Η Μπαρτσελόνα, το Futsal κι ο… Παναθηναϊκός
Εμπνευσμένο από τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου σάλας είναι το στιλ παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα, με το γκολ του Λιονέλ Μέσι απέναντι στον Παναθηναϊκό πέρσι να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το Onsports αναλύει γιατί ο Πεπ Γκουαρντιόλα πρέπει να… ευχαριστεί τον Μαρκ Καρμόνα!
Το θέαμα που προσφέρει την τελευταία τετραετία η Μπαρτσελόνα αναμφίβολα είναι εξαιρετικό. Για πολλούς οι «μπλαουγκράνα» είναι η καλύτερη ομάδα του πλανήτη, ίσως κι όλων των εποχών, και με μια πιο ενδελεχή ανάλυση στον τρόπο που παίζει μπορεί να καταλάβει κανείς την επιρροή του Futsal στο παιχνίδι της. Όσο για τον Μαρκ Καρμόνα που αναφέραμε, δεν είναι άλλος από τον προπονητή της ομάδας Aluspor Barca που είναι κυρίαρχη στο ποδόσφαιρο σάλας σε όλη την Ευρώπη.
Πρώτοι διδάξαντες οι Αργεντινοί
Το ποδόσφαιρο σάλας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ισπανία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όμως πρωτοπόρα σε αυτόν τον τομέα μπορεί να θεωρηθεί η Αργεντινή. Εκεί άλλωστε, σε αγώνες σάλας, ανακαλύφθηκε και ο Λιονέλ Μέσι, όπως τόσα και τόσα ταλέντα από τη «χώρα του τάγκο» που έπαιξαν στη συνέχεια στις μεγάλες ομάδες της χώρας και στη συνέχεια στην Ευρώπη.
Η άποψη, ότι το ποδόσφαιρο σάλας χαρίζει την απαιτούμενη τεχνική και τις σωστές γνώσεις στον αθλητή για να σταθεί σε υψηλό επίπεδο, κυριαρχεί ακόμα στην Αργεντινή αλλά και σε όλη τη Λατινική Αμερική, με τους Καταλανούς, κυρίως, και τους Ισπανούς να έχουν αρχίσει να κινούνται έντονα πλέον προς αυτή την κατεύθυνση.
Η «Μασία» και η τεχνική
Είναι γνωστό πως η μεγαλύτερη… μήτρα ταλέντων αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι η ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Η θρυλική «Μασία» έχει αναδείξει τεράστιους παίκτες, που ανδρώθηκαν παίζοντας στα τμήματα υποδομής της ομάδας, σε αγώνες 5x5, αλλά και κανονικούς, μέχρι να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνική για να δοκιμάσουν στο υψηλότερο επίπεδο.
Κάπως έτσι, μετά την εισήγηση του Γιόχαν Κρόιφ πριν από αρκετά χρόνια, άρχισε να δομείται ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο έδινε βάρος στην τεχνική κατάρτιση των ποδοσφαιριστών και στην αφομοίωση της τακτικής περισσότερο απ’ ό,τι στη φυσική κατάσταση, με αποτέλεσμα η γενιά των Ινιέστα, Μέσι, Πέδρο, Φάμπρεγας να έχει δουλέψει, με τον ίδιο τρόπο που αγωνίζεται σήμερα, μαζί για πολλά χρόνια και να δείχνει σήμερα τα όσα βλέπουμε πάνω στο χορτάρι του «Καμπ Νου» και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών γηπέδων.
«Προπονήσου στο Futsal, για να γίνεις καλός ποδοσφαιριστής»
Στη Βαρκελώνη είναι κοινό μυστικό πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα περνά αρκετές ώρες με τον προπονητή της Alusport Barca, Μαρκ Καρμόνα. Προσπαθεί πάντα να περνάει χαρακτηριστικά και φιλοσοφία που αφορούν στην κατοχή μπάλας και την τεχνική στην πρώτη ομάδα, έτσι ώστε να διατηρεί το παιχνίδι των Καταλανών απρόβλεπτο για τον αντίπαλο. «Είναι καλύτερο από το να αντιγράφεις συστήματα και τακτικές. Κατά τη γνώμη μου είναι θέμα φιλοσοφίας. Σήμερα η ομάδα είναι η μοναδική, ή μια από τις ελάχιστες, που βασίζει το παιχνίδι της στη διαχείριση των γραμμών. Η μπάλα μοιάζει να «πετάει» και χρειάζεται υψηλή τεχνική και τέλεια τοποθέτηση στο γήπεδο», δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Sport ο Μαρκ Καρμόνα.
Ο πρώτος προπονητής που συνέδεσε, όμως, το ποδόσφαιρο με το Futsal ήταν ο Μιγκέλ Ροντρίγκο. Σαν προπονητής του Futsal έχει εργαστεί σε Μπάνκο ντε Γρανάδα, Σουπερμερκάδος ντε Γρανάδα, Πάντοβα, Ντιναμό Μόσχας, Λουπαρένσε, Κάχα Σεγκόβια και έχει δημιουργήσει ένα σεμιναριακό βίντεο για το πώς τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου σάλας μπορούν να περάσουν, βοηθώντας μια ομάδα, και στο ποδόσφαιρο στο χορτάρι. Το μότο του, μάλιστα, είναι «Προπονήσου στο Futsal, για να γίνεις καλός ποδοσφαιριστής», με το οποίο τελειώνουν τα βίντεο που δημιουργεί για τα σεμινάριά του.
Παράδειγμα με Παναθηναϊκό…
Το συγκεκριμένο βίντεο που δημιούργησε ο Μιγκέλ Ροντρίγκο, ξεκινά με το παράδειγμα του γκολ που πέτυχε ο Λιονέλ Μέσι για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα σε βάρος του Παναθηναϊκού στο «Καμπ Νου», πέρσι για την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League. Οι «μπλαουγκράνα» με έξι πάσες έξω από την περιοχή, με τον τρόπο που εναλλάσσουν την μπάλα οι ομάδες του ποδοσφαίρου σάλας, έβγαλαν τον Αργεντινό απέναντι από τον Τζόρβα για την εκτέλεση που ήταν… παιχνιδάκι.
«Έμοιαζε με γκολ από το ποδόσφαιρο σάλας», είχε σχολιάσει ο Εουσέμπιο Σακριστάν, προπονητής της δεύτερης ομάδας της Μπαρτσελόνα, για λογαριασμό του Barca TV. Τον ίδιο σχολιασμό είχαν κάνει και για ένα γκολ που πέτυχε φέτος απέναντι στην Οσπιταλέτ ο Τιάγκο, με τον Άγγλο σπίκερ, Σιντ Λόου, να υπογραμμίζει «φαίνεται πως έχουν παίξει πολύ futsal»!
Τρίγωνα, αποστάσεις και πίεση
Τα χαρακτηριστικά που έχουν εντοπίσει οι ειδικοί, τα οποία υπάρχουν κατά βάση στο ποδόσφαιρο σάλας, και έχουν περάσει στην Μπαρτσελόνα, έχουν να κάνει κυρίως με την τοποθέτηση, αλλά και την κίνηση των παικτών στον αγωνιστικό χώρο, τις αποστάσεις που τηρούν και την πίεση που ασκούν στον αντίπαλο. Αυτό είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της Μπαρτσελόνα. Η πίεση στον μικρό χώρο που δεν επιτρέπει στους αντιπάλους της να κρατούν για πολλή ώρα την μπάλα στα πόδια τους.
«Το κλειδί είναι το πώς πιέζει η Μπαρτσελόνα όταν χάνει τη μπάλα. Είναι θέμα τοποθέτησης στο γήπεδο και τήρησης των γραμμών», λέει ο Μαρκ Καρμόνα που επισημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Όταν μάλιστα, όπως τονίζει, κάτι δεν λειτουργεί σωστά, τότε έχει πρόβλημα όλη ομάδα. Όταν για παράδειγμα ένα από τα «τρίγωνα» της μεσαίας γραμμής δεν λειτουργήσει, τότε δημιουργείται πρόβλημα. Είναι ουσιαστικά σαν να έχει χαλάσει ένα τσιπάκι από τον Η/Υ των Καταλανών…