάρντο, είναι πιο εύκολο να είσαι εξαιρετικός όταν αγωνίζεσαι σε μια εξαιρετική ομάδα, όπως είναι ο Ολυμπιακός.

Φυσικά δεν μπορώ να μιλήσω εξειδικευμένα για τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα, μιας και δεν είχα την δυνατότητα να τον παρακολουθήσω κατά την διάρκεια ενός 90λεπτου. Έχω όμως δει αρκετά στιγμιότυπα στο U-tube, καθώς με ενδιαφέρει η περίπτωση του».

Οι αντίζηλοι...

Στην εθνική Βελγίου αυτή την εποχή ο Ζορζ Λέεκενς, ο οποίος παρακολουθεί «στενά» τον Πάρντο, έχει ιεραρχήσει υψηλότερα από τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού τους Σίλβιο Πρότο, Ζαν Φρανσουά Ζιλέ, Σιμόν Μινιολέ και Λόγκαν Μπέιλι. Οι αντίζηλοι του Πάρντο είναι «σκληρά καρύδια» σύμφωνα με τον Πφαφ.

«Οι τέσσερις τερματοφύλακες που ανέφερες αγωνίζονται σε πολύ καλές ομάδες και για αυτό εξελίσσονται. Ένας γκολκίπερ για να βελτιωθεί θα πρέπει να βρει σταθερότητα, να αγωνίζεται συνεχώς, έτσι ώστε να γίνει αξιόπιστος για την ομάδα του.

Ο Πρότο, αν θες την άποψη μου για τον καθένα, παραλίγο να κατέρριπτε το ρεκόρ του Ζαν Τραπανιέ, μιας και διατήρησε απαραβίαστη την εστία του για περίπου 750 λεπτά. Έχει το πλεονέκτημα ότι αγωνίζεται σε μια κορυφαία ομάδα του Βελγίου.

Ο Ζιλέ από την άλλη τρέφει μεγάλη αγάπη για την θέση του και αυτό το πάθος του αποτελεί οδηγό για αυτόν. Μου έλεγε ότι θέλει να μείνει στην Μπάρι για όλη του την ζωή.

Ο Μινιολέ διάγει την καλύτερη σεζόν της ζωής του. Ο «Big Simon» είναι αυτή την στιγμή εντυπωσιακός στην Σάντερλαντ. Άλλωστε είναι ο αγαπημένος των Βέλγων οπαδών σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε.

Δεν θα μπορούσα να σου πω ποιος θα ήταν ο ενδεδειγμένος για την θέση των «Κόκκινων Διάβολων». Πάντως πιστεύω ότι διαθέτουμε κάποια ταλέντα όπως ο Κουρτουά και ο Καμίνσκι που πρέπει να προσεχθούν και ότι ο Πρότο είναι μια ασφαλής λύση για μεγάλα διεθνή παιχνίδια».

Ο Ζαν Μαρί Πφαφ υποστηρίζει ότι η βοήθεια του γκολκίπερ των «ερυθρολεύκων» δεν θα είναι άμεση. «Ο Πάρντο μπορεί να εξελιχθεί στο νούμερο 1 της Εθνικής Βελγίου αλλά μελλοντικά.

Είναι πολλοί οι άνθρωποι που θα ήθελαν να τον δουν να αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα και έτσι να παρακολουθήσουν από κοντά τις δυνατότητες του».

Το σπουδαίο ταλέντο του Μιραλάς και ο ΠΑΟΚ

Δεν έχει όμως την ίδια άποψη και για τον Κέβιν Μιραλάς, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό γρανάζι στην μηχανή του Ζορζ Λέεκενς άμεσα.

«Από ότι ακούω ο Μιραλάς κάνει εξαιρετική δουλειά. Σκόραρε και την περασμένη εβδομάδα και είναι ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού αν δεν κάνω λάθος.

Είναι ένα σπουδαίο ταλέντο και αν συνεχίσει να εξελίσσεται όπως τώρα, να αγωνίζεται όλο και καλύτερα, θα βρει θέση στην βασική ενδεκάδα της εθνικής Βελγίου»

Ο Ζαν Μαρί Πφαφ αφιερώνει αρκετό χρόνο της ημέρας του στην παρακολούθηση των διεθνών τεκταινομένων στο ποδόσφαιρο, για αυτό και γνωρίζει αρκετά για το ελληνικό πρωτάθλημα.

«Το «Eurosport» Βελγίου καλύπτει ενδελεχώς το διεθνές ποδόσφαιρο. Έχουμε μάλιστα και μια εφημερίδα, την «HLN», που είναι αρκετά καλή στην κάλυψη του αθλήματος και έτσι μαθαίνω αρκετά πράγματα.

Οι οπαδοί στην Ελλάδα είναι πολύ ενθουσιώδεις, το θυμάμαι από την εποχή που αγωνίστηκα με την Μπάγερν Μονάχου στην Θεσσαλονίκη εναντίον του ΠΑΟΚ. Αξέχαστα παιχνίδια, δεν πρόκειται να τα ξεχάσω ποτέ» λέει ο Πφαφ για τα δυο ματς του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1983-84, όπου έπειτα από δυο «στείρες» ισοπαλίες, τα πάντα κρίθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι στο Μόναχο.

Η φοβερή βραδιά του Μλάντεν Φορτούλα «σκόνταψε» στην τυπολατρεία του διαιτητή που διέταζε συνεχώς επαναλήψεις στα πέναλτι που απέκρουσε ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα ο Πφαφ να αποσοβήσει το τελευταίο του «Δικέφαλου του Βορρά» και εν συνεχεία να αναλάβει ο ίδιος την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών και να διαμορφώσει το τελικό 9-8!

Πάντως εκείνα τα ματς κράτησαν σαν ανάμνηση στην μνήμη του Πφαφ τον ΠΑΟΚ.  «Προσπαθώ μια φορά στο τόσο να μαθαίνω νέα του. Αγωνίστηκε σχετικά πρόσφατα εναντίον της Μπριζ, ενός εκ των καλύτερων κλαμπ στο Βέλγιο και μου κίνησε την προσοχή.

Άλλωστε δεν μπορώ να ξεχάσω τα πέναλτι που απέκρουσα όταν αγωνίστηκα απέναντι του»

Ο ήρωας Νικοπολίδης και η κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά

Οι γνώσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου για τον Ζαν Μαρί Πφαφ είναι σημαντικές όπως αποδεικνύεται στην συνέντευξη του στο Onsports και έτσι δεν προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι γνωρίζει τον Αντώνη Νικοπολίδη.

«Φυσικά και τον θυμάμαι. Πιστεύω ότι πρέπει να απολαμβάνει τιμές εθνικού ήρωα στην χώρα σας έπειτα από το 2004. Ο αντικαταστάτης του θα έχει πολύ δύσκολο έργο, καθώς δεν μπορείς να αναπληρώσεις έναν ήρωα»

Η μόνη ερώτηση που έκανε τον Πφαφ να νιώσει άβολα ήταν αυτή που αφορούσε τον κατά την γνώμη του καλύτερο γκολκίπερ στον κόσμο. Η έλλειψη προσωπικότητας είναι και ο κυριότερος λόγος, που σπανίζουν σήμερα οι υψηλότατου επιπέδου τερματοφύλακες, λέει ο Πφαφ.

«Δεν μπορώ να σου πω ένα όνομα. Κάθε γενιά έχει τον ήρωα της. Υπάρχουν αρκετοί καλοί γκολκίπερ σήμερα αλλά όχι πολλοί που μπορούν να λάμψουν ταυτόχρονα στο κλαμπ τους και στην εθνική ομάδα.

Αρκετοί δεν μπορούν να αποδώσουν το ίδιο μακριά από την ασφάλεια του κλαμπ τους. Δεν μπορώ να σκεφτώ για παράδειγμα περισσότερους από δύο γκολκίπερ που μπορούν να καθοδηγήσουν μια ομάδα, να αποδειχθούν ηγέτες της.

Απαιτείται μεγάλη εμπειρία και γνώση του παιχνιδιού για να μπορείς να δίνεις οδηγίες».

Πλέον ο Ζαν Μαρί Πφαφ ασχολείται με το ριάλιτι της οικογένειας του, όπου πρωταγωνιστεί, αλλά όχι μόνο…

«Το πρόγραμμα μου είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτο, αλλά τρεις είναι οι κύριες ασχολίες στην ζωή μου.  Η οικογένεια μου είναι η προτεραιότητα μου. Μπορεί όποιος από τους αναγνώστες του Onsports το θελήσει να παρακολουθήσει τις περιπέτειες μας στον δικτυακό τόπο http://www.jmpfaff.be/

Επίσης ασχολούμαι πολύ με φιλανθρωπικούς σκοπούς ως γκολκίπερ. Σε εράνους προσπαθώ να αποκρούω πέναλτι και έτσι να προσφέρω χρήματα σε οργανισμούς.

Πάντως έχω αποκτήσει και δίπλωμα προπονητή, οπότε θα μπορούσα να ασχοληθώ και με αυτό το κομμάτι. Μέχρι πρόσφατα πάντως ασχολήθηκα με την Εκπροσώπηση της Επιτροπής Διεκδίκησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012 από το Βέλγιο και την Ολλανδία. Χάσαμε αλλά θα επανέλθουμε» λέει ο Πφαφ, που μάλλον θα ξεπέρασε την στεναχώρια της αποτυχίας με ένα ποτήρι κρασί.

«Όλη η οικογένεια μου λατρεύει το κρασί. Το να μοιράζεσαι ένα καλό κρασί με φίλους ή την οικογένεια σου είναι μια από τις ελάχιστες απολαύσεις που προσφέρει η ζωή.

Όταν συμπλήρωσα 50 χρόνια ζωής, η σύζυγος μου επέλεξε ένα κρασί που έφερε το όνομα μου. Η σύγκριση είναι προφανής. Όπως όταν παλιώνει το κρασί γίνεται καλύτερο έτσι συμβαίνει και με τον Ζαν Μαρί Πφαφ» λέει ο πλακατζής Βέλγος, που επιθυμεί πλέον να δοκιμάσει και ελληνικά κρασιά.

«Έχω επισκεφτεί την χώρα σας το 2003. Κάναμε μια κρουαζιέρα με την οικογένεια μου. Δεν θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες αλλά σίγουρα δεν μπορώ να ξεχάσω πως οι άνθρωποι ήταν ιδιαίτερα φιλικοί.

Το φαγητό ήταν νόστιμο και απόλαυσα το εξαιρετικό σκηνικό της Ελλάδας. Είναι ένας προορισμός που θα επισκεφτώ σύντομα ξανά» λέει ο εμβληματικός πρώην γκολκίπερ του Βελγίου Ζαν Μαρί Πφαφ στο Onsports…

Παρακολουθείστε την δραματική διαδικασία των πέναλτι του ζευγαριού Μπάγερν Μονάχου ΠΑΟΚ την σεζόν 1983- 84 για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ

Ο Ζαν Μαρί Πφαφ στο Onsports



Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved