«Έτσι έζησα το μακελειό στην Αίγυπτο…»
Mια συγκλονιστική συνέντευξη μαρτυρία, εξιστορώντας τον εφιάλτη που έζησε στο Πορτ Σαΐντ και κόστισε τη ζωή σε 74 συνανθρώπους του, παραχώρησε ο αρχηγός των οπαδών της Αλ Αχλί, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην αστυνομία, όσο και στους υπεύθυνους του γηπέδου.
Ο 28χρονος Μαμντούχ (επικεφαλής των οργανωμένων της δημοφιλέστερης ομάδας της Αιγύπτου η οποία αριθμεί πάνω από 50.000.000 οπαδούς), λίγες ώρες μετά το μακελειό που ακολούθησε το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης με την Αλ Μασρί, μίλησε τηλεφωνικά στην ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport», όπου όχι μόνο μοιράστηκε τα συγκλονιστικά του βιώματα, αλλά έριξε φως σε άγνωστες πτυχές του τραγικού γεγονότος.
«Ο Μαμντούχ γνωρίζει όλους τους παίκτες, δε χάνει ούτε ένα παιχνίδι της ομάδας του ούτε εκτός έδρας, μπαίνει με άνεση στα αποδυτήρια για να κουβεντιάσει με τους παίκτες, πηγαίνει για φαγητό με διοικούντες τον σύλλογο. Αυτό κάνει εδώ και τρία χρόνια, αυτό έκανε και το βράδυ της Τετάρτης στο Πορτ Σαΐντ», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό κείμενο του ιταλικού Μέσου, προλογίζοντας τον Μαμντούχ, για να πάρει στη συνέχεια ο ίδιος το λόγο:
«Η εμπειρία της Τετάρτης ήταν η χειρότερη που έχω ζήσει. Καμία σχέση με τα επεισόδια στους δρόμους τον περασμένο Νοέμβριο κοντά στην πλατεία Ταχρίρ και τα οποία προκάλεσαν το θάνατο σε 43 άτομα», τόνισε αρχικά, για να αφήσει με το... καλημέρα αιχμές για τις αστυνομικές Αρχές:
«Ήδη πριν την έναρξη του αγώνα, η ένταση μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων ήταν σε υψηλό επίπεδο. Οι ultras της Αλ-Μασρί είχαν αναρτήσει πανό πολύ προκλητικά, τραγουδούσαν συνθήματα τρομακτικά και πετούσαν δεκάδες καπνογόνα. Ένα εκτοξεύτηκε προς έναν παίκτη μας χτυπώντας τον στα αυτιά και το παιχνίδι αναβλήθηκε για 20 λεπτά».
Συνεχίζοντας, ο Μαμντούχ έγινε ακόμα πιο καυστικός: «Οι οπαδοί της Μασρί ήταν στον στίβο κοντά στις γραμμές του γηπέδου. Έκαναν ηλίθια πράγματα, όπως το να πηγαίνουν και να φιλούν τους παίκτες που εκτελούσαν τα κόρνερ. Την ίδια ώρα η αστυνομία ήταν εκεί, ως συνήθως, όμως δεν κούνησε το δάχτυλό της. Περιοριζόταν να κοιτάει», συμπλήρωσε, για να αποκαλύψει πως στο 65ο περίπου λεπτό της αναμέτρησης αρκετά μέλη της Αλ Αχλί αποφασίζουν να πάρουν τηλέφωνο τον Υφυπουργό Εσωτερικών, ανησυχώντας για την κλιμάκωση της βιαιότητας από την αντίπαλη πλευρά:
«Ο Υπουργός μας είχε συμβουλεύσει να εγκαταλείψουμε το ματς και να φύγουμε αμέσως από το στάδιο. Έτσι ακριβώς έγινε. Αρκετοί από μας έφυγαν, άλλοι παρέμειναν».
Ο ίδιος ωστόσο δεν σκέφτηκε στιγμή να φύγει, καθώς δεν το είχε κάνει ποτέ σε ματς της ομάδας του στο παρελθόν, ακόμα και όταν αυτή βρισκόταν πίσω στο σκορ, με αποτέλεσμα να βιώσει δια ζώσης όλη την τραγωδία: «Η αστυνομία η οποία είχε αφήσει ανοιχτές τις θύρες για τους οπαδούς της Μασρί δεν εμπόδισε την εισβολή τους στο αγωνιστικό χώρο. Ορδές οργανωμένων διέσχισαν το γήπεδο και έτρεξαν προς την εξέδρα της Αλ-Αχλί. Πολλοί από τους δικούς μας είχαν τρομάξει πάρα πολύ και προσπάθησαν να το σκάσουν, άλλοι από τον πανικό τους έπεφταν από τις κερκίδες. Μία πραγματικά δραματική εικόνα που δεν θα την πίστευα εάν δεν την είχα δει με τα μάτια μου», υπογράμμισε.
Σύμφωνα πάντα με τον Μαμντούχ, ο οποίος συνέχισε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, μέσα σε λίγα λεπτά, αυτός και οι ομοϊδεάτες του βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και η κατάσταση ήταν πλέον μη αναστρέψιμη:
«Εκείνοι οι μαλ...ς της αστυνομίας είχαν κλείσει τις θύρες της εξόδου που φυσιολογικά αφήνονται ανοιχτές μετά το τέλος των αγώνων. Ο κόσμος σπρωχνόταν προκειμένου να καταφέρει να σκαρφαλώσει τα κάγκελα και να βγει. Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες και με το οξυγόνο να μειώνεται επικίνδυνα από τη χρήση καπνογόνων, η πύλη υποχώρησε και τότε ξεκίνησε ο πραγματικός πανικός. Κανείς δεν έβλεπε κανέναν, οι πιο αργοί καταπατήθηκαν από τους πιο δυνατούς. Έξω δεν υπήρχε ούτε ένα ασθενοφόρο. Τότε σκέφτηκα ότι ήταν καλύτερα να γυρίσω πίσω και ένα σίγουρο μέρος για να βρω καταφύγιο ήταν τα αποδυτήρια».
Όσο για τη διαδρομή προς τα αποδυτήρια και τι συνάντησε εκεί, συμπλήρωσε: «Υπήρχαν τρία με τέσσερα άτομα νεκρά, πολλοί τραυματίες, με το ιατρικό επιτελείο και τους παίκτες να προσπαθούν να βοηθήσουν όσους περισσότερους μπορούσαν. Τότε, στο πρόχειρο νοσοκομείο που είχε στηθεί ήρθε ένα μέλος της ομάδας της Αλ-Αχλί και μας διέταξε όλους, παίκτες, γιατρούς και μέλη της διοίκησης, να ανέβουν στο πούλμαν που βρισκόταν έξω από το στάδιο για να πάμε στο αεροδρόμιο όπου μας περίμενε αεροπλάνο έτοιμο για το Κάιρο. Καθοδόν μας ενημέρωσαν ότι θα βρίσκαμε εκεί τον στρατηγό Ταντάουι, τον αρχηγό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, για να μας υποδεχτεί».
Όπως όμως αποκάλυψε ο 28χρονος οπαδός, οι παίκτες της Αλ Αχλί ήταν όλοι τους αηδιασμένοι για το «θέατρο σκιών» όπως χαρακτήρισε το σκηνικό που είχε στηθεί με τον Στρατηγό να τους περιμένει με κάθε επισημότητα, έχοντας όλες τις τηλεοπτικές κάμερες να καλύπτουν τον γεγονός.
«Θα έπρεπε να ανησυχεί για τους νεκρούς και για τους εκατοντάδες τραυματίες στο Πορτ Σαΐντ και όχι για εμάς που ήμασταν καλά», υποστήριξε.
Σχετικά με τον ίδιο, στον επίλογο του βιώματός του, τόνισε χαρακτηριστικά:«Ίσως να μην είμαι ποτέ πια το ίδιο άτομο μετά από αυτό που είδα. Δεν ξέρω πόσο θα βαρύνει στη ζωή μου. Η αλήθεια είναι πως εγώ στάθηκα τυχερός...».
Θυμηθείτε το χρονικό της τραγωδίας...
Δείτε τις 5 μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου...
Διαβάστε τι δήλωσε το μέλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο, Σταματίνα Ιωαννίδου
Διαβάστε τι δήλωσε ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού
Διαλύεται η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αιγύπτου!
Διαμαρτύρονται οι Αιγύπτιοι ultras
Διαβάστε επίσης: «Έρευνα για τα επεισόδια της Αιγύπτου ζητά η Ε.Ε.»