Η ιστορία του «θηλυκού» Champions League (photos+videos)
Ολιμπίκ Λιόν και Φρανκφούρτη διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον μεγάλο τελικό του Champions League Γυναικών και το Onsports σας παρουσιάζει την ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Ο θεσμός, όπως και στο ποδόσφαιρο, έτσι και στις γυναίκες ξεκίνησε με διαφορετική ονομασία από την σημερινή του. Στους άνδρες άρχισε ως Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και στις γυναίκες ως Women's Cup. Ο θεσμός του Champions League στις γυναίκες ξεκίνησε την αγωνιστική περίοδο 2001/2 και μέχρι εκείνη του 2008/9 και με εξαίρεση την πρώτη σεζόν, οι τελικοί ήταν διπλοί. Δηλαδή ένα παιχνίδι στην έδρα της μίας ομάδας και ένα παιχνίδι στην έδρα της άλλης. Πολυνίκης του θεσμού είναι η ομάδα της Φρανκφούρτης, η οποία μετρά τρεις κατακτήσεις (2002, 2006, 2008), ενώ τελευταία κάτοχος είναι η Ολιμπίκ Λιόν. Δηλαδή οι δύο φετινές φιναλίστ του μεγάλου τελικού του Μονάχου.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:
Αγωνιστική περίοδος 2001-2
Στον πρώτο τελικό της ιστορίας του θεσμού το τρόπαιο διεκδίκησαν η γερμανική, Φρανκφούρτη και η σουηδική, Ουμέα. Εκείνη την σεζόν ο τελικός ήταν μονός και διεξήχθη στο γήπεδο της γερμανικής ομάδας, το «Βάλντσταντιον» της Φρανκφούρτης. Οι Γερμανίδες εκμεταλλευόμενες τον παράγοντα έδρα κατάφεραν να κατακτήσουν το τρόπαιο επικρατώντας με 2-0, χάρη στα τέρματα των Τζόουνς (68') και Πρινζ (89') και να γίνουν η πρώτη ομάδα στην ιστορία του γυναικείου ποδοσφαίρου που στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Διαιτητής του τότε μεγάλου τελικού ήταν η Φιλανδή, Κατρίνα Ελοβίτρα. Μάλιστα η Στέφι Τζόουνς της Φρανκφούρτης βγήκε και πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης με εννέα τέρματα.
Αγωνιστική περίοδος 2002-3
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η σουηδική, Ουμέα θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τον τελικό. Μόνο που πλέον οι τελικοί είναι διπλοί, ενώ αντίπαλός της στον σκανδιναβικό εμφύλιο ήταν η δανέζικη, Φορτούνα Χόρινγκ. Στον πρώτο τελικό που διεξήχθη στο «Γκαμιαλβάλεν» της Σουηδίας, η Ουμέα έβαλε τις βάσεις για την κατάκτηση του τροπαίου, επικρατώντας με 4-1 της αντιπάλου της. Δύο τέρματα για την Ουμέα πέτυχε η Λιούμπεργκ (40', 49'), ένα η Όστμπεργκ (53') και ένα η Καλμάρι (63'). Διαιτητής του πρώτου τελικού ήταν η Έλκε Γκούντχερ.
Περίπατο έκανε και στον δεύτερο τελικό του «Χόρινγκ Στάντιουμ» της Δανίας η Ουμέα. Οι φιλοξενούμενες άνοιξαν νωρίς (4') το σκορ με πέναλτι της Μόστρομ, ενώ στο 35' η Καλμάρι έκανε το 0-2, για να έρθει η Λιούμπεργκ στο 71' να διαμορφώσει το τελικό 0-3. Έτσι η Ουμέα με συνολικό σκορ 7-1 κατέκτησε άνετα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Διαιτητής του δεύτερου τελικού ήταν η Βέντι Τομς από την Αγγλία, ενώ πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε η Άννα Λιούμπεργκ της Ουμέα με δέκα τέρματα.
Αγωνιστική περίοδος 2003-4
Όπως στον τελικό του 2002, έτσι και σε αυτόν του 2004 το τρόπαιο διεκδίκησαν οι Φρανκφούρτη με την Ουμέα. Η σουηδική ομάδα θα δώσει το «παρών» στον τελικό του θεσμού για τρίτη συνεχόμενη φορά και θα πάρει το προβάδισμα για την κατάκτηση του τροπαίου από το πρώτο παιχνίδι στο «Γκαμιαλβάλεν» της Σουηδίας, όταν και επικράτησε με 3-0 της Φρανκφούρτης, χάρη σε τέρματα των Μάρτα (16', 58') και Όστμπεργκ (49'). Διαιτητής του πρώτου τελικού ήταν η Φλοερέα Κριστίνα Ιονέσκου από την Ρουμανία.
Παρά το ξεκάθαρο προβάδισμα από το πρώτο ματς, αποφασισμένη για ακόμα μια νίκη εμφανίστηκε η Ουμέα και στον επαναληπτικό της Φρανκφούρτης, όπου επικράτησε με το εντυπωσιακό 5-0. Σκόρερ για την ομάδα της Σουηδίας ήταν οι Μάρτα (27'), Όστμπεργκ (45+2'), Σχόρστομ (49', 70') και Μόστρομ (68'). Έτσι η Ουμέα με συνολικό σκορ 8-0 πανηγύρισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου. Διαιτητής του δεύτερου τελικού ήταν η Κλοντίν Μπροέτ από το Βέλγιο. Πρώτη σκόρερ της σεζόν αναδείχθηκε η Σιάρα Γκαζόλι της Φορόνι Βερόνα με δέκα γκολ.
Αγωνιστική περίοδος 2004-5
Για δεύτερη σερί χρονιά και τρίτη στην ιστορία του θεσμού στον τελικό θα βρεθούν μια ομάδα από την Γερμανία και μια από την Σουηδία. Συγκεκριμένα μάχη για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου έδωσαν η Πότσδαμ με την Τζουγκάρντεν. Στο πρώτο παιχνίδι στο «Στόχολμς Στάντιον» η ομάδα του Πότσδαμ επικράτησε με 2-0, χάρη στα τέρματα των Πόχλερς (34') και Μίταγκ (53'). Διαιτητής του πρώτου τελικού ήταν η Άννα ντε Τόνι από την Ιταλία.
Στον επαναληπτικό της Γερμανίας, η Πότσδαμ κέρδισε και πάλι, επικρατώντας με 3-1 της Τζουγκάρντεν. Στο 2' άνοιξε το σκορ η Βιμπέρσκι, ενώ στο 9' η Πόχλερς έκανε το 2-0. Ένα λεπτό μετά (10') η Μπένγκτσονς μείωσε σε 2-1, ενώ το τελικό 3-1 διαμόρφωσε η Πόχλερς στο 16'. Έτσι με συνολικό σκορ 5-1 η Πότσδαμ κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της. Διαιτητής του δεύτερου αγώνα ήταν η Λάλε Όρτα από την Τουρκία. Πρώτη σκόρερ της σεζόν αναδείχθηκε η Κόνι Πόχλερς με έξι τέρματα.
Αγωνιστική περίοδος 2005-6
Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης θα διεξαχθεί «εμφύλιος», δηλαδή ομάδες από την ίδια χώρα να κοντράρονται για το βαρύτιμο τρόπαιο. Συγκεκριμένα το παρών στους τελικούς θα δώσουν οι Φρανκφούρτη και Πότσδαμ, με την πρώτη να φτάνει άνετα στην κατάκτηση του τίτλου. Αρχικά στον πρώτο τελικό στο Πότσδαμ, η Φρανκφούρτη θα δείξει την ανωτερότητά της και θα επικρατήσει με 4-0. Δύο τέρματα σημείωσε η Λίνγκορ (7', 84') και από ένα οι Άλμπερτζ (64') και Γκάρεφρεϊκς (77'). Διαιτητής του πρώτου τελικού ήταν η Εύα Όιμπλουντ από την Σουηδία.
Στον επαναληπτικό της Φρανκφούρτης, η Πότσδαμ μπήκε αποφασισμένη να γυρίσει την εις βάρος της κατάσταση και κατάφερε να προηγηθεί μόλις στο 8' με την Πόχλερς, όμως η χαρά της δεν κράτησε πολύ. Συγκεκριμένα, οι γηπεδούχες θα φτάσουν στην ισοφάριση με την Τζόουνς στο 23', για να δώσει εκ νέου το προβάδισμα στις φιλοξενούμενες η Πόχλερς στο 35'. Ωστόσο, στην επανάληψη θα έρθει η ανατροπή για την Φρανκφούρτη με την Λίνκορ να ισοφαρίζει (72' πεν.), ενώ στις καθυστερήσεις η Πρινζ διαμόρφωσε το τελικό 3-2. Έτσι με συνολικό σκορ 7-2 η Φρανκφούρτη επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης. Διαιτητής του δεύτερου τελικού ήταν η Ντάγκμαρ Ντάμκοβα από την Τσεχία. Πρώτη σκόρερ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναδείχθηκε η Κόνι Πόχλερς της Πότσδαμ με οκτώ τέρματα.
Αγωνιστική περίοδος 2006-7
Για πρώτη φορά στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα έχουμε ομάδα από την Αγγλία. Συγκεκριμένα, η Άρσεναλ θα καταφέρει να κάνει «σεφτέ» και να βρεθεί στον μεγάλο τελικό. Αντίπαλός της ήταν η Ουμέα από την Σουηδία. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί οι τελικοί δεν θα έχουν πολλά γκολ. Στον πρώτο τελικό της Σουηδίας, οι Βρετανίδες θα καταφέρουν να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τροπαίου, αφού «δραπέτευσαν» με τη νίκη χάρη σε τέρμα της Σκοτ στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού. Διαιτητής στον αγώνα αυτό ήταν η Κριστίν Μπέκ από την Γερμανία.
Στον επαναληπτικό του Λονδίνου οι φιλοξενούμενες προσπάθησαν να σκοράρουν κάποιο τέρμα και να γυρίσουν την εις βάρους τους κατάσταση όμως δεν τα κατάφεραν. Τα «κανόνια» του Λονδίνου άντεξαν μέχρι το τέλος, κρατώντας το 0-0 και μαζί το βαρύτιμο τρόπαιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της Άρσεναλ. Διαιτητής του επαναληπτικού ήταν η Νικόλ Πέντιγκνατ από την Ελβετία. Πρώτη σκόρερ για την χρονιά αυτή αναδείχθηκε η Άννα Λιούμπεργκ της Ουμέα, για δεύτερη φορά στην καριέρα της (η πρώτη το 2003).
Αγωνιστική περίοδος 2007-8
Μετά από έξι χρόνια και για δεύτερη φορά Φρανκφούρτη και Ουμέα θα συναντηθούν στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με τον τίτλο να κρίνεται στις λεπτομέρειες. Στον πρώτο τελικό της Σουηδίας, η Ουμέα μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε με το «καλημέρα» (1') να ανοίξει το σκορ με την Βραζιλιάνα σούπερ σταρ, Μάρτα. Η απάντηση για τις Γερμανίδες όμως ήταν άμεση, με την Πόχλερς να ισοφαρίζει στο 5'. Το 1-1 έμεινε μέχρι τέλους και ο τίτλος κρίθηκε στον επαναληπτικό. Διαιτητής του πρώτου τελικού ήταν η Γκιόνκι Γκάαλ από την Ουγγαρία.
Στον επαναληπτικό της Γερμανίας, αποφασισμένη για το καλύτερο μπήκε στον αγωνιστικό χώρο η ΦραΝκφούρτη. Η Πόχλερς με δύο τέρματα (7', 55') έδωσε προβάδισμα με 2-0 στην ομάδα της, όμως στο 68' η Ουμέα θα μειώσει με πέναλτι της Ντανβίστ. Στο 71' η Βιμπέρσκι θα κάνει το 3-1, για να έρθει στο 83' η Όστμπεργκ να διαμορφώσει το τελικό 3-2. Έτσι με συνολικό σκορ 4-3 η Φρανκφούρτη θα κατακτήσει το τρίτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Διαιτητής του δεύτερου τελικού ήταν η Αλεξάνδρα Ιχρίνγκοβα από την Αγγλία.
Αγωνιστική περίοδος 2008-9
Δύο άγνωστες ομάδες έρχονται στο προσκήνιο για το ευρωπαϊκό γυναικείο ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το παρών στο τελικό θα δώσουν η γερμανική, Ντούισμπουργκ και η ρώσικη, Ζβέζντα Περμ. Από το πρώτο παιχνίδι στην Ρωσία θα κριθεί ο τίτλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης, αφού η Ντούισμπουργκ θα περάσει δια περιπάτου από την έδρα της Ζβέζντα, επικρατώντας με 0-6. Τρία τέρματα για τις νικήτριες πέτυχε η Γκρινκς (64' πεν., 84', 90+1'), δύο η Μάες (42', 82') και ένα η Μπαϊραμάι (70'). Διαιτητής του πρώτου τελικού ήταν η Κλοντίν Μπροέτ από το Βέλγιο.
Μετά τον πρώτο αγώνα καμία σημασία δεν είχε ο επαναληπτικός στην Γερμανία. Έτσι 1-1 ήρθε τελείως φυσιολογικά, αφού οι δύο ομάδες έπαιξαν ελεύθερα δίχως άγχος και με τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης να έχει κριθεί από το πρώτο ματς. Επομένως με συνολικό σκορ 7-1 η Ντούισμπουργκ ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Διαιτητής στον δεύτερο αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν η Τζένι Πάλμκβιστ από την Σουηδία. Πρώτη σκόρερ για την συγκεκριμένη σεζόν αναδείχθηκε η Ίνκα Γκρινκς της Ντούισμπουργκ με επτά τέρματα.
Αγωνιστική περίοδος 2009-10
Πλέον περνάμε στη νέα εποχή του ευρωπαϊκού γυναικείου ποδοσφαίρου, αφού η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αλλάζει ονομασία από Women's Cup σε Champions League. Μάλιστα, από την χρονιά αυτή και μετέπειτα, ο τελικός είναι μονός, σε έδρα που έχει οριστεί από την αρχή της χρονιάς και είναι από την ίδια πόλη όπου θα διεξαχθεί και ο τελικός των ανδρών. Πρώτες δύο ομάδες που διεκδίκησαν το νέο τρόπαιο είναι η Πότσδαμ από την Γερμανία και η Ολιμπίκ Λιόν από την Γαλλία.
Ο τελικός διεξήχθη στις 20 Μαΐου του 2010 στο «Αλφόνσο Πέρεζ» της Χετάφε στην Ισπανία. Ο ρυθμός του αγώνα στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν χαμηλός, με αποτέλεσμα το 0-0 να οδηγήσει τις δυο ομάδες, αρχικά στην παράταση και εν συνεχεία στα πέναλτι. Εκεί η διαδικασία «τράβηξε» αρκετά, με μοιραία παίκτρια για την Λιόν την Τόμις, η οποία έχασε το τελευταίο πέναλτι. Ετσι το τρόπαιο πήγε στην ομάδα του Πότσδαμ με τελικό σκορ 7-6. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν η Κίρσι Χέκινεν από την Φινλανδία. Πρώτη σκόρερ της χρονιάς στο Champions League αναδείχθηκε η Βανέσα Μπούρκι της Μπάγερν Μονάχου.
Αγωνιστική περίοδος 2010-11
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκού γυναικείου ποδοσφαίρου δύο ομάδες δίνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το παρών στον τελικό. Ολιμπίκ Λιόν και Πότσδαμ ανανέωσαν το ραντεβού τους για το «Κρέιβεν Κότατζ» του Λονδίνου στις 28 Μαΐου του 2011. Σε αντίθεση, όμως, με τον προηγούμενο τελικό, αυτή την φορά θα υπάρξει νικήτρια ομάδα από την κανονική διάρκεια του τελικού.
Η Ολιμπίκ Λιόν ήταν το απόλυτο αφεντικό της αναμέτρησης και κατάφερε να ανοίξει το σκορ με την Ρέναρντ στο 27', έπειτα από αναστάτωση στην άμυνα της Πότσδαμ, ενώ το τελικό 2-0 διαμόρφωσε η Ντίκενμαν στο 85', με την Ολιμπίκ Λιόν να κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το Champions League. Διαιτητής του τελικού στο Λονδίνο ήταν η Ντάγκμαρ Ντάμκοβα από την Τσεχία. Πρώτη σκόρερ για την σεζόν στον θεσμό αναδείχθηκε η Ίνκα Γκρίνκς της Ντούισμπουργκ για δεύτερη φορά στην καριέρα της (πρώτη το 2009) με έντεκα τέρματα.
Διαβάστε ακόμα την προαναγγελία του μεγάλου τελικού