Αυτή είναι η Νιούκασλ (photos&videos)!
Η προσεχής αντίπαλος του Ατρομήτου στη φάση των play offs του Europa League μετρά... ήδη 120 χρόνια ζωής, εκπροσωπώντας μια πόλη 280.000 κατοίκων και μια ευρύτερη περιοχή (Tyneside) στην οποία ζουν περίπου 900.000 άνθρωποι.
Το ποδόσφαιρο άργησε να ξεπεταχτεί στο Τάινσαϊντ, συγκριτικά τουλάχιστον με άλλες περιοχές της Αγγλίας, ωστόσο όταν αυτό συνέβη, κάπου μεταξύ 1875 και 1885, ο κόσμος το αγκάλιασε και το αγάπησε... μετά μανίας. Η Tyne Association ήταν η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε στο Νιούκασλ (όπως σωστά προφέρεται) το 1877 για να ακολουθήσει η Νιούκασλ Ρέιντζερς έναν χρόνο αργότερα.
Η πιο σημαντική χρονιά για το ποδόσφαιρο της πόλης, ωστόσο, ήταν το 1882, όταν στο προσκήνιο την εμφάνισή τους έκαναν οι Newcastle East End και Newcastle West End, αμφότερες σχηματιζόμενες από αθλητές του κρίκετ. Για τα επόμενα δέκα χρόνια, Ανατολικοί και Δυτικοί βάδιζαν σε διαφορετικούς δρόμους, μέχρι που το 1892 ενώθηκαν και δημιούργησαν τη Newcastle United, την όγδοη πιο επιτυχημένη ομάδα στην Αγγλία από πλευράς τίτλων.
Η Νιούκασλ έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα Αγγλίας (1905, 1907, 1909, 1927), έξι Κύπελλα (1910, 1924, 1932, 1951, 1952, 1955), ένα Κομιούνιτι Σιλντ (1909) και ένα Κύπελλο Ιντερτότο (2006), ενώ δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε κατηγορία μικρότερη της σημερινής Τσάμπιονσιπ.
Η αρχική της εμφάνιση ήταν κόκκινη και λευκή, όμως γρήγορα πήρε τη σημερινή της μορφή (ασπρόμαυρη), ενώ το έμβλημά της έχει πολλά στοιχεία από το οικόσημο της πόλης, όπου απεικονίζονται δύο ιππόκαμποι.
Από τον Κίγκαν μέχρι τον Σίρερ
Χιλιάδες ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει τη φανέλα της Νιούκασλ και δεν είναι λίγοι αυτοί που έγραψαν ιστορία στο βρετανικό ποδόσφαιρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους πιο σύγχρονους και γνωστούς Πολ Γκασκόιν, Ντέιβιντ Κίγκαν, Πίτερ Μπίρντσλι, Κρις Ουόντλ, Γκλεν Ρέντερ, Αντι Κόουλ, Νταβίντ Ζινολά, Φαουστίνο Ασπρίγια, Σέι Γκίβεν, Μάικλ Όουεν και τον αείμνηστο Γκάρι Σπιντ.
Ξεχωριστή θέση στην καρδιά των οπαδών, όμως, έχει κερδίσει ο μεγάλος Αλαν Σίρερ, 7ος σε συμμετοχές και πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 405 εμφανίσεις και 206 τέρματα αντίστοιχα (πρώτος σε συμμετοχές ο Σκοτσέζος Τζίμι Λόρενς με 496, τέταρτος ο Σέι Γκίβεν).
Ο Σίρερ, ο οποίος είναι και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ γεννήθηκε στο Νιούκασλ και αμέσως μετά το Euro 1996, πήρε μεταγραφή στην ομάδα των ονείρων του, με τη Νιούκασλ να δαπανά τότε το εξωφρενικό για την εποχή ποσό των 15 εκ. λιρών για να τον αποκτήσει από τη Μπλάκμπερν. Κι όμως, κατάφερε να κάνει απόσβεση...
Νιούκασλ όπως Λάρισα!
Αρκετοί γνώριμοί μας έχουν περάσει από τον σύλλογο του αγγλικού Βορρά. Ο Λομανά Λούα Λούα έμεινε τέσσερα χρόνια στη Νιούκασλ (59 συμμ/9 γκολ), ο Τιμούρ Κετσπάγια τρία χρόνια (109/14), ενώ ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους, νυν τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, μία σεζόν (1998-99, 10/2).
Το εκπληκτικό είναι ότι τέσσερις παίκτες που «υπηρέτησαν» τις «καρακάξες» φόρεσαν αργότερα τη φανέλα της Λάρισας! Πρόκειται για τον Νίκο Νταμπίζα (σημαντική καριέρα στην αγγλική ομάδα με 176 συμμ. και 13 γκολ σε 5 χρόνια) και τους Νολμπέρτο Σολάνο, Γκέρεμι και Λορέν Ρομπέρ. Ο Σολάνο, μάλιστα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγάλες δόξες του συλλόγου, καθώς μετρά 315 συμμετοχές και 17 γκολ.
Το Σεντ Τζέιμσις Παρκ και οι οπαδοί
Πρόκειται για το «σπίτι» της Νιούκασλ από την πρώτη μέρα ίδρυσης του συλλόγου. Ο ναός των «ανθρακωρύχων», ο οποίος άνοιξε τις πύλες του το 1892, μπορεί σήμερα να φιλοξενήσει 52, 387 θεατές και είναι το έκτο μεγαλύτερο γήπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σημερινό του όνομα για καθαρά εμπορικούς λόγους είναι το «Sports Direct Arena», αλλά κανείς στην Αγγλία δεν χρησιμοποιεί αυτή την ονομασία, προτιμώντας την... παραδοσιακή. Πρόκειται για καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο στο οποίο οι οπαδοί της Νιούκασλ δημιουργούν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Όχι τυχαία, καθώς ο «ασπρόμαυρος στρατός» είναι από τους πλέον πιστούς στη Βρετανία.
Σε έρευνα που έγινε το 2004, αποδείχθηκε ότι οι οπαδοί της Νιούκασλ ταξίδεψαν περισσότερο από αυτούς κάθε άλλης ομάδας στο Νησί για να παρακολουθήσουν διά ζώσης την ομάδα τους. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ακόμα και τη σεζόν που αγωνίστηκε στην Τσάμπιονσιπ (2009-10), ο μέσος όρος θεατών στο Σεντ Τζέιμσις Παρκ άγγιξε τους 44.000!
Σύνδεσμοι οπαδών της Νιούκασλ υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Αγγλίας, καθώς επίσης και σε Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιταλία, Μαλαισία, Πολωνία, Ισπανία, Σιγκαπούρη, Νότιο Αφρική, Ταϊλάνδη και βέβαια στις ΗΠΑ. Ακόμα και στη χώρα μας, που δεν δραστηριοποιείται κάποιο κλαμπ, η Γιουνάιτεντ έχει πολλές συμπάθειες. Όσο για τους... εχθρούς, αυτοί είναι οι οπαδοί της Σάντερλαντ...
Ο υποβιβασμός, η αβεβαιότητα και η θριαμβευτική επιστροφή
Το καλοκαίρι του 2009, η Νιούκασλ βρέθηκε σε πολύ δεινή θέση, καθώς ο υποβιβασμός στην Τσάμπιονσιπ αποτέλεσε μια άκρως αναπάντεχη εξέλιξη. Ο σύλλογος μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες και τον Ιούνιο ανακοινώθηκε η πρόθεση πώλησής του από τον Μάικλ Άσλεϊ έναντι αντίτιμου ύψους 100 εκ. λιρών! Αρκετοί από τους αστέρες της ομάδας, όπως για παράδειγμα ο Φαμπρίτσιο Κολοτσίνι, ο Τζόι Μπάρτον, ο Σόλα Αμεόμπι και ο Πίτερ Λόβενγκραντς, δεν γύρισαν την πλάτη στη Νιούκασλ. Παρέμειναν στην ομάδα και τη βοήθησαν να κατακτήσει διά περιπάτου το πρωτάθλημα, επιτυχία που την επανέφερε στην Πρέμιερ Λιγκ.
Την πρώτη σεζόν, οι «καρακάξες» τερμάτισαν στη 12η θέση και ουσιαστικά έβαλαν τις βάσεις για την ονειρική περσινή πορεία. Η Νιούκασλ έκανε... παπάδες στο προηγούμενο πρωτάθλημα και με τον Άλαν Πάρντιου πλέον στον πάγκο, έφτασε στην κατάκτηση της 5ης θέσης, χάνοντας στις λεπτομέρειες την ευκαιρία να παίξει στα προκριματικά του Champions League.
Στην επιτυχία αυτή συνέβαλαν πολλοί παράγοντες, ωστόσο βασικότερος ήταν η ποιότητα του ρόστερ. Από που να αρχίσεις και που να σταματήσεις. Η επίθεση της αγγλικής ομάδας πετά φωτιές με τους Ντεμπά Μπα και Παπίς Σισέ να πετυχαίνουν πέρσι 29 τέρματα, παρότι ο δεύτερος αποκτήθηκε τον Γενάρη!
ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΝΙΟΥΚΑΣΛ
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Τιμ Κρουλ (Ολλανδία)
Ρομπ Έλιοτ (Αγγλία)
Στιβ Χάρπερ (Αγγλία)
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Φαμπρίτσιο Κολοτσίνι (Αργεντινή)
Ντάβιντε Σαντόν (Ιταλία)
Ντάνι Σίμπσον (Αγγλία)
Μάικ Ουίλιαμσον (Αγγλία)
Μάικ Περτς (Αγγλία)
Ράιαν Τέιλορ (Αγγλία)
Στίβεν Τέιλορ (Αγγλία)
Σέιν Φέργκιουσον (Βόρειος Ιρλανδία)
Τζέιμς Τάβερνερ (Αγγλία)
Κέρτις Γκουντ (Αυστραλία)
ΜΕΣΟΙ
Γιοάν Καμπάιγ (Γαλλία)
Χατέμ Μπεν Αρφά (Γαλλία)
Μεχντί Αμπέιντ (Αλγερία)
Νταν Γκόσλινγκ (Αγγλία)
Ρομέιν Αμαλφιτανό (Γαλλία)
Γιόνας Γκουτιέρες (Αργεντινή)
Σιλβέν Μαρβό (Γαλλία)
Σεΐκ Τιοτέ (Ακτή Ελεφαντοστού)
Γκαμπριέλ Ομπερτάν (Γαλλία)
Χάρις Βούτσκιτς (Σλοβενία)
Γκαέλ Μπιγκιριμανά (Μπουρουντί)
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Παπίς Σισέ (Σενεγάλη)
Ντεμπά Μπα (Σενεγάλη)
Σόλα Αμεόμπι (Αγγλία)
Σάμι Αμεόμπι (Αγγλία)
Νάιλ Ρέιντζερ (Αγγλία)
Ίσκο (Ισπανία)